Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Limburg

Nadere subsidieregels regionale sloop leegstaande agrarische bebouwing

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLimburg
OrganisatietypeProvincie
Officiële naam regelingNadere subsidieregels regionale sloop leegstaande agrarische bebouwing
CiteertitelNadere subsidieregels regionale sloop leegstaande agrarische bebouwing
Vastgesteld doorgedeputeerde staten
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpagrarische sector, ruimtelijke ordening

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Subsidieverordening 2012 Provincie Limburg, Algemene wet bestuursrecht

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-09-201201-01-2015nieuwe regeling

25-09-2012

Provinciaal Blad, 2012, 76

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere subsidieregels regionale sloop leegstaande agrarische bebouwing

NADERE SUBSIDIEREGELS REGIONALE SLOOP LEEGSTAANDE AGRARISCHE BEBOUWING 

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • 1.

    Aanvrager: de eigenaar(s) dan wel de eigenaar(s) samen met de gebruiksgerechtigde(n) van een agrarisch bedrijf, die zich in overeenstemming met artikel 2 van deze sloopregeling, heeft dan wel hebben aangemeld voor deelname aan de Nadere subsidieregels regionale sloop leegstaande agrarische bebouwing. De subsidieregeling is een locatie gebonden regeling.

  • 2.

    Agrarisch bedrijf: Een bedrijf dat middels bedrijfsmatige activiteiten gericht is op het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van dieren, met daarin onderscheid tussen:

    • a.

      grondgebonden agrarisch bedrijf, waaronder wordt begrepen een akkerbouw bedrijf en/of een veehouderij, niet zijnde een intensieve veehouderij en waaronder mede begrepen een productiegerichte paardenhouderij (met dien verstande dat een gebruiksgerichte paardenhouderij (manege) niet als agrarisch bedrijf kan worden aangemerkt);

    • b.

      intensief veehouderijbedrijf;

    • c.

      intensieve kwekerij, waaronder een viskwekerij en champignonkwekerij;

    • d.

      melkveehouderij.

  • 3.

    Bouwkavel: een bouwvlak of bouwblok welk door bouwgrenzen op de plankaart is omgeven, waarbinnen volgens het geldend bestemmingsplan een gebouw of complex van gebouwen mag worden gebouwd.

  • 4

    . Omgevingsvergunning bouw: vergunning verleend krachtens artikel 40, eerste lid, van de Woningwet dan wel een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk verleend krachtens artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wabo.

  • 5.

    Bouwwerk: elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, welke hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.

  • 6.

    Bedrijfsgebouw: elk bouwwerk dat betrokken is bij de uitvoering van het bedrijf, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.

  • 7.

    Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML): Middels een bestuursovereenkomst zijn de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert, samen met de Provincie Limburg, aan de slag gegaan met regionale gebiedsontwikkeling. Doel van deze samenwerking is om samen met private partijen de gewenste ontwikkelingen in Midden-Limburg vorm te geven.

  • 8.

    Omgevingsvergunning activiteit milieu: vergunning verleend krachtens artikel 8.1, eerste lid, van de Wet Milieubeheer dan wel een omgevingsvergunning voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting verleend krachtens artikel 2.1, eerste lid, onder e, van de Wabo.

  • 9.

    Besluit landbouw: houdende regels voor akkerbouw- of tuinbouwbedrijven met open grondteelt, melkrundveehouderijen, gemechaniseerde loonbedrijven, witloftrekkerijen, teeltbedrijven met eetbare paddenstoelen, paardenhouderijen, kinderboerderijen, kleinschalige veehouderijen, spoelbassins en opslagen van vaste mest.

  • 10.

    Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL): Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) vastgesteld door Provinciale Staten op 22 september 2006 met actualisatie in 2008, 2009, 2010, dat geplaatst is op http://portal.prvlimburg.nl/poldigitaal.

  • 11.

    Slopen: het (doen) afbreken en verwijderen van gebouwen (met uitzondering van de bedrijfswoning), bouwwerken, (erf)verharding, putten, funderingen ten dienste van het veehouderijbedrijf, het afvoeren van puin en afval en het egaliseren van het perceel, evenals het, voor zover wettelijk verplicht, wegnemen van de bodemverontreiniging.

  • 12.

    Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo): de Wet (in werking getreden op 1 oktober 2010) die de omgevingsvergunning regelt, waarbij de vergunningverlening voor onder andere bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu geïntegreerd wordt.

  • 13.

    Grootschalige verblijfsrecreatie: zijnde die locaties zoals die door de gemeenten zijn aangereikt.

Artikel 2 Doelgroep

Voor subsidie kunnen uitsluitend in aanmerking komen: Particulieren en voormalige landbouwers of landbouwers met bedrijfslocaties in de gemeenten Echt- Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Weert welke hun bedrijf hebben beëindigd of zullen beëindigen en niet meer als bedrijf aan het economisch verkeer deelnemen. Ook als de bedrijfsvoering feitelijk is gestopt en er geen Omgevingsvergunning activiteit milieu of melding conform het Besluit Landbouw meer aanwezig is, maar de bebouwing niet gesloopt is, kan subsidie worden aangevraagd.

HOOFDSTUK 2 VOORWAARDEN/CRITERIA

Artikel 3 Subsidiecriteria

  • 1

    Alle bedrijfsgebouwen worden ter plekke gesloopt, inclusief de gebouwen, bouwwerken en voorzieningen ten dienste van het agrarische bedrijf m.u.v. de gebouwen die in de nieuwe bestemming passen. De (bedrijfs)woning komt niet voor een sloopsubsidie in aanmerking en behoeft niet gesloopt te worden. De subsidieaanvrager dient een principeverklaring van de gemeente te overleggen waarin de gemeente verklaart in te stemmen met de bestemmingswijziging en het niet slopen van een deel van de bedrijfsgebouwen.

  • 2

    De te slopen bedrijfsgebouwen dienen een totale oppervlakte te hebben van tenminste 300 m2.

Artikel 4 Verplichtingen van de subsidieontvanger 

In aanvulling op de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene Subsidieverordening 2012 Provincie Limburg heeft de subsidieontvanger de volgende verplichtingen:

  • 1.

    Alle bedrijfsactiviteiten op de betreffende bouwkavel dienen, voor zover dit nog niet is gebeurd, te worden beëindigd.

  • 2.

    Hij moet beschikken over afschrift van sloopmelding, welke uiterlijk 4 weken voor aanvang van de sloopwerkzaamheden bij de gemeente moet worden ingediend. Deze meldingsplicht geldt voor de situaties waarvoor tot 1 april 2012 een vergunningplicht gold.

  • 3.

    Alle bedrijfsgebouwen (met uitzondering van de bedrijfswoning), bouwwerken en (erf)verhardingen op de betreffende bouwkavel worden gesloopt en afgevoerd in overeenstemming met de daarvoor geldende wettelijke voorschriften, en conform de sloopmelding/-vergunning.

  • 4.

    Sloop en afvoer van putten, funderingen en overige ondergrondse voorzieningen en egalisatie van het perceel ter plekke van gesloopte ondergrondse voorzieningen in overeenstemming met de daarvoor geldende wettelijke voorschriften, en conform de sloopmelding/-vergunning.

  • 5.

    Bodemonderzoek is uitgevoerd conform de geldende regels of wettelijke bepalingen, met dien verstande dat tenminste: voor het deel van de bouwkavel dat wijzigt naar een andere bestemming een vooronderzoek (conform NEN 5725) wordt uitgevoerd en voor de delen van de locatie waarvoor uit het vooronderzoek is gebleken dat deze verdacht zijn voor het voorkomen van bodemverontreiniging een verkennend (conform NEN 5740) en zo nodig nader bodemonderzoek is verricht, waarmee voldoende inzicht in de bodemverontreinigde situatie ontstaat.

  • 6.

    Bodemverontreiniging op de bouwkavel, indien aanwezig, is verwijderd tot het vereiste kwaliteitsniveau en de vrijkomende bodem is afgevoerd in overeenstemming met de daarvoor geldende wettelijke voorschriften.

  • 7.

    Afgifte van een schriftelijke verklaring dat subsidieontvanger meewerkt met de wijziging van bestemming van de bouwkavel door het bevoegd gezag, zodanig dat de ondergrond waar de gesloopte bedrijfsgebouwen hebben gestaan geen deel meer uitmaakt van de bouwkavel.

  • 8.

    Hij moet een positieve schriftelijke principeverklaring van de gemeente met betrekking tot de wijziging van de bestemming en het niet slopen van een deel van de bedrijfsgebouwen overleggen. Deze dient uiterlijk 12 weken na de uiterste indieningsdatum afgegeven te worden.

  • 9.

    De omgevingsvergunning activiteit milieu, indien verleend, voor de uitoefening van het veehouderijbedrijf op de betreffende bouwkavel is/wordt ingetrokken, dan wel zodanig gewijzigd dat de uitoefening van het veehouderijbedrijf niet meer mogelijk is.

  • 10.

    Grondslag voor de vergoeding vormen legaal (bouwvergunning) aanwezige bedrijfsonderdelen.

  • 11.

    Sloop dient binnen 12 maanden na datum van verzending van de beschikking tot subsidieverlening en wat betreft de 1e tranche uiterlijk op 1 december 2014 te hebben plaatsgevonden.

Artikel 5 Meldingsplicht

  • 1

    De subsidieontvanger doet onverwijld schriftelijk melding aan Gedeputeerde Staten, zodra aannemelijk is dat:

    • a.

      de gesubsidieerde activiteiten niet of niet geheel zullen worden verricht; en/of

    • b.

      niet, of niet geheel aan de wettelijke en in de beschikking opgelegde verplichtingen en/of voorwaarden zal worden voldaan.

  • 2

    De melding kan aanleiding zijn om het subsidiebedrag ten nadele van de subsidieontvanger te wijzigen.

Artikel 6 Weigeringsgronden

Geen subsidie wordt verstrekt voor de sloop van gebouwen van een agrarisch bedrijf:

  • a.

    waarvoor al op grond van een ander project of een andere regeling een vergoeding is verleend of verleend gaat worden;

  • b.

    dat is aangemeld voor een ander project of andere regeling betreffende de verplaatsing of beëindiging van het agrarisch bedrijf, waarbij een vergoeding voor de sloop van gebouwen en overige bedrijfsgebouwen kan worden verkregen;

  • c.

    die een monumentaal pand betreffen;

  • d.

    die een cultuurhistorische waarde heeft. De beoordeling hiervan ligt bij de gemeente;

  • e.

    in het geval ter plekke van de gebouwen, nu woningbouw is toegestaan volgens het geldende of in voorbereiding zijnde bestemmingsplan, als bedoeld in artikel 3.1, van de Wet ruimtelijke ordening, of volgens een geldend projectbesluit als bedoeld in artikel 3.10, van deze wet dan wel een omgevingsvergunning voor het buitenplans afwijken van een bestemmingsplan, inpassingspan of beheersverordening, verleend krachtens artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo;

  • f.

    waartoe de ondernemer al middels een overeenkomst verplicht is of verplicht wordt op grond van een ander besluit of andere afspraak om over te gaan tot sloop van de aanwezige bedrijfsgebouwen.

  • g.

    waarvoor de gemeente geen positieve principe verklaring afgeeft voor toekomstige bestemming en daarbij behorende regels.

HOOFDSTUK 3 FINANCIËLE ASPECTEN

Artikel 7 Subsidieplafond en verdeling

  • 1

    Gedeputeerde Staten stellen het subsidieplafond voor de eerste tranche van deze regeling vast op € 950.000,00. Voor de tweede tranche kunnen Gedeputeerde Staten eveneens een subsidieplafond vaststellen.

  • 2

    Indien honorering van alle aanvragen die voor subsidie in aanmerking kunnen komen zou leiden tot een overschrijding van het subsidieplafond, rangschikken Gedeputeerde Staten de aanvragen op basis van de volgende criteria, op afnemende prioriteit waarbij a de hoogste prioriteit heeft en e de laagste. Voor de bepaling van de kernrand wordt de geurverordeningskaart van de gemeenten als kader toegepast.

    • a.

      Agrarische gebouwen met een omgevingsvergunning activiteit milieu, welke gelegen zijn in de kern en binnen 500 meter van een kernrand.

    • b.

      (voormalige) agrarische gebouwen zonder een omgevingsvergunning activiteit milieu, welke gelegen zijn in de kern en binnen 250 meter van een kernrand.

    • c.

      Agrarische gebouwen met een omgevingsvergunning activiteit milieu welke gelegen zijn binnen een zone van 250 meter van aangewezen grootschalige verblijfsrecreatie.

    • d.

      Agrarische gebouwen zonder een omgevingsvergunning activiteit milieu, welke gelegen zijn binnen een zone van 150 meter van aangewezen grootschalige verblijfsrecreatie, Van deze laatste vorm van bedrijfsrecreatie zijn de adressen terug te vinden in bijlage 1.

    • e.

      Prioritering op basis van landschappentypen binnen het landschapskader Noord- en Midden-Limburg met een onderverdeling in bos- en mozaïeklandschap, dalenlandschap en oude cultuurlandschap.

Artikel 8 Subsidiebedrag

  • 1.

    De subsidie bestaat uit een vaste vergoeding per m2 asbest of vloeroppervlak voor gebouwen, kelders, sleufsilo’s, vloerplaten, betonnen, of geasfalteerde erfverharding tot maximaal € 25 /m2. De volgende subsidiebedragen per m2 worden gehanteerd:

Te slopen objecten

Subsidievergoeding per m2  

Gebouwen

€ 15,00

Asbest (gebouwen)

€ 7,50

Kelder

€ 2,50

Sleufsilo/voerplaat, betonnen/geasfalteerde (erf)verharding

€ 3,00

  • 2.

    Grondslag voor de vergoeding vormen legaal (bouwvergunning) aanwezige bedrijfsonderdelen

HOOFDSTUK 4 AANVRAAGPROCEDURE

Artikel 9 Indienen aanvraag

  • 1

    Een subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend bij Gedeputeerde Staten met gebruikmaking van het standaard aanvraagformulier dat geplaatst is op de website van de Provincie Limburg: www.limburg.nl/subsidies > actuele subsidieregelingen en op de website van de gebiedsontwikkeling Midden-Limburg: www.midden-limburg.eu > subsidieregeling regionale sloop.

  • 2

    De aanvraag kan uitsluitend worden ingediend door de in artikel 2 genoemde aanvragers.

  • 3

    De aanvraag dient een volledig ingevuld en rechtsgeldig ondertekend standaard aanvraagformulier te bevatten en te zijn voorzien van bijlagen zoals aangegeven in het formulier en dient te worden verzonden naar het op het formulier aangegeven adres (Gedeputeerde Staten van Limburg, afdeling Vergunningen en Subsidies, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht).

  • 4

    Aan het aanvraagformulier dient in ieder geval een activiteitenplan te worden toegevoegd.

Artikel 10 Termijnen voor indienen aanvraag

Binnen deze subsidieregeling zijn twee tranches waarbinnen een subsidieaanvraag kan worden ingediend. De eerste tranche loopt van 1 november 2012 tot 1 december 2012. De datum voor de tweede tranche wordt in een later stadium bekend gemaakt.  

Tranche

Indienen aanvraag vóór:

1 november 2012

1 december 2012

 Artikel 11 Behandeling aanvragen

Op deze regeling is de zogenaamde tendersystematiek van toepassing. In afwijking van artikel 11, tweede lid, van de Algemene Subsidieverordening 2012 Provincie Limburg begint de beslistermijn pas te lopen 12 weken na sluiting van de vastgestelde indieningstermijn.

Artikel 12 Afwijzen aanvraag

  • 1

    Subsidieaanvragen die buiten de termijnen van artikel 10 worden ingediend, worden afgewezen.

  • 2

    De subsidieaanvraag moet m.u.v. de in artikel 4, achtste lid, genoemde principeverklaring, binnen de looptijd van de tranche compleet zijn ingediend.

  • 3

    De datum van de poststempel is bepalend. Bij persoonlijk aangeleverde aanvragen is de ontvangststempel van de Provincie Limburg dan wel de datum van het verkregen bewijs van ontvangst bepalend.

  • 4

    Bij onvolledig ingediende aanvragen geldt de datum waarop de aanvraag volledig is.

Artikel 13 Aanvraag subsidievaststelling

  • 1

    Een subsidieontvanger van een subsidie van € 25.000,00 of meer dient uiterlijk 3 maanden na afronding van de sloopwerkzaamheden een verzoek om vaststelling in bij Gedeputeerde Staten.

  • 2

    De subsidieontvanger voegt bij het verzoek om vaststelling een schriftelijke verklaring van de gemeente dat is gesloopt zoals voorgeschreven in de sloopmelding/-vergunning dan wel de omgevingsvergunning voor het slopen krachtens artikel 2.2, eerste lid, van de Wabo of artikel 2.1, eerste lid, onder g, van de Wabo en in overeenstemming met de voor sloop geldende wettelijke vereisten.

HOOFDSTUK 5 SLOTBEPALINGEN

Artikel 14 Advies

Aanvragen om subsidie worden voor advies voorgelegd aan externe adviseurs van GOML.

Artikel 15 Hardheidsclausule

  • 1

    In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslissen Gedeputeerde Staten.

  • 2

    Indien toepassing van het bepaalde in deze regeling naar het oordeel van Gedeputeerde Staten tot kennelijke onbillijkheden leidt, kunnen Gedeputeerde Staten van enige bepaling afwijken.

     

     

Artikel 16 Inwerkingtreding, beëindiging en citeertitel

  • 1

    Deze nadere regels treden in werking op de dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad

  • 2

    Deze nadere regels vervallen met ingang van 1 januari 2015, met dien verstande dat ze van toepassing blijven op aanvragen die vóór die datum zijn ingediend en op subsidiebesluiten die vóór die datum zijn genomen, ook voor de volgende stappen in het traject.

  • 3

    Deze regeling kan worden aangehaald als: “Nadere subsidieregels regionale sloop leegstaande agrarische bebouwing”.  

Gedeputeerde Staten voornoemd, drs. Th.J.F.M. Bovens, voorzitter mr. A.C.J.M. de Kroon, secretaris Uitgegeven, 27 september 2012 De secretaris, mr. A.C.J.M. de Kroon  

Algemeen Geanalyseerd en uiteindelijk geconcludeerd is dat vanwege ontwikkelingen in de sector veehouderij in de komende periode veel gebouwen en bouwpercelen in het buitengebied hun huidige functie zullen verliezen. Hiermee behoort deze kille sanering van ca. 200 bedrijven tot een van de belangrijkste bedreigingen voor leefbaarheid op het Midden-Limburgse platteland. Vanwege het feit dat het huidige instrumentarium is uitgeput (provinciale sloopregeling), achterhaald is door de tijd (Ruimte voor Ruimte) of vaak conflicterend is met Europese staatssteunregels (bedrijfsverplaatsing), hebben de gemeenten in Midden-Limburg (Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert) zelf het initiatief genomen tot een gezamenlijk plan. Met behulp van dit stimuleringsplan willen de gemeenten in Midden-Limburg bevorderen dat deze gebouwen, wanneer hergebruik niet mogelijk is, worden gesloopt. De regionale sloopregeling is een stimuleringsregeling die niet kostendekkend zal zijn maar wel leidt tot een steuntje in de rug voor het besluit om het bedrijf te slopen. Doel van het stimuleringsplan regionale sloop veehouderijbedrijven is het realiseren van de verbetering van de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit, de leefbaarheid en de milieukwaliteit op het Midden- Limburgse platteland. Daarom zal de subsidieontvanger moeten meewerken aan de aanpassing van de planologische besluiten en vergunningen zodanig dat de ontstening en milieuwinst ter plaatse ook een blijvend karakter heeft. Artikelsgewijs Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de definities van de begrippen ‘gebouw’, ‘bouwwerk’, etc. is aangesloten bij de omschrijvingen opgenomen in onder andere ‘Besluit landbouw’ en ‘Op de digitale leest, standaardaanbevelingen voor de kaart en de voorschriften van het digitaal uitwisselbare bestemmingsplan’ van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (NIROV), Den Haag, juni 2003. Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. Deze wet regelt dat er nog maar één loket is voor vergunningen die betrekking hebben op o.a. milieu, bouwen, slopen, kappen, etc. Onder agrarisch bedrijf wordt in deze regeling geen glastuinbouwbedrijf verstaan. M.a.w. er wordt geen subsidie verleend voor de sloop van Glasopstanden (=constructie van staand glas of een staande constructie van met glas overeenkomend materiaal). Artikel 2 Doelgroep Stuurgroep GOML is initiatiefnemer van deze regeling. Gedeputeerde Staten van Limburg verstrekken in het kader van de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg programmalijn Landbouw, Natuur en Recreatie, aan voormalige landbouwers of landbouwers welke hun bedrijf beëindigen en niet meer als onderneming aan het economisch verkeer deelnemen, een subsidie voor de sloop van het volledige agrarische bedrijf. Dit betekent dat de sloop van gebouwen die in het verleden voor de uitoefening van het agrarisch bedrijf dienst hebben gedaan maar thans niet meer, en waarvoor nog een omgevingsvergunning activiteit milieu 10 of melding actueel is of actueel was, voor subsidie in aanmerking komt. Ook als de bedrijfsvoering al gestopt is maar de bebouwing nog niet gesloopt is kan subsidie aangevraagd worden. Artikel 3 Subsidiecriteria De in aanmerking komende agrarische bedrijven moeten een minimale oppervlakte hebben van 300 m2 bedrijfsgebouwen en op één bouwkavel gelegen zijn. De (bedrijfs)woning komt niet voor een sloopsubsidie in aanmerking en behoeft niet gesloopt te worden. Verder dient de subsidieaanvrager een principeverklaring van de gemeente te overleggen waarin de gemeente verklaart in te stemmen met de bestemmingswijziging. Gebleken is dat aanvragers graag een klein gedeelte willen laten staan of iets willen terugbouwen voor hobby- of onderhoudswerktuigen. Hierbij bepaalt de gemeente zelf of men wil meewerken aan het sloopplan en bepaalt of er subsidie verstrekt wordt voor de slooplocatie waar een klein gedeelte wordt terug gebouwd. De gemeente bepaalt hoeveel aan bijgebouwen er mogen worden bijgebouwd of mogen blijven staan. Dit is maatwerk. De richtlijn hierbij is de bijgebouwenregeling bij burgerwoningen. Het ligt niet in de lijn van de regeling dat een substantieel deel van de gesloopte stal wordt teruggebouwd als bijgebouw. De subsidieaanvrager dient twee principe verklaringen van de gemeente af te geven. Eén waaruit blijkt dat de gemeente meewerkt aan een bestemmingswijziging, zodanig dat de ondergrond waar de gesloopte bedrijfsgebouwen stonden geen deel meer uitmaakt van de bouwkavel en een tweede waaruit blijkt dat ze instemmen met het niet slopen van een deel van de bedrijfsgebouwen. Artikel 4 Verplichtingen van de subsidieontvanger De sloopvergunningplicht is per 1 april 2012 vervallen, ook voor asbestsloop. De meldingsplicht gaat gelden voor sloopklussen waarbij de hoeveelheid vrijkomend sloopafval 10m3 of meer bedraagt en bij asbestsloop. In het kort komt het erop neer dat een meldingsplicht gaat gelden voor de situaties waarvoor tot 1 april 2012 een vergunning nodig was. Bij de sloopmelding dient de volgende informatie te worden verstrekt: · gegevens van het te slopen bouwwerk; · gegevens van het sloopbedrijf dat de werkzaamheden gaat uitvoeren; · een globale stoffeninventarisatie van de aard en de hoeveelheid van de vrijkomende sloopmaterialen en de afvoerbestemming; · planning en wijze van uitvoering van de sloopwerkzaamheden; · een sloopveiligheidsplan, indien dit met het oog op de lokale situatie nodig is; · een asbestinventarisatierapport als dat op grond van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 is vereist; · informatie over de inzet van de mobiele puinbreker, indien van toepassing. Alvorens te starten met de sloop dient de aanvrager te beschikken over deze vergunning c.q. melding. De periode waarin sloop kan plaatsvinden is vanaf de datum waarop de aanvrager de ontvangstbevestiging op de subsidieaanvraag heeft ontvangen. Dit betekent dat de aanvrager op eigen risico de bedrijfsgebouwen kan (laten) slopen, voordat bekend is of er sloopsubsidie wordt toegekend. Al gesloopte bedrijven (vóór openstelling van de tranches) komen niet in aanmerking voor subsidie. Doel van het stimuleringsplan regionale sloop agrarische bedrijven is het realiseren van de verbetering van de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit, de leefbaarheid en de milieukwaliteit op het Midden- Limburgse platteland. Daarom zal de subsidieontvanger moeten meewerken aan de aanpassing van de planologische besluiten en vergunningen zodanig dat de ontstening en milieuwinst ter plaatse ook een blijvend karakter heeft. 11 Met betrekking tot de wijziging van de bestemming dient de indiener een positieve principeverklaring van de gemeente aan te reiken. Afhankelijk van de situatie kan op grond van bijvoorbeeld de Wet ruimtelijke ordening de verplichting bestaan om bodemonderzoek uit te voeren. Bovendien kunnen op grond van diverse wettelijke regels, zoals de Wet ruimtelijke ordening, de Wet bodembescherming eisen gesteld worden ten aanzien van het verwijderen van bodemverontreiniging. In artikel 7 is de minimale verplichting ten aanzien van bodemonderzoek en bodembescherming in het kader van onderhavige regelingen vastgelegd. Artikel 6 Weigeringsgronden Artikel 6, onder a; Dit lid voorkomt dubbele subsidiëring. Wanneer op grond van een andere regeling of andere afspraak er een verplichting bestaat om de bedrijfsgebouwen te slopen dan kan deze locatie niet in aanmerking komen voor de Subsidieregeling sloop agrarische bedrijven. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een deelname aan een project waarbij de VORm-systematiek wordt toegepast. Ook als al in het kader van toepassing van BOM+ afspraken met een ondernemer zijn gemaakt om bij wijze van tegenprestatie te slopen kan geen beroep op de subsidieregeling worden gedaan. Na het indienen van de aanvraag tot een subsidiebijdrage zal eerst bij de desbetreffende gemeente getoetst worden of er afspraken gemaakt zijn. Artikel 6 lid g; Bij een negatief principebesluit, waarin de gemeente verklaart niet in te stemmen met bestemmingswijziging, wordt de subsidie geweigerd. Hiermee wordt voorkomen dat er stallen gesloopt worden die nog ingezet kunnen worden voor innovatieve, duurzame concepten. Artikel 7 Subsidieplafond en verdeling Omdat de beschikbare financiële middelen voor uitvoering van deze regeling beperkt zijn hebben Gedeputeerde Staten de bevoegdheid in geval van overtekening, de subsidieaanvragen nader te prioriteren. Daarbij worden de aanmeldingen door de Gedeputeerde Staten met behulp van de in dit artikel selectiecriteria geprioriteerd op afnemende volgorde. Tot slot zal er ook, indien nodig worden geprioriteerd naar omvang, waarbij eerst de aanmeldingen met de kleinste m2 bedrijfsgebouwen en bouwwerken ten behoeve van de veehouderij in aanmerking komen. Reden hiervoor is meerledig: de bijdrage van de sloop van een groter aantal kleinere bedrijven levert een positieve bijdrage aan de benoemde doelstelling van provinciaal beleid. De bedrijven met het minste bedrijfseconomisch perspectief worden uit de markt gehaald. Dit zijn de bedrijven die het snelst verpauperen en zorgen voor verrommeling in het buitengebied. Het belangrijkste argument is dat deze individuele bedrijven bestemmingsplantechnisch over relatief ruimere ontwikkelingsmogelijkheden van het bouwkavel beschikken. Artikel 8 Subsidiebedrag De omvang van het bedrijf en het daarmee samenhangende subsidiebedrag wordt bepaald aan de hand van de in de vigerende bouwvergunning, de daarin opgenomen informatie over omvang van de bebouwing en de daadwerkelijk aanwezige bebouwing op de datum van de openstelling van de sloopregeling. Illegale gebouwen en bouwwerken komen niet in aanmerking voor sloopsubsidie evenals vergunde, maar niet gebouwde gebouwen of bouwwerken. 12 Artikel 11 Het tweede lid van artikel 11 van de Algemene Subsidieverordening 2012 Provincie Limburg stelt: ‘bij nadere regels waarbij de zogeheten tendersystematiek van toepassing is, begint in afwijking van het eerste lid, de beslistermijn van 12 weken pas te lopen op de dag na sluiting van de vastgestelde indieningstermijn.’ In afwijking hiervan begint deze termijn bij deze regeling pas te lopen 12 weken na sluiting van de vastgestelde indieningstermijn. Tot dat moment is het immers mogelijk om een positieve schriftelijke principe verklaring van de gemeente m.b.t. wijziging van de bestemming en het niet slopen van een deel van de bedrijfsgebouwen te overleggen (artikel 4, achtste lid). Artikel 13 Aanvraag subsidievaststelling Subsidies vastgesteld. Er zal steekproefsgewijs gecontroleerd worden of aan alle voorwaarden is voldaan. Voor een subsidies van € 25.000,00 of meer moet een aanvraag tot vaststelling worden ingediend. De vaststelling van de subsidie is de uiteindelijke afrekening. Hierbij wordt gecontroleerd of aan alle voorwaarden is voldaan. Als dat het geval is, wordt de subsidie definitief vastgesteld. Van belang is dat de werkzaamheden in overeenstemming met de wettelijke eisen en de voorwaarden van de sloopmelding/- vergunning dan wel omgevingsvergunning voor het slopen krachtens artikel 2.2, eerste lid, onder a, van de Wabo of artikel 2.1, eerste lid, onder g, van de Wabo. Wat dient de subsidieontvanger in ieder geval bij de vaststelling van de subsidie te overleggen? Bij de vaststelling van een verstrekt subsidiebedrag dat € 125.000,00 of meer bedraagt, een verklaring van getrouwheid van een externe accountant waaruit blijkt dat de subsidie is aangewend voor het doel waarvoor zij is verstrekt en dat de subsidieontvanger de activiteit rechtmatig heeft uitgevoerd en de subsidievoorschriften heeft nageleefd. Zie ook de Algemene Subsidieverordening 2012 Provincie Limburg op www.limburg.nl/subsidies. 13 Bijlage 1 Gemeente Roerdalen; o Kampeercentrum Reigershorst, Montfort o Kasteel Montfort en bezoekerscentrum, Montfort o Zwembad Het Sweeltje, Montfort o Roerstreekmuseum, St.Odilienberg o Kasteel Aerwinkel, Posterholt o Bungalowpark Landal Aerwinkel, Posterholt o Speeltuin Pee Wee, Posterholt o Burggolf, Herkenbosch o Het Ploensjbad, Vlodrop o Kasteel Dalenbroeck, Herkenbosch o Bezoekerscentrum de Meinweg, Herkenbosch o Camping Elfenmeer, Herkenbosch o Manege Venhof, Herkenbosch o Gitstappermoelen & speeltuin, Vlodrop o Boshotel, Vlodrop Gemeente Maasgouw o Vakantiewoningen en jachthaven Boschmolenplas, Heel o Camping en vakantiewoningen De Heelderpeel, Heel o Jachthaven en Camping De Koeweide, Wessem o Vakantiewoningen De Groeskamp, Thorn o Camping Het Vijverbroek, Thorn o Jachthaven Van de Laan, Maasbracht o Jachthaven en vakantiewoningen Porla Isola, Stevensweert o Camping, appartementen en B&B Sangershoeve, Ohé en Laak o Camping en appartementen Maashoeve, Ohé en Laak o Camping, waterwoningen en jachthaven De maasterp, Ohé en Laak Gemeente Leudal o Camping de Waterval, Neer o Camping en appartementen Lemmenhof, Ell o Kamperboerderij Bekerhof, Hunsel o Camping Geelenhof, Kelpen-Oler o Camping Diepven, Neeritter o Camping de Waterhoeve, Neeritter o Camping Stroaterhof, Haler o Recreatieoord de Leistert en Buitenhof, Roggel o Camping Leudal, Haelen Gemeente Weert o Weerterbergen, Trancheeweg 7 o Camping de IJzeren Man, Herenvenneweg 60 o ‘t Vosseven, Lochtstraat 26, Stramproy Gemeente Roermond o Resort Miarina Oolderhuuske, Oolderhuuske 1 o Jachthaven De Rosslag, Schoolstraat 46, Herten o Camping en jachthaven Hatenboer, Hatenboer 51 o Camping De Weerd, Weerdweg 22 o Dagstrand de Weerd, de Weerd 3 o Jachthaven Ascloa, Asselt