Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Werkendam

Beleidsregel samenscholingsverbod omgeving de Kwinter, Hooftlanden te Werkendam

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWerkendam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel samenscholingsverbod omgeving de Kwinter, Hooftlanden te Werkendam
CiteertitelBeleidsregel samenscholingsverbod omgeving de Kwinter, Hooftlanden te Werkendam
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerparchief

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Beleidsregel samenscholingsverbod omgeving de Kwinter

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene plaatselijke verordening Werkendam, art. 2:1; Algemene Wet Bestuursrecht, art. 4:81

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-11-201201-05-2013nieuwe regeling

29-10-2012

Altena Nieuws, 01-11-2012

nvt

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel samenscholingsverbod omgeving de Kwinter, Hooftlanden te Werkendam

 

 

 

De burgemeester van de gemeente Werkendam;

 

Gelet op artikel 2:1 van de Algemene plaatselijke

verordening Werkendam 2011 en artikel 4:81 van

de Algemene wet bestuursrecht;

 

Besluit:

 

Vast te stellen de beleidsregel samenscholingsverbod omgeving de Kwinter, Hooftlanden te Werkendam

 

Aanleiding

Sedert enige tijd wordt het gebied rond de Kwinter in de kern Werkendam gebruikt als ontmoetingsplaats van jongeren. Daarbij gaat het regelmatig om grote groepen variërend van 15 tot 40 jongeren.

De aanwezigheid van deze jongeren zorgt met name voor ernstige overlast voor de in de omgeving van de Kwinter liggende woningen en een onaangename sfeer en vernielingen in het openbare gebied rond de Kwinter.

 

Wat vooraf ging

Reeds 10 jaar is er sprake van regelmatig terugkerende ernstige overlast en vernielingen in het gebied rond de Kwinter. Deze overlast manifesteert zich in verschillende vormen en bestaat uit geluidsoverlast (door muziekinstallaties, schreeuwen en gillen, extreem gas geven met auto’s en scooters en brommers), het vernielen van publieke en private eigendommen en het urineren tegen gebouwen.

Buurtbewoners worden uit hun slaap gehouden en geschoffeerd.

 

Ondanks inspanningen lijkt de overlast zelfs toe te nemen. Met name de groei van de groepsgrootte maakt de overlast steeds minder beheersbaar.

 

Maatregelen

Tot nu toe zijn aanwezige jongeren met regelmaat aangesproken op de negatieve effecten van hun gedrag door de politie, jongerenwerk, omwonenden en de gemeente. Zonder merkbaar resultaat.

 

Inmiddels is het beleid “Hanging by the rules” vastgesteld.

Dit beleid heeft als uitgangspunt dat de openbare ruimte kan dienen als ontmoetingsplaats voor jongeren indien en zolang daarbij door anderen geen onaanvaardbare overlast ondervonden wordt.

 

Het beleid maakt onderscheid tussen onwenselijk gedrag en overtredingen in de zin van strafbare feiten. Plegers van strafbare feiten worden (waar mogelijk) verwezen naar Halt voor een buiten justitiële straf of zij krijgen een bekeuring. De gemeente wil juist onwenselijk gedrag aanpakken middels het kaartensysteem ‘Hanging by the rules’. Doel is om jongeren uit de anonimiteit te halen en met hen en hun ouder(s)/ verzorger(s) het probleem/gedrag aan te pakken en waar mogelijk op te lossen.

Bij onwenselijk gedrag krijgen jongeren een gele kaart uitgereikt door de gemeente, vergezeld met een brief voor de ouder(s)/ verzorger(s). Hierin wordt vermeld waarom de jongere de kaart krijgt en wat de aanpak van de gemeente is.

Vertoont een jongere nogmaals onwenselijk gedrag dan krijgt hij een tweede gele kaart uitgereikt door de gemeente vergezeld met een brief voor de ouder(s)/ verzorger(s). In deze brief wordt ondersteuning aangeboden door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Blijft ondanks dit de jongere nog steeds onwenselijk gedrag vertonen, dan wordt een rode kaart uitgereikt.

De jongere en zijn/haar ouder(s)/ verzorger(s) worden uitgenodigd op het gemeentehuis. Samen met de politie en een hulpverlener wordt het gedrag van de jongere besproken. Als de uitnodiging niet wordt aanvaard, wordt de zaak opgepakt door het veiligheidshuis Breda. Blijft de jongere ook daarna nog onwenselijk gedrag vertonen, dan wordt gekeken naar een gerichte aanpak vanuit het veiligheidshuis.

 

Samenscholingsverbod

Bovengenoemd uitgangspunt inzake de openbare ruimte als ontmoetingsplaats neemt echter niet weg dat in de nacht de belangen van met name omwonenden speciale aandacht en bescherming verdienen. Hierom heb ik besloten tot het opstellen van deze beleidsregel waarin het samenscholingsverbod nader wordt gespecificeerd ten behoeve van een effectief optreden tegen verstoringen van de nachtrust.

 

Het samenscholingsverbod is opgenomen in artikel 2:1 van de Apv en luidt:

 

 

Artikel 2:1 Samenscholing en ongeregeldheden

  • 1.

    Het is verboden op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden.

  • 2.

    Hij die op een openbare plaats aanwezig is bij een voorval waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan, of bij een tot toeloop van publiek aanleiding gevende gebeurtenis waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan, dan wel zich bevindt in of aanwezig is bij een samenscholing, is verplicht op bevel van een ambtenaar van politie zijn weg te vervolgen of zich in de door hem aangewezen richting te verwijderen.

  • 3.

    Het is verboden zich te begeven of te bevinden op openbare plaatsen die door of vanwege het bevoegd gezag of vanwege het bevoegde bestuursorgaan in het belang van de openbare veiligheid of ter voorkoming van ongeregeldheden zijn afgezet.

  • 4.

    De burgemeester kan ontheffing verlenen van het in het derde lid gestelde verbod.

  • 5.

    Het bepaalde in de voorgaande leden geldt niet voor betogingen, vergaderingen en godsdienstige en levensbeschouwelijke samenkomsten als bedoeld in de Wet openbare manifestaties.

Op basis van deze tekst is de politie te allen tijde bevoegd op te treden tegen ongewenste samenscholing en kan ze burgers sommeren zich uit een gebied te verwijderen.

Toch is het nu wenselijk om door het vaststellen van specifieke bepalingen voor de omgeving van De Kwinter deze bepaling in de Apv te expliciteren en duidelijkheid te scheppen over het toegepaste handhavingsregime. Met name voor de voor de nachtrust bestemde tijd.

Op basis van deze overwegingen heb ik na overleg met politie en Openbaar Ministerie besloten het samenscholingsverbod in artikel 2:1 Apv strikt te hanteren in de omgeving van De Kwinter (het gebied zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende kaart) .

Het samenscholingsverbod in artikel 2:1 van de Apv zal in dit gebied strikt worden gehandhaafd door de politie en de BOA. Waarbij het zich tussen 23.00 uur en 06.00 uur ophouden in een groep met meer dan vier personen aangemerkt wordt als een door dit artikel verboden vorm van samenscholing.

Bekendmaking en inwerkingtreding

Deze beleidsregel zal conform artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht bekend gemaakt worden en kan worden aangehaald als “Beleidsregel samenscholingsverbod omgeving de Kwinter”.

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 november 2012 en geldt gedurende 6 maanden.

Aldus vastgesteld op 29 oktober 2012

De burgemeester van Werkendam,

mw. drs. C.G.J. Breuer.