Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zoeterwoude

Verordening tot regeling van voorwaarden waarop aansluiting op het hoofdriool kan worden verkregen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZoeterwoude
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening tot regeling van voorwaarden waarop aansluiting op het hoofdriool kan worden verkregen
CiteertitelRioleringsverordening 2003
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Tekstuele-wijzigingen-in-artikel-8-en-artikel-9-en-artikel-12-vervalt.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-03-2006nieuwe regeling

02-03-2006

Voorschotense Courant, 22-03-2006

cb-01/2313a ; rb-04

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening tot regeling van voorwaarden waarop aansluiting op het hoofdriool kan worden verkregen

Verordening tot regeling van voorwaarden waarop aansluiting op het hoofdriool kan worden verkregen

 

Nr. cb-01/2313b

 

De raad der gemeente Z o e t e r w o u d e ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 april 2003, nr. cb-01/2313a

 

gelet op de bepalingen van de Gemeentewet;

b e s l u i t :

 

  • 1.

    Vast te stellen de navolgende verordening “Verordening tot regeling van voorwaarden, waarop aansluiting op het hoofdriool kan worden verkregen”

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van op de derde dag na die waarop zij is afgekondigd.

     

     

    RIOLERINGSVERORDENING

ARTIKEL 1 Begripsomschrijving

In deze verordening en in de krachtens deze verordening gestelde nadere regelen wordt verstaan onder: hoofdriool: de doorgaande rioolleiding in de openbare weg; aansluitriool: de rioolleiding tussen het hoofdriool en de eigendomsgrens van het perceel van betrokkene; huisriool: de rioolleiding van de eigendomsgrens van het perceel van betrokkene tot aan het gebouwde eigendom op dat perceel; betrokkene: de eigenaar of zakelijk gerechtigde van het perceel op wiens verzoekhet aansluitriool wordt c.q. is gelegd.

ARTIKEL 2 Aard van het recht van aansluiting

  • 1.

    Onder de naam rioolaansluitvergoedingen worden in de gemeente Zoeterwoude de kosten in rekening gebracht voor het maken van aansluitingen op de hoofdriolen tot afvoer van regenwater, afvalwater en faecaliën van gebouwde eigendommen, als vergoeding in de ten laste van de gemeente komende kosten verband houdende met de aansluiting van bovenbedoelde gebouwde eigendommen op de hoofdriolen.

  • 2.

    Geen kosten worden in rekening gebracht voor aansluiting van gebouwde eigendommen, waarvoor de onderhavige aansluitkosten reeds aan de gemeente zijn betaald via opname in de kosten van bouwrijpmaken, opname in de grondprijs of op andere wijze.

  • 3.

    De hoogte van de in lid in genoemde kosten worden door het college van burgemeester en wethouders van jaar tot jaar vastgesteld.

ARTIKEL 3 Regelingkosten

  • 1.

    De gemeente legt het aansluitriool op kosten van betrokkene aan, waarbij wat betreft de kosten het vermelde in artikel 2 in acht wordt genomen.

  • 2.

    Betrokkene heeft zelf te zorgen voor de aanleg van het huisriool en draagt daarvan ook de kosten.

  • 3.

    De gemeente brengt op kosten van betrokkene de verbinding tot stand tussen aansluitriool en huisriool via een ontstoppingsstuk of huiskolk, welke tegen de grens van het perceel in het eigendom van betrokkene komt te liggen.

ARTIKEL 4 Onderhoud

  • 1.

    De door de gemeente tot stand gebrachte werken, als bedoeld in artikel 3, lid 1, blijven eigendom van de gemeente en worden door de gemeente voor rekening van betrokkene onderhouden, hersteld, voor zover deze werkzaamheden het gevolg zijn van verstoppingen en / of vernielingen veroorzaakt door betrokkene.

  • 2.

    Het huisriool zal door of namens betrokkene en op zijn kosten moeten worden onderhouden.

  • 3.

    Men dient wanneer een riool verstopt is eerst zelf na te gaan of de storing zich op eigen terrein bevindt. Als men van mening is (na eigen onderzoek of onderzoek door een particulier ontstoppingsbedrijf) dat de oorzaak van de verstopping zich in het gemeentelijk deel bevindt, dan kan men de gemeente laten komen. Er dient dan wel vooraf een machtigingskaart ondertekend te worden. Mocht namelijk blijken dat de oorzaak van de verstopping zich toch op particulier terrein bevindt, dat wordt éénmalig een bedrag van € 136,13 van de rekening afgeschreven. Achteraf worden de werkelijk gemaakte kosten in rekening gebracht. Mocht blijken dat de verstopping is ontstaan door het niet functioneren van de gemeentelijke riolering, dan wordt het bedrag niet van de rekening afgeschreven en worden er geen kosten in rekening gebracht.

  • 4.

    Wanneer ten behoeve van het vernieuwen, herstellen of onderhouden van het aansluitriool, het perceel, waarvoor de aansluiting dient, moet worden betreden of daarop graafwerkzaamheden moeten worden verricht, moet zulks worden toegelaten.

  • 5.

    Indien tengevolge van onderhoud, herstel of vernieuwing van het huisriool, de aansluiting op het aansluitriool opnieuw moet worden aangebracht, dient zulks te geschieden op aanwijzing en tot genoegen van de dienst gemeentewerken door of namens betrokkene en voor diens rekening.

ARTIKEL 5 Schade

Betrokkene neemt ten opzichte van de gemeente Zoeterwoude alle aansprakelijkheid op zich voor ongevallen en / of schade(s), welke uit het gebruikmaken van de aansluiting kunnen voortvloeien en vrijwaart uit dien hoofde de gemeente Zoeterwoude van alle uit ongevallen ontstane schades voortvloeiende kosten, waarvoor de gemeente aansprakelijk wordt gesteld.

ARTIKEL 6 Lozingsstoffen

De afvoer van huishoudwater, bedrijfswater, faecaliën en regenwater dient te geschieden door buizen van waterdichte samenstelling, welke rechtstreeks lozen op het hoofdriool. Niet afgevoerd mogen worden onder andere:

  • a.

    minerale oliën en vetten;

  • b.

    giftige stoffen in voor de biologische zelfreiniging of afvalwaterzuivering schadelijke concentraties;

  • c.

    explosieve stoffen, radio-actieve stoffen of stoffen welke stankoverlast veroorzaken;

  • d.

    snel bezinkbare en drijvende stoffen, alsmede grove en hinderlijke vaste bestanddelen;

  • e.

    schadelijke concentraties van stoffen, welke aantasting kunnen veroorzaken van zuiveringstechnische werken, zoals zuren, te grote hoeveelheden sulfaat, chroom en kalk; waarbij in aanmerking genomen moet worden, dat de zuurtegraad (ph) niet groter mag zijn dan 9 en niet lager dan 6,5 en dat het sulfaatgehalte (uitgedrukt als SO4) en het chloridegehalte (uitgedrukt als Cl) elk de 300 mg/l niet mogen overschrijden;

  • f.

    bloed, haar, ongeboren mest en andere afvalstoffen van slachtereijen;

  • g.

    stoffen van zodanige aard en in zodanige hoeveelheid, dat daarvan naar het oordeel van het college van burgemeester en wethouders schade is te verwachten voor de goede werking van de zuiveringsinstallatie, alsmede verontreinigde of voor de mens hydrobiologisch leven schadelijke stoffen in zodanige hoeveelheid, dat daarvan, ook na de behandeling van het afvalwater in de zuiveringsinstallatie, naar het oordeel van het college van burgemeester en wethouders te veel nadeel voor de hoedanigheid van het ontvangende water is te verwachten.

ARTIKEL 7 Nadere eisen

  • 1.

    Ongeacht het gestelde in artikel 6 kan het college van burgemeester en wethouders nadere eisen stellen aan de kwaliteit van het afvalwater.

  • 2.

    Industrieën, bedrijven en dergelijke moeten eveneens voldoen aan het gestelde in de lozingsverordening van de gemeente Zoeterwoude.

ARTIKEL 8 Vergunningsaanvragen

De aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning tot aansluiting op het hoofdriool moet bevatten een opgave van de bestemming van het gebouw en van al hetgeen zal worden afgevoerd. Het verzoekschrift moet vergezeld gaan van een door betrokkene ondertekende tekening in tweevoud, aanwijzende:

  • a.

    nauwkeurig aangeduid, de ligging van het op het hoofdriool aan te sluiten gebouwd eigendom onder vermelding van de kadastrale aanduiding en de aangrenzende gebouwde eigendommen;

  • b.

    zo mogelijk een plattegrond van het op het hoofdriool aan te sluiten gebouwd eigendom, de bestemming der ruimten, van waaruit afvoer naar het hoofdriool moet plaats hebben, de juiste ligging, het lengteprofiel, de opstand en de verlenging tot boven het dak van alle afvoerleidingen, het materiaal waaruit deze leidingen zijn vervaardigd, de doorsneden van deze leidingen en alle verdere onderdelen als gootstenen, wasbakken, badkuipen, privaten met de wijze van spoelen, waterafsluiters, reinigingsopeningen en reinigingsschachten;

  • c.

    de hoogte van de binnenonderkanten der ontworpen leidingen, het afschot, de onderscheiden vloerhoogten, de hoogte der straatkruin tegenover de monding van het aansluitriool op 1 meter afstand van de perceelsgrens, met dien verstande, dat hetgeen buiten het vlak van de doorsnede valt met stippellijn wordt aangeduid.

Het deel van de tekening, bedoeld onder a. moet worden vervaardigd op schaal 1:1000; dat bedoeld onder b. en c. op schaal 1:100. Op schriftelijke aanvragen van betrokkene wordt, zodra mogelijk, door de dienst gemeentewerken opgave gedaan van de hoogte van de binnenonderkant van het aansluitriool op de plaats van de perceelscheiding.

ARTIKEL 9 Duur der vergunning

De vergunning wordt voor onbepaalde tijd verleend.

ARTIKEL 10 Nadere bepalingen

  • 1.

    Het is verboden beerputten, verzamelputten en dergelijke voor huis-, bedrijfs-, of ander verbruikswater, dat voor afvoer naar het hoofdriool bestemd is, te maken of langer dan 30 dagen na de aansluiting op het hoofdriool te hebben in of nabij gebouwde eigendommen, welke op het hoofdriool zijn aangesloten.

  • 2.

    Wanneer een gebouwd eigendom ligt aan meer dan één gerioleerde straat, bepalen burgemeester en wethouders op het hoofdriool van welke straat de aansluiting moet geschieden.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders of de door hen aan te wijzen personen hebben ten alle tijden vrije toegang tot de bij de aansluiting betrokken percelen en de daarop aanwezige gebouwde eigendommen om een onderzoek in te stellen naar de juiste nakoming de vergunningsvoorwaarden, terwijl alle voor dit doel nodige inlichtingen, hulp en hulpmiddelen moeten worden verstrekt.

  • 4.

    Bij overtreding of niet nakoming van de in dit besluit opgenomen of van de aan de vergunning verbonden voorwaarden geven burgemeester en wethouders daarvan schriftelijk aan betrokkene, met de mededeling, dat herstelling of betaling moet geschieden binnen een door hen te bepalen termijn. Bij niet nakoming daarvan zijn burgemeester en wethouders bevoegd zonder enige verdere aanmaning of in gebreke stelling, de vergunning in te trekken en de aansluiting af te sluiten onder verbeurdverklaring der betaalde gelden en zonder enig recht op schadevergoeding van de zijde van betrokkene.

  • 5.

    Wanneer een afsluiting als bedoeld in artikel 10, lid 4 weer ongedaan wordt gemaakt zijn de vorige artikelen weer van toepassing, met dien verstande, dat minstens een waarborgsom moet worden gestort ter grootte van de door de gemeente werkelijke kosten van de afsluiting en de geschatte te maken kosten van aansluiting.

ARTIKEL 11 Boete

Overtreding van de artikelen 6,7 en 10, 1e en 3e lid, kan worden gestraft met een hechtenis van ten hoogste 2 maanden of een geldboete van ten hoogste € 136,13.

ARTIKEL 12 Slotbepalingen

Deze verordening kan worden aangehaald onder de titel: ”Rioleringsverordening 2003”

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad,

gehouden op 24 april 2003.

De loco-secretaris/griffier,

mw. mr. C.A. van der Burg

De voorzitter,

mw. drs. A.E. Koopmanschap