Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Arnhem

Beleidsregels Marktverordening 2004

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieArnhem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Marktverordening 2004
CiteertitelBeleidsregels Marktverordening 2004
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-07-200401-04-2018nieuwe regeling

13-07-2004

Arnhemse Koerier, 13-07-2004

Onbekend.

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Marktverordening 2004

 

 

Beleidsregels Marktverordening 2004

Inleiding

In zijn vergadering van 28 juni 2004 heeft de raad van de gemeente Arnhem vastgesteld de Marktverordening 2004.

De Marktverordening beoogt de gemeentelijke belangen te beschermen.

Het gaat hier om belangen van openbare orde, zedelijkheid en gezondheid, beperking van overlast, regulering van het woon- en leefklimaat en de (verkeers)veiligheid binnen de gemeente.

Sinds de inwerkingtreding op 7 maart 2002 van de Wet dualisering gemeentebestuur is het college bevoegd tot het instellen, afschaffen of het verplaatsen van jaarmarkten of gewone marktdagen. Het college hecht er aan via beleidsregels vooraf duidelijkheid te verschaffen onder welke voorwaarden en omstandigheden een markt verplaatst of opgeheven mag worden, temeer nu in toenemende mate de behoefte wordt gevoeld om op het Kerkplein grootschalige bovenregionale publieksevenementen te houden. Voor zover de hier bedoelde evenementen worden gehouden op dagen dat het Kerkplein niet ten behoeve van de warenmarkt in gebruik is, ontmoet dat geen problemen. Voor zover de behoefte voor het houden van dit soort evenementen bestaat op dagen dat het Kerkplein normaliter ten behoeve van de warenmarkt in gebruik is, zal rekening moeten worden gehouden met de belangen van de ambulante handel.

Daarnaast wordt bij marktkooplieden in toenemende mate de behoefte gevoeld om niet langer gebruik te maken van de van gemeentewege geplaatste kramen, maar van eigen verkoopwagens. Het plaatsen van verkoopwagens kan gevolgen hebben voor de beeldkwaliteit. Daarom is het wenselijk dat ook ten aanzien van het plaatsen van verkoopwagens beleidsregels worden opgesteld.

Onderstaand worden de beleidsregels nader geconcretiseerd.

 

1.Tijdelijke verplaatsing van een markt

Het college kan op grond van dringende redenen bepalen dat een markt tijdelijk zal plaats vinden op een andere dag of een andere plaats, dan wel dat een markt op een aangewezen dag in het geheel niet zal plaats vinden.

Onder dringende redenen wordt in dit verband verstaan:

  • a.

    het verrichten van bestratings- of rioleringswerkzaamheden op een marktterrein;

  • b.

    het houden op het Kerkplein van een grootschalig bovenregionaal publieksevenement;

  • c.

    een omstandigheid op grond waarvan het vanuit het oogpunt van openbare orde of veiligheid geboden is een markt in zijn geheel niet door te laten gaan.

Er is sprake van een verplaatste markt als de warenmarkt nagenoeg geheel moet worden verplaatst. Bij verplaatsing van de warenmarkt op het Kerkplein ten behoeve van een grootschalig evenement, dient in beginsel een vervangende locatie beschikbaar te zijn in de nabijheid van het Kerkplein. Dat impliceert dat de vrijdagmarkt op het Kerkplein dan moet worden verplaatst ten behoeve van het voorbereiden en het houden op het Kerkplein van een grootschalig bovenregionaal publieksevenement. Ter bescherming van de belangen van de ambulante handel is verplaatsing van de markt op het Kerkplein om reden als bedoeld onder b maximaal drie marktdagen per kalenderjaar mogelijk.

Daarnaast kan het college in bijzondere en/of onvoorziene gevallen besluiten de warenmarkt op het Kerkplein te verplaatsen ten behoeve van een evenement, indien er sprake is van een bijzonder belang voor de (promotie van de) gemeente Arnhem.

 

2. Het plaatsen van verkoopwagens (eigen wagens)

Het plaatsen van verkoopwagens kan in de volgende situaties worden toegestaan:

  • a.

    indien de Warenwet voorschrijft dat de waren worden verkocht vanuit een daartoe speciaal uitgeruste verkoopwagen (bijvoorbeeld vis); of

  • b.

    indien de aanvrager een advies overlegt van de Hulpverlening Gelderland Midden, waaruit blijkt dat het medisch noodzakelijk is dat de aanvrager zijn waren vanuit een eigen wagen ter verkoop aanbiedt; en

  • c.

    deze speciaal uitgeruste verkoopwagen of eigen wagen op het marktterrein logistiek inpasbaar is.

Daarnaast ontmoet het in beginsel geen bezwaar om verkoopwagens te plaatsen op een marktterrein zonder dat daaraan een wettelijke bepaling of medische noodzaak ten grondslag ligt, mits plaatsing van de wagen logistiek inpasbaar is. De precieze uitwerking van het verruimen van de mogelijkheden van het plaatsen van verkoopwagens vindt plaats in overleg met de marktcommissie, waarbij getoetst wordt op de aspecten beeldkwaliteit, toegankelijkheid en logistiek en waarbij gestreefd wordt naar het zoveel mogelijk behouden van een logische opbouw van de markt.

 

Dit besluit treedt in werking de dag nadat publicatie in de Arnhemse Koerier heeft plaatsgevonden.