Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Dinkelland

Interventiebeleid Drank- en Horecawet

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Dinkelland
Officiële naam regelingInterventiebeleid Drank- en Horecawet
CiteertitelInterventiebeleid Drank- en Horecawet
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Drank- en Horecawet
  2. Algemene wet bestuursrecht, artt. 4:81, 5:21 en 5:32
  3. Gemeentewet, art. 125, derde lid

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-02-201410-06-2015Nieuwe regeling

17-12-2013

Gemeenteblad 2014, 9

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Interventiebleid Drank- en Horecawet

De burgemeester van de gemeente Dinkelland;

gelet op artikel(en) 4:81 e.v. van de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op artikel(en) 125, derde lid van de Gemeentewet en 5:21en 5:32 van de Algemene wet bestuursrecht, alsmede het bepaalde in de Drank- en Horecawet,

Enig-artikel

stelt het Interventiebeleid Drank- en Horecawet gemeente Dinkelland vast.

Deze beleidsregel treedt op de dag na de datum van bekendmaking in werking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 17 december 2013

de burgemeester

mr. R.S. Cazemier

1 Wettelijk kader

1.1 Doel

Het Interventiebeleid beschrijft de wijze waarop de gemeente handelt teneinde overtredingen van de Drank- en Horecawet die tijdens inspectie zijn geconstateerd op te heffen en herhaling ervan te voorkomen. De procedure beschrijft de methode of de werkwijze waarmee de inspecteur de uiteindelijk toe te passen interventie vaststelt, gekoppeld aan de ernst van overtredingen en de risico’s die hieraan verbonden zijn.

Per constatering is de voorgestelde interventie beschreven.

 

1.2 Definities en wettelijke basis

Overtredingen zijn ingedeeld in twee categorieën naar de ernst van de overtreding, te weten ernstige overtreding en overtreding. Daarnaast kan sprake zijn van een herhaalde overtreding.

 

Ernstige overtreding

Een ernstige overtreding is een handeling of gedraging in strijd met de daarop van toepassing zijnde wettelijke voorschriften en normen met een zodanig karakter, dat er:

  • 1.

    Een ernstig risico bestaat voor de gezondheid of veiligheid van de mens, en/of;

  • 2.

    Een ernstig risico is, dat snel ingrijpen van de overheid vereist, met inbegrip van risico’s waarvan de gevolgen zich niet onmiddellijk voordoen, waardoor direct of op lange termijn ernstig letsel / ernstige gezondheidsschade wordt veroorzaakt.

 

Overtreding

Een overtreding is een handeling of gedraging in strijd met de daarop van toepassing zijnde wettelijke voorschriften en normen met een zodanig karakter, dat er weliswaar geen sprake is van een ernstige overtreding, maar dat de handeling of gedraging dusdanig ongewenst is dat herhaling van de overtreding moet worden voorkomen, mede ter voorkoming van het ontstaan van een ernstige overtreding.

 

Herhaalde overtreding

Het tijdens een (her)inspectie opnieuw vaststellen van een zelfde of soortgelijke overtreding, waarvoor tegen de ondernemer in de daaraan voorafgaande periode van twee jaar, reeds een interventie werd toegepast.

1.3 Begrippen

 

Boeterapport (BR)

Het rapport waarin overtredingen worden vastgelegd. Overtredingen van de Drank- en Horecawet worden over het algemeen niet strafrechtelijk, maar bestuursrechtelijk afgehandeld. De bevoegde toezichthoudende ambtenaren kunnen een boeterapport opmaken, indien de betreffende regelgeving daarin voorziet.

 

Handhaven

Het toezicht houden op de naleving van wettelijke voorschriften en het opsporen van overtredingen van wettelijke voorschriften, met inbegrip van het trachten te voorkomen van overtredingen. 

 

Herinspectie

Een herinspectie is een inspectie die volgt op een officiële eerdere inspectie waarbij een overtreding is geconstateerd en naar aanleiding waarvan het noodzakelijk wordt geacht om binnen een na de eerste inspectie aangegeven termijn middels een volgende inspectie na te gaan of afdoende corrigerende maatregelen zijn genomen of om de omvang van een probleem vast te stellen.

 

Inbeslagname

Het door de opsporingsambtenaar onder zich nemen of gaan houden van daarvoor vatbare voorwerpen ten behoeve van de strafvordering.

 

Inspecteur

Medewerker die inspecties uitvoert/toezicht uitoefent.

 

Inspectie

Het beoordelen van (bedrijfs)processen en/of zaken om vast te stellen of deze voldoen aan de gestelde wettelijke voorschriften.

 

Inspectieresultaten

De bevindingen van een uitgevoerde inspectie.

 

Interventie

Elk instrument dat de gemeente gebruikt om naleving van wettelijke voorschriften te bevorderen.

 

Interventiebeleid

Het beleid dat de gemeente toepast om geconstateerde overtredingen te doen opheffen en in de toekomst te voorkomen, rekening houdend met de ernst van de overtreding, houding en gedrag van de ondernemer en de risico’s die verbonden zijn met het proces en het product waarmee de desbetreffende ondernemer zich bezighoudt.

 

Interventiegrens

De interventiegrens is de grens waarop een overtreding is ingedeeld naar ernst van de overtreding.

 

Mededeling

Een mededeling (mondeling of per brief) aan een ondernemer met daarin een door de gemeente geconstateerde tekortkoming waarvoor geen interventie wordt genomen. Gemaakte afspraken worden bij voorkeur schriftelijk bevestigd.

 

Melding/klacht

Informatie die voor de gemeente relevant kan zijn in relatie tot het toezicht.

 

Nalevingshulp

Het verstrekken van informatie en geven van ondersteuning aan de ondernemer om deze te helpen met het begrijpen en naleven van de regels. Het geven van uitleg over wettelijke voorschriften waarvan de handhaving aan de gemeente is opgedragen. Informatieverstrekking is gericht op de bevordering van de naleving van de wettelijke voorschriften.

 

Ondernemer

De natuurlijke- of rechtspersoon die een onderneming exploiteert of beheert.

 

Proces-verbaal (PV)

Een proces-verbaal is een door de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) ondertekend verslag van een handeling, bevinding of proces. Uitsluitend door de minister van Justitie aangewezen Buitengewoon Opsporingsambtenaren zijn bevoegd om overtredingen strafrechtelijk op te sporen (artikel 142, van het Wetboek van Strafvordering en artikel 17, van de Wet op de economische delicten) en de daaraan verbonden maatregel, het opmaken van proces-verbaal, te nemen.

 

Recidive

Er is sprake van recidive wanneer er reeds wegens een soortgelijk feit een onherroepelijke boete of straf is opgelegd.

 

Sanctionerende interventie

Een interventie die beoogt bestraffend en afschrikwekkend te werken.

Mogelijke sanctionerende interventies zijn:

  • o

    Bestuurlijke boete (bestuursrecht);

  • o

    Straf opgelegd door de strafrechter; dit wordt gestart door middel van een proces-verbaal, dat bij het Openbaar Ministerie (OM) wordt ingediend.

 

Schriftelijke waarschuwing (SW)

Een brief aan de ondernemer van een geconstateerde overtreding. Een waarschuwing is geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.

In de brief wordt vastgelegd: de overtreding + het wetsartikel, nalevingshulp, de eventuele termijn van opheffen van de overtreding en de verplichte schriftelijke melding door de ondernemer van het opheffen van de overtreding.

 

Toezicht

Een activiteit als omschreven in Hoofdstuk 5, Afdeling 5.2 Toezicht op naleving van de Algemene wet bestuursrecht.

Toezicht bestaat uit het verzamelen van informatie, het nemen en onderzoeken van monsters en het beoordelen van de verzamelde informatie en de resultaten van monsteronderzoek, en op grond daarvan vaststellen of er sprake is van een

overtreding van een wettelijk voorschrift en eventueel naar aanleiding daarvan interveniëren. Toezicht wordt uitgevoerd op die plaatsen waar en waarvoor de aan de toezichthouder DHW opgedragen wettelijke voorschriften van toepassing zijn. Toezicht wordt uitgevoerd door toezichthouders die daartoe door de gemeente zijn aangewezen.

 

Algemene wet bestuursrecht (Awb)

De begrippen uit de Awb zijn van overeenkomstige toepassing.

 

1.4 Wettelijke basis

De wettelijke basis voor het interventiebeleid is: de Drank- en Horecawet.

2 Werkwijzen

2.1 Uitgangspunten

  • o

    Het interventiebeleid is er op gericht overtredingen op te heffen en herhaling te voorkomen. Daarbij wordt corrigerend opgetreden en eventueel ook sanctionerend. Het interventiebeleid is er tevens op gericht risicovolle situaties op te heffen;

  • o

    Bij het beoordelen van een overtreding en het bepalen van de juiste interventie wordt rekening gehouden met:

    • a)

      De mogelijke gevolgen van die overtreding, en;

    • b)

      De omstandigheden waaronder die overtreding is begaan, en;

    • c)

      Het gedrag van de overtreder. Het gaat hier om gedragingen die nagelaten worden of worden gedaan om naleving van het wettelijk voorschrift mogelijk te maken, en;

    • d)

      De voorgeschiedenis, en;

    • e)

      Het subsidiariteits- en proportionaliteitsbeginsel: De interventie dient te worden toegepast die het minst ingrijpend is en het best passend is om het gestelde doel te bereiken. Dit betekent dat bij een overtreding niet standaard één bepaalde interventie mogelijk is maar bepaald dient te worden welke interventie in de specifieke situatie de beste is;

  • o

    De inspecteur gaat uit van vertrouwen in zijn contacten met de ondernemer;

  • o

    In principe wordt het bestuursrecht toegepast tenzij wettelijke bepalingen aangeven dat het strafrecht moet worden toegepast of bestuursrechtelijke handhaving niet mogelijk is. Indien dit het geval is wordt uiteraard het strafrecht toegepast.

  • o

    Indien evident is dat het te verkrijgen economisch voordeel (beduidend) hoger is dan de bestuurlijke boete, wordt overgegaan tot het strafrecht. Uitlatingen van de ondernemer/organisator kunnen bij de afweging een rol spelen.

2.2 Werkwijze inspecteur

De inspecteur heeft de taak om bij (een) geconstateerde overtreding(en) de ernst van de overtreding(en) te beoordelen in het licht van de totale bedrijfsvoering in de gecontroleerde onderneming. Deze beoordeling doet de inspecteur op basis van zijn technisch inhoudelijke kennis, zijn kennis van de op bedoeld feit van toepassing zijnde wettelijke voorschriften

en zijn kennis van het interventiebeleid.

Stap 1

Tijdens de inspectie bepaalt de inspecteur de relevante wettelijke voorschriften.

Stap 2

De inspecteur verzamelt op basis van zijn kennis van zaken relevante feiten en omstandigheden en onderscheid feiten en omstandigheden.

Feiten zijn daden, handelingen e.d. die werkelijk plaatsgevonden hebben. Omstandigheden

zijn bijzonderheden die verband houden met de vastgestelde feiten.

Stap 3

De inspecteur beoordeelt de tekortkomingen en bepaalt of er wel of geen overtreding is van de wettelijke voorschriften. Indien het geen overtreding is, dan zijn de verzamelde feiten overeenkomstig het wettelijk voorschrift. Indien het wel een overtreding is, destilleert de inspecteur de beboetbare/strafbare feiten.

Stap 4

Als er een overtreding is van de wettelijke voorschriften, bepaalt de inspecteur de ‘status’ van de overtreding op basis van de ernst van deze overtreding; hij maakt op basis van het interventiebeleid de afweging of het een overtreding of een ernstige overtreding betreft. Hij

maakt daarbij gebruik van de definities van overtredingen uit dit interventiebeleid.

Stap 5

De inspecteur hanteert het interventiebeleid en stelt vast welke corrigerende en/of sanctionerende interventie(s) de meest geschikte is op basis van zijn oordeel over: de status van de overtreding, de verwijtbaarheid, recidive/onwil, economisch voordeel en de voorgeschiedenis.

De inspecteur past die interventie(s) toe die nodig is (zijn) en maakt afspraken over de termijn van opheffen van de overtreding.

Stap 6

De inspecteur bepaalt de overige stappen, welke kunnen bestaan uit: het bieden van nalevingshulp om de betreffende overtreding te doen opheffen of om herhaling van de overtreding te voorkomen, eventueel het afspreken van een termijn voor de herinspectie.

Stap 7

De inspecteur registreert de inspectie.

Stap 8

De inspecteur bewaakt de termijn en neemt de noodzakelijke vervolgstappen zoals in het gehanteerde interventiebeleid is beschreven.

2.3 Interventiebeleid

De uitwerking van de interventiegrenzen zijn per artikel van de Drank- en Horecawet opgenomen in de tabel in bijlage 1 ‘Stappenplan overtredingen Drank- en Horecawet’.

De volgende uitgangspunten gelden voor de keuze van interventies op basis van de ernst van de overtredingen:

Bij ernstige overtreding:

Er wordt een boeterapport/proces-verbaal opgemaakt en zo nodig een bestuursrechtelijk traject gestart.

Er wordt passende nalevingshulp geboden. Er wordt een herinspectie uitgevoerd.

Bij overtreding:

Er wordt een schriftelijke waarschuwing gegeven en daar waar kan de mogelijkheid tot herstel geboden.

Het stappenplan heeft als doel dat op een eenduidige wijze gehandhaafd wordt ten aanzien van overtredingen van de Drank- en Horecawet. Een aantal aandachtspunten die hierbij van belang zijn wordt nu beschreven.

  • ·

    Stappen worden toegepast per natuurlijk- of rechtspersoon.

  • ·

    Maatwerk:

  • Indien de individuele situatie daarom vraagt, kan de burgemeester gemotiveerd afwijken van het voor de overtreding geldende stappenplan.

  • ·

    Wanneer binnen twee jaar na een geconstateerde overtreding de overtreding opnieuw wordt begaan, dan zal de volgende stap uit het stappenplan worden toegepast. Vinden binnen twee jaar na een overtreding er geen nieuwe overtredingen plaats, dan begint de horeca ondernemer met een schone lei.

  • ·

    Overtredingen die begaan zijn vóór de vaststelling van dit interventiebeleid en waarvoor een schriftelijke waarschuwing is opgelegd of een boeterapport is opgemaakt, worden niet meegerekend in dit stappenplan. Overtredingen uit het verleden zijn met het vaststellen van het interventiebeleid vervallen.

  • ·

    Algemene wet bestuursrecht: het opleggen van sancties zijn besluiten in de zin van Awb. De Awb is van toepassing op deze besluiten en de voorbereiding.

  • ·

    Als een inrichting al is geopend en een aanvraag is ingediend maar er nog geen vergunning is verleend, zal per zaak een individuele afweging plaatsvinden of de openstelling zolang de vergunningprocedure loopt zal worden gedoogd.

Bijlage 1

Stappenplan overtredingen Drank- en horecawet
 Overtreding Korte omschrijvingCategorie indelingActie na 1e constateringActie na 2e constateringActie na 3e constateringActie na 4e constateringActie na 5e constateringActie na 6e constateringActie na 7e constateringOpmerking
 Artikel 3 eerste lidZonder vergunning het horeca / slijtersbedrijf uitoefenen OvertredingSchriftelijke Waarschuwing / herstelmogelijkheid om een ontvankelijke aanvraag in te dienenBestuurlijke boete en waarschuwing last onder dwangsomvoornemen opleggen last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsom Definitieve beslissing bestuursdwang Toepassen bestuursdwang (sluiten)  Dit artikel wordt vaak gebruikt in combinatie met artikel 25 van de DHW. Een aanschrijving bestuursdwang / dwangsom kan niet de verplichting hebben een DHW-vergunning aan te vragen teneinde de dwangsom niet te verbeuren.
Indien een handhavings-verzoek is ingediendArtikel 3 eerste lidZonder vergunning het horeca / slijtersbedrijf uitoefenenErnstige overtredingBestuurlijke boete en toesturen aanvraagformulier en/of Waarschuwing last onder dwangsom voornemen opleggen last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsom Definitieve beslissing bestuursdwang Toepassen bestuursdwang (sluiten)    Dit artikel wordt vaak gebruikt in combinatie met artikel 25 van de DHW. Een aanschrijving bestuursdwang / dwangsom kan niet de verplichting hebben een DHW-vergunning aan te vragen teneinde de dwangsom niet te verbeuren.
 Artikel 3 eerste lidHet horeca / slijtersbedrijf uitoefenen terwijl vergunning is geweigerd, geschorst, ingetrokken of buiten behandeling gesteld. Ernstige overtredingBestuurlijke boete en voornemen toepassen bestuursdwang. Na zienswijze: Definitieve beslissing bestuursdwang Toepassen bestuursdwang (sluiten)            
 Artikel 4, eerste lidNiet voldoen aan regels gesteld in de paracommerciële verordeningOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekkenTreedt pas in werking als paracommerciële verordening van kracht is. De verwachting is dat dit medio 2013 zal zijn.
 Artikel 4, vijfde lidAfschrift ontheffing is niet aanwezig in de inrichtingOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
 Artikel 8Niet voldoen aan eisen aan leidinggevenden als bedoeld in of krachtens dit artikelErnstige overtredingVergunning wordt direct ingetrokken            Bevoegdheid tot intrekken is gelegen in artikel 31, eerste lid, sub b.
 Artikel 9, derde lidAanwezigheid registratie barvrijwilligersOvertredingSchriftelijke Waarschuwing / herstelmogelijkheidBestuurlijke boete en/of vooraankondiging opleggen last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsom en vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekken en na nog een constatering de vergunning intrekken  
 Artikel 9, vierde lidAanwezigheid bestuursreglementOvertredingSchriftelijke Waarschuwing / herstelmogelijkheidBestuurlijke boete en/of vooraankondiging opleggen last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsom en vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekken en na nog een constatering de vergunning intrekken  
 Artikel 10Niet voldoen aan bij AMvB gestelde eisen van sociale hygiëneErnstige overtredingVergunning wordt direct ingetrokken            Bevoegdheid tot intrekken is neergelegd in artikel 31, eerste lid, sub b
 Artikel 12, eerste lidVerbod verstrekking alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan in de vergunning aangegeven lokaliteit of terras.OvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
 Artikel 12, tweede lidVerbod verstrekking sterke drank elders dan in de vergunning vermelde slijtlokaliteitOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
 Artikel 13, eerste lidVerbod verstrekken alcoholhoudende drank in een horecalokaliteit of op een terras voor gebruik elders dan ter plaatseErnstige overtredingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen Vergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken        
 Artikel 13, tweede lidVerbod verstrekken alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse in een slijtersbedrijf zonder verzoek klant om te proevenErnstige overtredingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken        
 Artikel 14, eerste lidAndere bedrijfsactiviteiten in slijterijOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekkenZie Besluit aanvulling omschrijving slijtersbedrijf
 Artikel 14, tweede lidVerbod bedrijfsactiviteiten in horecalokaliteit of op terrasOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekkenZie Besluit aanvulling omschrijving slijtersbedrijf
 Artikel 15, eerste lidVerboden bedrijfsactiviteiten in lokaliteit behorende bij een inrichting waarbij alleen toegang mogelijk is via de horecalokaliteitOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
 Artikel 15, tweede lidRechtstreeks verbinding tussen slijterij en andere neringsruimteOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
 Artikel 16Automatenverkoop alcoholhoudende drankErnstige overtredingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na ziens-wijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen Vergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken      Intrekking van de DHW-vergunning is alleen van toepassing op vergunde bedrijven. Indien intrekking niet mogelijk is kan een last onder dwangsom worden opgelegd.
 Artikel 17Verstrekken alcoholhoudende drank (voor gebruik elders dan ter plaatse) anders dan in gesloten verpakkingOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
 Artikel 18, eerste lidVerkoopverbod zwak-alcoholhoudende drank anders dan in de in lid 2 genoemde locaties OvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom    
 Artikel 18, derde lidOnderscheid tussen alcoholhoudende en niet alcoholhoudende drank ontbreektOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom    
 Artikel 19, eerste lidVerbod illegale bestelservice sterke drankErnstige overtredingBestuurlijke boete Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom    
 Artikel 19, tweede lidVerbod illegale bestelservice zwakalcoholhoudende drankOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom    
Niet vergunning-plichtigArtikel 20, eerste en tweede lidVerstrekken zwak alcoholhoudende dranken of sterke drank aan personen van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt Ernstige overtredingBestuurlijke boete Bestuurlijke boete en mededeling dat bij een derde overtreding binnen 12 maanden de bevoegdheid om zwakalcoholhoudende drank te verkopen voor 6 weken wordt ontzegtDerde overtreding binnen 12 maanden? Dan op basis van artikel 19a de bevoegdheid om zwakalcohol-houdende drank te verkopen voor 6 weken ontzeggen.        Een locatie als bedoeld in artikel 18, tweede lid, of artikel 19, tweede lid, onder a (niet vergunningplichtig) welke in een periode van 12 maanden 3 maal artikel 20, eerste lid, heeft overtreden kan de bevoegdheid worden ontzegd zwakalcoholhoudende drank te verkopen. (artikel 19a)
Vergunning-plichtigArtikel 20, eerste en tweede lidVerstrekken zwak alcoholhoudende dranken of sterke drank aan personen van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt Ernstige overtredingBestuurlijke boeteBestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 6 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 6 wekenVergunning schorsen voor 6 weken en Definitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken        
Evenementen e.a. Artikel 20, eerste en tweede lidVerstrekken zwak alcoholhoudende dranken of sterke drank aan personen van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt Ernstige overtredingBestuurlijke boete en/of bestuursrechtelijke waarschuwingBestuurlijke boete en vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom        
 Artikel 20, derde lidAanwezigheid personen <16 jaar in een slijtlokaliteit zonder toezicht persoon > 21 jaar Ernstige overtredingBestuurlijke boete en/of bestuursrechtelijke waarschuwingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 weken en Definitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken        
 Artikel 20, vijfde lidGeen aanduiding leeftijdsgrenzen bij de toegang of aanduiding niet goed leesbaarOvertredingSchriftelijke Waarschuwing / herstelmogelijkheidBestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve last onder dwangsomVerbeuren dwangsom en vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekken en na een volgende overtreding de vergunning intrekkenIntrekking van de DHW-vergunning is alleen van toepassing op vergunde bedrijven
 Artikel 20, zesde lidToelaten personen in kennelijke staat van dronkenschap of onder invloed van andere psychotrope stoffen Ernstige overtredingProces verbaal en/of vooraankondiging vergunning intrekken. Na zienswijze: definitieve aanschrijving vergunning intrekkenProces verbaal en/of vergunning intrekken          Bestuurlijke boete kan niet worden opgemaakt, enkel een proces verbaal
 Artikel 20, zevende lidVerbod dienst te doen onder invloedErnstige overtredingProces verbaal en/of vooraankondiging vergunning intrekken. Na zienswijze: definitieve aanschrijving vergunning intrekkenProces verbaal en/of vergunning intrekken          Bestuurlijke boete kan niet worden opgemaakt, enkel een proces verbaal
 Artikel 21Verstrekken van alcoholhoudende drank, met het vermoeden van verstoring openbare orde, veiligheid of zedelijkheidErnstige overtredingProces verbaal en/of vooraankondiging vergunning intrekken. Na zienswijze: definitieve aanschrijving vergunning intrekkenProces verbaal en/of vergunning intrekken          Artikel 31, eerste lid onder c (imperatieve intrekkingsgrond van de DHW-vergunning) Bestuurlijke boete kan niet worden opgemaakt, enkel een proces verbaal Indien vergunning niet ingetrokken kan worden, dan een last onder dwangsom
 Artikel 22, eerste lidAlcoholverbod bij tankstations, winkels bij wegrestaurants en andere ruimten langs de autosnelweg die geen horecabedrijf zijnErnstige overtredingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom      
 Artikel 22, tweede lidAlcoholverbod in a) stadions b) gebouwen gezondheidszorg, onderwijs en zwembadenErnstige overtredingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom    Er is (nog) geen algemene maatregel van bestuur maar dit artikel is al wel opgenomen in Besluit bestuurlijke boete
 Artikel 24, eerste lidLeidinggevende op vergunning/aanhangsel vermeld is niet aanwezigOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheidBestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
 Artikel 24, tweede lidGeen leidinggevende die vermeld is op vergunning of aanhangsel of barvrijwilliger aanwezigOvertreding Schriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheidBestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
 Artikel 24, derde lidPersonen <16 jaar slijten of tappen.OvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid en arbeidsinspectie in kennis stellen Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekken  
Sterke drankArtikel 25, eerste lidVerbod op illegale aanwezigheid van alcoholhoudende drankErnstige overtredingBestuurlijke boete en/of bestuursrechtelijke waarschuwing Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom    
Zwak alcohol-houdende drankArtikel 25, eerste lidVerbod op illegale aanwezigheid van alcoholhoudende drankOvertredingSchriftelijke WaarschuwingBestuurlijke boete en/of bestuursrechtelijke waarschuwingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom  
Artikel 35 ontheffing maar sterke drank aanwezigArtikel 25, eerste lidVerbod op illegale aanwezigheid van alcoholhoudende drankOvertredingSchriftelijke WaarschuwingBestuurlijke boete en/of bestuursrechtelijke waarschuwingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom  
 Artikel 25, tweede lidToelaten dat alcoholhoudende drank in voor publiek geopende ruimte wordt genuttigdOvertredingSchriftelijke waarschuwing en bestuursrechtelijke waarschuwingBestuurlijke boete en/of vooraankondiging last onder dwangsom. Na zienswijze: definitieve aanschrijving last onder dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsomVerbeuren dwangsom    
 Artikel 25aVerbod/beperking verstrekking alcoholhoudende drank in verordening genoemde inrichtingenOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekkenTreedt pas in werking als drank en horeca verordening van kracht is. De verwachting is dat dit medio 2013 zal zijn.
 Artikel 25bVerbod toegangsleeftijd bezoekers geregeld in verordeningOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekkenTreedt pas in werking als drank en horeca verordening van kracht is. De verwachting is dat dit medio 2013 zal zijn.
 Artikel 25cVerbod/beperking verstrekken zwakalcoholhoudende drank uit in verordening genoemde locatiesOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekkenTreedt pas in werking als drank en horeca verordening van kracht is. De verwachting is dat dit medio 2013 zal zijn.
 Artikel 25dVerbod prijsacties genoemd in verordeningOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheid Bestuurlijke boete en/of vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekkenVergunning intrekkenTreedt pas in werking als drank en horeca verordening van kracht is. De verwachting is dat dit medio 2013 zal zijn. Intrekking van de DHW-vergunning is alleen van toepassing op vergunde bedrijven.
 Artikel 29, derde lidNiet aanwezig hebben van de vergunning in de inrichting OvertredingSchriftelijke Waarschuwing / herstelmogelijkheidBestuurlijke boete en bestuursrechtelijke waarschuwingBestuurlijke boete en vooraankondiging vergunning schorsen voor 2 weken. Na zienswijze: Definitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 2 wekenVergunning schorsen voor 2 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning schorsen voor 12 wekenVergunning schorsen voor 12 wekenDefinitieve aanschrijving vergunning intrekken en na volgende constatering vergunning intrekken  
 Artikel 30Geen (tijdige) melding van verandering van de inrichting indien deze niet meer voldoet aan omschrijving in vergunningErnstige overtredingVergunning direct intrekken            Bij tijdige melding kan een gewijzigde vergunning worden verleend, indien aan de inrichtingseisen wordt voldaan. Grondslag ligt in artikel 31, eerste lid, sub d.
 Artikel 30a, eerste lidGeen melding van een nieuwe leidinggevende of geen melding dat de aantekening dat een leidinggevende geen bemoeienis heeft met de bedrijfsvoering of exploitatie doorgehaald moet wordenErnstige overtredingVergunning direct intrekken            Grondslag ligt in artikel 31, eerste lid, sub d
Melding geweigerdArtikel 30a, vijfde lidHet bijschrijven van een nieuwe leidinggevende is binnen twee jaar drie keer geweigerd op basis van artikel 8 DHW of artikel 3 Wet BibobOvertredingWaarschuwing, bij een volgende keer (dus de vierde weigering binnen 2 jaar) wordt de vergunning ingetrokkenVierde weigering binnen twee jaar? Vergunning intrekken          De burgemeester kan de vergunning intrekken op basis van artikel 31, derde lid sub b
 Artikel 31, eerste lid, sub cDe vergunning levert gevaar op voor de openbare orde, veiligheid of zedelijkheidErnstige overtredingVergunning direct intrekken            De imperatieve bevoegdheid tot intrekken is gelegen in artikel 31, eerste lid, sub c
 Artikel 31, derde lid, sub aEr is sprake van het geval en onder de voorwaarden, bedoeld in artikel 3 van de Wet bevordering integriteits-beoordelingen door het openbaar bestuurErnstige overtredingVergunning direct intrekken            De bevoegdheid om de vergunning in te trekken is gelegen in artikel 31, derde lid, sub a. Alvorens de vergunning daadwerkelijk in te trekken kan om een Bibob advies gevraagd worden.
 Artikel 35, tweede lidOvertreding van voorschriften gesteld aan ontheffingOvertredingSchriftelijke Waarschuwing/ herstelmogelijkheidBestuurlijke boete Bestuurlijke boeteBestuurlijke boeteBestuurlijke boeteBestuurlijke boeteBestuurlijke boeteBij een tweede bestuurlijke boete binnen 12 maanden mag de boete met 50% verhoogde worden, bij een derde of volgende overtreding mag de boete met 100% verhoogd worden (artikel 3, derde en vierde lid, Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet)
 Artikel 35, vierde lidOntheffing/afschrift dient aanwezig te zijnOvertredingSchriftelijke Waarschuwing / herstelmogelijkheidBestuurlijke boete Bestuurlijke boeteBestuurlijke boeteBestuurlijke boeteBestuurlijke boeteBestuurlijke boete  
 Artikel 38Onjuiste gegevens verstrekken bij aanvraagErnstige overtredingVergunning direct intrekken            Artikel 31, eerste lid onder a imperatieve intrekkingsgrond

Tenzij anders vermeld kan zowel een Bestuurlijke boete als een proces verbaal worden opgemaakt. Dit dient in overleg met de OvJ te gebeuren.

Sanctie Grondslag Toepassen mogelijk bij overtreding van artikel
Intrekken vergunning/ ontheffing en/of schorsing Artikel 31 geeft imperatieve en facultatieve intrekkingsgronden. Artikel 32 schorsing.Alles behalve 3, 9 vijfde lid,17, 18, 19, 22, 25 en 45
Bestuurlijke boete O.b.v. artikel 44a, eerste lid Drank- en Horecawet.De burgemeester kan een bestuurlijke boete opleggen ter zake van overtreding
   binnen zijn gemeente van het bij of krachtens de artikelen 3, 4, 9, derde, vierde en vijfde lid, 12 tot en met 19, 20, eerste tot en met vijfde lid, 22, eerste en tweede lid, 24, 25, behoudens het derde lid, 25a tot en met 25d, 29, derde lid, 35, tweede en vierde lid, of 38 gestelde. (artikel 44a lid 1)
Dwangsom/bestuursdwang O.b.v. artikel 125, derde lid Gemeentewet. Artikel 5:32 Awb. Artikel 19a, 36 en 44 Drank- en Horecawet.Alles behalve 9 vijfde lid, 20 zesde en zevende lid, 21, 22 tweede lid en 45
Strafrecht Wet economische delicten en Richtlijn strafvordering. Voor art 45 commune strafrecht.Alles behalve 9 vijfde lid en 29
Three strikes out O.b.v. artikel 19a Drank- en Horecawet. artikel 20 eerste en tweede lid