Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Schiedam

Nadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen gemeente Schiedam 2013 ex artikel 3 lid 2 onder a en b van de Parkeerverordening gemeente Schiedam 2013

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSchiedam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen gemeente Schiedam 2013 ex artikel 3 lid 2 onder a en b van de Parkeerverordening gemeente Schiedam 2013
CiteertitelNadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen gemeente Schiedam 2013 ex artikel 3 lid 2 onder a en b van de Parkeerverordening gemeente Schiedam 2013
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Parkeerverordening 2013 gemeente Schiedam, artikel 3, lid 2, onder a en b

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-07-201303-04-2021Nieuwe beleidsregels

25-06-2013

Het Nieuwe Stadsblad, gemeenteberichten d.d. 10 juli 2013

DVLVOV 13INT00125

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen ex artikel 3 lid 2 onder a en b van de Parkeerverordening gemeente Schiedam 2013

Het college van Burgemeester en Wethouders;

 

Gelet op de Parkeerverordening 2013 gemeente Schiedam, artikel 3, lid 2, onder a en b

 

b e s l u i t de:

 

Nadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen ex artikel 3 lid 2 onder a en b van de Parkeerverordening gemeente Schiedam 2013

 

vast te stellen.

Nadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen aan bewoners

Artikel 1 Aantal parkeervergunningen voor bewoners per adres

  • 1a.

    Per adres, volgens inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en gelegen in de bij de vergunningaanvraag aangegeven sectoren A of E, wordt maximaal één parkeervergunning voor bewoners uitgegeven.

  • 1b.

    Per adres, volgens inschrijving in de GBA en gelegen in de bij de vergunningaanvraag aangegeven sectoren B, C en D, worden maximaal twee parkeervergunningen voor bewoners uitgegeven. Voor geheel sector B geldt daarbij het volgende: Voor geheel sector B wordt een maximum van 250 gesteld aan het aantal adressen waarvoor een tweede bewonersvergunning wordt uitgegeven. Als er meer dan dit maximum aantal tweede vergunningen wordt aangevraagd, wordt de 251e en verdere aanvragers op een wachtlijst geplaatst, op volgorde van ontvangst van de aanvraag.

  • 1c.

    Indien men beschikt over eigen parkeergelegenheid wordt het aantal beschikbare eigen parkeerplaatsen afgetrokken van het in lid 1a of 1b bepaalde maximum aantal uit te geven parkeervergunningen. In dit geval dient men bij de aanvraag voor de parkeervergunning aan te tonen dat de aanvrager c.q. zijn / haar volgens het GBA op hetzelfde adres ingeschreven medebewoners beschikt over meer voertuigen dan het aantal plaatsen eigen parkeergelegenheid waarover wordt beschikt. Onder eigen parkeergelegenheid wordt in ieder geval verstaan: een vaste plek in een particuliere garage, een plek op eigen terrein (indien de grond of een bijgebouw oorspronkelijk als garage of parkeerplaats was bestemd of in gebruik was, maar niet meer als zodanig wordt gebruikt, wordt deze ook als eigen parkeergelegenheid aangemerkt. Uitzondering hierop is het geval dat deze wijziging zodanig duurzaam is dat parkeren feitelijk niet meer mogelijk is te maken én deze wijziging voor 1 januari 2003 tot stand is gebracht. De bewijslast met betrekking tot deze uitzondering berust bij de aanvrager) en een vaste plaats in een openbare garage.

  • 1d.

    In afwijking van lid 1.a.en 1.b. kunnen tweede vergunningen worden verleend, indien op het betreffende adres een tweede vergunning werd verleend geldig in het jaar 2002. Indien men verhuist is er geen recht meer op de tweede vergunning.

Artikel 2 registratie voertuig

  • 2a.

    De parkeervergunningen voor bewoners worden op één kenteken uitgegeven. Uitgegaan wordt van de kentekenregistratie bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

  • 2b.

    Men heeft alleen recht op een parkeervergunning:

    • I.

      Wanneer het kenteken van het voertuig (hetgeen daaronder wordt verstaan in het RVV 1990 art. 1.z en art. 1.i.a;

      1.z: alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen;

      1.i.a.: brommobiel: bromfiets op meer dan twee wielen, die is voorzien van een carrosserie) geregistreerd staat op naam van de aanvrager dan wel op naam staat van degene waarmee een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd. Dit laatste moet blijken uit de GBA of;

    • II.

      Indien het voertuig (indien de grond of een bijgebouw oorspronkelijk als garage of parkeerplaats was bestemd of in gebruik was, maar niet meer als zodanig wordt gebruikt, wordt deze ook als eigen parkeergelegenheid aangemerkt. Uitzondering hierop is het geval dat deze wijziging zodanig duurzaam is dat parkeren feitelijk niet meer mogelijk is te maken én deze wijziging voor 1 januari 2003 tot stand is gebracht. De bewijslast met betrekking tot deze uitzondering berust bij de aanvrager) wordt geleased of gehuurd dan dient de aanvrager tevens een geldende overeenkomst met een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven lease- resp. verhuurmaatschappij te overleggen of;

    • III.

      Indien men de beschikking heeft over een voertuig "van de zaak", dan dient de aanvrager tevens een recente werkgeversverklaring te overleggen waaruit blijkt dat de aanvrager gebruiker is van het voertuig.

  • 2c.

    Een parkeervergunning kan in afwijking van lid 2.a. worden verleend op naam van een bedrijf indien de aanvrager beschikt over meerdere voertuigen van de werkgever, die vanaf de buitenzijde duidelijk herkenbaar zijn als bedrijfsvoertuig van de werkgever. De parkeervergunning op naam is slechts geldig voor categorie laatstgenoemde voertuigen.

Nadere criteria voor de verlening van parkeervergunningen aan bedrijven

Artikel 3 algemene criteria voor alle parkeervergunningen voor bedrijven

Aan bedrijven (inclusief instellingen en dergelijke) kunnen sectorgebonden parkeervergunningen worden verleend en/of functionele parkeervergunningen. Voor zorginstellingen zonder winstoogmerk gelden deels aparte regels.

  • 3a.

    Onder beroep of bedrijf wordt in ieder geval verstaan naamloze vennootschap, besloten vennootschap, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap, maatschap, eenmanszaak, vrij beroep, overheidsinstelling, vereniging en stichting.

  • 3b.

    Onder zorginstelling wordt verstaan: een bedrijf, zoals bedoeld onder 3.a, dat als hoofdtaak het zonder winstoogmerk verlenen van medische en/of psycho-sociale zorg aan derden heeft en bij het verlenen van deze zorg afhankelijk is van het gebruik van (een) voertuig(en). Onder zorginstelling vallen in ieder geval: De Blijhof, locatie Zijlstraat, de Vrouwenopvang, Maaskring Groep, Bureau Jeugdzorg.

  • 3c.

    Beroepen of bedrijven worden beschouwd als één beroep of één bedrijf, en derhalve als één aanvrager, wanneer zij op hetzelfde adres gevestigd zijn. Hiervan wordt alleen afgeweken indien kan worden aangetoond dat materieel sprake is van meerdere zelfstandige beroepen of bedrijven. Hiervan worden de volgende bewijsstukken verlangd:

    • I.

      Uittreksels van de Kamer van Koophandel of van een beroepsvereniging (max. 6 maanden oud) van betreffende bedrijven, waaruit blijkt dat de bedrijven zelfstandig staan ingeschreven op het betreffende adres en waaruit blijkt dat de bedrijven verschillende bestuurders of directeuren hebben.

    • II.

      Huur- of koopcontracten van betreffende bedrijven, waaruit blijkt dat de bedrijven zelfstandig huurder of eigenaar zijn van het betreffende adres.

    • III.

      Documenten, waaruit blijkt dat de bedrijven elk een eigen doelstelling, naam, telefoonnummer en briefhoofd hebben

    • IV.

      Documenten, waaruit blijkt dat de bedrijven in verschillende branches werkzaam zijn.

  • 3d.

    Een parkeervergunning voor een bedrijf wordt op één kenteken uitgegeven. Uitgegaan wordt van de kentekenregistratie bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Indien het voertuig (hetgeen daaronder wordt verstaan in het R VV 1990 art. 1.z en art. 1.i.a 1.z: alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen; 1.i.a.: brommobiel: bromfiets op meer dan twee wielen, die is voorzien van een carrosserie) wordt geleased of gehuurd, dient de aanvrager tevens een geldende overeenkomst met een in de KvK ingeschreven lease- resp. verhuurbedrijf te overleggen. Indien het een voertuig van een werknemer betreft dient de aanvrager tevens een recente werkgeversverklaring te overleggen waaruit de relatie tussen werkgever en werknemer blijkt. Indien het voertuig geregistreerd staat op naam van iemand met wie de werknemer een gezamenlijke huishouding voert, moet dit blijken uit de GBA

  • 3e

    Een parkeervergunning kan worden verleend op naam van een bedrijf indien het bedrijf beschikt over meer voertuigen, die vanaf de buitenzijde duidelijk herkenbaar zijn als bedrijfsvoertuig. De parkeervergunning op naam is slechts geldig voor laatstgenoemde voertuigen.

  • 3f.

    In afwijking van het gestelde in lid 3.d. en 3.e. kunnen aan zorginstellingen parkeervergunningen worden verleend op naam van het bedrijf zonder dat het voertuig aan de buitenzijde herkenbaar is als bedrijfsvoertuig.

Artikel 4 Aanvullende criteria voor de verlening van sectorgebondenparkeervergunningen aan bedrijven

  • 4a.

    Per bedrijf van 24 werknemers of minder worden maximaal 4 parkeervergunningen voor bedrijven verleend.

  • 4b.

    Per bedrijf van 25 werknemers of meer wordt het maximaal aantal te verlenen vergunningen als volgt berekd:en

    1 vergunning per 5 medewerkers of 1 vergunning per 125 m2 bruto bedrijfsoppervlak (BVO). Het laagste aantal is hierbij maatgevend.

    • I

      Het aantal werknemers dient aangetoond te worden door middel van een uitdraai van de (geanonimiseerde) loonlijst van het betreffende bedrijf, voorzien van een bedrijfsstempel van en van een handtekening van één van de op het uittreksel van de Kamer van Koophandel vermelde bestuurders of directeuren. Peildatum voor vergunningen ingaand op 1 januari van een bepaald jaar is 1 oktober van het daaraan voorafgaande jaar. Bij een eerste vergunningenaanvraag is de peildatum twee maanden voor de gewenste ingangsdatum van de vergunningen.

    • II

      Het aantal vierkante meters bruto vloeroppervlak dient aangetoond te worden met:

      • a.

        een uittreksel uit de in het kader van de Wet WOZ gevoerde administratie, of

      • b.

        een taxatieverslag van een onafhankelijke derde of

      • c.

        een huur- of koopcontract waarin het bruto vloeroppervlak staat vermeld

    • III

      Indien een bedrijf tussen twee peildata in aan kan tonen dat het vereiste minimum aantal van 25 werknemers is bereikt of dat substantiële groei in aantal werknemers of BVO heeft plaatsgevonden, kan tussentijds het aantal vergunningen worden aangepast. De bewijslast rust bij aanvrager.

  • 4c.

    Indien men beschikt over eigen parkeergelegenheid, wordt het aantal beschikbare parkeerplaatsen in mindering gebracht op het in lid 4.a. of 4.b. bepaalde maximum aantal te verlenen vergunningen, tenzij aangetoond kan worden dat de parkeerplaatsen niet beschikbaar zijn voor medewerkers. De bewijslast hiervoor ligt bij de aanvrager.

  • 4d.

    Bij een aanvraag voor een parkeervergunning als bedoeld onder 4.a en 4.b. dient uit het uittreksel van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (max. 6 maanden oud) te blijken dat het bedrijf gevestigd is in het gebied waar belanghebbendenplaatsen of mede door vergunninghouders te gebruiken parkeerapparatuurplaatsen aanwezig zijn.

  • 4e.

    Indien het bedrijf van zodanige aard is dat niet (volledig) voldaan kan worden aan het gestelde in lid 4.d., dient te worden overlegd:

    • I.

      Een huur- of koopovereenkomst of

    • II.

      Een uittreksel uit het betreffende beroepenregister

  • 4f.

    Voor wat betreft de eerste vier te verlenen vergunningen per bedrijf kan een keuze worden gemaakt tussen een uitgebreide vergunning (geldig gedurende de gehele reguleringstijd) en een beperkte vergunning (geldig van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 20.00 uur). Vanaf de vijfde vergunning worden uitsluitend beperkte vergunningen verleend.

Artikel 5 Aanvullende criteria voor de verlening van functionele parkeervergunningen aan bedrijven

  • 5a.

    Naast het onder 4.a.-4.b. maximum aantal sectorgebonden parkeervergunningen kunnen bedrijven maximaal drie (3) functionele parkeervergunningen aanvragen.

  • 5b.

    Een functionele parkeervergunning is geldig in alle sectoren en gedurende de gehele reguleringstijd.

  • 5c.

    Functionele bedrijfsvergunningen kunnen worden aangevraagd door bedrijven die aantoonbaar structureel en regelmatig (elke werkweek 2-3 dagen) ten behoeve van de taakuitoefening in het gehele deel van de gemeente Schiedam met gereguleerd parkeren dienen te parkere

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam voor de hen toekomende bevoegdheden d.d. 25 juni 2013,

de secretaris, J.C. van Ginkel

de burgemeester C.H.J. Lamers