Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Barendrecht

Agenda Jeugd, Beleidsspeerpunten 2011-2012 Gemeente Barendrecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBarendrecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAgenda Jeugd, Beleidsspeerpunten 2011-2012 Gemeente Barendrecht
CiteertitelAgenda Jeugd, Beleidsspeerpunten 2011-2012 Gemeente Barendrecht
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp
Externe bijlageBeleidsspeerpunten 2011-2012

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is vastgesteld en bekendgemaakt als onderdeel van het verzamelbesluit ‘Verordening implementatie Wet elektronische bekendmaking 2012\Raad’.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-09-2012nieuwe regeling

18-09-2012

Blik op Barendrecht, 20-09-2012

338815

Tekst van de regeling

Intitulé

Agenda Jeugd, Beleidsspeerpunten 2011-2012 Gemeente Barendrecht

De raad van de gemeente Barendrecht;

 

overwegende, dat jeugdbeleid een integraal onderdeel van het Wmo-beleidskader is als het gaat om preventief jeugdbeleid (Prestatieveld 2) en dat dit beleidsterrein geldt als aanvulling op de taken die in andere wetgeving zijn vastgelegd, zoals de Wet Publieke Gezondheid en de Leerplichtwet;

 gelet op de bepalingen in de Gemeentewet;

gehoord het advies van de Commissie Samenleving van 31 mei 2011;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 mei 2011;

 

besluit: 

vast te stellen de “Agenda Jeugd, Beleidsspeerpunten 2011-2012 Gemeente Barendrecht”

1.         INLEIDING

 

Verreweg de meeste kinderen in Barendrecht vinden dat zij een goede jeugd hebben. Zij genieten van de natuur- en recreatiemogelijkheden en de vele sportfaciliteiten die Barendrecht te bieden heeft. Zij zijn blij met vrienden en bekenden die zij in en rond Barendrecht hebben en genieten van de gezelligheid die deze contacten met zich meebrengt. Over het algemeen groeien zij zonder grote problemen op tot betrokken en zelfstandige volwassenen.

 

Voor al deze jeugdigen wil de gemeente Barendrecht voldoende mogelijkheden bieden om hun talenten te ontplooien. En met ons preventieve jeugdbeleid zijn wij erop gericht om zo veel mogelijk problemen rond opvoeden en opgroeien te voorkomen.

 

Wij spreken van de Agenda Jeugd, maar in werkelijkheid gaat het over zeer verschillende inwoners van Barendrecht van verschillende leeftijden, met diverse achtergronden en uiteenlopende talenten en ambities.

 

De gemeente Barendrecht heeft dan ook de volgende visie op het jeugdbeleid:

 

VISIE:

 

De gemeente Barendrecht gaat uit van een positieve ontwikkelingsgerichte visie.

Dat het met zo veel mogelijk kinderen en jongeren in de leeftijd 0 tot en met 23 jaar goed gaat en dat zij voldoende kansen en ontwikkelingsmogelijkheden aangeboden krijgen, om zich zo te ontplooien tot actieve, zelfstandige en mondige burgers.

 

 

Daarbij heeft de gemeente Barendrecht ook een missie geformuleerd.

 

MISSIE:

 

De missie van de gemeente Barendrecht bestaat uit het ondersteunen van kinderen en jongeren in hun ontplooiing en ontwikkeling naar zelfstandigheid. Dit doen wij niet alleen, maar samen met onze partners op het gebied van Jeugd en in aanvulling op de taken van de ouders/verzorgers.

 

 

Zoals de missie al verwoordt: In de uitvoering van de Agenda Jeugd hebben veel instellingen, betrokken professionals en vrijwilligers en de gemeente een belangrijk aandeel. Het is onze taak om te zorgen dat de verschillende initiatieven en activiteiten van alle betrokkenen elkaar versterken en aanvullen. Dat doen wij door het stimuleren en faciliteren van de afstemming en samenwerking op het gebied van jeugd- en educatiebeleid op bestuurlijk, beleidsmatig en uitvoerend niveau. Ons doel hierbij is: een resultaatgericht algemeen en preventief jeugdbeleid in onze gemeente. In de Agenda Jeugd van de gemeente Barendrecht kunt u lezen welke beleidsspeerpunten wij voor de komende 2 jaar hebben geformuleerd. Deze beleidsspeerpunten zijn geformuleerd door ons als gemeente, in samenwerking met onze partners en aanvullend op de taken en verantwoordelijkheden van de ouders. De speerpunten, geformuleerd per leefgebied en eventueel per leeftijdscategorie, treft u in de volgende hoofdstukken aan.

Deze speerpunten zullen na vaststelling door de Gemeenteraad worden vertaald naar een activiteitenkalender en zullen te zijner tijd op de website worden gepubliceerd. Overigens kunnen ook lopende het jaar beleidsspeerpunten aan de Agenda Jeugd worden toegevoegd of kunnen speerpunten van de agenda worden afgevoerd.

 

Het vertrekpunt voor de Agenda Jeugd wordt gevormd door het Collegeprogramma Visie, Verbinden en Resultaat en het WMO Beleidskader van de gemeente Barendrecht 2008-2011. Daarin heeft het college van burgemeester en wethouders zich ten doel gesteld dat het jeugdbeleid en activiteiten opgesteld/georganiseerd worden door, voor en vooral met jongeren. 

 

Met het geven van gastlessen Maatschappijleer in de 3e, 4e en 5e klassen van het VMBO (CSG Calvijn/Focus Beroeps Academie, locatie De Botter), HAVO en VWO (Dalton Lyceum) is tegemoet gekomen aan het verzoek van het college om het beleid vooral in samenspraak met de jongeren tot stand te laten komen.

De interactieve lessen zijn opgebouwd volgens het principe van een tweetrapsraket: het eerste gedeelte van de les bestaat uit een uitleg over de parlementaire democratie en in het bijzonder over hoe de gemeente Barendrecht is georganiseerd. Tijdens de les worden verschillende foto’s en filmpjes van You Tube getoond.  Tijdens het tweede gedeelte van de les wordt aan de leerlingen gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Hierin wordt gevraagd naar het gebruik van de Barendrechtse voorzieningen, welke voorzieningen worden gemist en naar wat de jongeren belangrijk vinden: veiligheid, goede voorzieningen, toegang tot informatie e.d.  Op het Dalton Lyceum zijn de lessen afgesloten met een vraaggesprek tussen de leerlingen en de wethouder Jeugd, mevrouw Stephanie ter Borg en de wethouder Onderwijs, de heer Jeroen Gebben.  Voor de leerlingen van De Botter wordt een tegenbezoek aan het gemeentehuis georganiseerd, waarbij een uitgebreide rondleiding op het programma staat en kennismaking met de dan in huis zijnde bestuurders.

 

Uiteindelijk hebben 189 leerlingen de vragenlijst ingevuld. De resultaten zijn verwerkt en als Bijlage 1 bijgevoegd. Tevens zullen de resultaten worden gebruikt om de keuzes met betrekking tot de onderwerpen die op de Agenda Jeugd worden gezet, te onderbouwen.

 

Met de partners zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd voor de Agenda Jeugd:

 

  • 1.

    De ontplooiing, ontwikkeling en ontmoeting van de jeugd staat centraal

In het Barendrechtse jeugdbeleid laten we ons leiden door wat iedere jeugdige nodig heeft om de talenten binnen zijn of haar mogelijkheden, zo optimaal mogelijk te ontplooien. Opgroeien is een dynamisch proces. In verschillende levensfasen hebben kinderen verschillende behoeften en lopen kinderen verschillende risico’s. Bij de uitwerking en invoering van ons beleid betrekken wij op een actieve manier ook jeugdigen en hun ouders zelf. Door het regelmatige contact tussen jongeren en de gemeente krijgen we een beter beeld van hun wensen, meningen en behoeften. En zo kunnen wij daar met onze besluiten beter rekening mee houden.

 

  • 2.

    Iedereen doet mee

In Barendrecht vinden wij het belangrijk dat iedereen op een volwaardige manier kan deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Wij willen ruimte en ontwikkelingsmogelijkheden voor alle kinderen en jongeren bieden.

Ook vinden wij het belangrijk dat jongeren betrokken zijn bij de Barendrechtse samenleving en daar hun steentje aan bijdragen. Hierin kunnen we nog een grote slag maken. Door jeugdparticipatie een prominente plaats op de Agenda Jeugd te geven, verwachten wij de stem van de jeugd de komende jaren een structurele plaats te kunnen geven in ons beleid. Immers, kinderen en jongeren in Barendrecht moeten hun eigen dingen kunnen doen en de hun gegeven talenten kunnen ontwikkelen. Wij streven ernaar om hen bewust te maken van hun mogelijkheden en willen op een actieve, laagdrempelige manier stimuleren tot jeugdparticipatie. Als ze eigen ideeën hebben, dan weten ze de weg naar de gemeente te vinden en proberen we ze vervolgens te ondersteunen om hun doel te bereiken. Toegankelijkheid, laagdrempeligheid en bekendheid van de voorzieningen en activiteiten is dan ook een voorwaarde. Bovendien zullen we, daar waar het een specifieke leeftijdsgroep betreft, de jongeren vragen om met ons mee te denken. Het Kids Only-concept is hierbij in Barendrecht een beproefd middel. Om kinderen mee te laten denken over de inrichting van de speelruimte worden sinds 2008 Kids Only-middagen georganiseerd. Tijdens deze middagen krijgen zij de kans om samen met de gemeente hun speelplek te ontwerpen. De gemeente maakt als eindverantwoordelijke de uiteindelijke keuze met betrekking tot het ontwerp en de speeltoestellen. Dit wordt teruggekoppeld aan de bewoners en de kinderen.

 

  • 3.

    We doen het samen

Vanuit onze rol zetten wij ons als gemeente Barendrecht in om de samenhang en de samenwerking in het jeugdbeleid  te bevorderen.  Er zijn immers vele organisaties werkzaam op dit brede beleidsterrein. Voor een aanpak waarin de Barendrechtse jeugd centraal staat, moeten we soms over de schotten van de eigen organisatie heen durven kijken. De bestaande organisatiegrenzen, de formele taakafbakeningen en alle belangen van de individuele instellingen staan soms een doeltreffende en snelle hulp of aanpak in de weg. Wij vinden het van groot belang dat iedere partner zorgt voor een goede aansluiting op de activiteiten van de overige partners en wij zullen samenwerkingsverbanden ondersteunen. Om te komen tot meer samenwerking en samenhang tussen de verschillende activiteiten, is het noodzakelijk dat we kennis hebben van elkaars aanbod en werkzaamheden. Mede door de wijze waarop het subsidiebeleid in de Gemeente Barendrecht is vormgegeven, worden samenwerken en samenhang tussen de verschillende organisaties gestimuleerd.

 

Een goede samenwerking en samenhang van de activiteiten is tevens noodzakelijk om te kunnen komen tot een zogenaamde sluitende aanpak van begeleiding, ondersteuning en zorg voor ouders en kinderen. Het is zaak om problemen zo vroeg mogelijk te signaleren om vervolgens adequate hulp te kunnen bieden. De afstemming is met name van groot belang op de schakelmomenten waarin overdracht van de ene instelling naar de andere plaatsvindt of waarbij het noodzakelijk is dat instellingen met elkaar samenwerken. Daarom kiezen wij in Barendrecht voor een integrale netwerkbenadering van jeugd-, onderwijs-, en veiligheidsbeleid.

 

Als partner zien wij niet alleen de organisaties en instellingen die werkzaamheden verrichten voor, door en met kinderen en jongeren, maar als belangrijkste partner zien wij de ouders: opvoeden is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ouders. Zo werd tijdens de conferentie in het kader van Ieder Kind Wint op 29 september 2010 besloten dat we de  verantwoordelijkheid van het opvoeden aan de ouders, ook als het voor de ouders minder makkelijk gaat, aan hen moeten teruggeven.

Hulp moet er toe leiden dat ouders versterkt worden in hun kracht en zelfredzaamheid. Meer en beter contextgerichte hulp verlenen, gericht op het versterken van vaardigheden van het gezin. Door contact te hebben met de ouders kunnen we tijdig ondersteuning bieden als het even niet makkelijk gaat. Als het nodig is, worden ouders aangesproken op deze verantwoordelijkheid en in het uiterste geval kunnen ze worden verplicht om ondersteuning te accepteren.

 

 

Middelen

De Agenda Jeugd van Barendrecht is samengesteld zowel op basis van bestaand beleid, initiatieven en voorzienbare ontwikkelingen als op basis van nieuw beleid. Voor de uitvoering van de Agenda Jeugd zijn voldoende middelen beschikbaar, te beginnen met het begrotingsjaar 2011. Voor het jaar 2012 is binnen de begroting Jeugd een bedrag van €17.000,- gereserveerd in het kader van het nieuwe jeugdbeleid. Ook staat in het collegeprogram 2010-2014 dat er budget ter beschikking wordt gesteld voor de uitvoering van initiatieven die door jongeren zelf worden opgepakt.

 

Verder zullen voor de uitvoering van speerpunten die meer dan één discipline/beleidsterrein beslaan, ook ‘potjes’ van verschillende afdelingen worden aangesproken. De uitvoering van die speerpunten hoeft niet per definitie uit het budget Jeugd te worden gefinancierd.

 

De financiële vooruitzichten voor de begrotingsjaren 2013 en verder, zijn ongewis in verband met grotere bezuinigingen van de Rijksoverheid en de gevolgen daarvan voor de gemeentebegroting. De gemeente is namelijk voor een deel afhankelijk van doeluitkeringen (CJG en Onderwijs Achterstandenbeleid) en voor een deel van de invulling van het gemeentefonds. Omdat de agenda een dynamisch karakter kent is het mogelijk om te anticiperen op eventuele wijzigende (financiële) omstandigheden,

 

 

Cijfers

 

In Barendrecht wonen op 1 januari 2011 14.725 kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 23 jaar.

 

 

De prognoses laten zien dat vanaf 2012 tot 2020 er een steeds kleinere bevolkingsgroei zal plaatsvinden.

Aldus besloten in openbare vergadering

van de raad van de gemeente Barendrecht

van 21 juni 2011

 

 

De griffier                                    De voorzitter

 

 

 

Mevrouw mr. G.E. Figge                         drs. J. van Belzen