Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Hollandse Delta

Algemene regel 'Lozen in en onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen'

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWaterschap Hollandse Delta
OrganisatietypeWaterschap
Officiële naam regelingAlgemene regel 'Lozen in en onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen'
CiteertitelAlgemene regel 'Lozen in en onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen'
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 29-3-2011

Uitwerkingtreding per 8 januari 2015. Vanaf 9 januari 2015: zie "toetsingskaders en beleidsregels voor het watersysteem 2014.".

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-06-201108-01-2015nieuwe regeling

29-03-2011

internet

B1101727

Tekst van de regeling

Intitulé

Algemene regel 'Lozen in en onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen'

 

 

Algemene regel 'Lozen in en onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen'

Algemeen

Met het van kracht worden van de Waterwet (22 december 2009), is gekozen voor een sterke vereenvoudiging van de regelgeving en voor het beperken van de noodzaak om vergunningen te verlenen. Deze trend is doorgezet in de nieuwe Keur 2009, die een uniforme opzet heeft met als uitgangspunt om in beleidsregels de kaders voor vergunningverlening vast te leggen. Daar waar mogelijk worden algemene regels opgesteld met een meldplicht.

Deze algemene regel is opgesteld voor het lozen in en onttrekken van water uit een oppervlaktewaterlichaam. De lozingen hebben betrekking op het lozen van hemelwater afkomstig van daken en verharding e.d. Voor de aanleg van de verharding is de beleidsregel 'Versnelde afvoer van nieuw verhard oppervlak' van toepassing. Hierin worden de criteria aangegeven waaronder verharding met vergunning kan worden aangelegd. De wijze van afhandeling van de lozing wordt in deze algemene regel beschreven.

De regel (vrijstellingsregel) richt zich alleen op het lozen van niet verontreinigd water. Het lozen van verontreinigd water c.q. afvalwater is zonder vergunning verboden. Voor dergelijke lozingen dient een ontheffing van artikel 6.2 van de Waterwet te wor­den aangevraagd. 

Met het van kracht worden van deze regel komt de overgangsbepaling artikel 8.5 van de Keur 2009 ten aanzien van artikel 4.2.4 te vervallen.

Definitielijst

Leidingwerk: Een leiding of vergelijkbaar werk welke wordt gebruikt voor het lozen of onttrekken van niet-verontreinigd water.

Belangenafweging

De algemene regel beoogt duidelijk aan te geven onder welke voorwaarden het lozen van water in en onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen vrij is, wanneer een melding nodig is en wanneer een vergunning is vereist.

Uitgangspunt is dat de vrijgestelde lozingen en onttrekkingen een geringe impact hebben op de waterhuishouding van oppervlaktewaterlichamen en in die zin een gering risico vormen voor de watersysteembelangen.

Betrokken Keurartikelen

Voor deze algemene regel zijn de volgende Keurbepalingen van belang:

1. In artikel 4.2.4 van de Keur 2009 wordt gesteld dat het verboden is zonder vergunning van het bestuur water te lozen in, te onttrekken aan, af te voeren naar of aan te voeren uit oppervlaktewater­lichamen.

2. In artikel 4.4.3, lid 2 wordt vervolgens gesteld dat in de vast te

stellen regel de verplichting kan worden opgelegd handelingen te melden, metingen uit te voeren, gegevens te registreren en daarvan opgave te doen aan het bestuur van het waterschap.

3. In artikel 4.1.1 wordt gesteld dat het verboden is werken te maken of te hebben in een waterstaatswerk of de bijbehorende beschermingszone.

Toepassinggebied

De  algemene regel is van toepassing op lozingen en onttrekkingen uit alle oppervlaktewaterlichamen en de daarbij behorende beschermingszones en de bergingsgebieden die zijn opgenomen in de legger van WSHD.

De lozingen en onttrekkingen zijn incidenteel en vinden plaats via een leidingwerk. Er is geen spraken van afwatering of ontwatering, zoals dat gebeurt via drains of een drainagestelsel. 

Tabel toepassinggebied

Niet-verontreinigd water

Lozen

Onttrekken

zonder vergunning of melding (art. 1)

minder dan 60 m3/h (1 m3/min)

minder dan 20 m3/h (0,33 m3/min)

melding uiterlijk 24 uur voor aanvang (art. 2)

van 60 tot 450 m3/h (1 m3-7,5 m3/min)

van 20 tot 300 m3/h (0,33-5 m3/min)

met vergunning (art. 3)

meer dan 450 m3/h (7,5 m3/min)

meer dan 300 m3/h (5 m3/min)

Algemene criteria voor lozen en ontrekken

Reikwijdte

(met betrekking tot artikel 8.5 'Overgangsbepalingen' in de Keur 2009)

Artikel 1.

  • 1.

    Het is toegestaan, zonder vergunning of melding, tot maximaal 60 m3/h, niet-verontreinigd water door middel van een leidingwerk, te lozen in een oppervlaktewaterlichaam.

  • 2.

    Het is toegestaan, zonder vergunning of melding, tot maximaal 20 m3/h, water door middel van een leidingwerk, te onttrekken uit een oppervlaktewaterlichaam.

  • Toelichting: de debieten zijn afkomstig uit de Keur 2005, waarvoor tevens een vrijstelling van kracht was.

  • Meldplicht

  • (met betrekking tot artikel 8.5 'Overgangsbepalingen' in de Keur 2009). De in artikel 2 genoemde situaties zijn niet meer vergunningplichtig; er geldt slechts een meldplicht.

Artikel 2.

  • 1.

    Het lozen door middel van een leidingwerk, van meer dan 60 m3/h, maar minder dan 450 m3/h, niet-verontreinigd water in een oppervlaktewaterlichaam is toegestaan, mits dit uiterlijk 24 uur voor aanvang wordt gemeld.

  • 2.

    Het onttrekken door middel van een leidingwerk, van meer dan 20 m3/h, maar minder dan 300 m3/h, water uit een oppervlaktewaterlichaam is toegestaan, mits dit uiterlijk 24 uur voor aanvang wordt gemeld.

  • De meldplicht betreft ook de onttrekkingen ten behoeve van de nachtvorstbestrijding binnen de aangegeven hoeveelheden.

Artikel 3.

  • 1.

    Voor het lozen door middel van een leidingwerk, van meer dan 450 m3/h, niet-verontreinigd water in een oppervlaktewaterlichaam, is een vergunning van het bestuur noodzakelijk.

  • 2.

    Voor het onttrekken door middel van een leidingwerk, van meer dan 300 m3/h, water uit een oppervlaktewaterlichaam, is een vergunning van het bestuur noodzakelijk.

  • Toelichting: de debieten zijn getoetst aan de maximaal toelaatbare stroomsnelheid in een watergang met de kleinste standaardafmetingen en blijven in overeenstemming met de meest voorkomende onttrekkingen en lozingen die tot nu slechts via het verlenen van een vergunning zijn toegestaan, maar waarvoor geen extra risico bestaat; voor deze activiteiten is nu slechts een melding vereist.

  • De melding is nodig om de betreffende afdelingen vooraf over de activiteiten te informeren.

  • Het bestuur kan de vergunningplichtige als hierboven onder artikel 3 bedoeld, de verplichting opleggen de waterhoeveelheden te meten, daarvan aantekening te houden en van de gegevens opgave te doen.

Artikel 4.

  • 1.

    Het aanbrengen en hebben van leidingwerken in oppervlaktewaterlichamen of de bijbehorende beschermingszone is toegestaan, mits aan de onder artikel 8 genoemde voorschriften wordt voldaan. Binnen de beschermingszone van waterkeringen en wegen blijft dit vergunningplichtig.

Artikel 5. Vereisten

  • 1.

    Voor de uitvoering van de activiteiten die vallen onder artikel 2 en de bijkomende werkzaamheden die vallen onder artikel 4 van deze regel moet een melding worden gedaan bij WSHD.

  • 2.

    Een melding zoals bedoeld in artikel 2 dient uiterlijk 24 uur voor aanvang van de werkzaamheden te worden gedaan bij het waterschapsloket en bevat ten minste:

    • a.

      de naam, adres en woonplaats van degene die verantwoordelijk is voor het lozen of onttrekken van het water;

    • b.

      de naam van de aannemer die het werk namens de opdrachtgever uitvoert;

    • c.

      de naam van een contactpersoon die tijdens de werkzaamheden verantwoordelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden en het telefoonnummer van de contactpersoon;

    • d.

      de locatie van de werkzaamheden en van het punt waar de lozing of onttrekking wordt uitgevoerd (straatnaam, huisnummer, plaatsnaam, gemeente) op grond van kadastrale vermelding of GBKN; 

    • e.

      de aanvang en duur van de werkzaamheden;

    • f.

      de aard en omschrijving van lozing of onttrekking;

    • g.

      de aard en omschrijving van het leidingwerk waarmee de lozing of onttrekking plaatsvindt.

    Waterschapsloket telefoon: 0900 2005 005 (€ 0,10 p/min); e-mail: 2005005@wshd.nl

Artikel 6. Meldingsprocedure

  • 1.

    Een melding voor het verrichten van de activiteiten en werkzaamheden die vallen onder artikel 2, wordt door waterschap Hollandse Delta geaccepteerd na tijdige melding met alle relevante informatie.

  • 2.

    Het waterschap kan de melding niet accepteren indien: 

    • a.

      de melding niet valt binnen de reikwijdte van de algemene regel;

    • b.

      de melder niet heeft voldaan aan het leveren van alle relevante informatie, zoals vermeld in artikel 5, tweede lid.

    Toelichting werkwijze: een melding zal ter kennis worden gebracht van de afdeling Bediening, Onderhoud en Inspectie (BI) en van de afdeling Handhaving (HH).

Artikel 7. Voorschriften voor uitvoering

  • 1.

    Aanwijzingen die door of namens het waterschap bij de uitvoering van de werkzaamheden worden gegeven ter bescherming van de waterstaatkundige belangen, dienen onmiddellijk te worden opgevolgd.

  • 2.

    Melder is, tot op een afstand van één meter aan alle zijden vanaf het leidingwerk, belast met het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden conform artikel 3.11 en 3.12 van de Keur (gewoon en buitengewoon onderhoud).

Artikel 8. Voorschriften voor constructie en locatie

  • 1.

    Het vlakke beloop van de beschermingszone van een watergang dient vrij te blijven van obstakels, tenzij deze losstaand en ten behoeve van werkzaamheden eenvoudig te verwijderen zijn.

  • 2.

    Binnen de beschermingszone van watergangen in onderhoud bij het waterschap moet de constructie van een ondergronds leidingwerk zodanig zijn uitgevoerd dat hieraan geen schade kan ontstaan tijdens onderhoudswerkzaamheden.

  • 3.

    Ter plaatse van de watergang dient het leidingwerk, teneinde schade te voorkomen, duidelijk gemarkeerd te worden.

  • 4.

    Maatregelen dienen te worden genomen om uitspoeling of andere schade te voorkomen.

  • 5.

    Het leidingwerk mag de doorstroming in de watergang niet belemmeren.

Aandachtspunten

A. Deze algemene regel richt zich alleen op het lozen van niet verontreinigd water. Het lozen van verontreinigd water c.q. afvalwater is zonder vergunning verboden. Voor dergelijke lozingen dient een ontheffing van artikel 6.2 van de Waterwet te worden aangevraagd.

B. Een meldplicht voor de uitvoering van de activiteiten en werkzaamheden die vallen onder artikel 2 van deze regel, ontslaat de aannemer of diens uitvoerder van de werkzaamheden niet van de verplichting tot het vragen van toestemming voor het gebruik van de grond aan de perceeleigenaar.

C. Een vrijstelling voor de uitvoering van de activiteiten en werkzaamheden die vallen onder deze algemene regel, maakt het hebben van andere vergunningen en/of ontheffingen niet overbodig.

D. Het informeren over de aard en uitvoering van de werkzaamheden richting derden belanghebbenden berust bij de houder van de vrijstelling.

Vaststelling

De algemene regel 'Lozen in en onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen' heeft na vaststelling van het ontwerp, conform de Inspraakverordening van het waterschap gedurende 6 weken ter visie gelegen van 25 november 2010 tot en met 6 januari 2011. Binnen deze termijn zijn geen zienswijzen ingediend. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft het ontwerp definitief als algemene regel vastgesteld.

De regel kan worden geciteerd als algemene regel 'Lozen in en onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen'.

Er bestaat een relatie met de beleidsregel:

  • Versnelde afvoer van nieuw verhard oppervlak.