Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Enkhuizen

Beleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEnkhuizen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2010
CiteertitelBeleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2010
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerphoreca, sluitingsuur, jongeren en alcohol,

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene wet bestuursrecht, titel 4.3
  2. Algemeen Plaatselijke Verordening 2008, artikel 2.3.1.4 en 2.3.1.5
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-01-201002-01-2011Nieuwe regeling

08-12-2009

De Drom, 16-12-2009

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2010

 

De burgemeester van Enkhuizen

Overwegende:

dat de gemeenteraad in de artikelen 2.3.1.4 en 2.3.1.5 Algemene plaatselijke verordening Enkhuizen 2008 (Apv) het kader heeft bepaald voor het sluitingsuur voor horecabedrijven;

dat als hoofdregel in de artikel 2.3.1.4 Apv is opgenomen dat het de exploitant van het horecabedrijf is verboden zonder vergunningsvoorschriften van de burgemeester deze voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers in het horecabedrijf toe te laten of te laten verblijven op maandag tot en zondag tussen 00.00 en 07.00 uur;

dat het voor het verlenen van vergunning tot uitbreiding van het sluitingsuur wenselijk is dat de toegang- en sluitingstijd voor de verschillende categorieën horecabedrijven in een beleidsregel worden vastgelegd;

dat in het belang van het waarborgen van de openbare orde, het verminderen van overlast, een veiliger woon- en leefomgeving en de volksgezondheid voor de verschillende categorieën horecabedrijven verschillende toegang- en sluitingstijden gelden;

dat om het indrinken te beperken en ter bevordering van het vroeger stappen en het beperken van overlast en agressie door horecabezoekers (met name jongeren) het wenselijk is om de toegangstijden voor vermaakcentra, café’s (eet)café’s en bars in het weekend te vervroegen;

dat met in achtneming van de vorige overweging het tevens wenselijk is een eerder sluitingstijd vast te stellen voor vermaakcentra, café’s (eet)café’s en bars;

dat na het toegangstijdstip geen bezoekers meer mogen worden toegelaten tot het horecabedrijf;

dat uit cijfers van de politie Noord Holland Noord, afdeling de Koggen over januari 2008 tot en met februari 2009 blijkt dat het aantal incidenten (zoals overlast en geweld) in met name de horecagebieden in het weekend tussen 00.00 en 06.00 uur aanzienlijk is, met een piek tussen 04.00 en 06.00 uur;

dat uit cijfers van politie Noord-Holland Noord vanaf april 2008 blijkt dat de meeste incidenten onder uitgaansgeweld drank- en drugs gerelateerd zijn;

dat maatregelen van de horeca exploitanten zelf, met name toezicht aan de deur, toepassen van de horecatoegang ontzegging, door een cooling down en in te spelen op het verspreid vertrekken van bezoekers bijdragen aan de vermindering van het geweld en de overlast in de openbare ruimte;

dat I&O research een peiling heeft gehouden onder het Westfries burgerpanel (20 augustus 2008);

dat uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de ondervraagden voorstander is van het instellen van een vroeger toegangs- en sluitingstijdstip;

dat de Stichting alcoholpreventie (STAP) in het factsheet “Het beperken van horecatoegangstijden in West-Friesland”, concludeert dat beperking van horecatoegangstijden het potentieel heeft om alcoholgebruik en –problemen terug te dringen, wanneer deze maatregel onderdeel is van een integraal alcoholmatigingsbeleid en er actief wordt ingezet op het opsporen en bijsturen van ongewenste neveneffecten;

dat voor verdere onderbouwing van de maatregel wordt verwezen naar de toelichting bij dit toegang- en sluitingsuurbeleid.

Gelet op:

Titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht

De artikelen 2.3.1.4 en 2.3.1.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening Enkhuizen 2008

b e s l u i t

vast te stellen de volgende beleidsregels;

BELEIDSREGELS SLUITINGSTIJDEN HORECA ENKHUIZEN 2010

Artikel 1 begripsomschrijvingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

Horecabedrijf: een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek/bar-dancing , buurthuis, clubhuis of daaraan verwante inrichting waar tegen vergoeding logies worden verstrekt, dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden bereid of verstrekt.

Hotel: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van logies ( per nacht) met als nevenactiviteit het verstrekken van maaltijden en/of dranken aan logerende gasten;

Café: een horecabedrijf, niet zijnde een discotheek of bar/dancing, dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije dranken voor consumptie ter plaatse, met als mogelijke nevenactiviteit het verstrekken van kleine etenswaren al dan niet ter plaatse bereid;

Restaurant: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van maaltijden voor consumptie ter plaatse, met als nevenactiviteit het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije dranken;

Cafetaria/snackbar: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van al dan niet voor consumptie ter plaatse bereide etenswaren, met als nevenactiviteit het verstrekken van zwakalcoholhoudende- en/of alcoholvrije dranken;

Discotheek/dancing: een inrichting die tot hoofddoel heeft het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije danken voor gebruik ter plaatse, waarbij het doen beluisteren van overwegend mechanische muziek en het gelegenheid geven tot dansen een wezenlijk onderdeel vormen;

Ondersteunende horeca

Een inrichting waarbij de horeca-activiteit bestaand het uit verstrekken van alcoholhoudende en/of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse, al of niet gepaard gaande met het verstrekken van kleine eetwaren en/of maaltijden) niet het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en altijd ondergeschikt is aan een andere hoofdactiviteit, een georganiseerde activiteit of statutaire doelstelling. Hieronder vallen in ieder geval horeca in wijkverenigingen, buurthuizen, sporthallen/-kantines en musea.

Horeca in winkels valt voor de toepassing van deze beleidsregel niet onder het begrip ‘Ondersteunende horeca’. Op deze winkels zijn de tijden uit de Winkeltijdenwet van toepassing.

Jongerencentrum:

Een inrichting met een sociaal-cultureel doel specifiek ten behoeve van jongeren, waarin naast sociaal-culturele activiteiten, al dan niet bedrijfsmatig, alcoholhoudende – en/of alcoholvrije dranken en/of maaltijden voor gebruik ter plaatse worden verstrekt (hieronder valt een poppodium).

Cooling down:

Een periode van 30 minuten voorafgaand aan het sluitingstijdstip waarin de horeca exploitant maatregelen neemt gericht op het rustig vertrekken van de bezoekers die nog aanwezig zijn inhet horecabedrijf.

Artikel 2 Ontheffing sluitingsuur tot 02.00 uur
  • Voor cafés, discotheken/dancings kan door de burgemeester een vergunning van het sluitingsuur worden verleend tot maximaal 02.00 uur. Hierbij gelden in ieder geval de volgende voorschriften:

  • 1.

    De vergunning geldt van maximaal maandag tot en met zondag.

  • 2.

    In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag mag na 00.00 uur geen publiek meer tot het horecabedrijf worden toegelaten.

  • 3.

    De exploitant hangt in de inrichting op een voor iedereen zichtbare plek de huisregels op zoals die zijn opgesteld door Koninklijke Horeca Nederland of huisregels die hieraan minimaal voldoen;

  • 4.

    De exploitant is verplicht alle noodzakelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat er zich in zijn horecabedrijf feiten voordoen die gevaar opleveren voor de volksgezondheid van bezoekers, voor verstoring van de openbare orde en kunnen leiden tot overlast voor de woon- en leefomgeving.

  • 5.

    De exploitant ziet erop toe dat komende en vertrekkende bezoekers rustig het horecabedrijf betreden en rustig het horecabedrijf verlaten waardoor overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt; de exploitant zorgt voor een cooling down periode voorafgaand aan het uiteindelijke sluitingstijdstip van het horecabedrijf, gericht op het ordelijk laten verlopen van vertrekkend publiek.

  • 6.

    De exploitant neemt alle maatregelen ter voorkoming of ter wering van criminele activiteiten in en buiten de (directe nabijheid van de) inrichting, die gericht zijn op handel in of gebruik van drugs, geweldpleging en vernielingen.

  • 7.

     

    De exploitant zorgt voor directe melding bij de politie van ongewenste en/of dreigende situaties in het horecabedrijf of in de directe omgeving van het horecabedrijf. Hieronder vallen in elk geval:

    • a.

      De aanwezigheid van- of de handel in drugs;

    • b.

      De aanwezigheid van (vuur)wapens;

    • c.

      Vernielingen of vandalisme;

    • d.

      Geweldpleging.

  • 8.

    Door of namens de exploitant dient in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag vanaf 00.00 uur toezicht te worden uitgeoefend aan de toegangsdeur(en) van het horecabedrijf (indien aspecten aangaande de openbare orde en leefbaarheid in de omgeving

    van het horecabedrijf daartoe aanleiding geven, kan het aanwezig hebben van een gecertificeerde horecaportier, worden voorgeschreven).

  • 9.

    De exploitant geeft uitvoering aan het protocol toegangontzegging (naam noemen) of Toegangontzegging beleid genoemd in het convenant Veilig Uitgaan;

  • 10.

    De exploitant zorgt ervoor dat een persoon met een toegangsontzegging niet tot het horecabedrijf wordt toegelaten gedurende de ontzeggingtermijn.

  • 11

    De exploitant en of het personeel van het horecabedrijf ziet er op toe dat het publiek de huisregels naleeft.

  • 12

    Alle door of namens de burgemeester te geven aanwijzingen worden direct opgevolgd.

Artikel 3 Verlenging vergunning sluitingsuur of vergunning sluitingsuur na 02.00 uur
  • Voor cafés, discotheken/dancings kan door de burgemeester een vergunning tot uitbreiding van het sluitingsuur worden verleend tot maximaal 04.00 uur. Hierbij gelden de volgende voorschriften:

  • 1.

    De vergunning geldt voor de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag.

  • 2.

    De vergunning geldt voor de overige dagen tot maximaal 02.00 uur.

  • 3.

    In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag mag na 00.00 uur geen publiek meer tot het horecabedrijf worden toegelaten.

  • 4.

    Op de vergunning zijn de voorschriften 3 tot en met 12 uit artikel 2 van overeenkomstigetoepassing.

Artikel 4 Restaurants
  • Voor restaurants kan door de burgemeester een incidentele vergunning van het sluitingsuur worden verleend tot maximaal 02.00 uur. Hierbij gelden de volgende voorschriften:

  • 1.

    De vergunning geldt van maximaal maandag tot en met zondag.

  • 2.

    Alle door of namens de burgemeester gegeven aanwijzingen worden direct opgevolgd.

Artikel 4a Jongerencentrum
  • Voor een jongerencentrum kan door de burgemeester een vergunning tot uitbreiding van het sluitingsuur worden verleend tot maximaal 02.00 uur. Hierbij gelden in ieder geval de volgende voorschriften:

  • 1.

    De vergunning geldt voor de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag.

  • 2.

    De vergunning geldt voor de overige dagen tot maximaal 01.00 uur.

  • 3.

    In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag mag na 00.00 uur geen publiek meer tot het horecabedrijf worden toegelaten.

  • 4.

    Op de vergunning zijn de voorschriften 3 tot en met 12 uit artikel 2 van overeenkomstigetoepassing.

Artikel 5 Cafetaria’s/snackbars
  • Voor cafetaria’s/snackbars, kan door de burgemeester een vergunning tot uitbreiding van het sluitingsuur worden verleend tot maximaal 02.00 uur. Hierbij dient het volgende voorschrift te worden nageleefd:

     

  • 1.

    Verstrekking van alcoholhoudende drank, in welke vorm- en op welke wijze dan ook, is na 22.00 uur niet toegestaan.

     

    Tevens kunnen, indien daartoe aanleiding bestaat, (een deel van) de voorschriften als bedoeld in artikel 2 van toepassing worden verklaard.

Artikel 6 Sluitingsuur terras

Voor een bij een horecabedrijf behorend terras geldt een uiterlijk sluitingsuur van 00.00 uur.

Artikel 7 Jaarwisseling en andere feestdagen

Voor de nacht van 31 december op 1 januari geldt voor de horecabedrijven als bedoeld in artikel 2 en 3, in afwijking van het gestelde in artikel 2 en 3, een vrije sluitingstijd onder de voorwaarde, dat na 04.00 uur geen publiek meer tot de horecaonderneming mag wordt toegelaten.

De horecaondernemer is verplicht om zo veel als mogelijk is de veiligheid van de bezoekers te garanderen en het sluitingstijdstip zodanig rustig te laten verlopen, dat overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt en hiertoe aantoonbare maatregelen te nemen.

Artikel 8 handhaving
  • 1.

    Bij eerste overtreding van een bij of krachtens deze beleidsregels gegeven voorschrift wordt de horecaondernemer schriftelijk gewaarschuwd.

  • 2.

    Bij een tweede overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding dient het horecabedrijf op één vrijdag- en de daaropvolgende zaterdagavond om 24.00 uur te sluiten.

  • 3.

    Bij een derde overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding dient het horecabedrijf op vier achtereenvolgende vrijdag- en zaterdagavonden om 24.00 uur te sluiten.

  • 4.

    Bij elke vierde en volgende overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding dient het horecabedrijf tijdens een door de burgemeester vast te stellen aantal weken, op vrijdag- en op zaterdagavond om 24.00 uur te sluiten. Het door de burgemeester vast te stellen aantal weken kan maximaal 26 weken bedragen.

  • 5.

    Onverlet het bepaalde in het vierde lid komt een horecabedrijf waaraan ingevolge artikel 5 van deze beleidsregels een sluitingsuur tot 04.00 uur is vergund, na een derde overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding, gedurende een jaar niet meer in aanmerking voor een ontheffing sluitingsuur tot 04.00 uur.

Artikel 9 Intrekking oude regeling

De beleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2003, wordt ingetrokken op het moment van inwerkingtreding van deze beleidsregels.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel wordt bekendgemaakt in het Weekblad De Drom en treedt in werking op 2 januari 2010.

Artikel 11 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2010”.

Aldus vastgesteld op: 8 december 2009

De burgemeester van Enkhuizen,

J.G.A. Baas