Organisatie | Hoorn |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Beleidsregel vaststellen Nadere regels exploitatie horecabedrijven 2010 |
Citeertitel | Beleidsregel vaststellen Nadere regels exploitatie horecabedrijven 2010 |
Vastgesteld door | college van burgemeester en wethouders |
Onderwerp | openbare orde en veiligheid |
Eigen onderwerp | 140 openbare orde en veiligheid |
Externe bijlage | werkingsgebied |
320B
1.Geen
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
11-02-2010 | nieuwe regeling | 26-01-2010 Gemeenteblad 2010-06a | 2009 09.61452 |
Corsaregistratienummer: 09.61452
De burgemeester van de gemeente Hoorn,
gelezen het besluit van de gemeenteraad d.d. 8 september 2009 tot het vaststellen van de nota Hoorn Gastvrij;
gelezen het ambtelijk advies tot het vaststellen van nadere regels voor exploitatie van horecabedrijven d.d. 29 oktober 2009;
gelet op artikel 174 van de Gemeentewet;
gelet op de artikelen 2.28 en 2.28a van de Algemene plaatselijke verordening;
“Nadere regels exploitatie horecabedrijven 2010”.
Deze nadere regels zijn van toepassing op de binnenstad van Hoorn, begrensd door de Westerdijk (te beginnen vanaf de westzijde van de schouwburg Het Park), de westzijde van de Westersingel, de spoorlijn, de noordzijde van de Spoorsingel, de Koepoortsweg, de spoorlijn, de Eikenhof, de noordzijde van de Draafsingel, de Oosterpoortbrug en De Nieuwe Wal zoals is aangegeven op de als bijlage 1 bij deze nadere regels behorende kaart.
Artikel 3: Bepalingen met betrekking tot horecacategorieën en horecacodes.
Onder de horecacategorieën en horecacodes, gebruikt in de Staat van horecabedrijven wordt het volgende verstaan:
Een grootschalige inrichting, waar men zich bedrijfsmatig richt op het geven van ontspanning en vermaak, waaronder voorstellingen en gelegenheid tot dansen, al dan niet met live-muziek, alsmede het bedrijfsmatig verstrekken van alcoholhoudende- en/ of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse al of niet gepaard gaand met het verstrekken van kleine eetwaren en/ of maaltijden voor gebruik ter plaatse.
Een inrichting waar de verkoop van etenswaren en/ of alcoholvrije dranken, plaatsvindt door een loket aan de straat, dan wel plaatsvindt - al dan niet door middel van automaten - in de inrichting, maar waarbij de inrichting in open verbinding staat met de straat en waarbij de zitgelegenheid in de inrichting minder bedraagt dan 40% van het bedrijfsvloeroppervlak.
(bedrijfsvloeroppervlak: de oppervlakte van de ruimte binnen een bedrijf, die wordt gebruikt voor verstrekking van dranken en etenswaren inclusief toilet-, keuken-, entree-, opslag- en administratieruimten).
Een inrichting waarbij de horeca-activiteit het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en bestaat uit het verstrekken van alcoholhoudende en/ of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse, al of niet gepaard gaand met het verstrekken van kleine eetwaren en/ of maaltijden voor gebruik ter plaatse of elders dan ter plaatse.
Een inrichting waarbij horeca-activiteit het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en bestaat uit het verstrekken van maaltijden voor gebruik ter plaatse en waar alcoholhoudende en/ of alcoholvrije dranken alleen in combinatie met voedsel worden verstrekt, tenzij de drankverstrekking plaats vindt op het bij de inrichting behorende terras.
Een inrichting, ter ondersteuning van de functie van bedrijventerreinen, winkelgebieden, het struingebied en/ of het havenfront, niet zijnde een café/ café-restaurant, waarbij de horeca-activiteit het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en bestaat uit het verstrekken van alcoholhoudende en/ of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse al of niet gepaard gaande met het verstrekken van kleine eetwaren en/ of maaltijden voor gebruik ter plaatse of elders dan ter plaatse, waarbij de exploitatie ligt tussen 06.00 en 22.00 uur en waarbij de inrichting minimaal vier dagen per week uiterlijk vanaf 11.00u ’s ochtends geëxploiteerd wordt.
Een inrichting waarbij de horeca-activiteit (bestaand uit het verstrekken van alcoholhoudende en/ of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse, al of niet gepaard gaande met het verstrekken van kleine eetwaren en/ of maaltijden) niet het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en altijd ondergeschikt is aan een andere hoofdactiviteit, een georganiseerde activiteit of statutaire doelstelling.
Indien voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze Nadere regels een aanvraag om een vergunning of ontheffing is ingediend en voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze nadere regels nog niet op die aanvraag is beslist, wordt daarop de overeenkomstige bepaling van de onderhavige nadere regels toegepast.
Artikelgewijze toelichting bij de nadere regels exploitatie horecabedrijven 2010
In verband met het feit dat de regeling weinig beoordelingsruimte aan de burgemeester over laat voor wat betreft het verlenen van vergunningen in afwijking van de gestelde maxima, is een hardheidsclausule hier op zijn plaats. Het moet in bijzondere omstandigheden toch mogelijk zijn af te wijken van de vastgestelde maxima. Gemeentelijk toetsingskader voor eventuele medewerking hieraan is en blijft primair de bescherming van openbare orde c.q woon- en leefklimaat. Indien openbare orde c.q woon- en leefklimaat niet in overwegende mate in gevaar is of zal komen bestaat de mogelijkheid om door middel van een ontheffingsprocedure medewerking te verlenen aan vestiging van een horecabedrijf.
Om te voorkomen dat deze regeling uitsluitend gebruikt wordt om het pand de bestemming 'horeca' te geven (voorkomen speculatie horecapanden) is tevens in de regeling opgenomen dat bij ongeoorloofde wijziging van de bedrijfsvoering (al dan niet samengaand met wisseling van ondernemer) de vergunning kan worden ingetrokken c.q. geweigerd.
Indien een bedrijf in een periode van één jaar gedurende meer dan zes maanden feitelijk niet geëxploiteerd is als horecabedrijf, zal de vergunning en de opname in de Staat van horecabedrijven vervallen. Een nadien ingediende aanvraag om in dat pand een horecabedrijf te exploiteren zal dan slechts kunnen worden gehonoreerd indien de Staat van Inrichtingen in die zone dat nog toelaat. De termijn begint te lopen vanaf het moment dat er feitelijk geen horecabedrijf wordt geëxploiteerd. Krijgt het pand een nieuwe functie (ander type horeca of het wordt bijvoorbeeld een winkel) dan vervalt de 'oude' horecafunctie van dat pand.
Artikel 4 lid 8 In het kader van het handhavingsbeleid kan een inrichting voor een periode worden gesloten. De samenloop van deze sluitingstermijn en de leegstandsperiode die genoemd wordt in de Nadere regels horecabedrijven kan er in sommige gevallen toe leiden dat de vermelding van een horecabedrijf op de Staat van horecabedrijven van rechtswege vervalt zodat het bedrijf voor altijd zijn deuren moet sluiten. Dit is niet de bedoeling van de nieuwe regeling. De fatale leegstandstermijn wordt daarom gesteld op zes maanden gerekend over een periode van één jaar waarbij tevens wordt vastgelegd dat de sluitingstermijnen opgelegd als gevolg van bestuursdwang, niet meetellen.
Zie kaart Werkingsgebied en zone indeling staat van horecabedrijven november 2009
Breed (oostzijde), Gedempte Turfhaven, Gouw, Nieuwsteeg, Nieuwe Noord (noordelijk deel), Grote Noord |
|||||
Breestraat, Schoolsteeg, Grote Oost, Kleine Havensteeg, Grote Havensteeg, Vismarkt, Appelhaven, Wijdebrugsteeg, Korenmarkt, Bierkade, Venidse, Nieuwendam |
|||||
Hoofd, Veermanskade, Nieuwendam (verlengde van de Veermanskade), Oude Doelenkade, Korenmarkt (t.o. Nieuwendam) |
|||||