Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Berkelland

Beleidsregel subsidiëring instellingen op het terrein van kleinschalige activiteiten gericht op gemeenschapszin in een buurtschap of kern, Berkelland 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBerkelland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel subsidiëring instellingen op het terrein van kleinschalige activiteiten gericht op gemeenschapszin in een buurtschap of kern, Berkelland 2010
CiteertitelBeleidsregel subsidiëring instellingen op het terrein van kleinschalige activiteiten gericht op gemeenschapszin in een buurtschap of kern, Berkelland 2010
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene subsidieverordening 2006;
  2. Algemene wet bestuursrecht, artikel 4:81
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-03-201001-01-201001-01-2013Nieuwe regeling

16-03-2010

Berkelbericht 23 maart 2010

Collegebesluit 16 maart 2010

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel subsidiëring instellingen op het terrein van kleinschalige activiteiten gericht op gemeenschapszin in een buurtschap of kern, Berkelland 2010

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland, besluit ter uitvoering van de Algemene Subsidieverordening Berkelland 2006 (ASV), evenals op grond van artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht vast te stellen de:

 

Beleidsregel subsidiëring instellingen op het terrein van kleinschalige activiteiten gericht op de gemeenschapszin in een buurtschap of kern, Berkelland 2010

Artikel 1

Deze beleidsregel verstaat onder:

  • a.

    activiteit: kleinschalig festiviteit gericht op de gemeenschapszin in een buurtschap of kern. Deze is niet bij uitstek een toeristische trekker voor de gemeente en is voornamelijk van belang voor en gericht op de kern of buurtschap.

  • b.

    directe subsidievaststelling: het vaststellen van de subsidie vóór de aanvang van het subsidietijdvak zonder voorafgaande verleningsbeschikking;

  • c.

    subsidieverstrekking: de verzamelterm voor het toekennen van subsidie in de vorm van subsidieverlening of van subsidievaststelling;

  • d.

    activiteitenplan: een overzicht dat de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd, aangeeft met omschrijving van de daarmee nagestreefde doelstellingen en de beoogde effecten en de relatie met het gemeentelijk beleid;

  • e.

    reserve: het eigen vermogen van de aanvrager, niet zijnde een voorziening.

Artikel 2

Voor een subsidie komen in aanmerking instellingen die zich bezighouden met het organiseren van kleinschalige activiteitendie door programmering en organisatie bijdragen aan de gemeenschapszin van de totale bevolking van een kern of buurtschap. De instellingen zijn niet-commercieel, niet uit op winstbejag. Hiervoor is een vast bedrag van € 450,00 per instelling per jaar beschikbaar.

Artikel 3

Het subsidieplafond voor de in artikel 2 genoemde activiteiten wordt jaarlijks vastgesteld.

Als het subsidieplafond over enig jaar wordt overschreden, zal de toe te kennen subsidie naar evenredigheid worden toegekend.

Artikel 4

Bij een eerste aanvraag om subsidie moet de aanvrager de volgende stukken te overleggen:

a.een exemplaar van de oprichtings- of stichtingsakte, de statuten en/of een exemplaar van het huishoudelijke reglement;

b.een opgave van de bestuurssamenstelling.

Artikel 5

Het college stelt de in artikel 3 van deze regeling bedoelde subsidie vast zonder voorafgaande beschikking tot verlening van de subsidie.

Artikel 6

Instellingen die op basis van deze beleidsregel in 2010 recht hebben op een subsidie waarvan de hoogte van het subsidiebedrag lager is dan de subsidie die in 2009 is toegekend, worden voor de jaren 2011, 2012, en 2013 in een afbouwende reeks gecompenseerd. De compensatie bestaat uit respectievelijk 75%, 50%, en 25% van het verschil.

Artikel 7

Instellingen en organisaties die in aanmerking willen komen voor een subsidie als bedoeld bij deze beleidsregel, moeten vóór 1 januari van het jaar waarvoor het subsidie is bestemd een aanvraag indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Voor het jaar 2010 geldt dat aanvragen vóór 1 mei 2010 ingediend moeten worden.

Artikel 8

Deze beleidsregel treedt in werking op 16 maart 2010 en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

Artikel 9
  • 1.

    Deze beleidsregel kan aangehaald worden als “Beleidsregel subsidiëring instellingen op het terrein van kleinschalige activiteiten gericht op de gemeenschapszin in een buurtschap of kern, Berkelland 2010”.

  • 2.

    De Beleidsregel subsidiëring instellingen op het terrein van Volksfeesten Berkelland, vastgesteld op 19 december 2006, wordt ingetrokken met ingang van 1 januari 2010.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland d.d. 16 maart 2010.

De secretaris, De burgemeester,

Drs. A.G. Dekker. Mr. H.L.M. Bloemen.

Toelichting

Het college heeft zich een beeld gevormd van het doel van evenementen en hoe die te waarderen. Bij alles geldt het uitgangspunt ‘De burger voorop’. De gemeente ontwikkelt zelf geen evenementen, maar wil wel de waardering voor de organisatoren duidelijk laten blijken. Evenementen kunnen bijdragen aan de identiteit van de gemeente. Het college wil die evenementen die bijdragen aan de identiteit van Berkelland stimuleren. Dit zijn evenementen die het “gezicht van Berkelland” mede bepalen, die het “verhaal van Berkelland” vertellen en daardoor op een positieve manier bijdragen aan het imago van de gemeente. Daarnaast wil het college de samenwerking tussen instellingen stimuleren om zodoende nieuwe evenementen in Berkelland te laten plaatsvinden.

 

He college wil duidelijkheid scheppen over de mogelijkheid tot subsidieverlening en ondersteuning voor evenementen en openbare activiteiten. Daarom heeft het college een tweetal nieuwe beleidsregels gemaakt. Eén beleidsregel voor activiteiten van instellingen die door programmering en organisatie bijdragen aan de gemeenschapszin van de totale bevolking van een kern of buurtschap. En één voor evenementen die toeristische trekker zijn voor de gemeente en van belang voor heel Berkelland. De gemeente Berkelland heeft het uitvoerend evenementenbeleid vastgesteld. Hierin zijn de regels over vergunningen en openbare orde en veiligheid vastgelegd.

 

Bij kleinschalige activiteiten staat het sociale, vaak lokaal belang voorop. De kleinschalige festiviteiten zijn gericht op de gemeenschapszin in een buurtschap of kern. Deze zijn niet bij uitstek een toeristische trekker voor de gemeente. Dit geldt met name voor de volgende kleinschalige festiviteiten: bijvoorbeeld volksfeesten, Oranjefeesten, 4- en 5 mei-vieringen, herdenkingsdagen, optochten zoals carnaval, taptoe. Organisaties met een commerciële doelstelling, straat- en buurtfeesten en braderieën komen niet in aanmerking voor subsidie.

 

Onder een evenement wordt verstaan: een belangrijke of opmerkelijke gebeurtenis gericht op vermaak voor een algemeen publiek op het gebied van kunst, cultuur, erfgoed of maatschappelijke thema’s in Berkelland. Een evenement is een toeristische trekker voor de gemeente en van belang voor heel Berkelland. Te denken valt aan de Jammarkt Neede, bloemencorso’s, kasteeltuinconcert Ruurlo, Barticamp, Achterhoek Spektakel Toer. De gemeente stimuleert dat er nieuwe evenementen plaats kunnen vinden in Berkelland. Daarom komen dezelfde evenementen in principe maximaal drie jaar in aanmerking voor een subsidie. Dit geldt niet voor de bloemencorso in Rekken en Beltrum en de jammarkt te Neede. Als deze evenementen elke drie jaar voldoende vernieuwende elementen bevatten, dan blijven ze in aanmerking komen voor een evenementensubsidie voor de volgende periode van drie jaar. Het college toetst op de mate waarin zij bijdragen aan een positieve regionale uitstraling, aan de bevordering van de onderlinge samenwerking, vernieuwend zijn en inhoudelijk de identiteit van Berkelland versterken.

 

Na drie jaar komt hetzelfde, terugkerend evenement in aanmerking voor een waarderingssubsidie.

Jaarlijks kunnen een aantal terugkerende activiteiten een financiële blijk van waardering ontvangen (€450,00).