Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Arnhem

Verordening ingebruikgeving sportaccommodaties

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieArnhem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening ingebruikgeving sportaccommodaties
CiteertitelVerordening ingebruikgeving sportaccommodaties
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpsport

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Verordening ingebruikgeving sportaccommodaties van 6 december 1993.

De datum van bekendmaking is onbekend.

De inwerkingtreding is bij benadering ingevuld.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 149

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-03-1994nieuwe regeling

28-02-1994

Arnhemse Koerier

94.019232

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening ingebruikgeving sportaccommodaties

 

 

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan:

  • a.

    “directeur” : de directeur van de gemeentelijke dienst voor lichamelijke opvoeding en sport;

  • b.

    “sportaccommodatie” : de accommodatie, welke gelegenheid biedt tot het beoefenen van sport en lichamelijke opvoeding, waarvan de gemeente juridisch en economisch eigenaar is;

  • c.

    “buitensportaccommodatie” : gemeentelijke accommodatie welke gelegenheid biedt tot het beoefenen van sport en lichamelijke opvoeding in de openlucht;

  • d.

    “zwembad” : gemeentelijke accommodatie welke gelegenheid biedt tot het beoefenen van en onderricht in de zwemsport in een vaste (on)overdekte ruimte;

  • e.

    “binnensportaccommodaties” : gemeentelijke accommodatie welke gelegenheid biedt tot het beoefenen van sport en lichamelijke opvoeding in een vaste overdekte ruimte;

  • f.

    “vaste gebruiker” : 1. van een buitensportaccommodatie: de (sport)vereniging of instelling of particulier, die (een deel van) de accommodatie in vaste gebruik heeft verkregen, voor een langere periode (minimaal 1 sportseizoen);

    • 2.

      van een binnensportaccommodatie: de (sport)vereniging, instelling of particulier, die (een deel van) de accommodatie voor een langere periode in gebruik heeft verkregen;

  • g.

    “incidentele gebruiker” : de (sport)vereniging, instelling of particulier die (een deel van) de accommodatie in eenmalig gebruik heeft verkregen. Incidenteel gebruik kan meerdere keren per jaar/per seizoen plaatsvinden.

Artikel 2 Algemene bepalingen

  • a.

    Het gebruik van de sportaccommodatie dient in overeenstemming te zijn met de bepalingen van deze verordening of de nader te bepalen voorwaarden en regels welke in afzonderlijke afspraken met de gebruiker worden vastgelegd.

  • b.

    Elke gebruiker is verantwoordelijk voor de gedragingen van de door hem op of in de sportaccommodatie toegelaten personen. Aanwijzingen dienaangaande gegeven door of namens de directeur aan die gebruiker dienen door deze te worden opgevolgd.

  • c.

    Het is de gebruiker niet toegestaan de aan hem in gebruik gegeven sportaccommodatie en/of was- en kleedgelegenheid onder te verhuren of zonder toestemming van de directeur in gebruik te geven aan derden.

  • d.

    Voor het stichten, dan wel verbouwen van een clubgebouw, een lichtinstallatie, een tribune of enig ander opstal is de toestemming vereist van burgemeester en wethouders.

  • e.

    De gemeente is niet aansprakelijk voor schade van de gebruiker of voor schade aan eigendommen van de gebruiker door storm, hagel, sneeuw, wind, lekkage, diefstal, brand en dergelijke gevallen, tenzij de gebruiker kan aantonen dat de schade te wijten is aan de schuld van nalatigheid van de gemeente.

  • f.

    In alle gevallen waarin deze verordening, dan wel het op grond hiervan uitgewerkte gebruiksreglement, niet voorziet, (alsmede bij verschil van mening) beslissen burgemeester en wethouders, de betrokkenen gehoord.

Artikel 3

Het onderhoud en de instandhouding van de sportaccommodaties:

  • a.

    de eindverantwoordelijkheid voor de instandhouding van de kwaliteit van de sportaccommodaties berust bij de directeur;

  • b.

    burgemeester en wethouders kunnen onder nader te bepalen voorwaarden (een deel van) de verantwoordelijkheid voor wat betreft de instandhouding van de kwaliteit of het onderhoud van de sportaccommodatie geheel of gedeeltelijk overdragen aan de sportverenigingen die één of meer sportaccommodaties in vast gebruik hebben.

Artikel 4 De toegang

  • a.

    De directeur of de door hem daartoe gemachtigde, is gerechtigd om degene die handelt in strijd met het bij of krachtens deze verordening bepaalde van de sportaccommodatie te verwijderen en de toegang ontzeggen.

  • b.

    Bij niet naleving van de voorwaarden van deze verordening of de door burgemeester en wethouders nader te bepalen regels of van aanwijzingen gegeven door of namens de directeur kan de gebruiksovereenkomst onmiddellijk worden beëindigd, zonder dat de gebruiker enige aanspraak heeft op gehele of gedeeltelijke terugbetaling van de betaalde gebruiksvergoeding.

  • c.

    De leden van de raadscommissie voor cultuur, recreatie, samenlevingsopbouw en jeugdzaken, de bestuursleden van de Stichting Raad voor de Sportbelangen, de ambtenaren belast met het sportbeleid, alsmede de door burgemeester en wethouders aan te wijzen personen, hebben - desgevraagd op vertoon van een deugdelijke legitimatie - te allen tijde vrije toegang tot de sportaccommodatie.

  • d.

    Het is de gebruiker uitdrukkelijk niet toegestaan in de binnensportaccommodaties en zwembaden personen toe te laten van wie bekend is dat zij lijdende zijn aan een besmettelijke A-ziekte, in de zin van de Besmettelijke ziektewet, of personen die afkomstig zijn uit een leefwoonmilieu waarin een besmettelijke A-ziekte heerst. Tevens dienen personen die lijdende aan B- en/of C-ziekten of hinderlijke ziekte de toegang ontzegd te worden, waarvan mag worden aangenomen dat het gebruik van de accommodatie besmettingsgevaar, dan wel hinder en onhygiënische situaties voor medegebruikers oplevert. Verwijderen of het toegang ontzeggen van personen in dergelijke gevallen geschiedt niet alvorens een gemeentearts in dezen heeft geadviseerd.

Artikel 5 De gebruikstijd en -vergoeding

  • 1.
    • a.

      Ingebruikgeving vindt niet plaats voor de periode tussen 24.00 uur en 09.00 uur. De directeur is bevoegd ontheffing te verlenen van deze regel.

    • b.

      De directeur stelt, zoveel mogelijk in overleg met de vaste gebruiker(s), een onderhoudsperiode voor de sportaccommodatie vast. Tijdens deze periode alsmede onder nader aan te geven bijzondere omstandigheden kan de accommodatie door de directeur worden gesloten. De gebruiker heeft in die gevallen geen aanspraak op restitutie van huur.

    • c.

      De gebruiksperiode voor de sportaccommodaties loopt van 1 januari tot en met 31 december.

    • d.

      Op bijzondere (feest)dagen kan de sportaccommodatie door burgemeester en wethouders gesloten worden.

    • e.

      De gebruiker is voor het gebruik van de sportaccommodatie en wegens de op grond van deze verordening opgelegde boetes, de bedragen verschuldigd volgens de door de gemeenteraad vastgestelde tarieven.

    • f.

      De gemeente is niet aansprakelijk voor schade indien de sportaccommodatie ten gevolge van onoverkomelijke omstandigheden niet ter beschikking van de gebruiker gesteld kan worden.

    • g.

      De gemeente zal binnen redelijke grenzen medewerking verlenen bij het vinden van een vervangende sportaccommodatie.

    Indien zich een situatie voordoet als bedoeld onder f, dan zal de gemeente de gebruiker hiervan zo spoedig mogelijk mededeling doen.

    Indien zich een situatie voordoet als bedoeld onder f, dan zal de reeds betaalde huur worden gerestitueerd.

    Het bepaalde in dit lid is niet van toepassing indien het gebruik als gevolg van weersomstandigheden onmogelijk is of niet kan worden toegestaan.

    • h.

      Tenzij anders met de directeur overeengekomen, dienen de op artikel 5, lid e van toepassing zijnde bedragen vooraf te worden voldaan door storting op de Postbankrekening van de gemeentelijke dienst voor lichamelijke opvoeding en sport.

      Overige - incidentele - betalingen geschieden zoals is aangegeven op de nota.

    • i.

      De voldoening als bedoeld in artikel 5, lid e moet plaatsvinden in wettig Nederlands betaalmiddel, terwijl ieder beroep of korting of compensatie uit een vordering, welke de gebruiker meent op de gemeente te hebben of te zullen krijgen, uitgesloten is.

Artikel 6 Het gebruik

  • a.

    De sportaccommodatie dient te worden gebruikt ter stimulering van de sportbeoefening in het algemeen.

    Het is de gebruiker niet toegestaan zonder de uitdrukkelijke toestemming van burgemeester en wethouders de accommodatie ten behoeve van een andere doelstelling te gebruiken.

    Bij geschillen omtrent het gebruik binnen de gewenste doelstelling beslissen burgemeester en wethouders.

  • b.

    De gebruiker dient te zorgen voor het verkrijgen van de eventueel voor het gebruik van de sportaccommodatie vereiste vergunningen en/of ontheffingen; weigering of intrekking daarvan is geen grond voor ontbinding of nietig verklaring van de gebruiksovereenkomst of tot enige ander actie tegen de gemeente.

  • c.

    De gebruiker is gehouden de uiterste voorzichtigheid in en op de sportaccommodatie te betrachten en ieder onnodig gebruik van water, gas en elektriciteit tegen te gaan.

  • d.

    Met inachtneming van artikel 5, lid c draagt de gemeente zorg voor het ongestoorde genot van gas, licht en water aan de gebruiker van de in gebruik gegeven accommodatie.

  • e.

    Bij in gebreke blijven van regels uit deze verordening kan een boete opgelegd worden, nader te bepalen door burgemeester en wethouders.

Artikel 7 Bouw en/of gebruik opstallen

    • a.

      De vaste gebruiker kan in overleg met de directeur en met toestemming van burgemeester en wethouders desgewenst zelf een kleedgelegenheid eventueel annex clubgebouw, een lichtinstallatie op een terrein, een tribune of andere opstallen ten behoeve van het sportgebruik stichten, dan wel reeds zelf gestichte opstallen verbouwen, onverminderd het bepaalde bij of krachtens de Woningwet.

    • b.

      De vaste gebruiker die zelf enig opstal heeft gesticht, is verplicht deze opstal regelmatig te onderhouden en schoon te houden; zulks ten genoegen van burgemeester en wethouders. De vaste gebruiker die zelf enig opstal heeft gesticht zal de kosten (eventueel middels doorberekening) in rekening gebracht worden van:

    • -

      de onroerendgoedbelasting, zowel de eigenaars- als de gebruikersheffing;

    • -

      het reinigingsrecht;

    • -

      het electriciteits-, gas- en watergebruik, alsmede het gebruik van telefoon en dergelijke.

Verzekeringen zullen door de vereniging zelf afgesloten dienen te worden.

Artikel 8 Reclame

Reclamevoering is toegestaan in en op de sportaccommodaties en in de door de gebruiker zelf gestichte opstallen onder nader door burgemeester en wethouders te bepalen voorwaarden.

Artikel 9 Schade en aansprakelijkheid

Tijdens de uren waarop de sportaccommodatie in gebruik is gegeven, is de gebruiker aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade aan opstallen, inventaris van de opstallen, de terreinen, afscheidingen, beplantingen en terreininventaris.

Artikel 10 Slot en overgangsbepalingen

  • a.

    Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om nadere regels te stellen ten aanzien van de in deze verordening geregelde onderwerpen.

  • b.

    Deze verordening treedt in werking nadat zij op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt.

  • c.

    De "Verordening ingebruikgeving sportaccommodaties", aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 6 december 1993 wordt bij de inwerkingtreding van deze verordening ingetrokken.

Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening ingebruikgeving sportaccommodaties".