Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hollands Kroon

Verordening elektronische bekendmaking

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHollands Kroon
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening elektronische bekendmaking
CiteertitelVerordening elektronische bekendmaking
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet
  2. Algemene wet bestuursrecht
  3. Wet elektronische bekendmaking
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-12-2013Nieuwe regeling

28-11-2013

CTR Hollands Kroon 11 december 2013

Agendapunt 13

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening elektronische bekendmaking

Agendapunt

13

Onderwerp

Verordening Elektronisch bekendmaking

 

De gemeenteraad van Hollands Kroon

Gelezen het voorstel van college van burgemeester en wethouders van 8 oktober 2013

BESLUIT

de VERORDENING elektronische bekendmaking Hollands Kroon vast te stellen:

 

Artikel 1 begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Raad: de gemeenteraad van Hollands Kroon;

  • b.

    College: het college van burgemeester en wethouders van Hollands Kroon;

  • c.

    Bekendmaking; de wettelijk verplichte bekendmaking voor de inwerkingtreding van besluiten die niet tot een of meer bekende belanghebbenden zijn gericht, de wettelijke verplichte kennisgeving van ontwerpbesluiten alsmede overige wettelijk verplichte kennisgevingen, mededelingen dan wel aankondigingen en de kennisgeving van mededelingen waarvoor geen wettelijke plicht geldt;

  • d.

    Vergunning: een besluit waarbij toestemming is verleend ingevolge een wettelijk voorschrift;

  • e.

    Ontheffing: een besluit waarbij ontheffing of vrijstelling is verleend ingevolge een wettelijk voorschrift;

  • f.

    Melding: een kennisgeving ingevolge een wettelijk voorschrift;

  • g.

    Ontwerpbesluit: een ingevolge artikel 3:11 van de Algemene wet bestuursrecht opgesteld ontwerp van het te nemen besluit;

  • h.

    Elektronisch gemeenteblad: een door de gemeente Hollands Kroon elektronisch uitgegeven blad dat voldoet aan de technische eisen zoals gesteld in de Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden.

Artikel 2 Elektronisch gemeenteblad

1.Het elektronisch gemeenteblad is het officiële publicatieblad van de gemeente.

2.Het gemeenteblad wordt elektronisch uitgegeven op https://www.officielebekendmakingen.nl.

3.Het elektronische gemeenteblad verschijnt telkens wanneer daartoe de aanleiding bestaat.

4.Op het gemeenteblad wordt de datum van uitgifte en zo nodig ook het tijdstip van uitgifte vermeld.

5.De gemeentebladen worden per jaar doorlopend genummerd.

6.Indien elektronische uitgifte van het gemeenteblad op de in het eerste lid voorziene wijze geheel of gedeeltelijk onmogelijk is, voorziet het gemeentebestuur in een vervangende uitgave.

Artikel 3 Bekendmaking

1.Onverminderd het bepaalde in enig wettelijk voorschrift worden:

a.besluiten waarbij een vergunning of ontheffing is verleend, geaccepteerde meldingen, ontvangen aanvragen en ter inzage gelegde ontwerpbesluiten en de daarop betrekking hebbende stukken bekend gemaakt in het elektronische gemeenteblad;

b.algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en andere besluiten van algemene strekking en berichten die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht bekendgemaakt in het elektronische gemeenteblad.

2.De besluiten, zoals bedoeld in het eerste lid, worden in hun geheel opgenomen in het elektronische gemeenteblad.

3.Indien het bepaalde in het tweede lid lastig uitvoerbaar is, kan worden volstaan met het opnemen van een gedeelte of een samenvatting van het besluit in het elektronische gemeenteblad. In dat geval wordt het gehele besluit ter inzage gelegd op een door het college te bepalen plaats.

Artikel 4 Afschriften

1.Een elektronisch afschrift van of een link naar https://www.officielebekendmakingen.nl het gemeenteblad wordt geplaatst op www.hollandskroon.nl.

2.Dit afschrift blijft gedurende de tijd dat het feitelijk betekenis heeft en ten hoogste een half jaar beschikbaar.

3.Aan een ieder wordt op zijn verzoek een papieren afschrift van het gemeenteblad verstrekt tegen ten hoogste de kosten van het maken van een zodanig afschrift.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel 6 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening elektronische bekendmaking Hollands Kroon”.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 28 november 2013

De Raad voornoemd,

Griffier, Voorzitter

M.C.C. Philips J.R.A. Nawijn

Toelichting

Algemeen

De Wet elektronische bekendmaking (Web) is op 1 juli 2009 in werking getreden. De Web regelt voor algemeen verbindende voorschriften en andere besluiten die niet tot een of meer (bekende) belanghebbenden zijn gericht (artikel 3:42 Algemene wet bestuursrecht) de bevoegdheid tot elektronisch bekendmaken. Deze bevoegdheid zal op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip worden omgezet in een

verplichting. De Web heeft niet geleid tot een wijziging van artikel 3:12 Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb). Dit artikel regelt dat een bestuursorgaan voorafgaand aan een terinzagelegging kennis geeft van het onderwerp in een dag-, nieuws, of huis-aan-huisblad of op een andere geschikte wijze.

Uit jurisprudentie van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State blijkt dat het

alleen bij wettelijk voorschrift toegestaan is om ontwerpbesluiten uitsluitend elektronisch bekend te maken. Onder een wettelijk voorschrift wordt ook verstaan een verordening. Door het vaststellen van deze verordening wordt hieraan voldaan. Uit oogpunt van duidelijkheid en transparantie is in deze verordening de elektronische bekendmaking van alle bekendmakingen vastgelegd en niet alleen van ontwerpbesluiten.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek had in 2012 93% van de Nederlandse huishoudens in niet stedelijke gebieden een internetaansluiting. Daarmee kan veilig gezegd worden dat met elektronische publicatie vrijwel elke inwoner wordt bereikt. In gemeenten met een uitgestrekt buitengebied zelfs meer dan met een huis-aan-huisblad. Bovendien worden met elektronische publicatie ook inwoners buiten de gemeente bereikt. Wanneer men dit bereik en de zoekmogelijkheden in ogenschouw neemt, is elektronische publicatie zonder meer een verbetering ten opzichte van publicatie op papier. Een verdere verbetering is mogelijk door bij overschakeling naar elektronische publicatie het publiek in het gemeentehuis of in de openbare bibliotheek te begeleiden.

Verder is elektronische publicatie voordeliger dan publicatie in een advertentie. Dat maakt dat bij elektronische publicatie zonder extra kosten volledige teksten (in plaats van zakelijke samenvattingen) beschikbaar gesteld kunnen worden.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 begripsbepalingen

Behoeft geen nadere toelichting

Artikel 2 Elektronisch gemeenteblad

Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om algemeen verbindende voorschriften bekend te maken in een elektronisch gemeenteblad. Advies is om gemeentebladen te publiceren met gebruikmaking van de Gemeenschappelijke Voorziening voor Officiële Publicaties (GVOP) en daarmee op https://www.officielebekendmakingen.nl. Dat is de voordeligste manier om te zorgen dat een gemeenteblad voldoet aan de eisen van de Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden, welke eisen letterlijk gelijk zijn aan de eisen die aan de elektronische uitgave van de Staatscourant worden gesteld.

Het zesde lid ziet op omstandigheden waarin het gemeenteblad door technische oorzaken niet kan worden uitgegeven. Een dergelijke regeling staat ook in artikel 9 Bekendmakingswet. Zeker bij noodverordeningen kan men zich dergelijke omstandigheden voorstellen.

Artikel 3 bekendmaking

In dit artikel wordt aangegeven voor welke besluiten, aanvragen, meldingen e.d. de verordening van toepassing is. Tevens worden hier de uitzonderingen weergegeven.

Artikel 4 afschriften

Op de website www.hollandskroon.nl wordt een verwijzingen aangebracht naar de website https://www.officielebekendmakingen.nl.

Het is wenselijk om (bij voorkeur geautomatiseerd) kennisgevingen te verwijderen als zij geen feitelijke betekenis meer hebben, bijvoorbeeld omdat de reactietermijn is verstreken. Omdat van algemeen verbindende voorschriften (en desgewenst van besluiten van algemene strekking) via www.overheid.nl geconsolideerde teksten beschikbaar zijn, kunnen kopieën van de gemeentebladen van dat soort besluiten na een half jaar verwijderd worden.

Hiermee voorkomt men zo veel mogelijk de verwarring tussen de bekendmaking en de mogelijk intussen gewijzigde tekst. Uiteraard blijven de gemeentebladen permanent beschikbaar op https://zoek.officielebekendmakingen.nl.