Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Stichtse Vecht

Vakantieregeling gemeente Stichtse Vecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieStichtse Vecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVakantieregeling gemeente Stichtse Vecht
CiteertitelVakantieregeling gemeente Stichtse Vecht
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. CAR/UWO, hoofdstuk 6
  2. Gemeentewet, art. 160

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-01-201101-01-201101-01-2020Nieuwe regeling

04-01-2011

Nieuwsblad voor Vecht-, Amstel-en Rijnstreek, 13-01-2011

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Vakantieregeling gemeente Stichtse Vecht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht;

 

Gelet op hoofdstuk 6 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling/Uitwerkingsovereenkomst (CAR/UWO);

 

Gelet op het gestelde in artikel 160 van de Gemeentewet waarbij de bevoegdheid tot het vaststellen, wijzigen en intrekken van rechtspositieregelingen voor het gemeentelijk personeel en gewezen personeel is opgedragen aan het college van Stichtse Vecht;

 

Na overeenstemming met de medezeggenschapsorga(a)n(en);

 

Besluit vast te stellen de volgende

 

VAKANTIEREGELING GEMEENTE STICHTSE VECHT

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Medewerker                              De ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR/UWO.

 

Volledige betrekking                   Een betrekking waarbij de arbeidsduur maximaal 1836 uur per jaar omvat en de formele arbeidsduur 36 uur per week bedraagt (artikel 1:1 lid 1 sub k van de CAR/UWO).

Artikel 2 Basis vakantieverlof

  • 1.

    Een medewerker met een volledige betrekking heeft 158,4 vakantie-uren per kalenderjaar. Voor deeltijd medewerkers geldt een aantal uren naar rato van de deeltijdfactor.

  • 2.

    Medewerkers die door het bevoegd gezag zijn aangewezen voor het verrichten van onregelmatige diensten of consignatiediensten komen in aanmerking voor 14,4 uur extra basisverlof op basis van artikel 6:2:1 CAR/UWO.

  • 3.

    Voor de berekening van het aantal vakantiedagen wordt één werkdag bij een volledige betrekking gelijk gesteld aan 7,2 vakantie-uren. Voor deeltijdmedewerkers geldt een aantal uren naar rato van de deeltijdfactor.

  • 4.

    Een medewerker kan op basis van artikel 6:2 CAR/UWO incidenteel zijn vakantieverlof vermeerderen (maximaal 50,4 uur per jaar op fulltime-basis) door een overschrijding van de formele arbeidsduur.

  • 5.

    Bij het opnemen van vakantieverlof wordt het aantal vakantie-uren afgeschreven, dat de medewerker op de betreffende dag(en) zou moeten werken.

  • 6.

    Een medewerker die gedurende het kalenderjaar wordt aangesteld of ontslagen heeft naar rato van het aantal gewerkte volle maanden recht op vakantieverlof.

Artikel 3 Opname verlof

  • 1.

    De vakantie wordt verleend door de direct leidinggevende op verzoek van de medewerker. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de medewerker en het dienstbelang (bezetting van de afdeling etc.).

  • 2.

    Indien niet aan de wensen van de medewerker tegemoet gekomen kan worden en betrokkenen komen zelf niet tot een aanvaardbare oplossing komen, dan neemt het bevoegd gezag een beslissing.

  • 3.

    De direct leidinggevende ziet er op toe, dat vakantie-uren daadwerkelijk worden opgenomen en voorkomt dat een stuwmeer van vakantie-uren ontstaat, waardoor de bedrijfsvoering in gevaar zou kunnen komen.

Artikel 4 Diverse verlofvormen

Binnen de gemeente zijn diverse verlofvormen van toepassing, die geregeld zijn in de Wet Arbeid en Zorg of CAR/UWO. Het gaat hierbij om calamiteiten- en ander kort verzuimverlof, kraamverlof, kortdurend zorgverlof, langdurend zorgverlof, overige redenen buitengewoon verlof, levensloopverlof, ouderschapsverlof, zwangerschaps- en bevallingsverlof en adoptie en pleegverlof. Voor de toepassing van deze verlofvormen wordt verwezen naar de wet Arbeid en Zorg, dan wel de CAR/UWO.

Artikel 5 Buitengewoon verlof ivm bezoek tandarts, huisarts, ziekenhuis etc.

Voor zover men invloed heeft op het vaststellen van de tijdstippen van een doktersbezoek, een tandartsbezoek, een ziekenhuisbezoek, e.d. dient men deze tijdstippen voorafgaand aan of aansluitend op de vastgestelde werktijden te laten plaatsvinden.

Artikel 6 Uitbreiding lokale feestdagen

  • 1.

    Voor zover de dienst dit toelaat wordt er - naast de landelijke feestdagen nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Koninginnedag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en beide Kerstdagen - niet gewerkt op 5 mei (jaarlijks).

  • 2.

    Voor iedere medewerker wordt jaarlijks 7,2 uur aan de verlofopbouw toegevoegd (deeltijders naar rato), hetgeen kan worden ingezet voor bijvoorbeeld het opnemen van verlof op Goede Vrijdag.

3.Indien op een aangewezen bijzondere verlofdag als genoemd in lid 1 in dienstopdracht werkzaamheden worden verricht, vindt compensatie, behoudens voor zover er sprake is van overwerk of onregelmatige dienst, alleen in daadwerkelijke gewerkte uren plaats.

Artikel 7 brugdagen

Per kalenderjaar wordt voor iedere medewerker 14,4 uur aan de verlofopbouw toegevoegd (deeltijders naar rato), en kan – na instemming van de ondernemingsraad – maximaal twee dagen aan vakantieverlof worden aangewezen waarop verplicht vrij moet worden genomen in verband met het sluiten van de dienst. Dienstonderdelen kunnen door het bevoegd gezag worden uitgezonderd van deze verplichte opname.

Artikel 8 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan het bevoegd gezag een bijzondere voorziening treffen.

Artikel 9 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze regeling kan worden aangehaald als “Vakantieregeling gemeente Stichtse Vecht”.

  • 2.

    Deze regeling treedt met ingang van 1 januari 2011 in werking.

Aldus vastgesteld op 4 januari 2011

Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht,

gemeentesecretaris burgemeester