Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rotterdam

Handhavingsarrangement Drank- en Horecawet

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRotterdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHandhavingsarrangement Drank- en Horecawet
CiteertitelHandhavingsarrangement Drank- en Horecawet
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpGemeenteblad 2013-78

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Drank- en Horecawet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-06-201311-07-2019Onbekend

24-06-2013

Gemeenteblad 2013-78

gelezen het voorstel van de directeur Veiligheid van 21 juni 2013; registratienr. 1205508

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavingsarrangement Drank- en Horecawet

Gemeenteblad 2013

Handhavingsarrangement Drank- en Horecawet

De burgemeester van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van de directeur Veiligheid van 21 juni 2013; registratienr. 1205508;

overwegende, dat de burgemeester in medebewind belast is met de uitvoering van de Drank- en Horecawet;

besluit vast te stellen:

Het handhavingsarrangement van de Drank- en Horecawet

 

Artikel 1

Het handhavingsarrangement van de Drank- en Horecawet wordt vastgesteld.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking een dag na publicatie daarvan in het gemeenteblad.

 

Aldus vastgesteld op 24 juni 2013.

De burgemeester,

Ing. A. Aboutaleb

 

 

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 27 juni 2013 en ligt op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur ter inzage bij het Kenniscentrum Bestuursdienst Rotterdam (KBR), locatie Stadswinkel Centrum, Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie)

(Zie ook: www.bds.rotterdam.nl – Gemeentebladen)

 

 

 

Handhavingsmodel Drank- en Horecawet

Handhavingsmodel

In dit handhavingsmodel van de Drank- en Horecawet wordt aangesloten bij de systematiek die wordt gehanteerd in het handhavingsarrangement behorende bij de Horecanota 2012-2016. Daarnaast is er een verbinding met het programma Drugs&Alcohol en met het handhavingsarrangement behorende bij het Evenementenvergunningenbeleid.

In dit model wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende typen instellingen, inrichtingen en ondernemers die alcohol schenken danwel verstrekken (horeca, slijterijen, paracommercie, evenementen en niet Drank- en Horecawet vergunningplichtige bedrijven zoals supermarkten en snackbars).

Dit onderscheid is onder andere van belang omdat niet alle verkooppunten over een Drank- en Horecawetvergunning hoeven te beschikken. Ook kunnen per domein verschillende bepalingen uit de Drank- en Horecawet van toepassing zijn.

Doelstelling

De doelstelling van het model is naleving van de Drank- en Horecawet. Hiermee wordt beoogd schadelijk alcoholgebruik onder jongeren en alcoholgerelateerde openbare ordeproblemen als overlast, agressie en geweld tegen te gaan. De achterliggende gedachte van het model bestaat dus zowel uit een gezondheid- als een openbare orde perspectief. Beide perspectieven zijn leidend voor de opbouw van de handhavingsstappen. Op overtredingen die direct van invloed zijn op het openbare orde of gezondheidperspectief wordt zwaarder ingezet.

Toezicht

De nieuwe Drank- en Horecawet maakt de burgemeester verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de Drank- en Horecawet. De burgemeester wijst toezichthouders aan. In lijn met het toezichtmodel dat in de Horecanota is geïntroduceerd, staan vertrouwensbenadering en lastenreductie ook centraal in het toezicht op de Drank- en Horecawet. Tevens is sprake van een beperkte toezichtcapaciteit. Dit leidt ertoe dat het toezicht en de handhaving gericht en aan de hand van een risicoanalyse worden ingezet. De ondernemer of paracommerciële rechtspersoon die de regels goed naleeft, wordt minder gecontroleerd.

Uitgangspunten

Dit handhavingsmodel kent een aantal uitgangspunten:

Handhaving is onderdeel van de aanpak

Toezicht en handhaving zijn een integraal onderdeel van de aanpak om het schadelijk alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen en alcoholgerelateerde verstoringen van de openbare orde tegen te gaan. Een betere naleving van de wet- en regelgeving kan op meerdere manieren worden bereikt dan alleen met toezicht en handhaving.

In het programma Drugs&Alcohol staat beschreven hoe op preventieve wijze wordt bijgedragen aan het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik onder jongeren. Een voorbeeld hiervan is het convenant dat in december 2012 is afgesloten met horecaondernemers van de Oude Haven en het Stadhuisplein om alcoholgerelateerde prijsacties tegen te gaan.

Proportionaliteit en subsidiariteit

Een bestuursrechtelijke handhavingsmaatregel moet aan de vereisten van proportionaliteit en subsidiariteit voldoen. Dit houdt in dat de maatregel niet verder mag strekken dan noodzakelijk en dat bij de keuze uit verschillende bevoegdheden geen zwaardere bevoegdheid wordt gebruikt dan de concrete situatie vereist. De feiten en omstandigheden van de situatie spelen dan ook een rol bij de beoordeling of een maatregel nodig is, en zo ja, welke maatregel. De proportionaliteit en subsidiariteit zijn in het handhavingsarrangement ingebouwd. De burgemeester toetst elke zaak op zijn merites, met als uitgangspunt dit handhavingsarrangement.

Afweging belang ondernemer/paracommerciële rechtspersoon

De burgemeester weegt in zijn besluitvorming over een bestuurlijke maatregel het belang van de ondernemer en paracommerciële rechtspersoon af tegen dat van de gezondheid van jongeren en de openbare orde. De gezondheid van jongeren en de openbare orde wegen daarbij zwaar.

Bevoegdheden

Een aantal bevoegdheden is in dit handhavingsmodel van belang:

Afwijkingsbevoegdheid

De burgemeester heeft bij zijn besluitvorming over de te treffen maatregelen een inherente afwijkingsbevoegdheid. De stappen in het handhavingskader gelden daarbij als uitgangspunt. Als de feiten en omstandigheden hiertoe aanleiding geven, kan de burgemeester afwijken van deze uitgangspunten. Zo kan worden besloten om een stap over te slaan en niet eerst te waarschuwen maar meteen tot een maatregel over te gaan, bijvoorbeeld als sprake is van ernstige gezondheidsschade als gevolg van de verstrekking van alcoholhoudende drank. Bij een dergelijk besluit wordt dit expliciet gemotiveerd.

Bestuursrecht en strafrecht

Het kan zijn dat een incident of overtreding maakt dat zowel op basis van bestuursrecht als op basis van strafrecht een maatregel of sanctie wordt getroffen. Bestuursrecht en strafrecht kunnen naast elkaar worden toegepast. Het OM kan besluiten om degene die de overtreding heeft begaan te vervolgen. De burgemeester kan daarnaast een bestuursrechtelijke maatregel nemen.

Gezien het belang van de aanpak van ‘doorschenken’ vanuit zowel het gezondheid- als openbare ordeperspectief, wordt bij overtreding van artikel 252 Wetboek van Strafrecht (‘het verkopen of toedienen van bedwelmende drank aan iemand die in kennelijke staat van dronkenschap verkeert’) indien mogelijk bestuursrechtelijk opgetreden. Voor de bestuursrechtelijke handhaving van deze overtreding kan aansluiting worden gezocht bij het handhavingsarrangement behorende bij de Horecanota 2012-2016 met betrekking tot ‘strafbare feiten in of vanuit het horecabedrijf’ en ‘geen vertrouwen in ondernemer’.

Erfelijke belasting

Handhaving vindt plaats per ondernemer/paracommerciële rechtspersoon, per instelling en per locatie. Wanneer een nieuwe ondernemer/paracommerciële rechtspersoon het bedrijf overneemt, worden in beginsel de stappen in het handhavingsarrangement ‘gereset’, dus teruggebracht naar de startsituatie.

"Erfelijke belasting" geldt in ieder geval als een ondernemer/paracommerciële rechtspersoon zijn ondernemingsvorm wijzigt, bijvoorbeeld wanneer er een vennoot in de zaak bij komt. De intredende ondernemer krijgt dan ook te maken met het verleden van zijn compagnon. Het stappenplan blijft in dit geval gewoon gelden, dus bij een volgende overtreding, ook al is er een nieuwe vennoot, volgt gewoon de volgende stap. Het stappenplan wordt niet 'gereset'. Dit geldt ook als een ondernemer of paracommerciële rechtspersoon in de tussentijd zijn Drank- en Horecawetvergunning wijzigt of vernieuwt.

Handhavende mogelijkheden

De Drank- en Horecawet kent de volgende handhavingsinstrumenten:

Onderwerp

Artikel

Opmerking

Intrekken van de DHW-vergunning

31 DHW

 

Schorsen van de vergunning

32 DHW

Dit is een nieuw instrument dat alleen van toepassing is op niet-imperatieve intrekkingsgronden. De burgemeester kan de DHW-vergunning voor maximaal 12 weken schorsen.

Verwijderen van bezoekers

36 DHW

 

Bestuurlijke boete

44a DHW e.v.

De hoogte van de bestuurlijke boete is vastgelegd in de bijlage van het Besluit Bestuurlijke Boete Drank- en Horecawet.

Three strikes out

19a DHW

Dit is een nieuwe maatregel. Niet DHW-vergunningplichtige bedrijven die alcohol verkopen, zoals supermarkten en snackbars, kunnen worden gesanctioneerd als ze in een periode van 12 maanden drie keer hetzelfde artikel (art. 20, lid 1) overtreden. Met dit instrument kan de burgemeester een ondernemer het recht om alcohol te verkopen tijdelijk ontnemen, minimaal voor 1 week en maximaal voor 12 weken.

Daarnaast zijn onderstaande instrumenten uit de Gemeentewet van toepassing:

Onderwerp

Artikel

Opmerking

Dwangsom/bestuursdwang

125 Gemeentewet

 

Sluiting van een horeca-inrichting

174 Gemeentewet

 

En onderstaand artikel uit de APV:

Onderwerp

Artikel

Opmerking

Regulering paracommerciële activiteiten

2.34b APV

De Drank- en Horecawet verplicht gemeenten om regels te stellen ter voorkoming van oneerlijke mededinging waaraan paracommerciële rechtspersonen die in eigen beheer horeca-faciliteiten exploiteren zich te houden hebben bij de verstrekking van alcoholhoudende drank. In artikel 2.34b van de APV zijn deze regels opgenomen.

Bestuurlijke boete

De Drank- en Horecawet kent het instrument bestuurlijke boete. Dit is een relatief nieuw instrument. De bestuurlijke boete kan zonder waarschuwing en rechtstreeks, zonder tussenkomst van de rechter, worden opgelegd. De boete die wordt geïnd, valt toe aan de gemeente. Het voordeel van deze maatregel is dat direct kan worden gereageerd op een overtreding (lik op stuk).

In dit handhavingsarrangement wordt de bestuurlijke boete beperkt ingezet omdat het opstellen van een boeterapport relatief veel administratieve werkzaamheden met zich meebrengt.

Handhavingskader

Indeling in categorieën

In het handhavingsarrangement zijn de overtredingen die betrekking hebben op de vergunningplichtige domeinen (horeca, paracommercie en slijterijen) in vier categorieën verdeeld:

  • -

    Categorie 1: Het verstrekken van alcoholhoudende drank zonder vergunning

  • -

    Categorie 2: Het verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar respectievelijk het verstrekken van sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar.

  • -

    Categorie 3: Ernstige overtredingen (overtredingen die direct van invloed zijn op de gezondheid van jongeren en/of de openbare orde)

  • -

    Categorie 4: Overige overtredingen

Bij ieder categorie hoort een bepaald stappenplan.

Daarnaast worden in het arrangement de overtredingen die betrekking hebben op niet Drank- en Horecawet vergunningplichtige bedrijven (bijvoorbeeld supermarkten) en evenementen apart vermeld.

Periode waarin een overtreding blijft meetellen

Voor het handhavingsarrangement geldt in algemene zin dat een volgende stap wordt gezet in het stappenplan wanneer binnen een jaar na een vorige constatering opnieuw een overtreding plaatsvindt. Een overtreding blijft wel vijf jaar meetellen.

Vindt een overtreding plaats binnen vijf jaar na de vorige overtreding, maar is die vorige overtreding langer dan een jaar geleden, dan wordt de handhavingsstap die voor de betreffende ondernemer of paracommerciële rechtspersoon geldt, herhaald.

Niet-limitatieve opsomming

Dit handhavingsmodel kent een niet-limitatieve opsomming van verschillende overtredingen en het daarbij horende stappenplan van waarschuwingen en maatregelen. Dit houdt in dat niet alle overtredingen van de Drank- en Horecawet zijn opgenomen in het handhavingskader. Hierdoor kan de toezicht- en handhavingscapaciteit gericht worden ingezet. Dit laat onverlet dat de bepalingen uit de Drank- en Horecawet die niet zijn opgenomen in het handhavingsmodel de burgemeester te allen tijde de mogelijkheid bieden om handhavend op te treden.

Ten aanzien bijvoorbeeld van de handhaving van de afwezigheid van een leidinggevende/barvrijwilliger wordt aansluiting gezocht bij de handhavingststappen die staan vermeld in het handhavingsarrangement behorende bij de Horecanota 2012-2016. Deze overtreding wordt niet apart vermeld in dit arrangement.

Primair handhavingsproces

Een verzoek aan de burgemeester tot het nemen van een bestuurlijke maatregel kan worden ingediend door de toezichthoudende partij. Vervolgens worden, indien daar aanleiding toe is, belanghebbenden uitgenodigd voor een zienswijzengesprek of bestaat de mogelijkheid om schriftelijk een zienswijze in te dienen.

Tijdens het zienswijzengesprek wordt de ondernemer of paracommerciële rechtspersoon (en/of raadsman) in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze te geven over het voorliggende dossier. Na dit zienswijzengesprek worden alle feiten en omstandigheden afgewogen ten opzichte van wet- en regelgeving en het handhavingsarrangement. Vervolgens neemt de burgemeester een beslissing. Het besluit wordt bekend gemaakt aan de ondernemer of paracommerciële rechtspersoon, eventuele andere belanghebbenden en de handhavingspartners. Indien de ondernemer of paracommerciële rechtspersoon van een inrichting of een andere belanghebbende zich niet kan verenigen met het besluit van de burgemeester kan hiertegen bezwaar worden gemaakt.

Verhoging leeftijdsgrens naar 18

Op 1 januari 2014 wordt de leeftijdsgrens waarop alcoholhoudende drank mag worden gekocht en genuttigd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Na verhoging van de leeftijdsgrens dient de leeftijd van 16 jaar in dit handhavingsarrangement te worden gelezen als 18 jaar.

Handhavingsarrangement

Hieronder worden de handhavingsstappen van de overtredingen van de Drank- en Horecawet per domein weergegeven. In het handhavingsarrangement zijn de overtredingen die betrekking hebben op de vergunningplichtige domeinen (horeca, paracommercie en slijterijen) in vier categorieën verdeeld:

  • -

    Categorie 1: Het verstrekken van alcoholhoudende drank zonder vergunning

  • -

    Categorie 2: Het verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar respectievelijk het verstrekken van sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar.

  • -

    Categorie 3: Ernstige overtredingen (overtredingen die direct van invloed zijn op de gezondheid van jongeren en/of de openbare orde)

  • -

    Categorie 4: Overige overtredingen

Daarnaast worden in het arrangement de overtredingen die betrekking hebben op niet Drank- en Horecawet vergunningplichtige bedrijven (bijvoorbeeld supermarkten) en evenementen apart vermeld.

Bij het domein paracommercie zijn eveneens de maatregelen opgenomen die volgen bij overtreding van artikel 2.34b van de APV (regulering paracommerciële activiteiten).

Handhavingscategorieën vergunningplichtige domeinen (horeca, paracommercie, slijterijen)

Categorie 1: Het verstrekken van alcoholhoudende drank zonder vergunning

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: waarschuwing (alcoholverstrekking dient onmiddellijk gestaakt te worden)

--

2e en verdere constateringen (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

(alcoholverstrekking dient onmiddellijk gestaakt te worden)

Sluiten onbepaalde tijd

Categorie 2: Het verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar/het verstrekken van sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: bestuurlijke boete

--

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

Schorsen Drank- en Horecawetvergunning voor 12 weken

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

Intrekken Drank- en Horecawetvergunning

Categorie 3: Ernstige overtredingen (overtredingen die direct van invloed zijn op de gezondheid van jongeren en/of de openbare orde)

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: waarschuwing

--

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

Schorsen Drank- en Horecawetvergunning voor 12 weken

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

Intrekken Drank- en Horecawetvergunning

Categorie 4: Overige overtredingen

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: waarschuwing

--

2e constatering: waarschuwing

--

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

Schorsen Drank- en Horecawetvergunning voor 4 weken

4e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

Schorsen Drank- en Horecawetvergunning voor 12 weken

5e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

Intrekken Drank- en Horecawetvergunning

Horeca

Overtreding

Omschrijving artikel

Categorie

Artikel 3

Verstrekken alcoholhoudende drank zonder (rechtsgeldige) vergunning

Categorie 1

Artikel 20 lid 1 en lid 2

Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar, respectievelijk sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen

Categorie 2

Artikel 20 lid 6

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert

Categorie 3

Artikel 20 lid 7

Het is verboden in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen dienst te doen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit.

Categorie 3

Artikel 12 lid 1

Het is verboden alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse anders dan in een in de vergunning vermelde horecalokaliteit of anders dan op een in de vergunning vermeld terras, tenzij het betreft het vanuit zodanige lokaliteit afleveren van alcoholhoudende drank op bestelling in hotelkamers ingericht voor nachtverblijf of het verstrekken van alcoholhoudende drank door het in dergelijke hotelkamers beschikbaar te stellen.

Categorie 4

Artikel 20 lid 5

Bij de voor het publiek bestemde toegang tot een horecalokaliteit, een slijtlokaliteit, een ruimte als bedoeld in artikel 18, tweede lid, of een vervoermiddel waarin bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank wordt verstrekt, dient duidelijk zichtbaar en goed leesbaar te worden aangegeven welke leeftijdsgrens of leeftijdsgrenzen gelden. Bij regeling van Onze Minister kunnen daaromtrent nadere regels worden gesteld of modellen worden vastgesteld.

Categorie 4

Artikel 24 lid 3

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit, gedurende de tijd dat daarin dranken worden verstrekt, personen jonger dan 16 jaar dienst te laten doen.

Categorie 4

Artikel 13 lid 1

Het is verboden in een horecalokaliteit of op een terras alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse

Categorie 4

Paracommercie

Overtreding

Omschrijving artikel

Categorie

Artikel 3

Verstrekken alcoholhoudende drank zonder (rechtsgeldige) vergunning

Categorie 1

Artikel 20 lid 1 en lid 2

Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar, respectievelijk sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen

Categorie 2

Artikel 20 lid 6

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert

Categorie 3

Artikel 20 lid 7

Het is verboden in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen dienst te doen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit.

Categorie 3

Artikel 12 lid 1

Het is verboden alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse anders dan in een in de vergunning vermelde horecalokaliteit of anders dan op een in de vergunning vermeld terras, tenzij het betreft het vanuit zodanige lokaliteit afleveren van alcoholhoudende drank op bestelling in hotelkamers ingericht voor nachtverblijf of het verstrekken van alcoholhoudende drank door het in dergelijke hotelkamers beschikbaar te stellen.

Categorie 4

Artikel 20 lid 5

Bij de voor het publiek bestemde toegang tot een horecalokaliteit, een slijtlokaliteit, een ruimte als bedoeld in artikel 18, tweede lid, of een vervoermiddel waarin bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank wordt verstrekt, dient duidelijk zichtbaar en goed leesbaar te worden aangegeven welke leeftijdsgrens of leeftijdsgrenzen gelden. Bij regeling van Onze Minister kunnen daaromtrent nadere regels worden gesteld of modellen worden vastgesteld.

Categorie 4

Artikel 24 lid 3

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit, gedurende de tijd dat daarin dranken worden verstrekt, personen jonger dan 16 jaar dienst te laten doen.

Categorie 4

Artikel 13 lid 1

Het is verboden in een horecalokaliteit of op een terras alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse

Categorie 4

Handhaving bij overtreding van artikel 2.34b van de APV (regulering paracommerciële activiteiten)

De Drank- en Horecawet verplicht gemeenten bij verordening regels te stellen ter voorkoming van oneerlijke mededinging, waaraan paracommerciële rechtspersonen die in eigen beheer horeca-faciliteiten exploiteren zich te houden hebben bij de verstrekking van alcoholhoudende drank.

In artikel 2.34b van de APV zijn deze regels opgenomen. In het eerste lid van het artikel wordt bepaald dat een paracommercieel rechtspersoon maximaal 12 bijeenkomsten per jaar kan organiseren van persoonlijke aard of bijeenkomsten die gericht zijn op personen welke niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.

Hieronder worden de handhavingsstappen van de overtredingen van artikel 2.34b van de APV weergegeven.

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: waarschuwing

--

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar de burgemeester

Het aantal te organiseren bijeenkomsten wordt beperkt met 6 bijeenkomsten.

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar de burgemeester

Het aantal te organiseren bijeenkomsten wordt beperkt met 12 bijeenkomsten.

Deze maatregelen zijn van toepassing op onderstaande overtredingen:

Overtreding

Omschrijving artikel

Artikel 2.34b lid 3

Het is niet toegestaan om tijdens een bijeenkomst als bedoeld in het eerste lid een verlaatje te krassen.

Artikel 2.34b lid 4

Een paracommercieel rechtspersoon doet tenminste vijf werkdagen voorafgaand aan de bijeenkomst als bedoeld in het eerste lid hiervan melding aan de burgemeester.

Artikel 2.34b lid 5 onder c

Bijeenkomsten als bedoeld in het eerste lid worden bedrijfsmatig georganiseerd.

Artikel 2.34b lid 5 onder d

Artikel 20, eerste of tweede lid van de Drank- en Horecawet is overtreden.

Handhaving bij incidenten tijdens bijeenkomsten

Indien zich incidenten voordoen tijdens de bijeenkomsten kunnen eveneens beperkingen worden opgelegd ten aanzien van het aantal bijeenkomsten. Afhankelijk van de ernst van het incident wordt eerst gewaarschuwd of wordt de mogelijkheid om bijeenkomsten te organiseren direct gedeeltelijk beperkt of volledig ingetrokken.

Slijterijen

Overtreding

Omschrijving artikel

Handhavingskader

Artikel 3

Verstrekken alcoholhoudende drank zonder (rechtsgeldige) vergunning

Categorie 1

Artikel 20 lid 1 en lid 2

Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar, respectievelijk sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen

Categorie 2

Artikel 20 lid 6

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert

Categorie 3

Artikel 20 lid 7

Het is verboden in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen dienst te doen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit.

Categorie 3

Artikel 20 lid 3

Het is verboden in een slijtlokaliteit de aanwezigheid toe te laten van een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, anders dan onder toezicht van een persoon van 21 jaar of ouder.

Categorie 4

Artikel 24 lid 3

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit, gedurende de tijd dat daarin dranken worden verstrekt, personen jonger dan 16 jaar dienst te laten doen.

Categorie 4

Artikel 14 lid 1

Het is verboden een slijtlokaliteit gelijktijdig in gebruik te hebben voor het verrichten van andere bedrijfsactiviteiten dan die welke tot het slijtersbedrijf behoren dan wel toe te laten dat daarin zodanige activiteiten worden uitgeoefend.

Categorie 4

Niet Drank- en Horecawet vergunningplichtige bedrijven (bijvoorbeeld supermarkten en snackbars)

Overtreding

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar zonder de leeftijd vast te stellen (artikel 20 lid 1)

1e constatering: bestuurlijke boete

--

 

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): verhoging van de bestuurlijke boete met 50%

--

Drie maal verstrekken alcoholhoudende drank in een periode van 12 maanden aan jongeren onder de 16 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen (Artikel 19a lid 1)

3e constatering (binnen jaar na eersteconstatering): proces verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

Ontzeggen bevoegdheid verkopen zwak-alcoholhoudende drank voor 12 weken.

Evenementen

Overtreding

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 16 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen (artikel 20 lid 1)

1e constatering: bestuurlijke boete

--

 

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

De houder van de ontheffing komt 12 weken niet in aanmerking voor een ontheffing.

 

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

De houder van de ontheffing komt 1 jaar niet in aanmerking voor een ontheffing.

Overtreding

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

Verstrekken van alcoholhoudende drank zonder ontheffing/ het verstrekken van sterke drank (artikel 35 lid 1)

1e constatering: waarschuwing (alcoholverstrekking van sterke drank c.q. waar geen ontheffing voor is verleend, dient onmiddellijk gestaakt te worden)

--

 

2e en verdere constateringen (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

(alcoholverstrekking dient onmiddellijk gestaakt te worden)

Alcoholverstrekker komt 1 jaar niet in aanmerking voor een ontheffing.

Overtreding

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

Verstrekken van alcoholhoudende drank zonder wordt voldaan de voorschriften die aan de ontheffing zijn verbonden

(artikel 35 lid 2)

1e constatering:

waarschuwing

--

 

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering):

waarschuwing

--

 

3e constatering: (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

De houder van de ontheffing komt 4 weken niet in aanmerking voor een ontheffing.

 

4e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

De houder van de ontheffing komt 12 weken niet in aanmerking voor een ontheffing.

 

5e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

De houder van de ontheffing komt 1 jaar niet in aanmerking voor een ontheffing.