Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Olst-Wijhe

Standplaatsvergunningenbeleid gemeente Olst-Wijhe

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOlst-Wijhe
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingStandplaatsvergunningenbeleid gemeente Olst-Wijhe
CiteertitelStandplaatsvergunningenbeleid gemeente Olst-Wijhe
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Olst-Wijhe, art. 5:18

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-01-201020-03-2014Nieuwe regeling

22-12-2009

Huis-aan-Huis, 14-01-2010

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Standplaatsvergunningenbeleid gemeente Olst-Wijhe

 

 

1. Inleiding  

In 2003 is het standplaatsen- en ventvergunningenbeleid van de gemeente Olst-Wijhe voor het eerst vastgesteld. In 2007 is dit beleid geëvalueerd en vervolgens gewijzigd vastgesteld. Hierbij is het beleid verruimd, omdat geconcludeerd werd dat bij de vaststelling in 2003 voor een (te) strikte regulering was gekozen. Vooral de verzoeken voor het innemen van een standplaats waren in de loop der jaren toegenomen.  

 

Op 5 oktober 2009 is de Algemene Plaatselijk Verordening Olst-Wijhe (APV) door de raad gewijzigd vastgesteld. De wijziging heeft onder meer betrekking op de artikelen met betrekking tot venten en het innemen van standplaatsen. Het vergunningenstelsel voor venten is geschrapt. Hiervoor in de plaats bevat de APV nu een algeheel verbod op venten, indien hierdoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt. Voor het innemen van een standplaats is nog wel een vergunning op grond van de APV vereist. In de nieuwe APV zijn de toetsingscriteria wel iets gewijzigd dan wel geherformuleerd.

 

Deze notitie geeft een nadere invulling van de weigeringsgronden voor een aanvraag om een standplaatsvergunning en biedt daarmee een toetsingskader voor deze aanvragen. Omdat volgens de APV nu geen vergunning meer vereist is voor venten, is het toetsingskader voor aanvragen hiervoor uit deze beleidsnotitie gehaald. 

 

Dit beleid is van toepassing op de gehele gemeente Olst-Wijhe en heeft betrekking op seizoen- en jaarstandplaatsvergunningen. Voor het innemen van een standplaats voor de verkoop van ijs zijn afzonderlijke bepalingen opgenomen. Aanvragen voor het incidenteel innemen van een standplaats vallen niet onder de reikwijdte van dit beleid. De beoordeling van dergelijke aanvragen gebeurt afzonderlijk aan artikel 5:18 APV in samenhang met artikel 1:8 van de APV.

2. Wettelijk kader  

Algemene Plaatselijke Verordening Olst-Wijhe

 

Standplaatsen

 

Met betrekking tot het innemen van een standplaats bepaalt de APV het volgende.

 

Artikel 5:17 Begripsbepaling:

 

  • 1.

    In deze afdeling wordt verstaan onder standplaats: het vanaf een vaste plaats op een openbare en in de openlucht gelegen plaats te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen dan wel diensten aan te bieden, gebruikmakend van fysieke middelen, zoals een kraam, een wagen of een tafel.

 

  • 2.

    Onder standplaats wordt niet verstaan:

 

  •  

    • a.

      een vaste plaats op een jaarmarkt of markt als bedoeld in artikel 160, eerste lid, aanhef en onder h, van de Gemeentewet;

    • b.

      een vaste plaats op een evenement als bedoeld in artikel 2:24.

 

Artikel 5:18 Standplaatsvergunning en weigeringsgronden:

 

  • 1.

    Het is verboden zonder vergunning van het college een standplaats in te nemen of te hebben.

 

  • 2.

    Het college weigert de vergunning wegens strijd met een geldend bestemmingsplan.

 

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in artikel 1:8 kan de vergunning worden geweigerd:

 

  • a.

    indien de standplaats hetzij op zichzelf hetzij in verband met de omgeving niet voldoet aan eisen van redelijke welstand;

  • b.

    indien als gevolg van bijzondere omstandigheden in de gemeente of in een deel van de gemeente redelijkerwijs te verwachten is dat door het verlenen van de vergunning voor een standplaats voor het verkopen van goederen een redelijk verzorgingsniveau voor de consument ter plaatse in gevaar komt.

 

Artikel 5:19 Toestemming rechthebbende:

Het is de rechthebbende op een perceel verboden toe te staan dat daarop zonder vergunning van het college standplaats wordt of is ingenomen.

 

Artikel 5:20 Afbakeningsbepalingen:

 

  • 1.

    Het verbod van artikel 5:18, eerste lid geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet beheer rijkswaterstaatswerken of het Provinciaal wegenreglement.

 

  • 2.

    De weigeringsgrond van artikel 5:18, derde lid, onder a, geldt niet voor bouwwerken.

 

  Algemeen

 

Artikel 1:8 APV Olst-Wijhe bevat algemene weigeringsgronden voor vergunningen die op grond van de APV worden aangevraagd. Dit artikel bepaalt het volgende:

 

Artikel 1:8 Weigeringsgronden

 

De vergunning of ontheffing kan door het daartoe bevoegde gezag worden geweigerd in het belang van:

 

  • a.

    de openbare orde;

  • b.

    de openbare veiligheid;

  • c.

    de volksgezondheid;

  • d.

    de bescherming van het milieu.

3. Beleidsregels standplaatsen  

Op grond van artikel 1:8 APV kan een standplaatsvergunning worden geweigerd in het belang van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of de bescherming van het milieu. Artikel 5:18, derde lid, voegt daar aan toe dat de vergunning ook geweigerd kan worden vanwege strijd met de redelijke eisen van welstand en indien als gevolg van bijzondere omstandigheden door het verlenen van een standplaatsvergunning voor het verkopen van goederen een redelijk verzorgingsniveau voor de consument ter plaatse in gevaar komt.

 

Aan de hand van de motieven genoemd in artikel 1.8 APV kan ons college beleidsregels vaststellen waarin wordt aangegeven wanneer wel of niet tot het afgeven van een standplaatsvergunning wordt overgegaan. Dit beleid mag niet leiden tot een beslissing omtrent een aangevraagde vergunning die niet kan worden herleid op één van de genoemde weigeringsgronden. 

 

Gelet op deze weigeringsgronden en de toelichting erop, mag in het standplaatsenbeleid worden vastgelegd:

  • -        het aanwijzen van locaties voor standplaatsen;

  • - de vaststelling van het maximaal aantal af te geven standplaatsvergunningen per plaats en per branche (maximumstelsel);

  • - de aanwijzing van tijdstippen waarop standplaatsen mogen worden ingenomen.

 

Aanwijzen van locaties voor standplaatsen

Als locaties waarvoor structurele standplaatsvergunningen worden verleend worden aangewezen:

  • het Marktplein in Wijhe;

  • het A. Jacobsplein in Olst;

 

Vaststellen maximaal aantal af te geven standplaatsvergunningen per plaats, per standplaatshouder en per branche  

Het A. Jacobsplein en het Marktplein

Vanwege het openbare orde aspect alsmede om verhoudingsgewijs niet in strijd te komen met het bestemmingsplan (een parkeerplaats moet bijvoorbeeld wel zijn functie als parkeerplaats behouden) dient ook te worden bepaald hoeveel vergunningen per plaats maximaal worden verleend.

Per dag wordt er per aangewezen locatie maximaal 1 standplaatsvergunning verleend. Op dit moment worden op enkele dagen gelijktijdig 2 standplaatsen ingenomen. Deze rechten van de huidige standplaatsvergunninghouders blijven bestaan.

Om meerdere ondernemers de mogelijkheid te geven een standplaats in te nemen, wordt aan een standplaatshouder voor maximaal twee dagen per week een vergunning verleend voor de gehele gemeente.

 

Er worden in Olst en Wijhe geen standplaatsvergunningen verleend voor dagen dat er een markt is en voor de zondagen. Dit betekent dat in Wijhe geen standplaatsvergunningen worden verleend voor de dinsdagen en dat er in Olst geen standplaatsvergunningen worden verleend voor de vrijdagen.

 

Uit oogpunt van een gevarieerd aanbod voor het publiek is een evenwichtige brancheverdeling noodzakelijk. Voor de verschillende locaties afzonderlijk worden per week maximaal 2 vergunningen in dezelfde branche verleend.

 

Loswal Wijhe

De Loswal in Wijhe is een aantrekkelijke toeristische plaats. In het verleden is gebleken dat er belangstelling bestaat voor het innemen van een standplaats op die locatie voor de verkoop van bijvoorbeeld snacks e.d.

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor de Loswal dat de realisatie van een permanente voorziening op de Loswal mogelijk maakt. Voor de Loswal is ook een permanente horecavoorziening beoogd. Verder wordt de Loswal onder meer gebruikt als camperstandplaats en parkeerplaats. Standplaatsen waar goederen te koop worden aangeboden kunnen een verkeersaantrekkend karakter hebben. Gelet op de relatief kleine oppervlakte van de Loswal en op het feit dat deze ook als camperstandplaats en parkeerplaats gebruikt wordt en er dus ook een horecavoorziening beoogd wordt, wordt de Loswal niet aangewezen als standplaatslocatie en worden voor deze locatie geen standplaatsvergunningen verleend.

 

Mogelijke nieuwe locaties

De mogelijkheid voor het innemen van een standplaats op locaties die niet in het beleid worden genoemd, wordt open gehouden. Verzoeken voor een nieuwe locatie worden getoetst aan de weigeringsgronden die zijn genoemd in de APV. Besluiten over deze aanvragen worden door het college genomen.

 

Tijdstippen waarop de standplaatsen mogen worden ingenomen

Alhoewel in principe de Winkeltijdenwet ook van toepassing is op de verkoop van goederen vanaf een standplaats, worden, vanuit het oogpunt van openbare orde, de tijden waarop een standplaats mag worden ingenomen in beginsel beperkt van 08.00 uur tot 18.00 uur.

 

Minimarkt

De mogelijkheid van een minimarkt (gelijktijdige inname van 2 standplaatsen of meer) in de kleine kernen (met name Welsum en Wesepe) wordt opengehouden. Besluiten over aanvragen voor een minimarkt worden door het college genomen.

 

Looptijd van een vergunning

Op grond van artikel 1:7 APV wordt een vergunning voor onbepaalde tijd verleend, tenzij bij de vergunning of ontheffing anders is bepaald of de aard van de vergunning of ontheffing zich daartegen verzet. Standplaatsvergunningen die binnen deze beleidsregels passen worden in principe voor onbepaalde tijd verleend. Artikel 1:6 APV bepaalt dat een vergunning kan worden ingetrokken indien onder meer van de vergunning geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn. Op grond hiervan wordt in een standplaatsvergunning opgenomen dat deze worden ingetrokken indien hiervan, zonder dringende reden, gedurende meer dan een maand geen gebruik wordt gemaakt.

 

 

4. Beleidsregels ijsverkoop  

IJsverkoop is seizoengebonden en hangt bovendien nauw samen met de weersomstandigheden. Op basis hiervan dienen aanvragen hiervoor anders te worden beoordeeld.

 

Momenteel zijn voor de volgende standplaatsen een vergunning verleend:

  • bij de veerpont in Wijhe;

  • bij de jeu de boulesbaan aan de IJsseldijk in Welsum;

       -  bij de Loswal in Wijhe.

  • Holstweg 41 in Den Nul (ijsverkoop aan huis);

 

In principe kan voor iedere dag in de week een vergunning worden verleend.

Er wordt maximaal 1 standplaatsvergunning per locatie verleend.

Gelet op bovenstaande worden voor de Loswal geen standplaatsvergunningen meer verleend.

 

De mogelijkheid voor het innemen van een standplaats voor de verkoop van ijs op locaties die hierboven niet worden genoemd, wordt open gehouden. Verzoeken voor een nieuwe locatie worden getoetst aan de weigeringsgronden die zijn genoemd in de APV. Besluiten over deze aanvragen worden door het college genomen.

5. Beleidsregels samenvattend  

- Het A. Jacobsplein in Olst en het Marktplein in Wijhe zijn aangewezen als locatie waar een standplaats mag worden ingenomen.

- Per locatie wordt maximaal 1 standplaatsvergunning per dag verleend. - Aan een standplaatshouder wordt voor maximaal 2 dagen per week voor de hele gemeente een vergunning verleend.

- Er worden geen standplaatsvergunningen verleend voor de dagen dat er een markt is. (In Wijhe op dinsdag en in Olst op vrijdag).

- Er worden geen standplaatsvergunningen verleend voor de zondagen.

- Per kern worden er elke week maximaal 2 vergunningen in dezelfde branche verleend.

- Een standplaats mag worden ingenomen van 08.00 uur tot 18.00 uur.

- Vergunningen worden in principe voor onbepaalde tijd verleend, met de voorwaarde dat een vergunning wordt ingetrokken indien hiervan, zonder dringende reden, gedurende meer dan een maand geen gebruik wordt gemaakt.

- Voor de Loswal worden geen standplaatsvergunningen verleend.

 

IJsverkoop:

Er kan voor iedere dag in de week een vergunning worden verleend.

Er wordt maximaal 1 standplaatsvergunning per in dit beleid genoemde locatie verleend.

6. Inwerkingtreding  

1.  Het beleid treedt in werking op de eerste dag na publicatie.

2. Op die datum wordt het Standplaatsen- en ventvergunningenbeleid, vastgesteld op 25  september 2007, ingetrokken.

Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Wettelijk kader

3. Beleidsregels standplaatsen

4. Beleidsregels ijsverkoop

5. Beleidsregels samenvattend

6. Inwerkingtreding