Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Ferwerderadiel

Gemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport 2004 - 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieFerwerderadiel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport 2004 - 2009
CiteertitelBreedtesportproject GO-4 Sport 2004-2009
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingstredingbesluit 20-03-2003.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet Gemeenschappelijke Regelingen

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2004nieuwe regeling

20-03-2003

Geen.

9/16.03

Tekst van de regeling

Intitulé

Gemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport 2004 - 2009

 

Gemeenschappelijke regeling “Breedtesportproject GO-4 Sport 2004-2009”

 

 

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten

het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel,

hierna te noemen: de deelnemers, ieder voor zover zij voor de eigen gemeente bevoegd zijn;

 

overwegende,

 

dat de deelnemers aan deze regeling al sinds 2000 samenwerken in het pilot-project GO-4 Sport, zulks om te komen tot een structurele en gezamenlijke aanpak van een vernieuwde sportinfrastructuur, een adequaat en integraal (jeugd)sportbeleid en de ondersteuning van de sportverenigingen in de vier gemeenten;

 

dat uit het pilot-project is gebleken dat een samenwerkingsprogramma voordelen en kansen biedt voor versterking van de breedtesport;

 

dat de deelnemers aan deze regeling voornemens zijn om – met gebruikmaking van de “Stimuleringsregeling breedtesportimpuls” van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) – verder te werken aan de versterking van de breedtesport, in het bijzonder door het versterken van de bestaande sportinfrastructuur en het bieden van ondersteuning aan sportverenigingen met speciale aandacht voor jeugd en ouderen;

 

gelet op de bepalingen van de Wet gemeenschappelijke regelingen;

 

 

besluiten:

 

 

de volgende gemeenschappelijke regeling te treffen:

Artikel 1 Begripsbepaling.

 

In deze gemeenschappelijke regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    de regeling: deze gemeenschappelijke regeling:

  • b.

    een deelnemende gemeente: een aan deze regeling deelnemende gemeente;

  • c.

    de wet: de Wet gemeenschappelijke regelingen;

  • d.

    de spilgemeente: de gemeente Leeuwarderadeel.

Artikel 2 Naam.

 

De regeling is genaamd: gemeenschappelijke regeling “Breedtesportproject GO-4 Sport 2004-2009”.

Artikel 3 Te behartigen belang.

 

De regeling wordt getroffen in het belang van de versterking van de breedtesport in het gebied van de deelnemende gemeenten en met het oog op de doelmatigheid van de uitvoering van het breedtesportproject “GO-4 Sport”.

Artikel 4 Doelstellingen.

 

Hoofddoelstelling.

Door middel van een intergemeentelijke aanpak het versterken van de bestaande sportinfrastructuur in de vier gemeenten en het bieden van ondersteuning aan sportverenigingen met speciale aandacht voor jeugd en ouderen.

 

Om deze algemene hoofddoelstelling te bereiken, is gekozen voor de volgende vier subdoelen:

 

Subdoelstelling 1.

Een digitaal en fysiek ondersteuningsaanbod ontwikkelen dat aansluit bij de vraag van de vereniging zodat de sportvereniging ook in de toekomst haar belangrijke maatschappelijke functie kan behouden.

 

Subdoelstelling 2.

Het ontwikkelen van een sportaanbod dat de jeugd moet stimuleren om (bij voorkeur bij de sportvereniging) meer en beter te gaan bewegen.

 

Subdoelstelling 3.

Een breder aanbod van sporten voor senioren 40+ en 55+’ers waarbij het accent zal liggen op het bevorderen en in stand houden van de gezondheid.

 

Subdoelstelling 4.

Het opzetten van een regionaal (intergemeentelijk) sportbeleid voor de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel.

Artikel 5 Projectorganisatie.

 

1.

Voor de uitvoering van de regeling fungeert de gemeente Leeuwarderadeel als spilgemeente binnen het samenwerkingsverband. Deze spilgemeente met één projectleider heeft de volgende taken:

 

a.

centraal aanspreekpunt

 

b.

bewaking voortgang en uitvoering project

 

c.

bewaken organisatorische en inhoudelijke samenhang

 

d.

rapportage naar, ondersteuning en secretariaat van de stuurgroep

 

e.

contacten met de bewegingsconsulent/verenigingsondersteuner

 

f.

bewaken en verslaglegging financiën

 

g.

rapportage naar VWS.

2.

De spilgemeente zorgt voor voldoende formatie-uren voor de te verrichten werkzaamheden.

3.

De projectorganisatie bestaat uit:

 

a.

een stuurgroep;

 

b.

een projectgroep;

 

c.

drie werkgroepen, t.w.:

 

 

verenigingsondersteuning;

 

 

jeugd en sport;

 

 

senioren.

Artikel 6 Stuurgroep.

 

  • 1.

    De stuurgroep heeft de algemene taak het project te bewaken en waar nodig bij te sturen al dan niet op voordracht van de projectgroep, welke in de stuurgroep wordt vertegenwoordigd door haar voorzitter.

  • 2.

    De stuurgroep bestaat uit de portefeuillehouders sportzaken van de samenwerkende gemeenten en wordt ondersteund en bijgestaan door de voorzitter van de projectgroep.

  • 3.

    De stuurgroep vergadert in principe 2x per jaar onder voorzitterschap van de wethouder sportzaken van de spilgemeente. De stuurgroep rapporteert, namens de deelnemende gemeenten, jaarlijks vóór 1 april aan de samenwerkende gemeenten en het ministerie van VWS over de inhoudelijke voortgang van het project en is verantwoordelijk voor de financiële verslaglegging.

  • 4.

    Elk lid van de stuurgroep heeft in de vergadering één stem. Voor het tot stand komen van een besluit bij stemming wordt de meerderheid vereist van hen die een stem hebben uitgebracht. Ten minste de helft van het aantal zitting hebbende leden dient vertegenwoordigd te zijn. Indien bij een stemming de stemmen staken, wordt opnieuw gestemd. Staken de stemmen andermaal over hetzelfde voorstel, dan beslist de stem van de voorzitter. De voorzitter van de projectgroep is adviseur en heeft geen stemrecht.

Artikel 7 Projectgroep.

 

  • 1.

    De projectgroep is in eerste instantie verantwoordelijk voor de coördinatie van het project. Tevens is het haar taak de uitvoeringsaspecten van het projectplan te bewaken en de eventueel aangestelde consulent(en) op hoofdlijnen bij hun taken te begeleiden en te ondersteunen. Indien nodig formuleert de projectgroep wijzigingsvoorstellen voor de stuurgroep om het project op onderdelen aan te passen. Expliciet heeft de projectgroep de taak om jaarlijks zorg te dragen voor een adequate monitoring en evaluatie van het project. Hiervan wordt een rapportage opgesteld, welke vóór 15 februari wordt aangeboden aan de stuurgroep.

  • 2.

    De projectgroep bestaat uit de ambtenaren sportzaken van de samenwerkende gemeenten en wordt ondersteund en bijgestaan door een vertegenwoordiger van SPORT Fryslân.

  • 3.

    1x per maand onder voorzitterschap van de ambtenaar sportzaken van de spilgemeente. Het secretariaat wordt in overleg gevoerd door een ambtenaar sportzaken van één van de andere gemeenten.

  • 4.

    Elk lid van de projectgroep heeft in de vergadering één stem. Voor het tot stand komen van een besluit bij stemming wordt de meerderheid vereist van hen die een stem hebben uitgebracht. Ten minste de helft van het aantal zitting hebbende leden dient vertegenwoordigd te zijn. Indien bij een stemming de stemmen staken, wordt opnieuw gestemd.

  • 5.

    Staken de stemmen andermaal over hetzelfde voorstel, dan beslist de stem van de voorzitter. De vertegenwoordiger van SPORT Fryslân is adviseur en heeft geen stemrecht.

  • 6.

    De projectgroep is door de stuurgroep gemandateerd om beslissingen te nemen die vallen binnen het kader van het projectplan.

Artikel 8 Werkgroepen.

 

  • 1.

    De werkgroepen zijn belast met de uitvoering van de deelprojecten / speerpunten en de inhoudelijke vormgeving van de projecten in samenspraak met participanten.

  • 2.

    Elke werkgroep bestaat uit minimaal één ambtenaar sportzaken van de deelnemende gemeenten en uit participanten van verschillende deelprojecten / speerpunten.

  • 3.

    De werkgroep vergadert in principe 1x per 6 weken. De leden van de werkgroep wijzen zelf een voorzitter aan.

  • 4.

    Elke gemeente die zorg draagt voor een werkgroep zorgt voor voldoende formatie-uren voor de te verrichten werkzaamheden.

  • 5.

    SPORT Fryslân kan deelnemen aan de werkgroepen.

Artikel 9 Duur van de regeling.

 

De regeling wordt aangegaan voor de duur van 6 jaar.

Artikel 10 Aantrekking personeel.

 

In het kader van het breedtesportproject aan te stellen personeel komt in dienst bij SPORT Fryslân en wordt gedetacheerd bij de spilgemeente. Op het dienstverband is de CAO SPORT van toepassing.

Artikel 11 Financiën.

 

  • 1.

    Uitgangspunt is de begroting volgens de door VWS goedgekeurde projectaanvraag. Deze begroting bestaat voor 55% uit subsidie van VWS en voor 45 % uit bijdragen van de deelnemende gemeenten.

  • 2.

    De spilgemeente voert de financiële administratie over de beschikbare gelden (subsidie en bijdragen deelnemende gemeenten)

  • 3.

    De subsidiegelden die bestemd zijn voor individuele projecten worden doorgesluisd naar de betreffende gemeenten. Deze gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk. Over – of onderschrijdingen komen voor rekening van de betreffende gemeente. De gemeenten stellen jaarlijks, uiterlijk 15 februari een afrekening op en sturen die naar de spilgemeente ten behoeve van de financiële verantwoording aan VWS.

  • 4.

    Aan het begin van elk projectjaar, uiterlijk op 15 januari, storten de gemeenten hun vastgestelde bijdrage op het bankrekeningnummer ……………… bij B.N.G. te Den Haag ten gunste van de gemeente Leeuwarderadeel.

  • 5.

    De spilgemeente stelt jaarlijks vóór 1 april een financieel overzicht op van de inkomsten/uitgaven alsmede een evaluatieverslag over het afgelopen projectjaar.

  • 6.

    De begroting en de rekeningen worden jaarlijks vastgesteld door de stuurgroep en ter kennis van de gemeenteraden gebracht.

  • 7.

    Na de projectperiode dient er een accountantsrapport te worden opgesteld over de gehele periode (2004 – 2009) en naar het ministerie van VWS te worden gezonden.

Artikel 12 Afwijking.

 

Voor afwijking van de regeling is instemming van de meerderheid van de deelnemende gemeenten vereist.

Artikel 13 Wijziging.

 

Elk der deelnemers is bevoegd tot het doen van voorstellen tot wijziging van de regeling.

Artikel 14 Toetreding.

 

Toetreding tot de regeling door andere gemeenten kan plaatsvinden na een verkregen verklaring van geen bezwaar van de gemeenteraad en bij besluit van het college van burgemeester en wethouders, ieder voor zover zij voor de eigen gemeente bevoegd zijn, indien de meerderheid van de deelnemende gemeenten daarmee instemt. De hieruit voortvloeiende gevolgen worden door de stuurgroep ter verdere afhandeling in handen gesteld van de projectgroep.

Artikel 15 Uittreding.

 

Voor uittreding uit de regeling wordt een opzegtermijn van tenminste één jaar in acht genomen. Gedurende drie jaar na de datum van inwerkingtreding van de regeling is uittreding niet mogelijk. Voor uittreding is een verklaring van geen bezwaar nodig van de gemeenteraad en daarnaast instemming van de meerderheid van de deelnemende gemeenten. De hieruit voortvloeiende gevolgen worden door de stuurgroep ter verdere afhandeling in handen gesteld van de projectgroep.

Artikel 16 Opheffing.

 

Instemming van de meerderheid van de deelnemende gemeenten is vereist voor opheffing van de regeling.

Tevens dient er een liquidatieplan opgesteld te worden.

Artikel 17 Geschillen.

 

Van een geschil als bedoeld in artikel 28 van de wet is sprake als tenminste één van de deelnemende gemeenten dat van mening is.

Artikel 18 Inwerkingtreding.

 

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2004.

  • 2.

    De spilgemeente zorgt voor toezending van de regeling aan Gedeputeerde Staten van Fryslân zoals bedoeld in artikel 26 van de wet.

     

    Met inachtneming van de verklaring van geen bezwaar, als bedoeld in artikel 1, lid 2 van de wet, van de gemeenteraad d.d.

     

    ALDUS vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente het Bildt in zijn vergadering van

     

     

     

………………..

………………..

Burgemeester

secretaris

 

 

 

 

 

Met inachtneming van de verklaring van geen bezwaar, als bedoeld is art. 1, lid 2 van de wet, van de gemeenteraad d.d. 20 maart 2003.

 

ALDUS vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ferwerderadiel in zijn vergadering van

 

 

 

………………..

………………..

Burgemeester

secretaris

 

 

 

 

 

Met inachtneming van de verklaring van geen bezwaar, als bedoeld is art. 1, lid 2 van de wet, van de gemeenteraad d.d.

 

 

 

 

 

 

ALDUS vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarderadeel in zijn vergadering van

 

 

 

………………..

………………..

Burgemeester

secretaris

 

 

 

 

 

 

Met inachtneming van de verklaring van geen bezwaar, als bedoeld is art. 1, lid 2 van de wet, van de gemeenteraad d.d.

 

ALDUS vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Menaldumadeel in zijn vergadering van

 

 

 

………………..

………………..

Burgemeester

secretaris