Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Diemen

Regeling Beeldschermbril 2013

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDiemen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling Beeldschermbril 2013
CiteertitelRegeling Beeldschermbril 2013
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 5.11, lid 4 van het Arbobesluit

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-04-201301-04-2013Nieuwe regeling

10-04-2013

DiemerNieuws, intranet

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling Beeldschermbril 2013

Burgemeester en wethouders van Diemen;

Overwegende, dat van de Ondernemingsraad op grond van artikel 27 van de Wet op de Ondernemingsraden instemming is verkregen;

Gelet op het bepaalde in artikel 5.11, lid 4 van het Arbobesluit;

BESLUITEN:

vast te stellen de navolgende “Regeling Beeldschermbril 2013”.

 

Artikel 1 Begripsbepalingen:

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • ·

    medewerker: de ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1, lid 1a, van de CAR

  • ·

    beeldschermbril: een bril, bestaande uit mono-, bi- of multifocale glazen en een standaard montuur, die is aangepast aan het werken met een beeldscherm, bedoeld als een oogcorrectiemiddel overeenkomstig artikel 5.11, lid 4, van het Arbobesluit;

  • ·

    werkplek: beeldscherm, beeldschermapparatuur en meubilair waarvan de medewerker gebruik maakt, met inbegrip van de werkomgeving;

  • ·

    werkplekonderzoek: een onderzoek dat wordt uitgevoerd door een daarvoor bevoegd en bekwaam persoon: de werkplek wordt beoordeeld en ingesteld op ergonomische aspecten die gelden voor het verrichten van beeldschermwerk;

  • ·

    oogonderzoek: een onderzoek dat betrekking heeft op de ogen en het gezichtsvermogen, mede in relatie tot het verrichten van arbeid aan een beeldscherm.

Artikel 2 Oogonderzoek

  • 1.

    De medewerker met klachten die het gevolg kunnen zijn van het verrichten van arbeid aan een beeldscherm wordt in de gelegenheid gesteld een oogonderzoek te ondergaan.

  • 2.

    Het oogonderzoek, als bedoeld in het eerste lid, wordt in principe uitgevoerd door een opticien.

Artikel 3 Vergoeding

  • 1.

    Indien uit de resultaten van het oogonderzoek blijkt dat normale oogcorrectiemiddelen niet kunnen worden gebruikt en het verstrekken van een beeldschermbril noodzakelijk is voor het verrichten van arbeid aan een beeldscherm, komt de medewerker in aanmerking voor een vergoeding voor een speciale, met zijn arbeid verband houdende beeldschermbril.

  • 2.

    De medewerker is vrij in de keuze van een opticien.

  • 3.

    De maximale vergoeding voor een beeldschermbril, als bedoeld in het eerste lid wordt verstrekt op basis van de actuele prijslijst Fits! Beeldschermbrillen van Intersafe Groeneveld in het desbetreffende jaar.

  • 4.

    Het staat de medewerker vrij om een beeldschermbril aan te schaffen voor een hoger bedrag dan de vergoeding, als bedoeld in het derde lid. De meerkosten komen volledig voor rekening van de medewerker.

  • 5.

    De medewerker is vrij om de beeldschermbril desgewenst te laten voorzien van extra’s zoals een hardingslaag, (extra) dun, gekleurd en/of zelfkleurend glas. Deze kosten komen eveneens voor rekening van de medewerker.

  • 6.

    De kosten voor een beeldschermbril worden, op basis van een aan de gemeente gerichte betalingsbewijs rechtstreeks aan de medewerker vergoedt. Eventuele meerkosten als bedoeld in leden 4 en 5 maken geen onderdeel uit van de vergoeding.

  • 7.

    De beeldschermbril is uitsluitend bestemd voor het gebruik op de werkplekken.

Artikel 4 Frequentie aanspraak

  • 1.

    De aanspraak op de vergoeding bestaat:

    • a)

      Voor een montuur: eenmaal per drie kalenderjaren;

    • b)

      Voor brillenglazen: telkens als dit noodzakelijk blijkt op grond van een oogonderzoek;

  • 2.

    Van de frequentie, als bedoeld in het eerste lid, kan worden afgeweken, indien uit de resultaten van het oogonderzoek, als bedoeld in artikel 2, blijkt dat aanschaf van een nieuwe beeldschermbril is vereist.

  • 3.

    Als een beeldschermbril moet worden vervangen door eigen toedoen of nalatigheid van de medewerker, dan kan op grond van het gestelde in artikel 15:1:12 UWO, de vergoeding op een lager bedrag of nihil worden vastgesteld.

  • 4.

    De termijn als bedoeld in het eerste lid vangt aan op het moment dat de medewerker een beeldschermbril wordt verstrekt.

Artikel 5 Vangnetbepaling

In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, dan wel onduidelijkheid of onenigheid bestaat over de toepassing daarvan, beslissen burgemeester en wethouders.

Artikel 6 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze regeling wordt aangehaald als de “Regeling Beeldschermbril 2013”.

  • 2.

    De regeling treedt in werking met terugwerkende kracht per 1 april 2013.

     

Diemen, 10 april2013

Burgemeester en wethouders voornoemd,

De secretaris, De burgemeester,

w.g. w.g.

Toelichting

Algemeen

Arbowetgeving

Gelet op artikel 3, eerste lid, van de Arbowet is de werkgever verplicht om een zo goed mogelijk arbeidsomstandighedenbeleid te voeren. Daarbij zorgt hij onder meer voor doeltreffende maatregelen om schade aan de gezondheid van de medewerker zoveel mogelijk te beperken. In artikel 5.11, lid 4, van het Arbobesluit zijn voorts maatregelen gegeven met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de medewerkers. De regeling beeldschermbril sluit hierop aan.

Beeldschermbril

Medewerkers kunnen (in de regel vanaf 40 jaar) problemen krijgen met het scherp stellen van de ogen op korte afstand. Een eenvoudige oplossing is het gebruik van een leesbril. Met een leesbril of een bril met een leesgedeelte kan een afstand tot 30-35 centimeter goed worden gezien. Doordat het beeldscherm conform de wettelijke richtlijnen zich op een afstand van 60-70 centimeter bevindt, is een eigen leesbril niet altijd een geschikte beeldschermbril. Met een beeldschermbril kan de medewerker teksten op een normale leesafstand, maar ook de teksten en figuren op het beeldscherm goed lezen.

Soorten beeldschermbrillen

Er bestaan meerdere varianten beeldschermbrillen: monofocaal, monofocaal met extra leesbereik, bifocaal en mulltifocaal.

Monofocale brillen

Monofocale glazen zijn van één sterkte en geschikt voor het zien van dichtbij of veraf. Bij intensief beeldschermwerk heeft een monofocale bril voor een kijkafstand van circa 60 cm de voorkeur. Monofocale glazen zijn vaak voldoende als men op 1 brandpuntafstand leest, bijvoorbeeld als er consequent met een documenthouder wordt gewerkt. Het is met name geschikt voor personen die blind kunnen typen.

Monofocale brillen met extra leesbereik

Deze bril wordt gebruikt in situaties waarin 40-60 cm moet worden lezen en de gewone monofocale leesbril niet toereikend is. De monofocale bril met extra leesbereik biedt een leesbereik van 40-90 cm en is met name geschikt voor bureauwerk (beeldschermwerk).

Bifocale brillen

Een bifocale bril bevat glas met twee leesgedeelten. Het bovenste gedeelte is voor veraf en het onderste voor dichtbij.

Multifocale brillen

Een multifocaal glas heeft een geleidelijke overgang van veraf naar dichtbij waardoor het ook op tussenafstand mogelijk is scherp te zien. Multifocale glazen bevatten naast een leeszone en een vertegedeelte een overgangszone zodat ook voor tussengelegen afstanden een deel van de bril bruikbaar is. In het algemeen zijn 'normale' multifocale brillen slechts beperkt bruikbaar voor intensief beeldschermgebruik. Dit omdat een beperkt deel van het glas bruikbaar is voor het kijken naar het beeldscherm. Er bestaan speciale multifocale beeldschermglazen (zogenaamde multifocaal data), waarbij het deel dat geschikt is voor beeldschermwerk groter is dan reguliere multifocale glazen voor algemeen gebruik.

Artikelsgewijs

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Uit oogpunt van preventie wordt de beeldschermwerkplek bij indiensttreding van de medewerker door een bevoegd en bekwaam persoon ingesteld. Het team Personeel en Organisatie (TPO) ontvangt een verslag van het werkplekonderzoek, waarin de persoonlijke instellingen zijn vastgelegd.

Medewerkers met vragen en/of klachten als gevolg van het verrichten van beeldschermwerk kunnen zelf of via de direct leidinggevende een verzoek aan TPO doen voor een werkplekonderzoek. De bevoegd en bekwame persoon beoordeelt de werkplek op ergonomische aspecten en geeft desgewenst een advies voor aanpassing van de werkplek. De noodzakelijke aanpassingen worden door hem of haar ingesteld. Als er sprake is van oogklachten die het gevolg kunnen zijn van het verrichten van arbeid aan een beeldscherm wijst hij of zij de medewerker op het recht een oogonderzoek te ondergaan bij de opticien.

Artikel 2 Oogonderzoek

De opticien kan door het meten van de gezichtsscherpte de noodzaak van een beeldschermbril en het type beeldschermbril beoordelen. De medewerker ontvangt van de opticien zowel mondeling als schriftelijk terugkoppeling over de uitslag van de meting en het advies voor het wel of niet verstrekken van een beeldschermbril evenals het type beeldschermbril.

Artikel 3 Vergoeding beeldschermbril

Indien uit de resultaten van het oogonderzoek uitgevoerd door de opticien blijkt dat een beeldschermbril noodzakelijk is en normale oogcorrectiemiddelen, zoals een leesbril geen uitkomst meer bieden, kan de medewerker - na ontvangst een opdrachtbon van TPO - een beeldschermbril aan laten meten bij een opticien naar keuze. Het team Financiën ontvangt de betalingsopdracht via TPO en stort het bedrag rechtstreeks op de bankrekening van de medewerker. Voor de hoogte van de vergoeding voor een complete beeldschermbril, bestaande uit een montuur met monofocaal, bifocaal of multifocaal glas hanteert de werkgever de actuele prijslijst Fits! Beeldschermbrillen van Intersafe Groeneveld die in het jaar van declaratie van toepassing is. Meerkosten ontstaan door de aanschaf van een duurdere beeldschermbril komen voor rekening van de medewerker.

De desbetreffende prijslijst wordt door TPO aan de medewerker verstrekt. Hierin staat vermeld de maximale vergoeding voor een beeldschermbril.