Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alkmaar

Code rassendiscriminatie

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlkmaar
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingCode rassendiscriminatie
CiteertitelCode rassendiscriminatie
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is van rechtswege vervallen op grond van artikel 28 van de wet Arhi door de fusie van de gemeente Alkmaar met de gemeente Graft-De Rijp en de gemeente Schermer in 2015.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet 

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-07-199401-01-2017nieuwe regeling

14-07-1994

Gemeenteblad, 15-07-1994

Onbekend.

Tekst van de regeling

Intitulé

Code rassendiscriminatie

 

 

Artikel 1

  • 1.

    Uitgangspunt van de gemeentelijke gedragscode ter voorkoming en bestrijding van rassendiscriminatie op de werkvloer - hierna te noemen gedragscode - is in het beginsel neergelegd in artikel 1 van de grondwet. Hierin wordt gesteld dat allen die zich in Nederland bevinden in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan en valt onder het begrip plichtsverzuim, als bedoeld in artikel G 1 van het Algemeen Ambtenarenreglement.

  • 2.

    Onder directe discriminatie wordt verstaan het maken van onderscheid in de benadering of behandeling van mensen op basis van etnische gronden. Onder indirecte discriminatie wordt verstaan het opleggen van eisen of restricties aan een groep mensen met als gevolg dat een substantieel kleiner deel van een bepaalde etnische groep aan die eisen of restricties kan voldoen dan gemiddeld van de gehele groep zonder dat daarvoor een objectieve rechtvaardigheid aanwezig is.

  • 3.

    De werking van de gedragscode strekt zich primair uit tot de gemeente als arbeidsorganisatie. De gedragscode is opgesteld om te bevorderen dat in het gemeentelijk personeelsbeleid het in het eerste lid genoemde beginsel ten uitvoer wordt gebracht en dat werknemers duidelijkheid wordt verschaft hoe het bewust of onbewust discrimineren kan en dient te worden voorkomen. De code richt zich op:

    • a.

      het concretiseren van het non-discriminatie beginsel;

    • b.

      het recht doen aan het gelijke-kansen principe ten aanzien van gemeentelijke werknemers en potentiële werknemers;

    • c.

      de multi-culturele bedrijfsvoering van de gemeente.

  • 4.

    De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het in het eerste lid genoemde uitgangspunt ligt primair bij het college van burgemeester en wethouders. Het college is verantwoordelijk voor de bevordering van de aanstelling van achterstandsgroeperingen, het ontwikkelen van een antidiscriminatie beleid, het voorkomen van achterstelling van minderheidsgroeperingen en het optreden tegen racistisch gedrag.

  • 5.

    Het college verplicht zich tot openbare bekendmaking van de gedragscode. Het gemeentepersoneel wordt op de hoogte gesteld en gehouden van de inhoud van de gedragscode en waar nodig geïnstrueerd bij de toepassing ervan.

Werving en selectie

Artikel 2

  • 1.

    Bij het opstellen en plaatsen van advertenties voor vacatures wordt voorkomen dat sollicitanten van een bepaalde etnische groepering een verminderde kans op selectie hebben. De tekst en afbeeldingen bij advertenties mogen niet de indruk wekken dat bepaalde potentiële kandidaten die tot een etnische minderheid behoren een verminderde kans op selectie hebben.

  • 2.

    De regeling "Werving en selectie van gemeentepersoneel" (De Selectiecode) is van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat:

    • a.

      Selectiecriteria zodanig worden vastgesteld dat zij geen direct of indirect discriminerende elementen bevatten. Bij de formulering van criteria wordt met name aandacht geschonken aan het vermijden van vooroordelen ten opzichte van etnische minderheden.

    • b.

      Bij de keuze van psychologische tests waaraan sollicitanten worden onderworpen rekening gehouden wordt met de raciale en culturele bias die bij dergelijke tests kunnen bestaan. Ook bij de afname en de interpretatie van psychologische tests wordt hiermee rekening gehouden.

    • c.

      Niet-Nederlandse diploma's overeenkomstig vergelijkbare Nederlandse diploma’s worden erkend.

Personeelsbeheer

Artikel 3

  • 1.

    Bij de beoordeling van het functioneren van werknemers mag - naast de vastgestelde methodiek van beoordeling - etniciteit geen rol spelen.

  • 2.

    Criteria die worden vastgesteld om te bepalen of werknemers aan opleidingen, cursussen of trainingen kunnen deelnemen zijn zodanig vastgesteld dat zij geen direct of indirect discriminerende elementen bevatten. De Verordening Studiefaciliteiten is van overeenkomstige toepassing.

  • 3.

    Ter verbetering van de bedrijfsveiligheid, het doelmatig werken, de individuele promotiekansen van werknemers en de bedrijfsgezondheid wordt bevorderd dat de communicatiemogelijkheden van diegenen die een beperkte kennis van het Nederlands hebben wordt verbeterd.

  • 4.

    Criteria die worden vastgesteld voor het loopbaan- of mobiliteitsbeleid zijn zodanig vastgesteld dat zij geen direct of indirect discriminerende elementen bevatten.

Uitstroom

Artikel 4

Ontslaggronden of redenen die leiden tot het niet verlengen van een arbeidsrelatie mogen niet samenhangen met de huidskleur, nationaliteit of etnische afkomst van de werknemer.

Klachtenregeling

Artikel 5

  • 1.

    Het gemeentepersoneel is verplicht de gedragscode te volgen. Klachten van werknemers over discriminatie worden te allen tijde met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld.

  • 2.

    Klachten bedoeld in het eerste lid kunnen onder andere betreffen:

    • -

      verbale en/of fysieke provocatie;

    • -

      communicatie- en begripsproblemen;

    • -

      verschillen in culturele achtergrond of gedrag.

  • 3.

    De termijnen die als gevolg van deze regeling in acht dienen te worden genomen zijn overeenkomstig de bepalingen van de Algemene Wet Bestuursrecht.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Artikel 6

  • 1.

    Bij de toekenning van rechten neergelegd in het rechtspositiereglement mag geen onderscheid worden gemaakt op basis van etniciteit.

  • 2.

    Er is een inspanningsverplichting om tegemoet te komen aan culturele of religieuze behoeften van etnische minderheden.

Slotbepalingen

Artikel 7

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd af te wijken van het in deze regeling bepaalde in gevallen waarin deze regeling naar hun oordeel niet of niet in redelijkheid voorziet.

Artikel 8

Deze regeling kan worden aangehaald als "Code rassendiscriminatie".

Vastgesteld bij raadsbesluit van 14 juli 1994, nr. 9b.

Gepubliceerd in het gemeenteblad op 15 juli 1994.