Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Edam-Volendam

Handhavingsverordening

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEdam-Volendam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHandhavingsverordening
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet werk en bijstand, artikel 58

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-01-200401-01-2010Nieuwe regeling

23-12-2003

NIVO 21 januari 2004

155-2003c

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavingsverordening

 

De raad van de gemeente Edam-Volendam,

gelezen het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 16 december 2003, 155-2003c;

gelet op de artikelen 58 en 61 van de Wet werk en bijstand;

b e s l u i t :

vast te stellen de volgende HANDHAVINGSVERORDENING

Artikel 1 Voorlichting en communicatie

Burgemeester en wethouders geven informatie over de rechten en plichten die aan het ontvangen van bijstand zijn verbonden alsmede over de consequenties van misbruik en oneigenlijk gebruik. Het college maakt hierbij gebruik van de lokale media, brochures en correspondentie. Het doel hiervan is het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik.

Artikel 2 Intensieve controle bij aanvraag

Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks een beleidsplan vast waarin een hoofdstuk over “handhaving” wordt opgenomen. Hierin beschrijven burgemeester en wethouders de wijze van controle en beoordeling van de aanvraag.

Artikel 3 Terugvordering van bijstand

  • 1.

    Burgemeester en wethouders vorderen de kosten van bijstand boven een nader te bepalen bedrag terug in de gevallen die in de artikelen 58 en 59 van de Wet Werk en Bijstand zijn aangegeven, voor zover zich hier geen andere wettelijke regeling tegen verzet.

     

  • 2.

    De kosten van bijstand bedoeld onder het eerste lid worden teruggevorderd indien bij herhaling de inlichtingenplicht bedoeld in artikel 17 lid 1 van de Wet Werk en Bijstand door de belanghebbende niet is nagekomen. 2.

     

  • 3.

    Burgemeester en wethouders kunnen van terugvordering afzien indien hiervoor dringende redenen aanwezig zijn.

     

  • 4.

    Burgemeester en wethouders stellen nader vast in welke situaties er sprake kan zijn van dringende redenen.4.

     

  • 5.

    Burgemeester en wethouders stellen nadere regels vast omtrent de terugvordering van de kosten van bijstand, in aanvulling op artikel 58 lid 4 van de Wet Werk en Bijstand.

     

     

Artikel 4
  • 1.

    Burgemeester en wethouders verhalen de kosten van bijstand tot het tijdstip waarop de artikelen 56, 61 en 62 van de Wet Werk en Bijstand in werking treden in de gevallen en overeenkomstig de regels aangegeven in de artikelen 92 lid 2 en lid 3 tot en met 105 en 141 Abw, voor zover zich hier geen andere wettelijke regel tegen verzet.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders stellen nadere regels in de gevallen waarin wordt afgezien van verhaal, waaronder begrepen de regels ten aanzien van dringende redenen.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders stellen naast de bestaande maatstaven ten aanzien van de hoogte van de verhaalsbijdrage nadere beleidsregels met betrekking tot een vast te stellen systematiek vast.

Artikel 5
  • 1.

    Burgemeester en wethouders stellen zich ten doel om de teruggevorderde en de op derden verhaalde bijstand maximaal terug te vorderen voor zover zich hier geen andere regeling tegen verzet.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders kunnen besluiten van gehele of gedeeltelijke invordering af te zien en tot kwijtschelding van een vordering over te gaan.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders stellen voorwaarden aan de in lid 2 bedoelde kwijtschelding.

  • 4.

    De in lid 3 bedoelde voorwaarden worden in beleidsregels nader uitgewerkt.

  • 5.

    Burgemeester en wethouders ziet af van de in lid 2 bedoelde kwijtschelding indien de terugvordering bij herhaling het gevolg is van het niet of niet behoorlijk na te komen van de verplichting bedoeld in artikel 17 lid 1 van de Wet Werk en Bijstand.

  • 6.

    Lid 2 is niet van toepassing indien een opgelegde periodieke onderhoudsverplichting nog niet is beëindigd.

Artikel 6

Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks een beleidsplan vast waarin een hoofdstuk over debiteurenbeleid wordt opgenomen. Hierin worden criteria gesteld voor categorieën van vorderingen, personen en termijnen voor het verrichten van heronderzoeken.

Artikel 7

Burgemeester en wethouders nemen op basis van het beëindigingonderzoek uiterlijk drie maanden na de laatste maand waarin reguliere betaling van de uitkering heeft plaatsgevonden, een besluit met betrekking tot de wederzijdse verplichtingen tussen de gemeente en de belanghebbende en de afhandeling hiervan.

Artikel 8
  • 1.

    In het in artikel 2 bedoelde hoofdstuk betreffende handhaving beschrijven burgemeester en wethouders tenminste de wijze van controle, de werkwijze bij de beoordeling van inlichtingen die door de belanghebbende zijn verstrekt.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders maken ter controle gebruik van bestandsvergelijkingen met actuele gegevens en van de samenloopsignalen die hieruit voortkomen.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders onderzoeken overige signalen en tips die relevant zijn voor de betaling van bijstand.

Artikel 9
  • 1.

    Burgemeester en wethouders verlagen de bijstand en de langdurigheidtoeslag indien de belanghebbende onjuiste, onvolledige of in het geheel geen inlichtingen verstrekt die van belang zijn voor de bepaling van de hoogte, de duur en de voortzetting van de uitkering.

  • 2.

    De duur en de hoogte van de verlaging zijn vastgesteld in de Afstemmingsverordening.

     

Aldus besloten door de gemeenteraad van

Edam-Volendam in zijn openbare vergadering

d.d. 23 december 2003

de griffier, de voorzitter,