Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hillegom

Verordening winkeltijden gemeente Hillegom 2013

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHillegom
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening winkeltijden gemeente Hillegom 2013
CiteertitelVerordening winkeltijden gemeente Hillegom 2013
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpGeen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 147
  2. Gemeentewet, art. 149
  3. Winkeltijdenwet, art. 3
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-12-2013Nieuwe regeling

12-12-2013

Witte Weekblad, 18-12-2013

4318

Tekst van de regeling

Intitulé

De raad van de gemeente Hillegom,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 oktober 2013,

gelet op artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en artikel 3 van de Winkeltijdenwet,

besluit vast te stellen de

Verordening winkeltijdengemeente Hillegom 2013

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag;

  • b.

    werkdagen: maandag tot en met zaterdag.

Artikel 2. Algemene vrijstelling voor zon- en feestdagen

Voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden geldt op zon- en feestdagen een algemene vrijstelling van 12.00 uur tot 20.00 uur.

Artikel 3. Individuele ontheffingen

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen.

  • 2.

    Een ontheffing kan enkel worden verleend voor

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      het uitstallen van goederen.

  • 3.

    De in het tweede lid genoemde ontheffing kan onder meer worden verleend in geval van feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen.

  • 4.

    De ontheffing kan worden geweigerd als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel op basis van de ontheffing.

  • 5.

    De ontheffing kan onder beperkingen worden verleend. Aan de ontheffing kunnen voorschriften worden verbonden.

Artikel 4. Beslistermijn

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders beschikt op een aanvraag om ontheffing binnen 4 weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethouders kan de beschikking voor ten hoogste 4 weken verdagen.

Artikel 5. Intrekken of wijzigen ontheffing

Burgemeester en wethouders kunnen een ontheffing intrekken of wijzigen als:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    verandering van omstandigheden of inzichten dit naar hun oordeel noodzakelijk maken in het belang van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    de exploitatie van de winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

  • f.

    de houder dit verzoekt.

Artikel 6. Overdracht van de ontheffing

  • 1.

    Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

  • 2.

    In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

Artikel 7. Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon- en feestdagen

Het college van burgemeester en wethouders kan bepalen dat de vrijstelling genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele gemeente of voor een of meer delen van de gemeente.

Artikel 8. Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door het college van burgemeester en wethouders aangewezen toezichthouders.

Artikel 9. Inwerkingtreding en overgangsrecht

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

  • 2.

    De Verordening winkeltijden gemeente Hillegom d.d. 11 september 2008 wordt per diezelfde dag ingetrokken.

  • 3.

    Een krachtens de Verordening winkeltijden gemeente Hillegom d.d. 11 september 2008 verleende ontheffing geldt als een ontheffing verleend krachtens deze verordening. Het college van burgemeester en wethouders kan deze ambtshalve vervangen door een ontheffing krachtens deze verordening. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.

  • 4.

    Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de Verordening winkeltijden gemeente Hillegom d.d. 11 september 2008 maar waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.

Artikel 10. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden gemeente Hillegom 2013.

Aldus besloten in de vergadering van 14 november 2013.

drs. P.M. Hulspas-Jordaan

griffier

J. Broekhuis

voorzitter

 

Algemene toelichting

Op 1 juli 2013 is een wijziging van de Winkeltijdenwet inwerking getreden. Op grond van de gewijzigde Winkeltijdenwet blijven de wettelijke verboden om winkels op zon- en feestdagen en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur open te stellen, bestaan. Gemeenten kunnen nu echter zelf bepalen of – en in hoeverre – zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden. De uitzonderingsbepalingen uit de eerder geldende Winkeltijdenwet, zoals de toerismebepaling en de avondwinkelbepaling, zijn namelijk vervallen.

De gemeente Hillegom heeft gekozen voor een algemene vrijstelling op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 20.00 uur. Dit is een wijziging ten opzichte van de oude Verordening Winkeltijden. De volgende argumenten hebben betrekking op de wijziging;

  • 1.

    Meer vrijheid voor ondernemers. In deze economisch moeilijke tijd willen we ondernemers zoveel mogelijk ruimte bieden voor hun bedrijfsvoering. Vanuit het in april 2013 vastgestelde Koersdocument Economie en Toerisme vloeit voort dat wij de ondernemers zoveel mogelijk faciliteren. Deze verruiming van de openingstijden is hier onderdeel van.

  • 2.

    Minder regeldruk. Met name vanuit het MKB wordt er nadrukkelijk verzocht om de regeldruk voor ondernemers waar mogelijk te verminderen. In tegenstelling tot de oude verordening hoeven ondernemers slechts in enkele gevallen ontheffing aan te vragen (bijvoorbeeld voor een evenement).

  • 3.

    Respect voor geloofsovertuiging en andere motieven. Ondernemers die vanuit hun geloofsovertuiging niet op zon- of feestdagen open wensen te gaan zijn volledig vrij om deze afweging te maken. In het kader van de kerkgang en zondagochtendrust mogen winkels niet vóór 12.00 uur open, tenzij er in bijzondere gevallen ontheffing voor is aangevraagd (zoals een evenement). Zogenaamde “eenpitters” worden niet gedwongen om hun zaak 24/7 open te doen. Als zij denken op zon- en feestdagen meer omzet te kunnen genereren, dan kunnen zij bijvoorbeeld op een andere dag van de week dicht blijven.

  • 4.

    Behouden van koopstromen. Veel gemeenten in omliggende gemeenten verlenen via de nieuwe verordening vrijstelling voor de zon- en feestdagen. Vanuit concurrentieoogpunt is het fair om de ondernemers van Hillegom dezelfde positie te geven. Hierdoor behouden we de Hillegomse koopstromen en vloeien deze niet af naar onze buurgemeenten.

  • 5.

    Verminderen handhaving en meer tijd voor kerntaken. In de huidige situatie moet steeds per deelgebied (en voor de supermarkten ook nog eens per kwartaal) worden gekeken of de betreffende onderneming op de betreffende zon- of feestdag open mag zijn. Als voor alle ondernemers geldt, dat zij op zon- en feestdagen geopend mogen zijn, dan biedt dit een duidelijk kader. Handhavers, collega-ondernemers en burgers weten dat winkels en bedrijven op zon- en feestdagen tussen 12.00 en 20.00 uur open mogen zijn. De verwachting is dat er minder vaak handhaving nodig is en er minder klachten zullen binnen komen. Bovendien blijft er, door het wegvallen van het proces van de vaststelling van de koopzondagen per deelgebied en de koopzondagavondopenstelling, meer tijd over voor kerntaken.