Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Vlissingen

Regeling variabele werktijden gemeente Vlissingen 2008

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVlissingen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling variabele werktijden gemeente Vlissingen 2008
CiteertitelRegeling variabele werktijden gemeente Vlissingen 2008
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de "Regeling variabele werktijden", zoals vastgesteld op 8 februari 1995.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, 107e en art. 160, lid 1
  2. CAR/UWO

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-06-200804-04-2018nieuwe regeling

18-03-2008

Gemeenteblad, 2008, X.15

Geen.

Tekst van de regeling

Intitulé

REGELING VARIABELE WERKTIJDEN GEMEENTE VLISSINGEN 2008

 

 

Artikel 1.
  • 1.

    Deze regeling verstaat onder ambtenaar wat daaronder wordt verstaan in artikel 1.1, eerste lid, onder a, van de CAR/UWO.

  • 2.

    Voor zover via een rooster geen vaste werktijden zijn vastgesteld is deze regeling van toepassing op alle bij de gemeente Vlissingen werkzame ambtenaren.

Artikel 2.

In deze regeling wordt uitgegaan van een volledige betrekking, bij een deeltijdbetrekking wordt de regeling naar evenredigheid toegepast.

Artikel 3.
  • 1.

    Per werkdag wordt gedurende 7,2 uur (7 uur en 12 minuten) gewerkt en gedurende een werkweek 36 uur.

  • 2.

    De aanvang en het einde van het werk ligt tussen 07.00 uur en 18.00 uur.

  • 3.

    De bloktijden, dat wil zeggen de tijden waarbinnen men aanwezig moet zijn, liggen van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

  • 4.

    In de maanden juni, juli en augustus is de bloktijd ’s middags van 14.00 tot 15.00 uur.

  • 5.

    Tussen 12.00 en 14.00 uur moet het werk worden onderbroken door een pauze van minimaal 15 minuten.

  • 6.

    Er mag nooit langer dan 5½ uur achtereen worden gewerkt.

  • 7.

    Per dag mag maximaal 9 uur worden gewerkt.

  • 8.

    Het saldo aan variabele uren plus het gewone verlofsaldo mag aan het eind van het kalenderjaar maximaal 60 uur bedragen. Indien de ambtenaar meer uren wil meenemen naar het volgend kalenderjaar is daar conform artikel 6:2:6 van de CAR/UWO toestemming van het college voor nodig.

Artikel 4.
  • 1.

    Voor de registratie van de werktijden maakt de ambtenaar gebruik van een voorgeschreven geautomatiseerd systeem. Voor het gebruik van dit systeem wordt een handleiding vastgesteld en aan de ambtenaar ter beschikking gesteld.

  • 2.

    De registratie van de feitelijk gewerkte tijd in relatie tot de onder artikel 3, eerste lid, genoemde duur van een werkdag leidt tot een saldo. Dit saldo mag nooit minder bedragen dan 10 uur negatief.

Artikel 5.

Langer werken dan 9 uur per dag of werken buiten de op grond van artikel 3, tweede lid, vastgestelde tijden is alleen mogelijk in opdracht van een bevoegde leidinggevende op basis van het dienstbelang. Deze werktijd wordt in het in artikel 4 genoemde systeem apart geregistreerd.

Artikel 6.
  • 1.

    Bij het gebruikmaken van deze regeling staat de ongestoorde voortgang van het werk en de dienstverlening aan de burgers voorop. Binnen de diverse organisatie-eenheden worden daartoe door de medewerkers de nodige afspraken gemaakt.

  • 2.

    Het management ziet toe op de juiste toepassing van deze regeling en is verantwoordelijk voor de ongestoorde voortgang van de werkzaamheden en de dienstverlening aan de burgers.

  • 3.

    Om de in het tweede lid genoemde verantwoordelijkheid invulling te kunnen geven is het management bevoegd per medewerker of groep van medewerkers beperking op de toepassing van deze regeling op te leggen.

  • 4.

    Op grond van artikel 3, zevende lid, behoort een werkweek van 4 maal 9 uur tot de mogelijkheden. De medewerker die anders dan incidenteel van deze mogelijkheid gebruik wenst te maken meldt dit minimaal vier weken tevoren aan de afdelingsmanager.

Artikel 7.
  • 1.

    Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juni 2008 en wordt aangehaald als ‘Regeling variabele werktijden gemeente Vlissingen 2008’.

  • 2.

    Met ingang van dezelfde datum wordt de “Regeling variabele werktijden” zoals die laatstelijk op 8 februari 1995 is vastgesteld, ingetrokken.

 

Aldus vastgesteld op 18 maart 2008.

Burgemeester en wethouders van Vlissingen,

de secretaris, de burgemeester,

 

mr. C.M. de Graaf l.s. drs. W.J.A. Dijkstra

TOELICHTING

De aanleiding voor het opnieuw vaststellen van de regeling is het vervangen van de

klokkaarten door een geautomatiseerd systeem, Interflex. De regeling is eigenlijk sinds het ontstaan meer dan 30 jaar geleden nooit aangepast. De regeling van de werktijden moet altijd plaatsvinden binnen de grenzen die in de CAR/UWO en de Arbeidstijdenwet worden bepaald. Dat betekent dat er nu twee wijzigingen worden voorgesteld die voorheen niet

mogelijk waren. Dan gaat het om:

  • 1.

    De middagpauze moet minimaal een kwartier bedragen. Voorheen was dat een half uur. Volgens de Arbeidstijdenwet is de middagpauze nog steeds minimaal een half uur, maar bij collectieve regeling – en instemming van de OR telt ook als een collectieve regeling – mag dat op een kwartier worden gesteld.

  • 2.

    Maximale werktijd van 9 uur per dag. In de oude regeling is dat 8½ uur, maar de Arbeidstijdenwet is op dit punt verruimd, overigens is op basis van de Arbeidstijdenwet ook 10 uur per dag mogelijk . De grens voor gemeenten wordt nu door de CAR bepaald, en die ligt op 9 uur per dag.

Dat zijn eigenlijk de enige twee formele wijzigingen in de regeling variabele werktijden. Met name de mogelijkheid om vier maal 9 uur per week te werken is een belangrijke wijziging. Tot nu toe was dit op incidentele basis wel mogelijk, maar nu staat de mogelijkheid open voor iedereen. Wel gaat een nieuwe regeling op een andere manier met de bestaande afspraken om, zodat er uiteindelijk meer duidelijkheid ontstaat. Met name de digitalisering

maakt dat mogelijk. Het gaat dan vooral om het omgaan met de 36-urige werkweek.

In de oude situatie (de huidige regeling) rekenen we steeds terug naar een 40 urige werkweek, en daardoor ontstaat het ADV-verlof.

De nieuwe regeling gaat uit van een 36-urige werkweek, en dan is dus veel eenvoudiger. 36 uur per week is 7,2 uur per dag. Werk je langer, dan is het meerdere een positief saldo. Dat saldo is op twee manieren gemaximeerd:

  • ·

    Per dag mag niet langer dan 9 uur worden gewerkt, en

  • ·

    Aan het eind van het kalenderjaar mag niet meer dan 60 uur verlof + saldo meegenomen worden naar een volgend jaar. Wil men meer meenemen, dan moet daar toestemming voor worden gevraagd. Ter vergelijking: in de huidige situatie mag 36 uur verlof, 8 uur ADV en 10 uur saldo worden meegenomen.

De nieuwe regeling is mogelijk omdat het nieuwe systeem in minuten rekent, en niet

meer met “klokkaartpunten” van 5 minuten. Groot voordeel is ook dat er geen sprake

meer is van een korting bij ziekte. De nieuwe regels gaan uit van een werkdag van 7,2 uur per dag (7 uur en 12 minuten) zoals ook in de CAR/UWO is neergelegd.

Werkt iemand precies 7 uur en 12 minuten dan is het saldo 0 op die dag.

Langer werken leidt tot een positief saldo, waarbij een maximum geldt van 9 uur per dag. De minimum arbeidsduur wordt, net als nu, bepaald door de bloktijden. Per dag kan dus maximaal een positief saldo ontstaan van 1 uur en 48 minuten.

Bijvoorbeeld: iemand met een volledige betrekking werkt van maandag tot en met donderdag 9 uur per dag en op vrijdag niet. Van maandag tot en met donderdag ontstaat een positief saldo van 4 maal 1 uur en 48 minuten is 7 uur en 12 minuten. Op vrijdag wordt niet gewerkt dus daar ontstaat een negatief saldo van 7 uur en 12 minuten. Beide saldo’s vallen tegen elkaar weg en dat klopt, want er is 36 uur gewerkt.

Een positief saldo kan dus behoorlijk oplopen maar het is niet nodig om daar een maximum aan te stellen. Verlof gaat eerst van dat saldo af en daarna pas van het verlofsaldo. Wel blijft gelden dat aan het eind van het jaar niet meer dan 10 uur mag worden meegenomen naar volgend jaar. Tussentijds is er geen beperking meer nodig. In feite komt het dus – in termen van de huidige regeling – neer op een combinatie van het ADV-verlof en het spaarsaldo.

De nieuwe regeling heeft de volgende voordelen:

  • 1.

    Regels over korting van ADV bij ziekte zijn niet meer nodig.

  • 2.

    Er is geen beperking aan de opname van een positief saldo aan variabele uren.

  • 3.

    De beperking van het variabele saldo dat kan worden meegenomen naar een volgende periode is er alleen nog maar bij de jaarovergang.

  • 4.

    De minimale middagpauze gaat naar 15 minuten.

  • 5.

    Het wordt mogelijk om 9 uur per dag te werken, maar niet langer.

  • 6.

    Omdat het rooster op 7,2 uur per dag wordt gesteld, wordt het ook mogelijk om structureel minder dan 8 uur per dag te werken.

In artikel 5 en 6 worden nog wel grenzen aangegeven.

Het kan incidenteel nodig zijn langer dan 9 uur per dag te werken. Dat kan, maar alleen als dat in opdracht en in het dienstbelang gebeurt. Er is dan sprake van overwerk. De keuze om langer dan 9 uur te werken kan niet door de medewerker worden gemaakt. De CAR/UWO staat dat ook niet toe.

Een ander punt is dat het vaak voorkomt dat er ’s avonds wordt gewerkt, met name voor vergaderingen of overwerk. Die uren worden wel geregistreerd in het systeem en zullen dus op enig moment moeten worden opgenomen. Overwerktoeslag wordt altijd uitbetaald.

Verder is in artikel 6 neergelegd dat de vrijheid wordt beperkt door het dienstbelang. Aangezien de dienstverlening altijd gegarandeerd moet zijn, leidt de vrijheid van de één tot een beperking voor een collega. Daarover moeten onderling afspraken worden gemaakt en het management ziet daarop toe. Het management is verantwoordelijk voor de dienstverlening en is dus, om die verantwoordelijkheid waar te maken, ook bevoegd om beperkingen op te leggen.

In ieder geval geldt dat wie structureel 4 maal 9 uur wil werken dat tijdig van te voren

aan de manager moet melden. Tot slot, het gebruik van Interflex is verplicht. De uitleg van hoe dat systeem werkt en hoe om te gaan met allerlei bijzondere situatie zal apart worden gegegeven. Daar is deze regeling niet voor bedoeld.