Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Kampen

Regeling vergoeding wachtdiensten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKampen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling vergoeding wachtdiensten
CiteertitelRegeling vergoeding wachtdiensten​
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerppersoneel en organisatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Regeling vergoeding wachtdiensten vastgesteld op 23 december 2003.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Collectieve- en Lokale arbeidsvoorwaardenregeling, art. 2:1B, lid 2 onderdeel c, 3:3A
  2. Bezoldigingsregeling art. 16

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-05-201401-01-201401-01-2016nieuwe regeling

06-05-2014

Gemeenteblad, 2014, 28717

14ADV00207

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling vergoeding wachtdiensten

Burgemeester en wethouders van Kampen,

gelet op het bepaalde in de artikelen 2:1B, lid 2 onderdeel c, 3:3A van de Collectieve- en Lokale arbeidsvoorwaardenregeling en artikel 16 van de Bezoldigingsregeling gemeente Kampen;

gelet op de verkregen overeenstemming in het Georganiseerd Overleg d.d. 5 maart 2014;

besluiten vast te stellen de

Regeling vergoeding wachtdiensten

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    ambtenaar: degene op wie de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling voor de sector gemeenten (CAR) en de Lokale Arbeidsvoorwaardenregeling (LAR) van toepassing is;

  • b.

    wachtdienst: het buiten de voor zijn betrekking vastgestelde werktijden verplicht bereikbaar en beschikbaar zijn van de ambtenaar ter opheffing van storingen dan wel andere dringend noodzakelijke werkzaamheden te verrichten;

  • c.

    wachtdienstweek: het verrichten van wachtdienst van vrijdag 12.00 uur tot de volgende week vrijdag 12.00 uur.

Artikel 2 Aanwijzing ambtenaren

  • 1.

    Een ambtenaar kan worden aangewezen buiten de voor zijn betrekking vastgestelde werktijden bereikbaar en beschikbaar te zijn voor het verrichten van werkzaamheden, hierna aan te duiden als wachtdienst.

  • 2.

    Ten aanzien van de ambtenaren die worden aangewezen, periodiek doch tenminste op gemiddeld 60 kalenderdagen in een periode van 12 maanden, wachtdiensten te verrichten geschiedt de aanwijzing schriftelijk door burgemeester en wethouders.

  • 3.

    Ten aanzien van de ambtenaren die volgens rooster worden aangewezen minder dan 60 kalenderdagen in een periode van 12 maanden, wachtdiensten te verrichten geschiedt de aanwijzing bij rooster door de (direct)leidinggevende van de ambtenaar.

Artikel 3 Wachtdienstvergoeding/verlof

Aan de ambtenaar die verplicht is wachtdienst te verrichten, wordt met inachtneming van deze regeling een vergoeding en extra verlof toegekend.

Artikel 4 Vergoeding/verlof bij volledige wachtdienstweek

  • 1.

    De vergoeding bedraagt, voor elke verrichte volledige wachtdienstweek, 3% van het maandsalaris vermeld bij anciënniteit 8 van schaal 7, genoemd in bijlage II (oude structuur) van de Bezoldigings­regeling gemeente Kampen.

  • 2.

    Op grond van het bepaalde in artikel 6:2:1, lid 4 van de CAR/LAR wordt de aan de ambtenaar toe- komende vakantie vermeerderd met twee dagen 14,4 uur), voor zover de wachtdiensten tenminste op gemiddeld 60 kalenderdagen in een periode van 12 maanden zullen moeten worden verricht, hetgeen uit een schriftelijke aanwijzing (van burgemeester en wethouders) moet blijken. Indien de wachtdiensten worden verricht op gemiddeld 40, 30 dan wel 20 dagen, wordt de aan de ambtenaar toekomende vakantie vermeerderd met respectievelijk 1½ (10,8 uur), 1 (7,2 uur) dan wel halve dag (3,6 uur).

  • 3.

    Voor elke verrichte volledige wachtdienstweek boven het aantal van vier weken per jaar ontvangt de ambtenaar halve dag (3,6 uur) extra verlof. Dit extra verlof worden aan het normale vakantieverlof toegevoegd.

  • 4.

    Voor een feestdag (vallende in de wachtdienstweek), als bedoeld in artikel 4:5 van de CAR/LAR, wordt een halve dag (3,6 uur) extra verlof toegekend.

  • 5.

    Voor iedere andere dag, die boven de in dit artikel genoemde dagen door burgemeester en wethouders wordt aangewezen als dienstvrije dag, wordt aan de ambtenaar die op die dag wachtdienst verricht, 1 dag (7,2 uur) compensatieverlof verleend.

Artikel 5 Vergoeding/verlof bij incidentele wachtdienst

Indien de wachtdienst zich niet over een volle week uitstrekt, doch slechts over een deel ervan, bedraagt de vergoeding voor elke wachtdienstdag als volgt:

  • a.

    op maandag tot en met vrijdag: 10% van het in artikel 4, lid 1 bedoelde bedrag;

    op zaterdag of zondag: 25% van het in artikel 4, lid 1 bedoelde bedrag;

  • b.

    op een feestdag, als bedoeld in artikel 4:5 van de CAR/LAR: de vergoeding onder a, vermeerderd met een halve dag (3,6 uur) extra verlof;

  • c.

    op iedere andere dag, die boven de in dit artikel genoemde dagen door burgemeester en wethouders wordt aangewezen als dienstvrije dag: de vergoeding onder a, vermeerderd met een dag (7,2 uur) compensatieverlof.

Vervanging gedurende een deel van de dag, wordt voor de uitvoering van dit punt voor een hele dag (7,2 uur) gerekend.

Artikel 6 Buitendagvenstervergoeding of overwerkvergoeding

Indien een ambtenaar gedurende de wachtdiensten daadwerkelijk werkzaamheden moet verrichten (opheffen van storingen of klacht), wordt hem, naast de compensatie genoemd in artikel 4 en 5, een buitendagvenstervergoeding gegeven overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:8 van de CAR/LAR (ingeval sprake is van de standaardregeling voor werktijden als bedoeld in artikel 4:2 van de CAR/LAR) of anders een overwerkvergoeding overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:2:1 van de CAR/LAR (ingeval sprake is van de bijzondere regeling voor werktijden als bedoeld in artikel 4:3 van de CAR/LAR).

Artikel 7 Arbeidsongeschiktheid

De in artikel 3, lid 2 bedoelde vergoeding wordt in geval van ziekte gedurende de periode dat de betreffende ambtenaar op het rooster staat vermeld, echter niet langer dan 3 maanden, normaal uitbetaald.

Artikel 8 Overgangs- en slotbepalingen

In gevallen waarin de regeling niet, niet voldoende of niet naar redelijkheid voorziet, beslissen burgemeester en wethouders en/of kunnen burgemeester en wethouders nadere voorschriften stellen.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2014, onder gelijktijdige intrekking van de regeling vergoeding wachtdiensten met toelichting, zoals vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouder d.d. 23 december 2003.

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 6 mei 2014.

de secretaris,                                       de burgemeester,

 

 

 

J.F. Goedegebure                                 drs. mr. B. Koelewijn