Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Neder-Betuwe

Nota Bodembeheer 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNeder-Betuwe
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNota Bodembeheer 2012
CiteertitelNota Bodembeheer 2012
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpMilieu
Externe bijlagenNota Bodembeheer 2012 Nota Bodembeheer 2012bijlagen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Besluit bodemkwaliteit

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-02-201311-09-2012nieuwe regeling

31-07-2012

Rhenense Betuwse Courant 06-02-2013

Z/12/09368  

Tekst van de regeling

Intitulé

Nota Bodembeheer 2012

Het college van burgemeester en wethouders stelt de volgende regeling vast.  

Artikel Aanleiding en doelstelling

Per 1 juli 2008 zijn liet Besluit en de Regeling bodemkwaliteit' " hierna het Besluit en de Regeling, volledig van kracht geworden. Het Besluit en de Regeling bevatten onder andere de voorwaarden waaronder grond, baggerspecie en bouwstoffen toegepast mogen worden. Binnen de gemeente Neder-Betuwe is de gemeenteraad het bevoegde gezag voor het toepassen van grond, baggerspecie en bouwstoffen op of in de bodem. In verband met de rol van de gemeente als initiatiefnemer van het toepassen van grond en baggerspecie en haar taak als het bevoegde gezag, heeft de gemeente Neder-Betuwe een bodemkwaliteitskaart laten opstellen. Aanleiding hiervoor is de geplande nieuwbouw op de locatie ICesteren Zuid (Casterhoven). Met deze nieuwbouw wordt op deze locatie niet alleen grond afgegraven, ook wordt de vraag gesteld waar deze binnen de gemeente kan worden hergebruikt. Door de aanwezigheid van DDT en DDE in de bodem tot boven de maximale waarden kan de grond niet overal zonder meer worden hergebruikt. Volgens het generieke bodembeleid moet de grond worden teruggesaneerd naar de maximale waarden voor de functie wonen, wat de Icosten van het project aanzienlijk lioger maakt. Daarbij wordt er in liet generielce beleid een terugsaneerwaarde geiiandhaafd die deels geïnspireerd is door het uitgangspunt dat de omgeving geen verontreiniging met DDT en DDE bevat. Dit is voor de gemeente Neder-Betuwe niet zonder meer correct, de gehele regio rondom de gemeente kampt met het probleem van DDT en DDE en ook bijvoorbeeld in de regio Nijmegen is sprake van dit probleem. Om deze reden is een bodemkwaliteitslcaart opgesteld volgens het gebiedsspecifieke spoor Een gezamenlijke bodemkwaliteitskaart en een regionaal beleid hebben meerwaarde voor het grond- en baggerverzet binnen de regio.

Tijdens liet opstellen van de bodemkwaliteitskaart is de gemeente ingedeeld in verschillende deelgebieden. Per deelgebied is de bodemkwaliteit van de bovengrond en ondergrond vastgesteld in zogenaamde bodemkwaliteitszones. Deze nota bodembelieer geeft de vooi-waarden aan waaronder grond en baggerspecie op of in de bodem toegepast mogen worden. Tevens wordt een overziclit gegeven van de wet- en regelgeving en liet beleid voor grond- en baggerverzet, alsmede de hieruit voortvloeiende procedures.

Het doel van deze nota bodembeheer is het beleidsmatig vaststellen van de voorwaarden waaronder grond en baggerspecie op of in de bodem kunnen worden toegepast. De bodemicwaliteitskaart en de nota bodembeheer vormen samen een belangrijk middel voor duurzaam bodembeheer, waarmee een duurzaam en verantwoord lieigebruik van grond en baggerspecie wordt beoogd. Om inzicht te krijgen waar afgegraven grond of baggerspecie binnen de gemeente kan worden hergebruikt, zijn voor de geliele gemeente Lokale Maximale Waarden vastgesteld. Deze waarden worden in liet Besluit uniforme saneringen als terugsaneei-waarden gebruikt en kunnen door het bevoegd gezag Wbb (Provincie Gelderland) bij saneringsplannen als terugsaneerwaarden worden gebruikt.

De aanleiding voor deze aanvulling op de nota is het vergroten van het toepassingsgebied. Op dit moment beslaat het toepassingsgebied alleen de gemeente Neder-Betuwe. Door middel van deze nota wordt dat vergroot tot de grondgebiedregio Rivierenland, aangevuld met de droge oevergebieden in de zone uitwervvaarden (alleen de delen die behoren tot het plangebied 'Waalwaard').

Aldus vastgesteld in de vergadering.