Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Leeuwarden

Intensieve handhaving samenscholingsverbod Weaze en omgeving

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Leeuwarden
Officiële naam regelingIntensieve handhaving samenscholingsverbod Weaze en omgeving
CiteertitelSamenscholingsverbod Weaze en omgeving
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Onbekend
  2. geen

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

26-11-200913-05-200913-05-2010nieuwe regeling

10-11-2009

Huis aan Huis; 18 november 2009

-

Tekst van de regeling

- gelet op het bepaalde in hoofdstuk 2, afdeling 1, artikel 2:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening betreffende 'samenscholing en ongeregeldheden' en

- gelet op de op 13 mei 2009 vastgestelde aanvullende beleidsregels ten aanzien van het genoemde samenscholingsverbod;

- gelet op de uitkomsten van de evaluatie van het samenscholingsverbod Weaze e.o. over de periode 13 mei 2009 t/m 13 november 2009

het intensief handhaven op het samenscholingsverbod in de volgende straten/stegen/pleinen in de binnenstad: Weaze, Zwitserswaltje, Nieuweweg, Reigerstraat, Reigerplein, Nauwesteeg, Ayttasteeg, Wirdumerdijk, Peperstraat, Blokhuissteeg, Blokhuisplein, te verlengen met een periode van 6 maanden met als startdatum 13 november 2009 en als einddatum 13 mei 2009.

het intensief handhaven op het samenscholingsverbod in de binnenstad uit te breiden met de volgende straten/stegen/pleinen: Waagplein, Herenwaltje en het stuk van de Nieuwestad NZ dat parallel loopt aan het Waagplein.

Motivatie

In- en aanleiding

Vanaf 2007 zijn de overlastproblemen en de criminaliteit in het Weazegebied en aangrenzende stegen toegenomen. Het gaat met name om de aanwezigheid van dealers en junks. De Weaze springt er uit voor wat betreft het aantal incidenten, terwijl de meldingsbereidheid verhoudingsgewijs laag is. Het daadwerkelijke aantal incidenten ligt dus waarschijnlijk (nog) hoger. De incidenten hebben met name betrekking op dealen, drugsoverlast, bedreiging/mishandeling/intimidatie en straatroof. Ook is er sprake van verboden wapenbezit, zo blijkt uit rapportages van politie.

Naar aanleiding van de situatie op de Weaze e.o. heb ik op 13 mei 2009 besloten de Weaze e.o. aan te wijzen als gebied waar voor een periode van in eerste instantie 6 maanden intensief wordt gehandhaafd op het samenscholingsverbod. De periode eindigt daarmee op 13 november 2009.Het samenscholingsverbod houdt in dat het verboden is om met 4 of meer personen samen te scholen zonder redelijk doel.

Evaluatie 13 mei 2009 – 13 november 2009

De politie geeft aan te hebben waargenomen dat het instellen van het samenscholingsverbod heeft geleid tot minder grote groepen die samenscholen, een verspreiding van de groepen en een sterkere wisseling van de groepen die samenscholen. Voor de instelling van het samenscholingsverbod waren er regelmatig groepen van 15 of meer personen die samenschoolden en zich hinderlijk of intimiderend gedroegen richting voorbijgangers, ondernemers en andere aanwezigen in het Weazegebied. Na de instelling van het verbod is sprake van samenscholing van kleinere groepen. Dit beeld wordt bevestigd door contacten in de omgeving Weaze. Het samenscholingsverbod heeft niet geleid tot wegblijven van de personen, enkel tot een verspreiding van de voorheen samengeschoolde personen.

Sinds de instelling van het samenscholingsverbod is met regelmaat bekeurd terzake overtreding van dit verbod. In totaal is in de maanden mei 2009 tot en met oktober 2008 108 keer proces verbaal opgemaakt(mei 12, juni 19, juli 14, augustus 35, september 25 en in oktober 7). Het aantal overtredingen is niet afgenomen, wel blijkt zoals gezegd dat de grootte van de groepen samengeschoolde personen aanmerkelijk kleiner is geworden, wat heeft geleid tot een positiever straatbeeld.

Er heeft een verplaatsing van de groep overlastgevende personen plaatsgevonden van De Weaze/hoek Ayttasteeg, naar diverse andere plaatsen. Met name de hoek Weaze ZZ/Zwitserswaltje vormt een plek die zich sinds de instelling van het samenscholingsverbod heeft ontwikkeld tot een overlastlocatie. De hoek Weaze ZZ/Zwitserswaltje valt binnen het gebied waar intensief wordt gehandhaafd op het samenscholingsverbod. Er heeft echter ook een verplaatsing van de overlastgevende doelgroep plaatsgevonden naar het Waagplein en het Herenwaltje in de binnenstad. Deze straten vallen niet onder het aangewezen gebied. Uit politiecijfers blijkt dat het aantal incidenten rondom het Waagplein toeneemt.

Binnen het Weazegebied blijft de aanwezigheid van overlastgevers, en het gedrag van deze personen, een belangrijke oorzaak van de problematiek van het gebied. Binnen het Weazegebied is sprake van vechtpartijen, mishandelingen, bedreigingen, intimidatie, drugshandel en daaraan gerelateerde zaken als heling, maar ook overtredingen van toegangsverboden, alcohol gebruik op straat, het veroorzaken van andere vormen van overlast, zoals wildplassen, schreeuwen, lastigvallen van bezoekers/voorbijgangers.Het consequent optreden tegen samenscholingen binnen het aangewezen Weazegebied blijkt essentieel om de overlast aan te kunnen pakken en om de (grootte van de) groepen beheersbaar te houden. De politie beschouwd de voortzetting van het samenscholingsverbod in het Weazegebied dan ook als een noodzakelijke maatregel.

Daarnaast is het van belang, gezien de verplaatsing van de overlastgevende doelgroep, dat het Weazegebied in het kader van het samenscholingsverbod wordt uitgebreid met het eerder genoemde Waagplein en het Herenwaltje in de binnenstad.

Voor het gebied Weaze e.o. wordt is een integraal plan van aanpak in voorbereiding dat eind 2009 aan de driehoek wordt voorgelegd.

Periode

De intensieve handhaving wordt gedurende zes maanden verlengd vanaf 13 november 2009 tot 13 mei 2010. Gelet op de ernst van de overlast en het feit dat deze reeds meerdere jaren en structureel in het gebied wordt ondervonden, acht ik een verlenging met een termijn van zes maanden redelijk, mede om de effecten van een dergelijke maatregel goed te kunnen meten. In april 2010 wordt de toepassing van het samenscholingsverbod opnieuw geëvalueerd waarbij in ieder geval aan de orde komt hoe vaak de handhaving is ingezet, wat de resultaten hiervan zijn en in hoeverre de bewoners/ondernemers effecten merken.

Tijd

De intensieve handhaving vindt gedurende bovengenoemde periode 24 uur per dag plaats. Gebleken is dat overlast zich op alle dagen van de week en op alle tijstippen van de dag voordoet.

Bekendmaking en voorlichting

Onderliggend besluit wordt bekendgemaakt in de Huis aan Huis en ter inzage gelegd bij de balie van het stadskantoor. Ook zal het besluit op de gemeentelijke website te vinden zijn.

Slotbepaling

Aldus vastgesteld door de burgemeester op 10 november 2009,

De burgemeester van Leeuwarden,

Drs. Ferd. J.M. Crone

Enig-artikel