Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Veenendaal

Notitie 'Veteranen in Veenendaal'

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVeenendaal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNotitie 'Veteranen in Veenendaal'
CiteertitelNotitie 'Veteranen in Veenendaal'
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpCulturele aangelegenheden, sport en recreatie, stads- en natuurschoon en emancipatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Subsidieverordening Veenendaal

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-12-2009nieuwe regeling

10-12-2009

Onbekend

2009, 2009.00027

Tekst van de regeling

Intitulé

Notitie 'Veteranen in Veenendaal'

De raad van de gemeente Veenendaal;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 27 oktober 2009, nummer 2009.00027;

 

overwegende dat:

op 2 juli 2009 de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van de CU, SGP, Groenlinks, PvdA en SP unaniem heeft aangenomen met de opdracht aan het college veteranenbeleid te formuleren binnen de in dat voorstel genoemde kaders;

 

gelet op:

de Algemene Subsidieverordening gemeente Veenendaal (2007);

 

Besluit:

in te stemmen met de uitgangspunten zoals omschreven in de notitie “Veteranen in Veenendaal” en de notitie vast te stellen.

 

 

Notitie Veteranen in Veenendaal

1 Inleiding en voorgeschiedenis

Op 2 juli 2009 heeft de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van de CU, SGP, Groenlinks, PvdA en SPunaniem aangenomen. In dat voorstel draagt de raad het college op Veteranenbeleid te formuleren binnen de in dat voorstel genoemde kaders. Deze kaders worden hierna omschreven onder punt 11.

Het gewenste eindresultaat van het initiatiefvoorstel is een vastgesteld beleidskader per 1 januari2010 en een tweejaarlijkse evaluatie.

 

Op 18 september 2008 heeft de Stichting Veteranen Contact Veenendaal (hierna te noemen: de Stichting) een subsidieaanvraag gedaan voor de jaren 2008 en 2009.

Deze aanvraag is op 16 december 2008 door het college niet gehonoreerd onder de volgende motivering: 'er bestaat geen gemeentelijk veteranenbeleid voor de activiteiten van de Stichting. De achtergrond van de afwijzing is dat het college uitgaat dat het door haar vastgestelde beleid van belang is voor alle Veenendaalse burgers en niet voor één enkele doelgroep'. Specifiek veteranenbeleid is geen gemeentelijke taak maar wordt gezien als een taak voor het Rijk.

De veteranen kunnen wel gebruik maken van de gesubsidieerde activiteiten binnen bijvoorbeeld het ouderenbeleid. Ook wordt de bijdrage aan de samenleving van de veteranen aan bijvoorbeeld de dodenherdenkingen veteranendag gewaardeerd door de gemeente.

De Stichting heeft vervolgens bezwaar gemaakt. Dit bezwaarschrift is door de commissie voor de bezwaarschriften ontvankelijk en ongegrond verklaard en het adviseert het bestreden besluit te handhaven. Daarna heeft het college in haar besluit van 28 april 2009 dit advies overgenomen en tevens besloten geen apart gemeentelijk beleid te ontwikkelen en daarmee ook geen aparte subsidiemogelijkheden voor deze specifieke doelgroep te creëren. De op het bezwaarschrift betrekking hebbende stukken zijn ter kennis van de gemeenteraad gebracht.

De gemeenteraad van Veenendaal geeft vervolgens in haar initiatiefvoorstel aan een kader te willen stellen voor het veteranenbeleid met het oog op het belang voor de Veenendaalse samenleving.

In deze notitie wordt een uitzondering gemaakt op het bestaande beleid door specifiek voor de doelgroep veteranen beleid te formuleren.

 

Vanuit het initiatiefvoorstel zijn de volgende randvoorwaarden gesteld:

  • -

    Gemeentelijk veteranenbeleid moet geen Rijkstaken overnemen. Het beleid moet gericht zijn op de lokale meerwaarde. Tegelijkertijd kan niet alles worden afgeschoven op het Rijk, omdat het een groep Veenendaalse burgers betreft, waarvoor de gemeente verantwoordelijkheid draagt.

  • -

    Gemeentelijk veteranenbeleid moet niet slechts gericht zijn op de veteranen zelf. Het gaat er niet om de persoonlijke wensen van deze groep te faciliteren. Het beleid moet vooral een maatschappelijke relevantie hebben.

  • -

    De aanpak moet zo integraal mogelijk zijn (rekening houdend met bestaande beleidskaders, te weten: WMO, LGB, jeugdbeleid en notitie informele zorg).

 

2 De doelgroep veteranen

In Veenendaal wonen ongeveer 400 veteranen. Dit zijn voormalige militairen of gemilitariseerde burgers met de Nederlandse nationaliteit. Zij hebben het Koninkrijk gediend, vrijwillig of verplicht onder oorlogsomstandigheden of daarmee vergelijkbare omstandigheden, bijvoorbeeld vredesoperaties.

Hierbij gaat het zowel om veteranen uit een ver of recent verleden. Het zijn Veenendaalse burgers die zich, vaak met gevaar voor eigen leven, hebben ingezet voor vrijheid, vrede en veiligheid. De stichting Veteranencontact Veenendaal zet zich in voor deze groep en is daarmee gesprekspartner voor de gemeente.

De doelgroep waarop wij ons bij het formuleren van het beleid richten is breder dan de veteranen zelf.Ook partners, kinderen en aanverwanten van veteranen vallen onder de doelgroep.

 

3 Beleidsdoelen

Om te komen tot de in het initiatiefvoorstel gewenste formulering van veteranenbeleid, staat de vraag centraal welke gewenste maatschappelijke effecten nagestreefd worden en op welke wijze de veteranen hieraan invulling (kunnen) geven.

Thema's waar veteranen een bijdrage aan kunnen leveren moeten gericht zijn op het verleden(bevorderen van sociale cohesie door herdenken), het heden (maatschappelijk ondersteunen en contact) en toekomst (bewustwording en kennisoverdracht).

 

4 Uitwerking beleidsdoelen en subsidiabele activiteiten

In de volgende hoofdstukken worden de beleidsdoelen nader uitgewerkt. Daarnaast worden aan de beleidsdoelen activiteiten gekoppeld die als uitvoering van het beleid gezien kunnen worden.

 

4.1 Beleidsdoel: het bevorderen van de sociale cohesie

Respect en erkenning zijn de steekwoorden voor het bevorderen van de sociale cohesie. Dat betekent in het algemeen erkenning van de waarde van onze vrijheid en het respect voor diegenen die hieraan een bijdrage hebben geleverd in het bijzonder. Uiteraard gaat het om een breder begrip dan alleen onze vrijheid, het gaat om ook erkenning voor militairen die een bijdrage hebben geleverd in oorlogsgebieden en vredesmissies wereldwijd. Bij het nastreven van dit beleidsdoel moeten activiteiten verricht worden om de onderlinge verbondenheid tussen de burgermaatschappij en de veteranen vorm te geven. Het is van belang voor onze samenleving om aandacht te blijven houden voor de waarden vrijheid en democratie. Op die manier wordt een bepaalde mate van bewustwording gecreëerd waardoor er blijvende aandacht is voor deze waarden.

 

Activiteiten ter bevordering van de sociale cohesie:

  • -

    Herdenking op 4 mei en op andere specifieke momenten;

    De stichting Veteranencontact Veenendaal krijgt een officiële uitnodiging voor de kranslegging op 4 mei tijdens de dodenherdenking. Deze activiteit wordt georganiseerd door de stichting Oranjedag Veenendaal. De stichting Veteranencontact heeft hier een representatieve rol en vertegenwoordigt alle veteranen in Veenendaal.

  • -

    deelname aan de jaarlijkse plaatselijke veteranendag;

    In de huidige situatie wordt jaarlijks een veteranendag georganiseerd door de gemeente. Alle Veenendaalse veteranen worden hiervoor uitgenodigd door de gemeente Veenendaal.

    De stichting heeft de uitdrukkelijke wens om als mede-organisator betrokken te worden bij de organisatie van deze plaatselijke veteranendag. Zij streven naar een bredere opzet en willen deze dag meer invulling geven door ook de Veenendaalse burgers hierbij te betrekken.

     

4.2 Beleidsdoel: vormgeven aan maatschappelijke ondersteuning en contact

Voor een groot deel kunnen de veteranen voor maatschappelijke ondersteuning terecht bij het Veteraneninstituut. Daar is gespecialiseerde hulp voorhanden. Deze maatschappelijke ondersteuning moet daarom niet door de gemeente worden 'overgenomen'. Wel kan de gemeente een rol vervullen in de verwijzing naar de diverse maatschappelijke instanties, net zoals voor iedere andere burger.

Specifiek voor veteranen is het wenselijk contact te leggen met de regionale coördinator van de Bond Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers.

Veteranen willen het liefst met lotgenoten over hun verleden praten.Daarom is onderlinge ontmoeting voor hen belangrijk. Het met elkaar uitwisselen van wat zij hebben meegemaakt kan(gezondheids)problemen en wellicht sociaal isolement voorkomen. Belangrijk hierbij is dat deze

onderlinge ontmoetingen open staan voor burgers uit de Veenendaalse samenleving en dat samenwerking gezocht wordt met Veenendaalse maatschappelijke instellingen.

 

Activiteiten die gericht zijn op vormgeven van maatschappelijke ondersteuning en contact:

  • -

    het organiseren vaneen maandelijkse bijeenkomst voor veteranen en belangstellenden

  • -

    het houden van lezingen

  • -

    contacten leggen en samenwerken met maatschappelijke instanties

  • -

    doorverwijzen naar- en begeleiding naar instanties bij hulpvragen vanuit de doelgroep

 

4.3 Beleidsdoel: bewustwording van- en kennisoverdracht aan de jeugd

Bewustwording van vooral de jeugd over oorlog en vrede in het verleden en heden is van groot belang. Voorlichting is daarom een belangrijke uitgangspunt bij het nastreven van dit maatschappelijke effect. Door voorlichting wordt niet alleen een maatschappelijke samenhang

gecreëerd, maar komen ook onderwerpen als vrijheid, verdraagzaamheid, respect en democratie aan de orde. Voorlichting dient bij voorkeur vorm gegeven te worden in samenwerking met de scholen,bibliotheek en het museum. Door deze samenwerking wordt vorm gegeven aan een meer duurzame kennisoverdracht aan de (jongeren in de) Veenendaalse samenleving. Nu al bezoeken (jonge)veteranen scholen om daar over hun ervaringen te vertellen. We willen graag dat dit aanbod voor alle Veenendaalse scholen beschikbaar komt. Op deze manier wordt een brug geslagen tussen de veteranen en de jeugd, met als doel de waarden verdraagzaamheid en vrijheid meer inhoud te geven.

Ook worden gastsprekers uitgenodigd om op contactdagen een bijdrage te leveren.

 

Activiteiten die gericht zijn op bewustwording en kennisoverdracht jeugd:

  • -

    voorlichtingsbijeenkomsten op scholen

  • -

    het verstrekken van voorlichting in samenwerking met de bibliotheek

  • -

    het opzetten van een expositie of andere vorm van voorlichting in samenwerking met het museum

 

5 Activiteitenplan

 

5.1 Uitvoering activiteiten

De Algemene Subsidieverordening gemeente Veenendaal (2007) biedt een algemeen juridisch kader voor subsidieverstrekking door de gemeente Veenendaal. Het is het instrument om waardevolle maatschappelijke structuren te ondersteunen en maatschappelijke initiatieven te waarderen.

 

5.2 Financieel kader

 

Huidige financiële kader

Op dit moment worden de kosten voor de jaarlijkse veteranenmiddag betaald uit het budgetrepresentatiekosten en bedragen ongeveer € 4.500,00 per jaar.

 

Financiële consequenties van het initiatiefvoorstel

Buiten het huidige kader vallen de activiteiten voor maatschappelijke ondersteuning en contact en activiteiten in het kader van bewustwording van de jeugd. Daarnaast worden er extra kosten verwacht in het kader van activiteiten gericht op het bevorderen van sociale cohesie. In onderstaande tabel zijnde financiële consequenties inzichtelijk gemaakt. Voor de beschreven extra activiteiten begroot op €4.000,00 is geen dekking in de begroting opgenomen. Wij stellen voor dit bedrag incidenteel voor2010 te dekken uit het budget voor waarderingssubsidies. Een structurele dekking voor dit bedrag zal in de kadernota 2011 worden verwerkt en worden

voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Sociale cohesie

€ 525

Kranslegging 4 mei

 

Bloemlegging Veteranendag

 

 

 

Maatschappelijke ondersteuningen contact

€ 1.275

het organiseren van een maandelijkse bijeenkomst voor veteranen en belangstellenden

 

het houden van lezingen

 

contacten leggen en samenwerken met maatschappelijke instanties

 

doorverwijzen bij hulpvragen vanuit de doelgroep

 

 

 

Bewustwording van de jeugd

€ 2.200

Informatie materiaal leerlingen en docenten

 

Vervaardigen lesmateriaal

 

Training gastdocenten en sprekers

 

Expositie in samenwerking met Museum het Kleine Veenloo

 

Voorlichtingsmateriaal in samenwerking met Openbare Bibliotheek Veenendaal

 

 

 

Totaal

€ 4.000

Vastgesteld in de openbare vergadering van 10 december 2009

de heer drs. P.W. Bannink - raadsgriffier

de heer mr. T. Elzenga - voorzitter