Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Sint Maarten

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, ter uitvoering van artikel 27 van de Vergunningslandsverordening

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSint Maarten
OrganisatietypeKoninkrijksdeel
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, ter uitvoering van artikel 27 van de Vergunningslandsverordening
CiteertitelBesluit opleidingsvereisten cursus voedingshygiene
Vastgesteld doorregering
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De bijlage is niet opgenomen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Vergunningslandsverordening, artikel 27

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010geconsolideerde tekst (GT)

21-02-2013

AB 2013, GT no. 54

n.v.t.

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, ter uitvoering van artikel 27 van de Vergunningslandsverordening

 

 

Artikel 1 definities

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • a.

    verordening: de Vergunninglandsverordening;

  • b.

    vergunninghouder: een houder van een vergunning als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, van de verordening;

  • c.

    directeur: de functionaris die de leiding heeft over de afdeling Volksgezondheid, bedoeld in artikel 6 van het Organisatiebesluit Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid;

  • d.

    cursusleider: een ambtenaar of een functionaris benoemd in de functie van hygiënisch inspecteur en werkzaam bij de Inspectiedienst Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid , alsmede een functionaris, die op basis van een contract de cursussen, bedoeld in artikel 2, geeft;

  • e.

    HACCP-methode: de systematische benadering voor het identificeren en het evalueren van risico's, die de veiligheid van voedsel in gevaar brengen, waarbij controle plaatsvindt van deze risico's in de verschillende stadia van de voedselketen, van productie tot consumptie;

  • f.

    de minister: de Minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid.

Artikel 2 organisatie cursus

  • 1.

    De cursusleider organiseert cursussen met betrekking tot hygiënische procedures die gevolgd moeten worden bij alle handelingen die noodzakelijk zijn bij het voorbereiden, vervaardigen, bewaren en afleveren van etens- en drinkwaren alsook de sanitaire voorzieningen die daaromtrent genomen moeten worden.

  • 2.

    De cursusleider kan zich doen bijstaan door een of meer ambtenaren of een functionaris, werkzaam bij de Inspectiedienst Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid .

  • 3.

    De cursusleider geeft de cursus, bedoeld in het eerste lid, aan vergunninghouders, leidinggevenden of personen werkzaam bij een vergunninghouder.

  • 4.

    De cursusleider stelt per categorie personen als bedoeld in het derde lid, een specifiek lesprogramma vast, met dien verstande dat onderscheid wordt gemaakt tussen een cursus voor leidinggevenden en een cursus voor overig personeel.

  • 5.

    De cursusleider is ten aanzien van de samenstelling en de uitvoering van het lesprogramma verantwoording verschuldigd aan de directeur.

  • 6.

    De cursusleider houdt een register bij van de personen die aan een cursus hebben deelgenomen.

Artikel 3 verplichte deelname

  • 1.

    De deelname aan een cursus als bedoeld in artikel 2, eerste lid, door de personen, genoemd in artikel 2, derde lid, is verplicht.

  • 2.

    De cursusleider verstrekt aan de vergunninghouder een formulier waarop door de vergunninghouder wordt aangegeven welke personen deelnemen aan de cursus.

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in het eerste lid, kan een vergunninghouder ontheven worden van de verplichte deelname aan een cursus als bedoeld in artikel 2, eerste lid, indien de vergunninghouder een door hem behaald diploma met betrekking tot voedingshygiëne overlegt met een schriftelijk verzoek daartoe aan de minister en het diploma wordt goedgekeurd door de minister.

  • 4.

    Indien de vergunninghouder, bedoeld in het derde lid, een diploma heeft behaald als bedoeld in het derde lid, vervalt een ontheffing als bedoeld in het derde lid, drie jaar na de datum waarop het diploma is behaald.

Artikel 4 vorm cursus

  • 1.

    De cursusleider stelt het aantal lesuren en lestijden vast.

  • 2.

    De cursusleider verschaft tegen betaling het lesmateriaal aan de personen die deelnemen aan een cursus.

  • 3.

    De plaats waar en het tijdstip waarop een cursus wordt gehouden wordt door de cursusleider bij het verschaffen van het lesmateriaal schriftelijk bekendgemaakt.

  • 4.

    Aan een cursus kunnen maximaal 30 personen deelnemen.

Artikel 5 inhoud cursus

  • 1.

    Als standaardnorm voor een cursus als bedoeld in artikel 2, eerste lid, wordt de in de bijlage bij dit besluit opgenomen HACCP-methode gehanteerd.

  • 2.

    Indien de cursus wordt gegeven aan een vergunninghouder of een leidinggevende in dienst van de vergunninghouder, bestaat het lesprogramma in ieder geval uit:

    • a.

      verantwoorde en veilige behandelingsmethoden van etens- en drinkwaren;

    • b.

      management van een eetgelegenheid;

    • c.

      hygiënisch verantwoorde omgeving van etens- en drinkwaren.

  • 3.

    Indien de cursus wordt gegeven aan een persoon werkzaam bij een vergunninghouder, anders dan een leidinggevende, dan bevat het lesprogramma in ieder geval:

    • a.

      uitleg van hygiënisch verantwoorde bereidingswijze van voedsel;

    • b.

      uitleg van persoonlijke hygiëne;

    • c.

      de te volgen procedures bij handelingen, bedoeld in artikel 2, eerste lid.

Artikel 6 kosten cursus

  • 1.

    De kosten van een cursus bedragen NAf 50,- per persoon.

  • 2.

    De kosten van een cursus voor een vergunninghouder of een leidinggevende als bedoeld in artikel 2, derde lid, bedragen NAf 100,- per persoon.

  • 3.

    Na de betaling van de kosten van een cursus aan de Ontvanger wordt een bewijs van inschrijving voor een cursus als bedoeld in artikel 2, eerste lid, afgegeven.

Artikel 7 certificaat

  • 1.

    Na afloop van een cursus wordt aan een ieder, die volledig en naar tevredenheid van de cursusleider daaraan heeft deelgenomen, een certificaat gegeven.

  • 2.

    Het certificaat wordt afgegeven door de minister.

  • 3.

    De inhoud en vorm van een certificaat als bedoeld in het eerste lid, wordt bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, vastgesteld.

Artikel 8 herhalingscursus

  • 1.

    Een certificaat als bedoeld in artikel 7, eerste lid, is een twee jaar geldig.

  • 2.

    Voordat de geldigheidsdatum van het certificaat is verstreken, is een ieder die heeft deelgenomen aan een cursus als bedoeld in artikel 2, verplicht om een herhalingscursus te volgen.

  • 3.

    Ten aanzien van de herhalingscursus is het bepaalde in de artikelen 2 tot en met 7 van overeenkomstige toepassing.

Artikel 9 citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit opleidingsvereisten cursus voedingshygiëne.

Artikel 10 inwerkingtreding

[regelt de inwerkingtreding]