Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
De Ronde Venen

Beleidsregels textielinzameling De Ronde Venen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDe Ronde Venen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels textielinzameling De Ronde Venen
CiteertitelBeleidsregels textielinzameling
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Afvalstoffenverordening De Ronde Venen 2011, artikel 2.1, eerste lid
  2. Algemene wet bestuursrecht, artikel 1.3, vierde lid
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-201329-12-2016Nieuwe regeling

11-06-2013

Witte Weekblad, 27-06-2013

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels textielinzameling De Ronde Venen

Het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen ; gelet op het bepaalde in artikel 2.1, eerste lid van de Afvalstoffenverordening De Ronde Venen 2011 en artikel 1.3, vierde lid van de Algemene wet bestuursrecht besluit vast te stellen de

 

Beleidsregels textielinzameling De Ronde Venen

 

 

1. Inleiding

Een uniform beleid bij de aanwijzing tot inzameling van textiel is belangrijk. In deze regels is het beleid van de gemeente De Ronde Venen aangegeven voor de inzameling van textiel uit huishoudens. Het betreft zowel de huis-aan-huisinzameling als de inzameling met containers en andere vormen van inzameling. De regels worden gebruikt als toetsingskader bij het aanwijzen van de inzamelaars. De Afvalstoffenverordening van de gemeente De Ronde Venen 2011 regelt de aanwijzing. Artikel 2.1, lid 2, van de Afvalstoffenverordening bepaalt, dat het college inzamelaars kan aanwijzen die belast zijn met het afzonderlijk inzamelen aan huis van categorieën huishoudelijke afvalstoffen.

1.1 Begripsbepaling

Textiel

Onder textiel wordt verstaan textiel afkomstig uit particuliere huishoudens, een en ander zoals omschreven in het Landelijk Afvalbeheer Plan.

 

Afval

In principe zijn alle stoffen waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen te beschouwen als afvalstoffen. Ofwel alles wat men kwijt wil. Voor textiel geldt dat het pas na sortering geschikt is voor de oorspronkelijke bestemming (dragen). Niet alle gebrachte/ingezamelde textiel is namelijk zonder meer geschikt.

 

Inzamelen

De activiteiten gericht op het ophalen of innemen van afvalstoffen die binnen de gemeente ter inzameling worden aangeboden en het feitelijk ophalen en innemen daarvan. Brengvoorzieningen vallen ook onder inzamelen, bijvoorbeeld kledingcontainers.

 

Inzamelstructuur

De inzameling van textiel kan op verschillende wijzen plaatsvinden. In De Ronde Venen kunnen inwoners hun textiel op de volgende manieren kwijt:

  • -

    haalvoorziening in de vorm van inzamelrondes: dit zijn de huis-aan-huisinzamelingen die vier keer per jaar plaatsvinden door charitatieve instellingen

  • -

    brengvoorzieningen in de vorm van een centraal inzamelpunt: Kringkoop en afvalbrengstations;

  • -

    brengvoorzieningen in de vorm van textielcontainers: deze worden geleegd door het kringloopbedrijf en staan op de volgende plaatsen:

Abcoude, Dokter van Doornplein

Abcoude, Piet van Wijngaerdtlaan

Amstelhoek, Van Dijklaan

Baambrugge, Rijksstraatweg naast Petrogas

De Hoef, Schattekerkerweg HSV

Mijdrecht, Prinses Margrietlaan (winkelcentrum Adelhof)

Mijdrecht, Prinses Margrietlaan (winkelcentrum Adelhof)

Mijdrecht, Leicester

Mijdrecht, Viergang/Korenmolen

Mijdrecht, Taling/Roerdomp

Mijdrecht, Dorpsstraat (Boni)

Vinkeveen, Kerklaan (tegenover de kerk)

Waverveen, Seleynseweg

Waverveen, Nessersluis

Wilnis, Wagenmaker

Wilnis, Koningin Julianastraat

2. Wettelijk kader

De inzameling van textiel wordt doorgaans gezien als het inzamelen van afvalstoffen. De houder van het (oude) textiel wil zich ervan ontdoen. Textiel is één van de categorieën huishoudelijke afvalstoffen, waarvan de inzameling onder de Afvalstoffenverordening 2012 valt. Het college kan inzamelaars aanwijzen die belast zijn met de afzonderlijke inzameling van categorieën huishoudelijke afvalstoffen. De Afvalstoffenverordening is gebaseerd op artikel 10.23 Wet milieubeheer: De gemeenteraad stelt in het belang van de bescherming van het milieu een Afvalstoffenverordening vast.

3. Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF)

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) is een onafhankelijke stichting die sinds 1925 toezicht houdt op de inzameling van geld voor goede doelen. Eén van de belangrijkste taken van het CBF is het beoordelen van fondsenwervende instellingen. Het CBF controleert en beoordeelt goededoeleninstellingen. Zij geeft aan de grote instellingen het CBF-Keur af en het CBF-certificaat aan kleine goede doelen. Voor organisaties die nog geen drie jaar bestaan kan een verklaring van geen bezwaar worden afgegeven.

Het CBF beoordeelt instellingen op de volgende onderdelen:

-bestuur - beleid - fondsenwerving, voorlichting en communicatie - besteding van middelen - verslaggeving.

Elk jaar publiceert het CBF haar jaarverslag, daarnaast is op haar website www.cbf.nl terug te vinden welke goededoelenorganisaties beschikken over een CBF-Keur, een CBF-certificaat of een verklaring van geen bezwaar. Het CBF-Keur en het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen hebben een geldigheidsduur van drie jaar. Gedurende deze periode wordt voor het keurmerk jaarlijks een tussentijdse controle uitgevoerd. Voor een volgende periode van drie jaar wordt de instelling opnieuw beoordeeld. De Verklaring van geen bezwaar is voor organisaties 18 maanden geldig.

4. Periode van inzameling

Om een doelmatige inzameling te kunnen garanderen is het belangrijk de inzameling niet te versnipperd te laten plaatsvinden. Onder versnipperd inzamelen wordt verstaan dat een onbeperkt aantal inzamelaars textiel mag inzamelen in de gemeente De Ronde Venen. Om te zorgen voor een goede spreiding van de inzameling en daarmee met een redelijk aanbod van kleding te komen, worden er vier periodes (elk kwartaal) aangewezen waarbinnen een inzameling van textiel aan huis mag plaatsvinden.

5. Selectiecriteria

Slechts charitatieve instellingen die voldoen aan de beoordelingscriteria van het CBF worden aangewezen.

Vaste organisaties die worden aangewezen:

Kwartaal 1: Stichting Mensen in Nood.

Overige organisaties die worden aangewezen.

De drie overige instellingen die aangewezen worden, worden gekozen op grond van de beoordeling opgemaakt door het CBF. Zijn er meer aanvragen van instellingen die voldoen aan de criteria van het CBF, dan wordt een roulatiesysteem toegepast. Dat wordt ook door het CBF geadviseerd.

Als er meer dan vier aanvragers voor een inzamelvergunning zijn, zal bij gelijke geschiktheid eerder een inzamelvergunning worden verleend aan een charitatieve instelling of andere instelling zonder winstoogmerk, dan aan een commerciële inzamelaar. Charitatieve instellingen moeten in het bezit zijn van een geldige positieve beoordeling van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

6. Procedure van de aanvraag

De aanvraag voor een aanwijzing moet uiterlijk voor 1 november van het voorgaande kalenderjaar ingediend zijn. Uiterlijk 31 december van dat jaar worden de instellingen aangewezen. De aangewezen instellingen worden bekend gemaakt op de voor de gemeente gebruikelijke wijze.

7. Vereisten van de aanvraag

Bij de aanvraag dient te worden vermeld:

  • -

    Welke organisatie wil inzamelen;

  • -

    Voor welk charitatief doel er wordt ingezameld;

  • -

    Voor welke periode men in aanmerking wenst te komen;

  • -

    Waar en wanneer de kledinginzameling plaatsvindt.

8. Voorschriften behorende bij de aanwijzing

Aan de aanwijzing worden de volgende voorschriften verbonden:

  • -

    degene die is aangewezen dient een afschrift van de aanwijzing tijdens de inzameling bij zich te dragen en op verzoek van degenen bij wie wordt ingezameld te tonen;

  • -

    personen beneden de leeftijd van 14 jaar, mogen niet aan de inzameling deelnemen;

  • -

    de gemeente wordt uiterlijk 14 dagen voordat de inzameling plaatsvindt op de hoogte gesteld van de inzameldag;

  • -

    de inwoners van de plaatsen waar wordt ingezameld, dienen vooraf schriftelijk op de hoogte te worden gebracht door de inzamelaar van de juiste datum waarop wordt ingezameld;

  • -

    tijdens de inzameling wordt geen gebruik gemaakt van een geluidswagen;

  • -

    er mag niet worden ingezameld op zaterdag en zondag;

  • -

    de inzameling dient plaats te vinden tussen 07.30 uur en 18.00 uur.

  • -

    het bij de inzameling betrokken personeel dient uitgerust te zijn met werkkleding dat voldoet aan de arbonormen en dient werkzaam te zijn binnen arbeidsomstandigheden die eveneens voldoen aan de arbonormen;

  • -

    na inzameling dient de hoeveelheid ingezamelde kleding aan de gemeente bekendgemaakt te worden;

Niet voldoen aan de genoemde voorschriften kan leiden tot intrekken van deze aanwijzing.

9. Wijze van inzamelen

Er mag uitsluitend ingezameld worden met behulp van de vooraf aan huis verspreide zakken. Op de zakken dienen de naam van de instelling, de contactgegevens en de tijden dat de zakken buiten mogen staan te worden vermeld.

10. Textielbrengpunten

Binnen de gemeente De Ronde Venen staan 16 kledingcontainers verspreid door de gemeente (zie paragraaf 1). Deze kledingcontainers worden gehuurd van de AVU. De bakken worden geledigd en beheerd door kringloopbedrijf Kringkoop. Dit is vastgelegd in aparte werkafspraken. Er mogen geen kledingcontainers van andere organisaties in de openbare ruimte worden geplaatst. Afdeling handhaving zal hier op toezien. Illegale bakken moeten door de organisatie die ze geplaatst heeft, weer worden verwijderd.

11. Andere vormen van textielinzameling

Hierbij kan gedacht worden aan afzonderlijke inzamelacties van kerkelijke- of charitatieve organisaties, waarbij mensen hun kleding naar bepaalde adressen kunnen brengen. Over het algemeen worden deze acties eveneens beschouwd als inzameling van afval. Daarmee vallen ze onder de werking van de afvalstoffenverordening en is het beleid zoals neergelegd in deze notitie ook op hen van toepassing.

12. Inwerktreding en citeertitel

  • 1.

    In gevallen waarin deze regels niet voorzien, beslist het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen.

  • 2.

    De regels treden in werking op 1 juli 2013 en kunnen worden aangehaald als Beleidsregels textielinzamelingvan de gemeente De Ronde Venen.

     

Aldus vastgesteld in de vergadering van 4 juni 2013

Burgemeester en wethouders voornoemd,

De secretaris, De burgemeester,