Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Venlo

Verordening gemeentelijke onderscheidingen Venlo 2014

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVenlo
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening gemeentelijke onderscheidingen Venlo 2014
CiteertitelVerordening gemeentelijke onderscheidingen Venlo 2014
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 149 

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2014nieuwe regeling

18-12-2013

E3-journaal/de Trompetter d.d. 31-12-2013

Gemeenteblad jaargang 2013, nummer 64

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening gemeentelijke onderscheidingen Venlo 2014

De raad van de gemeente Venlo;

gelezen het voorstel van het college van 19 november 2013, registratienummer13-15212;

gelet op het bepaalde in artikel 149 van de Gemeentewet;

overwegende dat een actualisering van de verordening wenselijk is;

besluit(en)vast te stellen:

Algemeen

Artikel 1 Instelling

Ingesteld worden de volgende gemeentelijke onderscheidingen:

  • a.

    Het ereburgerschap van de gemeente Venlo;

  • b.

    De erespeld van de gemeente Venlo;

  • c.

    De Waarderingsonderscheiding van de gemeente Venlo.

Artikel 2 Uitvoering

Burgemeester en wethouders bepalen de uitvoering en de wijze van vervaardiging van de gemeentelijke onderscheidingen.

Artikel 3 Het Ereburgerschap van de gemeente Venlo

  • 1.

    Het ereburgerschap kan door de gemeenteraad worden toegekend aan natuurlijke personen:

    • a.

      Als bijzondere blijk van waardering, genegenheid en dankbaarheid aan hen die zich voor de gemeente Venlo op zeer uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt.

    • b.

      Aan mensen met een band met Venlo die op onder meer cultureel, wetenschappelijk, economisch, maatschappelijk of sportief terrein internationale of grote nationale erkenning hebben verworven het ereburgerschap krijgen.

  • 2.

    De gemeenteraad beraadslaagt over het verlenen van het ereburgerschap in een besloten vergadering. Het besluit met vermelding van redenen welke tot toekenning hebben geleid vindt plaats in een openbare vergadering.

  • 3.

    Het bezit van een van de onderscheidingen, als bedoeld in artikel 1, lid b en c, sluit het ontvangen van het ereburgerschap niet uit.

  • 4.

    Als bewijs van de verleende onderscheiding wordt aan de begunstigde een op naam gestelde oorkonde uitgereikt, waarin de aard, de redenen en de datum van de uitreiking van de onderscheiding worden vermeld. Aan het ereburgerschap is de erespeld verbonden.

  • 5.

    Burgemeester en wethouders bepalen de datum, het tijdstip en de wijze waarop het ereburgerschap aan de begunstigde wordt uitgereikt.

Artikel 4 De Erespeld van de gemeente Venlo

  • 1.

    De erespeld kan door burgemeester en wethouders worden toegekend aan personen, bedrijven, organisaties of verenigingen: die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Venlo en haar inwoners. En die door het leveren van een buitengewone prestatie die langjarig van invloed is op de reputatie van de stad, haar sociale samenhang, culturele identiteit, economische weerbaarheid of op sportief terrein internationale of grote nationale erkenning hebben verworven.

  • 2.

    Aan de erespeld kan het ereburgerschap verbonden worden.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders beraadslagen in een besloten vergadering. Het besluit met vermelding van redenen welke tot toekenning hebben geleid vindt plaats in een openbare vergadering.

  • 4.

    Burgemeester en wethouders besluiten eerst tot toekenning van de erespeld, nadat de fractievoorzitters hierover zijn geconsulteerd.

  • 5.

    Als bewijs van de verleende onderscheiding wordt aan de begunstigde een op naam gestelde oorkonde uitgereikt waarin de aard, de redenen en de datum van de uitreiking van de onderscheiding worden vermeld. Aan de erespeld is tevens voor personen een draagspeld geslagen in zilver en voor bedrijven, organisaties of verenigingen een penning geslagen in zilver verbonden. De draagspeld of penning is vervaardigd naar het ontwerp van het wapen van de gemeente Venlo.

  • 6.

    Burgemeester en wethouders bepalen de datum, het tijdstip en de wijze waarop de onderscheiding aan de begunstigde wordt uitgereikt.

Artikel 5 De Waarderingsonderscheiding van de gemeente Venlo

  • 1.

    De Waarderingsonderscheiding kan door burgemeester en wethouders worden toegekend aan personen die ingezetene zijn van de gemeente Venlo en die:

    • a.

      gedurende een lange periode bestuurslid zijn van een vereniging of stichting in de gemeente Venlo.

    • b.

      gedurende een lange periode bestuurslid zijn van een vereniging of stichting in de gemeente Venlo.

    • c.

      gedurende een lange periode verdienstelijk lid zijn geweest voor een vereniging of stichting in de gemeente Venlo.

    • d.

      gedurende een lange periode (uitgangspunt: een aaneengesloten periode van de minimale duur van 10 jaar) verdienstelijk zijn geweest voor een van de gemeenschappen van de gemeente Venlo.

    • e.

      Deze onderscheiding is tevens aan te vragen voor jongeren die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt. De waarderingsonderscheiding voor de jongeren noemen we: de “Venlose Kanjer”.

  • 2.

    Een verzoek tot toekenning moet minimaal drie maanden voor de beoogde uitreikingsdatum ingediend worden bij burgemeester en wethouders.

  • 3.

    Betrokkene die voor een Koninklijke Onderscheiding in aanmerking komt of al een Koninklijke Onderscheiding heeft kan niet voor de Waarderingsonderscheiding in aanmerking komen.

  • 4.

    Burgemeester en wethouders beraadslagen in een besloten vergadering. Het besluit met vermelding van redenen welke tot toekenning hebben geleid vindt plaats in een openbare vergadering.

  • 5.

    Als bewijs van de verleende onderscheiding wordt aan de begunstigde een op naam gestelde oorkonde uitgereikt, waarin de aard, de redenen en de datum van de uitreiking van de onderscheiding worden vermeld. Aan de Waarderingsonderscheiding is een ovaalvormige draagspeld in zilver verbonden met daarop de Gelderse leeuw uit het wapen van de gemeente Venlo en de tekst "voor hen die het verdienen".

  • 6.

    Burgemeester en wethouders bepalen de datum, het tijdstip, door wie en de wijze waarop de onderscheiding aan de begunstigde wordt uitgereikt.

Artikel 6 De toekenning

Aan de toekenning van de verschillende gemeentelijke onderscheidingen zijn geen rechten of verplichtingen verbonden.

Artikel 7 Register

  • 1.

    Burgemeester en wethouders houden een register bij van alle toegekende gemeentelijke onderscheidingen.

  • 2.

    In dit overzicht wordt melding gemaakt van de omstandigheden die tot het toekennen van de onderscheiding hebben geleid.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders bepalen de vorm van indeling van het register.

Artikel 8 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2014.

  • 2.

    Op dat tijdstip wordt ingetrokken de "Verordening gemeentelijke onderscheidingen Venlo 2010" zoals vastgesteld in de openbare vergadering van 4 januari 2010.

Artikel 9 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als de "Verordening gemeentelijke onderscheidingen Venlo 2014".

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 18 december 2013

De Griffier, De Voorzitter,

Artikelsgewijze toelichting op de Verordening gemeentelijke onderscheidingen Venlo 2014

Artikel 3 Het Ereburgerschap van de gemeente Venlo

Grote verdiensten op zichzelf zijn niet voldoende. Er dient sprake te zijn van verdiensten van uitzonderlijk gehalte die niet in gelijke mate aan anderen op het betrokken terrein kunnen worden toegeschreven. Verdiensten die hun doorwerking hebben op de toekomst van Venlo. Deze onderscheiding wordt hiermee een exclusieve onderscheiding waarmee erkentelijkheid wordt betoond voor langdurige verdienstelijke inzet voor Venlo en haar bevolking.

Het is van belang om uiterste zorgvuldigheid in acht te nemen in de toepassing van de criteria om de exclusiviteit van deze onderscheiding te waarborgen.

Artikel 4 De Erespeld van de gemeente Venlo

De Erespeld kan worden toegekend aan personen, bedrijven, organisaties of verenigingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad en haar inwoners. Door het leveren van een buitengewone prestatie die langjarig van invloed is op de reputatie van de stad, haar sociale samenhang, culturele identiteit, economische weerbaarheid of op sportief terrein internationale of grote nationale erkenning hebben verworven.

Artikel 5 De Waarderingsonderscheiding

Er moet sprake zijn van langdurige vrijwillige activiteiten voor de Venlose samenleving. Er moet een duidelijke meerwaarde zijn voor de Venlose samenleving. Zoals o.a. het voor een lange periode bestuurslid of lid zijn van een vereniging, stichting, organisatie of gemeenschap. Er moet continuïteit zitten in de verdiensten. Ook belangrijk is dat de activiteiten niet eens per jaar of een aantal periodes per jaar plaatsvinden zoals het organiseren van een sportactiviteit. Er moet uitstraling zijn naar het heden dus de vrijwillige activiteiten mogen niet langer dan 1 jaar geleden zijn beëindigd.

Het vrijwilligerswerk moet met een grote regelmaat (wekelijks/maandelijks) en in het groot deel van het jaar worden uitgevoerd in een aaneengesloten periode. Hiermee sluiten wij aan bij het gedachtengoed zoals dat door de raadswerkgroep SAM is neergelegd in de notitie "Burgers aan Zet". Om de Waarderingsonderscheiding een bijzonder erkenning te houden kan deze per vereniging twee maal per jaar worden aangevraagd.

Het in aanmerking komen voor of het reeds ontvangen hebben van een Koninklijke onderscheiding, sluit het ontvangen van de Waarderingsonderscheiding uit. Een Koninklijke onderscheiding is de hoogst haalbare blijk van waardering in Nederland. Iemand die hiervoor in aanmerking kan komen mag dit niet onthouden worden. De Waarderingsonderscheiding is vooral voor die mensen bedoeld die net niet in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding maar en waarvan de Venlose gemeenschap van mening is dat zij een waardering voor hun inzet verdienen.

Voor jongeren, woonachtig in Venlo, die op het moment van handelen de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt valt te denken aan het geruime tijd helpen van ouderen, gehandicapten of zieken. Het organiseren van activiteiten in een vereniging, wijk of buurthuis. Het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen zoals pesten, alcoholgebruik of zinloos geweld. Bijvoorbeeld aan het starten van een actie. Het verrichten van een “Heldendaad”. Bijzonder vrijwilligerswerk bij een culturele vereniging of een sportvereniging. Een bijdrage leveren aan integratie.

Deze Waarderingsonderscheiding kan door iedereen worden aangevraagd; denk aan ouders, familie, buren, een leerkracht van schoof of een leerkracht van de sport- of muziekvereniging.

De waarderingsonderscheiding voor de jongeren noemen we: de “Venlose Kanjer”.