Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hellendoorn

Regeling gronduitgifte bouwgrond particuliere woningen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHellendoorn
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling gronduitgifte bouwgrond particuliere woningen
CiteertitelRegeling gronduitgifte bouwgrond particuliere woningen
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 149

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-06-201301-05-2015Nieuwe regeling

18-06-2013

Hellendoorn Journaal, 28-06-2013

13INT01031

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling gronduitgifte bouwgrond particuliere woningen

De raad van de gemeente Hellendoorn;

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23april 2013;

 

gelet op het bepaalde in artikel 149 Gemeentewet;

 

b e s l u i t :

 

A. vast te stellen de

Regeling gronduitgifte bouwgrond particuliere woningen

I. Uitgangspunten

  • a.

    uitgifte van bouwgrond particuliere woningen vindt in beginsel uitsluitend plaats aan personen, die economisch of sociaal aan de gemeente Hellendoorn gebonden zijn.

  • b.

    de koper van een bouwterrein bedoeld onder a. mag het bouwterrein (met de daarop gebouwde woning) binnen een termijn van 5 jaar na aankoop niet doorverkopen zonder toestemming van burgemeester en wethouders. Aan de toestemming kunnen burgemeester en wethouders nadere voorwaarden, bepalingen en bedingen stellen;

  • c.

    men kan in beginsel slechts in aanmerking komen voor aankoop van een bouwterrein van de gemeente, nadat men zich als gegadigde voor een bouwterrein in een bepaalde kern heeft laten registreren en de leges “bouwgrondzoekenden” heeft voldaan, waarna een volgnummer wordt toegewezen. De registratie vervalt na afloop van de jaarlijks te houden herregistratie, tenzij men ten tijde van de herregistratie verzoekt om herregistratie. Voor het in behandeling nemen van een verzoek tot herregistratie zijn leges verschuldigd;

  • d.

    het volgnummer van de onder c. bedoelde registratie bepaalt – behoudens in uitzonderlijke gevallen ter beoordeling van burgemeester en wethouders en het te hanteren waarderingssysteem – de volgorde van uitgifte van de bouwterreinen. Bij de toewijzing van een volgnummer zijn de datum en het tijdstip van inschrijving als bouwgrondzoekende leidend. Bij herregistratie is de eerste datum van inschrijving leidend;

  • e.

    in voorkomende gevallen kunnen burgemeester en wethouders bij verkoop van verspreid liggende kavels besluiten om af te wijken van deze regeling en een kavel op een andere wijze te koop aanbieden.

II. Begripsbepalingen

Onder het begrip SOCIALE BINDING wordt het volgende verstaan: U bent sociaal gebonden aan de gemeente Hellendoorn, wanneer u:

  • 1.

    voorafgaand aan de uitgifte van de bouwgrond tenminste 1 jaar in de gemeente heeft gewoond (ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie) en daar op het moment van uitgifte nog steeds woont; of

  • 2.

    niet in de gemeente woont, maar u heeft er in het verleden minimaal 5 jaar onafgebroken gewoond.

  • 3.

    niet in de gemeente woont, maar familie heeft tot in de tweede graad[1] die in de gemeente Hellendoorn woont.

 

Onder het begrip ECONOMISCHE BINDING wordt het volgende verstaan: U bent economisch gebonden als u uw inkomen hoofdzakelijk verdiend met een baan of als zelfstandig ondernemer bij een instelling of onderneming in de gemeente Hellendoor

[1] Iedereen heeft ouders; dit is de eerstegraadsfamilie. De andere kinderen van die ouders zijn broers en zussen. Dit zijn tweedegraads verwanten. De grootouders zijn eveneens familieleden in de tweede graad.

III. Overige bepalingen

  • 1.

    In uitzonderlijke gevallen kan door burgemeester en wethouders van de regeling worden afgeweken, gehoord de commissie grondgebied.

  • 2.

    In gevallen waarin de regeling niet voorziet beslissen burgemeester en wethouders.

IV. Registratie en procedure van uitgifte van bouwterreinen

1. Registratie

Men kan voor aankoop van een bouwterrein van de gemeente in aanmerking komen, indien men als gegadigde voor een bouwterrein is geregistreerd en voldoet aan de sociaal- of economische bindingseisen.

Registratie dient plaats te vinden door invulling en ondertekening van een door burgemeester en wethouders vastgesteld inschrijfformulier. Op het inschrijfformulier vermeldt de gegadigde voor welke kern men in aanmerking wil komen, mocht daar in de toekomst bouwgrond worden uitgegeven. Kernen zijn Daarle, Daarlerveen, Haarle, Hellendoorn en Nijverdal. Het is mogelijk om voor meer dan één kern in te schrijven. Aan het in behandeling nemen van een aanvraag tot inschrijving in het register zijn kosten verbonden. Per kern worden apart leges betaald. De hoogte daarvan kan jaarlijks wijzigen. Bij de registratie wordt een volgnummer gegeven.

 

De herregistratie bestaat jaarlijks uit een verzoek om ingeschreven te blijven staan als gegadigde voor bouwterreinen. Voor het in behandeling nemen van een verzoek tot herregistratie is een gegadigde opnieuw leges verschuldigd. De door gegadigden verstrekte gegevens zijn van doorslaggevende aard om in de gelegenheid te worden gesteld een keus te maken uit de beschikbare bouwterreinen.

2. De keus van een bouwterrein

Zodra in of rondom een bepaalde kern bouwterreinen kunnen worden uitgegeven wordt nagegaan welke gegadigden zich daarvoor hebben laten registreren. Alle gegadigden, die daarvoor in aanmerking komen, krijgen vervolgens een informatieset toegezonden. Is een gegadigde aangeschreven en geïnteresseerd in één van de kavels, dan vult de gegadigde het formulier “verificatie van bindingseisen in het kader van gronduitgifte” in. Op dit formulier wordt, indien van toepassing, ook gevraagd naar welke kavel(s) de belangstelling uitgaat. Aan de hand van het formulier toetst de gemeente of de gegadigde voldoet aan de bindingseisen. Zij, die hieraan voldoen ontvangen een uitnodiging om binnen een bepaalde termijn/ op een bepaald tijdstip een keus te maken uit de op dat moment beschikbare bouwterreinen. Burgemeester en wethouders wijzen de kavels toe aan de hand van de volgorde van inschrijving op de gemeentelijke registratielijst en de kenbaar gemaakte keuzes. Op basis van de toewijzing krijgt de gegadigde een officiële aanbieding in de vorm van een (ver)koopovereenkomst. Deze overeenkomst dient door de gegadigde voor akkoord te worden getekend en aan de gemeente te worden overgelegd binnen de hiervoor gestelde termijn. Na tijdige ontvangst van de door de koper getekende overeenkomst wordt het college van burgemeester en wethouders voorgesteld om een besluit tot verkoop te nemen.

3. Richtlijnen registratie en uitgifte bouwterreinen

  • Speciale aandacht wordt gevestigd op de volgende richtlijnen.

  • a.

    Een gegadigde krijgt slechts informatie toegezonden over een bouwterrein in of rondom de kern(en) van de gemeente, waarvoor hij zich heeft laten registreren.

  • b.

    Het aanbrengen van wijzigingen in de antwoorden op de gestelde vragen wordt slechts geaccepteerd tot het tijdstip waarop gestart wordt met de uitgifte van bouwterreinen in of rond een bepaalde kern.

  • c.

    Reageert de gegadigde niet binnen de gestelde termijn of verschijnt hij niet op het voor hem gereserveerde tijdstip in de uitnodiging om een keus te maken uit de beschikbare bouwterreinen, dan wordt hij geacht een aanbieding te hebben geweigerd en wordt zijn naam van de lijst van gegadigden verwijderd.

  • d.

    Mocht de gegadigde geen keus maken bij het beschikbaar zijn van tenminste 4 bouwterreinen voor de bouw van het gewenste woningtype, dan wordt hij geacht een aanbieding te hebben geweigerd en wordt zijn naam van de lijst van gegadigden verwijderd.

  • e.

    Zijn er minder dan 4 bouwterreinen beschikbaar voor de bouw van het gewenste woningtype en kan de gegadigde hier geen keus uitmaken omdat deze kavels niet aan zijn eisen voldoen, dan kan de gegadigde zijn naam op een reservelijst laten plaatsen.

  • f.

    Zodra een gegadigde een kavel heeft uitgezocht (nog niet verkregen of gekocht) verwijdert de gemeente de naam van de registratielijst. De gegadigde mag zich voor een periode van 5 jaar niet laten registreren als gegadigde voor een bouwterrein en komt gedurende deze periode niet in aanmerking voor een bouwterrein als genoemd in deze regeling. Mocht een gegadigde na een periode van 5 jaar opnieuw in aanmerking willen komen voor een bouwterrein als genoemd in deze regeling, dan dient de gegadigde zich opnieuw te laten registreren. De gegadigde krijgt een nieuw volgnummer van aanmelding op basis van de datum en het tijdstip van de nieuwe registratie.

  • g.

    In voorkomende gevallen zal de regeling ook worden toegepast op nieuwbouwprojecten die aangeboden worden door derden. Op het inschrijfformulier of registratieformulier dient door de inschrijver te worden aangegeven of toestemming wordt gegeven voor het doorgeven van persoonsgegevens aan realisatoren van deze nieuwbouwprojecten.

  • h.

    Mochten er onvoldoende geregistreerde gegadigden zijn met een sociale- of economische binding die tot aankoop van een bouwterrein overgaan, dan zullen de resterende bouwterreinen in de vrije verkoop worden aangeboden. Voor de aankoop van deze resterende bouwterreinen is geen registratie en sociale-/economische binding meer vereist.

B. in te trekken het besluit van 5 februari 2008 met nummer 07INT01755;

C. dat dit besluit in werking treedt met ingang van de eerste dag na die van haar bekendmaking.

De raad voornoemd,

De griffier, de voorzitter,