Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Papendrecht

Verordening op de huwelijkslokaties 2004

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatiePapendrecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening op de huwelijkslokaties 2004
CiteertitelVerordening op de huwelijkslokaties 2004
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpvaststelling soorten huwelijkslokaties

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

inclusief toelichting

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Burgerlijk Wetboek, art. I, lid :63
  2. Gemeentewet, art. 147, lid 1
  3. Gemeentewet, art. 149

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

1.Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-01-2005nieuwe regeling

11-11-2004

PN 25-11-2004

raadsbesluit 2004/049

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening op de huwelijkslokaties 2004

 

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

 

 

  • 1.

    Het bruidspaar: twee personen die voornemens zijn om in het huwelijk te treden.

  • 2.

    Het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Papendrecht.

  • 3.

    De burgemeester: de burgemeester van Papendrecht.

  • 4.

    Horeca-inrichtingen: inrichtingen als bedoeld in artikel 1 van de Drank- en Horecawet.

  • 5.

    Huwelijk: als bedoeld in artikel 30 lid 1 boek 1 van het burgerlijk wetboek.

  • 6.

    Partnerschapsregistratie: als bedoeld in artikel 80a boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.

  • 7.

    Huwelijkslocatie(s): locatie(s) op het grondgebied van de gemeente Papendrecht - niet zijnde het Gemeentehuis - waar de voltrekking van een huwelijk of huwelijken plaatsvindt of plaatsvinden.

  • 8.

    Monumenten: beschermde monumenten in de zin van hoofdstuk II van de Monumentenwet 1988 en beschermde gemeentelijke monumenten in de zin van artikel 1 lid 3 van de Monumentenverordening 1995, alsmede kerkelijke monumenten in de zin van artikel 1 lid 5 van de Monumentenverordening.

  • 9.

    Voltrekking van het huwelijk: als bedoeld in afdeling 4 boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 2 Partnerschapsregistratie

Deze verordening is van overeenkomstige toepassing op een partnerschapsregistratie.

Artikel 3 Locatie waar een voltrekking van het huwelijk kan plaatsvinden

 

 

  • 1.

    De voltrekking van een huwelijk kan plaatsvinden in het gemeentehuis.

  • 2.

    De voltrekking van een huwelijk kan eveneens plaatsvinden op de volgende soorten locaties binnen het grondgebied van de gemeente Papendrecht:

    • a.

      horeca-inrichtingen;

    • b.

      privé-woningen en –erven;

    • c.

      sportaccommodaties;

    • d.

      het theater en musea;

    • e.

      kerkgebouwen en monumenten;

    • f.

      partyschepen, mits deze tijdens de voltrekking van het huwelijk aangemeerd liggen aan één van de kades;

    • g.

      alle openbare gebouwen.

Artikel 4 Tijdige melding van huwelijkslocatie

Het bruidspaar geeft in principe bij de reservering van hun huwelijksdatum aan op welke locatie, die onder één van de in artikel 3 vermelde locaties of soorten locaties valt, de huwelijksvoltrekking zal plaatsvinden.

Artikel 5 Te overleggen stukken

 

 

  • 1.

    Bij de in artikel 4 genoemde tijdige melding wordt een contract met de eigenaar of exploitant van de locatie overgelegd, waaruit blijkt dat het bruidspaar met voornoemde overeen is gekomen om op de huwelijksdag van de locatie gebruik te maken.

  • 2.

    Indien de voltrekking van het huwelijk op een locatie in de buitenlucht plaatsvindt, wordt een ‘slecht-weer scenario’ overgelegd.

  • 3.

    In geval van een huwelijkslocatie in de zin van artikel 3 lid 2 sub b kan - in plaats van een contract - een verklaring van de eigenaar van de privé-woning of -erf worden overgelegd, waarin de eigenaar onvoorwaardelijk verklaart geen bezwaar te hebben tegen het gebruik van zijn eigendom als locatie voor de voltrekking van het huwelijk van het bruidspaar.

Artikel 6 Bevoegdheid om een locatie te weigeren

 

Het college respectievelijk de burgemeester, ieder voorzover het zijn bevoegdheid betreft, kan een locatie als huwelijkslocatie weigeren indien de locatie niet aan één of meer van de volgende eisen voldoet:

  • 1.

    De huwelijkslocatie staat een ordentelijk verloop van de voltrekking van het huwelijk en de eisen die de wet stelt aan de voltrekking ervan niet in de weg.

  • 2.

    De huwelijkslocatie voldoet aan de normen van goede zeden.

  • 3.

    De huwelijkslocatie voldoet aan de normen van goede smaak.

  • 4.

    De huwelijkslocatie is veilig.

  • 5.

    De huwelijkslocatie is niet in strijd met de openbare orde.

Artikel 7 Slotbepalingen

 

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als de verordening op de huwelijkslocaties 2004.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na het verstrijken van een termijn van zes weken na de datum van haar bekendmaking.

 

 

 

Nota-toelichting  

TOELICHTING OP DE VERORDENING OP DE HUWELIJKSLOCATIES 2004

Inleiding

Al enige tijd is in Papendrecht, maar ook landelijk, de discussie gaande om het aantal huwelijkslocaties te verruimen. Steeds meer gemeenten hebben dan ook al gekozen om alternatieve locaties (woonhuizen, horecagelegenheden, voetbalstadions) of zelfs het hele grondgebied van de gemeente aan te wijzen als mogelijke trouwlocatie.De gemeente Papendrecht maakt het met deze verordening mogelijk om op heel veel locaties de voltrekking van een huwelijk te laten plaatsvinden.Andere gemeenten die deze service al bieden hebben een gemiddelde groei van 10% van het aantal huwelijken gezien.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 2

In Nederland is niet alleen het aangaan van een huwelijk, maar ook het registreren van een partnerschap mogelijk. Daarom is deze verordening van overeenkomstige toepassing verklaard op een partnerschapsregistratie.

 

Artikel 3

Lid 1Hier worden de al bestaande huwelijkslocaties vermeld.

Lid 2Hier wijst de raad een 8-tal soorten huwelijkslocaties aan.

Sub b. Een huwelijk wordt volgens artikel 63 boek I van het burgerlijk wetboek in het openbaar voltrokken. Indien een eigenaar/bewoner van een privé-woning of privé-erf toestemming geeft om een huwelijk daar te laten voltrekken, zou dit kunnen impliceren dat deze de woning of erf voor de huwelijksvoltrekking moet openstellen voor het publiek om het openbare karakter van de voltrekking te waarborgen.

Sub c. Onder sportaccommodaties vallen sportvelden, zwembaden, sporthallen, fitnesscentra en de daarbij horende clubhuizen.

Sub g. Partyschepen vallen onder de drank- en horecawet en kunnen dus als horeca-inrichting gekwalificeerd worden. Zij worden in dit lid toch expliciet genoemd, omdat bij partyschepen als aanvullende eis is gesteld dat deze tijdens de voltrekking van het huwelijk aangemeerd moeten liggen aan één van de kades van de gemeente Papendrecht.

 

Artikel 4

Alleen het bruidspaar kan een locatie uitkiezen. De melding van een locatie wordt in principe gedaan, wanneer het bruidspaar bij de afdeling burgerzaken de huwelijksdatum reserveert. Indien dit niet op dit tijdstip gebeurt, moet dit uiterlijk één maand voor de geplande huwelijksvoltrekking bij de afdeling Publiekszaken gemeld worden.

 

Artikel 5

Lid 1Het bruidspaar moet een contract overleggen, waarin het bruidspaar en de exploitant of eigenaar overeenkomen dat de locatie voor de voltrekking van het huwelijk gebruikt zal worden. De gemeente is geen partij bij dit contract. Het eventueel niet doorgaan van de voltrekking van het huwelijk op deze locatie is dan ook voor risico van het bruidspaar.

Lid 2Het is wenselijk een slecht-weer scenario te hebben om de doorgang van de voltrekking van het huwelijk in de open lucht niet afhankelijk te maken van het weer. Het moet een degelijk scenario te zijn. Een (aantal) partytent(en), waaronder de voltrekking van het huwelijk plaats kan vinden, is niet voldoende.

Lid 3.In plaats van een contract kan - ingeval het huwelijk wordt voltrokken in een privé-woning of een privé erf - een eenzijdige verklaring van de eigenaar worden overgelegd. Hierin moet onvoorwaardelijk zijn vermeld dat de eigenaar van de locatie geen bezwaar heeft om zijn eigendom als huwelijkslocatie beschikbaar te stellen op de huwelijksdag van het bruidspaar voor de voltrekking van het huwelijk.De reden om een dergelijk contract of een verklaring te overleggen is om er zeker van te zijn dat de eigenaar akkoord gaat met het gebruik van de locatie waar het huwelijk wordt voltrokken.

 

Artikel 6

Het college en de burgemeester hebben hier de bevoegdheid om een locatie te weigeren, indien deze niet voldoet aan één van de eisen 1 t/m 6. Deze weigering is geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, maar is een besluit dat niet is gericht op rechtsgevolg (een beslissing). Het college of de burgemeester beslist niet dat het huwelijk tussen partijen niet mag worden voltrokken. Het besluit richt zich alleen op de locatie.

 

Lid 1 Boek I van het burgerlijk wetboek stelt een aantal eisen aan de voltrekking van het huwelijk. Van deze eisen kan niet worden afgeweken. Daarom wordt de eis van een ordentelijk verloop van de voltrekking van het huwelijk gesteld. Dit betekent dan ook dat zoveel mogelijk risico’s moeten worden uitgesloten, die een ordentelijk verloop zouden kunnen verstoren.Voorbeelden:een luchtballon moet tijdens de gehele voltrekking van het huwelijk aan de grond zijn vastgemaakt; wanneer het bruidspaar de voltrekking van hun huwelijk op een boot wil laten plaatsvinden, moet de boot afgemeerd liggen aan een kade van de gemeente Papendrecht.

 

Lid 2Deze norm is weliswaar open, maar wordt in de wetgeving ook op andere plaatsen gebruikt. Deze norm moet dan ook ingevuld worden analoog aan de al bestaande wetgeving en jurisprudentie.

 

Lid 3 Ook deze norm is zeer open. Er wordt in ieder geval geacht sprake te zijn van strijd met de goede smaak, wanneer een bordeel of seksclub als huwelijkslocatie wordt gekozen.

 

Lid 4Een locatie moet veilig zijn om daar een voltrekking van een huwelijk te laten plaatsvinden. Ook deze norm kan niet volledig ingevuld worden.De voltrekking van een huwelijk in een hoogwerker wordt in ieder geval niet veilig geacht, omdat de voltrekking van het huwelijk dan zou plaatsvinden hoog boven de grond in een zeer kleine ruimte.Bij de beoordeling of een locatie veilig is, moet ook worden meegenomen of hij voor alle mensen die de huwelijksvoltrekking bijwonen veilig is.

 

Lid 5De locatie mag geen strijd opleveren met de openbare orde.