Organisatie | Enkhuizen |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Beleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2010 |
Citeertitel | Beleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2010 |
Vastgesteld door | burgemeester |
Onderwerp | openbare orde en veiligheid |
Eigen onderwerp | horeca, sluitingsuur, jongeren en alcohol, |
Geen
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
02-01-2010 | 02-01-2011 | Nieuwe regeling | 08-12-2009 De Drom, 16-12-2009 | Onbekend |
dat de gemeenteraad in de artikelen 2.3.1.4 en 2.3.1.5 Algemene plaatselijke verordening Enkhuizen 2008 (Apv) het kader heeft bepaald voor het sluitingsuur voor horecabedrijven;
dat als hoofdregel in de artikel 2.3.1.4 Apv is opgenomen dat het de exploitant van het horecabedrijf is verboden zonder vergunningsvoorschriften van de burgemeester deze voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers in het horecabedrijf toe te laten of te laten verblijven op maandag tot en zondag tussen 00.00 en 07.00 uur;
dat het voor het verlenen van vergunning tot uitbreiding van het sluitingsuur wenselijk is dat de toegang- en sluitingstijd voor de verschillende categorieën horecabedrijven in een beleidsregel worden vastgelegd;
dat in het belang van het waarborgen van de openbare orde, het verminderen van overlast, een veiliger woon- en leefomgeving en de volksgezondheid voor de verschillende categorieën horecabedrijven verschillende toegang- en sluitingstijden gelden;
dat om het indrinken te beperken en ter bevordering van het vroeger stappen en het beperken van overlast en agressie door horecabezoekers (met name jongeren) het wenselijk is om de toegangstijden voor vermaakcentra, café’s (eet)café’s en bars in het weekend te vervroegen;
dat met in achtneming van de vorige overweging het tevens wenselijk is een eerder sluitingstijd vast te stellen voor vermaakcentra, café’s (eet)café’s en bars;
dat na het toegangstijdstip geen bezoekers meer mogen worden toegelaten tot het horecabedrijf;
dat uit cijfers van de politie Noord Holland Noord, afdeling de Koggen over januari 2008 tot en met februari 2009 blijkt dat het aantal incidenten (zoals overlast en geweld) in met name de horecagebieden in het weekend tussen 00.00 en 06.00 uur aanzienlijk is, met een piek tussen 04.00 en 06.00 uur;
dat uit cijfers van politie Noord-Holland Noord vanaf april 2008 blijkt dat de meeste incidenten onder uitgaansgeweld drank- en drugs gerelateerd zijn;
dat maatregelen van de horeca exploitanten zelf, met name toezicht aan de deur, toepassen van de horecatoegang ontzegging, door een cooling down en in te spelen op het verspreid vertrekken van bezoekers bijdragen aan de vermindering van het geweld en de overlast in de openbare ruimte;
dat I&O research een peiling heeft gehouden onder het Westfries burgerpanel (20 augustus 2008);
dat uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de ondervraagden voorstander is van het instellen van een vroeger toegangs- en sluitingstijdstip;
dat de Stichting alcoholpreventie (STAP) in het factsheet “Het beperken van horecatoegangstijden in West-Friesland”, concludeert dat beperking van horecatoegangstijden het potentieel heeft om alcoholgebruik en –problemen terug te dringen, wanneer deze maatregel onderdeel is van een integraal alcoholmatigingsbeleid en er actief wordt ingezet op het opsporen en bijsturen van ongewenste neveneffecten;
dat voor verdere onderbouwing van de maatregel wordt verwezen naar de toelichting bij dit toegang- en sluitingsuurbeleid.
Titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht
De artikelen 2.3.1.4 en 2.3.1.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening Enkhuizen 2008
In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
Horecabedrijf: een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek/bar-dancing , buurthuis, clubhuis of daaraan verwante inrichting waar tegen vergoeding logies worden verstrekt, dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden bereid of verstrekt.
Hotel: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van logies ( per nacht) met als nevenactiviteit het verstrekken van maaltijden en/of dranken aan logerende gasten;
Café: een horecabedrijf, niet zijnde een discotheek of bar/dancing, dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije dranken voor consumptie ter plaatse, met als mogelijke nevenactiviteit het verstrekken van kleine etenswaren al dan niet ter plaatse bereid;
Restaurant: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van maaltijden voor consumptie ter plaatse, met als nevenactiviteit het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije dranken;
Cafetaria/snackbar: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van al dan niet voor consumptie ter plaatse bereide etenswaren, met als nevenactiviteit het verstrekken van zwakalcoholhoudende- en/of alcoholvrije dranken;
Discotheek/dancing: een inrichting die tot hoofddoel heeft het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije danken voor gebruik ter plaatse, waarbij het doen beluisteren van overwegend mechanische muziek en het gelegenheid geven tot dansen een wezenlijk onderdeel vormen;
Een inrichting waarbij de horeca-activiteit bestaand het uit verstrekken van alcoholhoudende en/of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse, al of niet gepaard gaande met het verstrekken van kleine eetwaren en/of maaltijden) niet het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en altijd ondergeschikt is aan een andere hoofdactiviteit, een georganiseerde activiteit of statutaire doelstelling. Hieronder vallen in ieder geval horeca in wijkverenigingen, buurthuizen, sporthallen/-kantines en musea.
Horeca in winkels valt voor de toepassing van deze beleidsregel niet onder het begrip ‘Ondersteunende horeca’. Op deze winkels zijn de tijden uit de Winkeltijdenwet van toepassing.
Een inrichting met een sociaal-cultureel doel specifiek ten behoeve van jongeren, waarin naast sociaal-culturele activiteiten, al dan niet bedrijfsmatig, alcoholhoudende – en/of alcoholvrije dranken en/of maaltijden voor gebruik ter plaatse worden verstrekt (hieronder valt een poppodium).
Een periode van 30 minuten voorafgaand aan het sluitingstijdstip waarin de horeca exploitant maatregelen neemt gericht op het rustig vertrekken van de bezoekers die nog aanwezig zijn inhet horecabedrijf.
De exploitant ziet erop toe dat komende en vertrekkende bezoekers rustig het horecabedrijf betreden en rustig het horecabedrijf verlaten waardoor overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt; de exploitant zorgt voor een cooling down periode voorafgaand aan het uiteindelijke sluitingstijdstip van het horecabedrijf, gericht op het ordelijk laten verlopen van vertrekkend publiek.
Door of namens de exploitant dient in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag vanaf 00.00 uur toezicht te worden uitgeoefend aan de toegangsdeur(en) van het horecabedrijf (indien aspecten aangaande de openbare orde en leefbaarheid in de omgeving
van het horecabedrijf daartoe aanleiding geven, kan het aanwezig hebben van een gecertificeerde horecaportier, worden voorgeschreven).
Voor een bij een horecabedrijf behorend terras geldt een uiterlijk sluitingsuur van 00.00 uur.
Voor de nacht van 31 december op 1 januari geldt voor de horecabedrijven als bedoeld in artikel 2 en 3, in afwijking van het gestelde in artikel 2 en 3, een vrije sluitingstijd onder de voorwaarde, dat na 04.00 uur geen publiek meer tot de horecaonderneming mag wordt toegelaten.
De horecaondernemer is verplicht om zo veel als mogelijk is de veiligheid van de bezoekers te garanderen en het sluitingstijdstip zodanig rustig te laten verlopen, dat overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt en hiertoe aantoonbare maatregelen te nemen.
Bij elke vierde en volgende overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding dient het horecabedrijf tijdens een door de burgemeester vast te stellen aantal weken, op vrijdag- en op zaterdagavond om 24.00 uur te sluiten. Het door de burgemeester vast te stellen aantal weken kan maximaal 26 weken bedragen.
Onverlet het bepaalde in het vierde lid komt een horecabedrijf waaraan ingevolge artikel 5 van deze beleidsregels een sluitingsuur tot 04.00 uur is vergund, na een derde overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding, gedurende een jaar niet meer in aanmerking voor een ontheffing sluitingsuur tot 04.00 uur.
De beleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2003, wordt ingetrokken op het moment van inwerkingtreding van deze beleidsregels.