Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nieuwegein

Beleid zondagavondopenstelling levensmiddelenwinkels

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNieuwegein
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleid zondagavondopenstelling levensmiddelenwinkels
CiteertitelBeleid zondagavondopenstelling levensmiddelen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpwinkeltijden

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-06-201207-01-2016Nieuw

12-06-2012

De Molenkruier 20 juni 2012

2012/524

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleid zondagavondopenstelling levensmiddelenwinkels

 

 

 

1. Aanleiding

 

Nadat in 1996 de winkeltijden voor reguliere winkels in belangrijke mate werden verruimd, werd het draagvlak voor een avondwinkel aanzienlijk minder. Het voornemen van het rijk om de veronderstelde wildgroei bij zondagavondopenstellingen te beperken leverde een aanvullende detailhandelsvoorziening op: de “zondagavondsuper”. Gebruikmakend van de onbenutte mogelijkheden voor avondwinkels ontstond er landelijk vanaf 2008 bij supermarktketens een run op ontheffingen om, aanvullend aan de reguliere openingstijden, op zondagavond als avondwinkel open te mogen zijn.

 

In Nieuwegein is het thema zondagavondopenstelling voor supermarkten in 2009 actueel geworden. In dat jaar heeft het college ontheffingen verleend op basis van volgorde van binnenkomst van aanvragen. Op dat moment was binnen de gemeente nog geen ervaring opgedaan met de zondagavondopenstelling.

 

Daarnaast is de supermarktbranche de laatste jaren flink in beweging. Op landelijk niveau en ook in Nieuwegein hebben de laatste jaren de nodige verschuivingen plaatsgevonden. Dit heeft er ook in geresulteerd dat de gemeente in 2011 is geconfronteerd met een tweetal verzoeken om overdracht van verleende ontheffingen. Daarna is er binnen Nieuwegein een discussie ontstaan over de wijze waarop met de verdeling van deze (schaarse) ontheffingen wordt omgegaan. Dit beleid voorziet daarin.

 

2. Wettelijk kader

 

Winkeltijdenwet

Het uitgangspunt voor de openstelling van winkels op zon- en feestdagen is neergelegd in artikel 2 van de Winkeltijdenwet. Daarin staat dat het verboden is een winkel geopend te hebben voor publiek op zondag, op de daarin genoemde feestdagen en op werkdagen voor 6.00 uur en na 22.00 uur. Artikel 3, vierde lid, van de Winkeltijdenwet biedt de mogelijkheid om  in een verordening een ontheffingsmogelijkheid op te nemen voor openstelling op zon- en feestdagen voor winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drank- en Horecawet. Het aantal winkels waarvoor in de gemeente ontheffing kan worden verleend moet verder in de verordening worden aangegeven, met als extra eis dat dit aantal ten hoogste één winkel per 15.000 inwoners van de gemeente kan zijn. Voor Nieuwegein houdt dit in dat er 4 ontheffingen kunnen worden verleend.

 

Verordening winkeltijden Nieuwegein

Op 28 maart 2012 heeft de gemeenteraad de “Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012” vastgesteld. Deze verordening is op 12 april 2012 in werking getreden. De aanleiding voor het vaststellen van deze verordening was in de eerste plaats gelegen in de wens van de gemeente om het aantal koopzondagen uit te breiden. De voorheen geldende verordening bevatte namelijk de mogelijkheid voor 8 koopzondagen per jaar, terwijl wettelijk gezien 12 koopzondagen mogelijk zijn. Aangezien de voorheen geldende verordening op een aantal andere punten gedateerd was, is meteen besloten deze in overeenstemming te brengen met de meest recente VNG modelverordening.

 

De “Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012” geeft in artikel 6 een regeling over de openstelling van levensmiddelenwinkels op zon- en feestdagen. In dat artikel is kort gezegd bepaald dat burgemeester en wethouders ontheffing kunnen verlenen voor ten hoogste 4 levensmiddelenwinkels, waarbij als voorwaarde geldt dat de winkels op zon- en feestdagen en op reguliere koopzondagen vòòr 16.00 uur gesloten moeten zijn. Een ontheffing kan verder worden geweigerd als de woon- of leefsituatie, de veiligheid of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling.

 

3. Uitgangspunten van dit beleid

 

Dit beleid met betrekking tot de zondagavondopenstelling voor winkels op grond van artikel 6 van de verordening omvat de volgende uitgangspunten:

 

Alle winkels die in hoofdzaak eet- en drinkwaren verkopen kunnen in aanmerking komen voor een ontheffing op grond van artikel 6 van de verordening

Artikel 6 van de verordening is niet slechts beperkt tot een ontheffingsmogelijkheid voor supermarkten. In de praktijk is het wel zo dat vanuit de supermarktbranche de meeste animo bestaat voor het verkrijgen van een ontheffing, maar dit beleid sluit niet uit dat ook andere levensmiddelenwinkels mee kunnen dingen naar een ontheffing. De ervaring uit andere gemeenten leert dat de avondopenstelling van een winkel op zondagen een verkeersaantrekkende werking kan hebben. Bij supermarkten is er in het algemeen voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Bij andere levensmiddelenzaken zal dit van geval tot geval verschillen.

 

Ontheffingverlening vindt plaats door middel van een lotingsysteem

Eén van de doelstellingen van de Winkeltijdenwet is van oudsher het bevorderen van eerlijke concurrentieverhoudingen door het bieden van gelijke uitgangsposities. Zoals eerder is aangegeven is het op basis van de Winkeltijdenwet slechts toegestaan om één zondagavondontheffing per 15.000 inwoners te vergeven. Zoals voorgaande jaren al is gebleken zullen er altijd meer aanvragen zijn dan dat er ontheffingen te vergeven zijn. Het is daarom wenselijk dat de 4 te vergeven ontheffingen voor bepaalde tijd worden verleend. Op die manier ontstaan er na afloop van de periode waarbinnen de ontheffing geldt weer nieuwe kansen voor winkeliers om naar een ontheffing mee te dingen, waarbij rekening kan worden gehouden met de dan geldende situatie. Door middel van een lotingsysteem wordt bereikt dat elke gegadigde evenveel kans maakt op het verkrijgen van een ontheffing.

 

Het lotingsysteem is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • 1.

    1.    De 4 te vergeven ontheffingen gaan in één pot. Dat betekent dat er geen onderverdeling in welke vorm dan ook (bijvoorbeeld geografisch, naar supermarktformule) wordt gemaakt. Op deze wijze heeft een ieder dezelfde kansen op het verkrijgen van een ontheffing. In de toelichting van de voorheen geldende verordening werd nog melding gemaakt van een onderverdeling van de gemeente in noord, midden en zuid. Een dergelijke onderverdeling leidt echter per definitie tot ongelijke uitgangsposities. In één van de stadsdelen zullen immers vrijwel altijd meer gegadigden zijn dan in een ander stadsdeel. Daarnaast is een dergelijke onderverdeling kwetsbaar voor nieuwe ontwikkelingen. Als daarvan sprake is, bijvoorbeeld vanwege de vestiging van nieuwe winkels, dan zal de onderverdeling van de gemeente steeds punt van discussie zijn;

  • 2.

    2.    De ontheffing geldt voor een periode van twee jaar. Door deze termijn aan te houden is een evenwicht gezocht tussen de belangen van de ontheffinghouders, de ondernemers die niet over een ontheffing beschikken, de herkenbaarheid voor de consument en de administratieve lasten die met de uitvoering van het systeem gepaard gaan;

  • 3.

    3.    Overdracht van een ontheffing binnen de geldigheidstermijn van de ontheffing is toegestaan. De laatste jaren is er vooral in de supermarktbranche sprake geweest van overname van winkels. Als het gaat om overdracht van een pand aan een andere rechthebbende, dan is het (mede gezien de beperkte geldingsduur van de ontheffing) in beginsel niet bezwaarlijk dat ook een zondagavondontheffing wordt overgedragen. In dat geval gaat de termijn van twee jaar uiteraard niet opnieuw lopen, maar blijft die gekoppeld aan de oorspronkelijk verleende ontheffing. Tussentijdse loting vindt dus niet plaats;

  • 4.

    4.    Het meenemen van een ontheffing naar een binnen Nieuwegein verplaatste winkel is de ontheffinghouder toegestaan, na voorafgaande kennisgeving van de verplaatsing aan het college. Als een ontheffinghouder van locatie A verhuist naar locatie B, dan is het dus mogelijk de ontheffing mee te nemen naar de nieuwe locatie. In dat geval gaat de termijn van twee jaar uiteraard niet opnieuw lopen, maar blijft die gekoppeld aan de oorspronkelijk verleende ontheffing. Tussentijdse loting vindt dus niet plaats;

  • 5.

    5.    Nieuwe winkels kunnen de eerstvolgende loting meedingen naar een ontheffing;

  • 6.

    6.    Voor de loting wordt gebruik gemaakt van het lotingreglement (bijlage 1);

  • 7.

    7.    De eerste loting vindt plaats in 2012, met inachtneming van het bepaalde in hoofdstuk 4 van deze nota (Overgangstermijn huidige situatie).

 

De zondagavondontheffing geldt van 16.00 uur tot 22.00 uur

De openingstijd van 16.00 uur is gebaseerd op artikel 3, vierde lid, van de Winkeltijdenwet. De sluitingstijd van 22.00 uur is gebaseerd op de sluitingstijd die geldt voor winkels op werkdagen.

 

4. Overgangstermijn huidige situatie

 

In de huidige situatie is het zo dat alle 4 de ontheffingen zijn verleend. In 2009 zijn de ontheffingen verleend voor onbepaalde tijd. In 2011 zijn 2 van de 4 ontheffingen overgedragen met als gewijzigde voorwaarde dat deze gelden tot en met 31 december 2012. De ontheffing van de Jumbo in de binnenstad is onherroepelijk geworden zodat deze geldt tot en met 31 december 2012. De ontheffing van C1000 Muntplein is naar aanleiding van een door de C1000 ingediend bezwaarschrift alsnog gewijzigd in een ontheffing voor onbepaalde tijd. In de huidige situatie hebben we te maken met 3 ontheffingen voor onbepaalde tijd en 1 ontheffing die geldt tot en met 31 december 2012.

 

Het startpunt voor de uiteindelijke situatie (vanaf 2014) is dat alle 4 de ontheffingen beschikbaar zijn voor loting. Dat betekent dat voor de houders van een ontheffing voor onbepaalde tijd een regeling moet worden getroffen, aangezien die ontheffingen namelijk moeten worden gewijzigd. Daarom is er voor deze ontheffingen een overgangstermijn getroffen. De ontheffingen zullen in die zin worden gewijzigd dat de geldigheidsduur wordt beperkt tot en met 31 december 2013. Met deze overgangstermijn wordt voldoende ruimte geboden aan betrokken ondernemers om in te kunnen spelen op de nieuwe situatie. Daarbij is in aanmerking genomen dat betrokken ondernemers al geruime tijd (vanaf eind 2011) op de hoogte zijn van de wens van de gemeente om tot een nieuw beleid voor de verdeling van de zondagavondontheffingen te komen. Tegen de besluiten om de ontheffingen te wijzigen staat bezwaar en beroep open.

 

Voor 2013 is de resterende ontheffing te vergeven. Voor de verloting daarvan wordt gebruik gemaakt van het lotingreglement (bijlage 1). Bij de loting voor 2014 loten alle 4 de te vergeven ontheffingen mee.

 

5. Bijeenkomst 24 januari 2012

 

Alvorens met de opstelling van dit beleid van start is gegaan, heeft er op 24 januari 2012 een bijeenkomst plaatsgevonden met de supermarkthouders van Nieuwegein (verslag, zie bijlage 2). Doel van die bijeenkomst was om te inventariseren welke ideeën supermarkthouders hebben bij een nieuwe regeling. Tijdens de bijeenkomst is gebleken dat de ideeën over een nieuwe regeling uiteenlopen van helemaal niet open op zondag tot de mogelijkheid om alle zondagen open te kunnen zijn. Door de huidige ontheffinghouders is uitgesproken dat zij het systeem niet gewijzigd willen zien. Door een aantal supermarkthouders is de wens uitgesproken voor een roulatiesysteem in de een of andere vorm, voorafgegaan door een loting.

 

6. Reacties op conceptbeleid

 Op 23 april 2012 is een conceptversie van dit beleid per e-mail ter reactie gezonden aan de supermarkthouders. Naar aanleiding daarvan zijn er een aantal reacties binnengekomen. De reacties en de beantwoording daarvan zijn als bijlage 2 bij dit beleid gevoegd. De reacties hebben niet tot een aanpassing van het beleid geleid.

 

 

Bijlage 1: Lotingreglement

 

Artikel 1:

Aan de loting kunnen alleen winkels deelnemen die:

a.         Voldoen aan het gestelde in artikel 6 van de “Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012”;

b.         Voor het einde van de inschrijvingstermijn een volledige aanvraag hebben ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein.

 

Artikel 2:

Een volledige aanvraag bevat naast de gegevens van de winkel een uittreksel van de Kamer van Koophandel.

 

Artikel 3:

Aanvragen voor een ontheffing ingevolge artikel 6 van de “Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012” kunnen worden ingediend tot uiterlijk vier weken voor de lotingsdatum. De mogelijkheid tot het indienen van een aanvraag wordt gepubliceerd in de Molenkruier en op de website van de gemeente. De loting vindt in principe in juni plaats.

 

Artikel 4:

De loting wordt verricht door de wethouder economische zaken, of bij diens afwezigheid door een ander lid van het college, in het bijzijn van een notaris. De loting geschiedt in het openbaar.

 

Artikel 5:

Van de uitslag van de loting wordt kennis gegeven in de Molenkruier en op de website van de gemeente. De aanvragers worden schriftelijk in kennis gesteld van de uitslag.

 

 

 

Bijlage 2: beantwoording reacties concept beleid zondagavondopenstelling levensmiddelenwinkels

 

Het conceptbeleid voor de zondagavondopenstelling van levensmiddelenwinkels is op 23 april 2012 per e-mail ter reactie aan de supermarkthouders van Nieuwegein verzonden. Naar aanleiding daarvan zijn onderstaande reacties binnengekomen. Elke reactie is voorzien van een beantwoording in de rechterkolom.

 

 

volgnr.

reactie           

beantwoording gemeente

 

 

1

 

 

1.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3

 

 

 

 

 

 

 

1.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.6

 

 

 

 

 

Nettorama Verbruikersmarkten BV

 

De ontheffing geldt voor een periode van 2 jaar. Wij willen vragen bij de eerste loting niet alleen te loten voor de periode vanaf 2014, maar ook doorloten voor de jaren erna.

 

 

 

 

 

 

 

Degenen die de 2 jaar ervoor open mochten zijn, mogen bij elke loting meedoen. In theorie kom je dan als supermarkt nooit in aanmerking.

 

 

 

 

 

 

Als u kiest voor loting per 2 jaar, dan stellen wij voor dat degenen die de afgelopen 2 jaar hebben meegedaan niet opnieuw mee loten. Iedereen heeft dan gelijke kansen, eerlijke concurrentie.

 

Een verleende ontheffing is gekoppeld aan het adres van de supermarkt en niet overdraagbaar aan een ander adres omdat dit de formule met meerdere winkels beter past. Uitzondering is bijvoorbeeld relocatie door nieuwbouw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij verzoeken u de supermarkten die nu open zijn niet mee te laten doen met de eerst volgende loting, gelet op het feit dat zij inmiddels vele jaren hebben kunnen profiteren van dit voordeel ten opzichte van andere supermarkten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij verzoeken u ons in kennis te stellen van het moment van aanvragen in verband met het niet lokaal aanwezig zijn met een kantoor in Nieuwegein.

 

 

 

 

De gemeente hecht aan een eenvoudig beleid voor de zondagavondopenstelling, waarbij adequaat kan worden ingespeeld op nieuwe situaties. Met het doorloten voor meerdere jaren, waarbij iedere aanmelder aan bod komt, wordt de situatie voor meerdere jaren gefixeerd. Nieuwe winkeliers zouden daarna pas mee kunnen dingen voor een ontheffing. Dat achten wij niet wenselijk.

 

In theorie is het met dit lotingsysteem juist zo dat iedere supermarkt altijd in aanmerking kan komen voor een ontheffing, aangezien iedereen elke loting weer mee kan dingen voor een ontheffing. Bij elke loting zijn er dus gelijke kansen voor de deelnemers om in aanmerking te komen voor een ontheffing.

 

Wij zijn van mening dat hierdoor juist niet meer gesproken kan worden van gelijke kansen.

 

 

 

 

 

Zoals wij in het beleid uiteenzetten is het niet de bedoeling om tussentijds opnieuw te moeten loten. Gezien de beperkte geldigheidstermijn van 2 jaar van de ontheffing vinden wij het niet bezwaarlijk als een ontheffing wordt overgedragen als het gaat om overdracht van een pand aan een andere rechthebbende of na een verhuizing. De situatie dat een levensmiddelenwinkel op hetzelfde adres gevestigd blijft, maar verzoekt om overdracht van de ontheffing aan een andere winkel, zal naar onze mening niet vaak voorkomen.

 

Het uitgangspunt van het nieuwe systeem is om elke levensmiddelenwinkel gelijke kansen te bieden op het verkrijgen van een ontheffing. Dit uitgangspunt geldt uiteraard ook voor de supermarkten die nu beschikken over een ontheffing. Die supermarkten hebben op basis van het voorheen gehanteerde verdeelsysteem ontheffing verkregen. Wij zien niet in waarom deze supermarkten niet deel zouden kunnen nemen aan de eerstvolgende loting, temeer omdat anders afbreuk wordt gedaan aan het bieden van gelijke kansen.

 

Uiteraard ontvangt u van ons bericht als de loting aan de orde is, zodat u daarvoor tijdig kunt inschrijven.

 

 

 

 

2

 

2.1

 

 

 

Lidl

 

Naar aanleiding van het nieuwe beleidsvoorstel kunnen wij meedelen dat wij ons hierin kunnen vinden. Wij zullen dan ook graag deelnemen aan de eventuele loting.

 

 

 

 

Wij zijn verheugd dat u zich in het beleidsvoorstel kunt vinden. Als de loting aan de orde is ontvangt u daarover bericht, zodat u zich tijdig daarvoor kunt inschrijven.

 

3

 

3.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4

 

 

 

C1000 Hoogzandveld B.V.

 

C1000 Hoogzandveld wijst erop dat aan haar ontheffing is verleend ten behoeve van zondagavonden voor onbepaalde tijd. De gemeente heeft naar mijn mening hierom niet de bevoegdheid om op enig moment tot intrekking hiervan over te gaan. Om die reden acht ik het niet correct dat u ervan uitgaat dat de door het gemeentebestuur van Nieuwegein verleende ontheffingen kunnen worden ingetrokken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C1000 Hoogzandveld verzoekt daarom het beleid niet vast te stellen, althans het op die manier aan te passen dat de beleidsregel alleen betrekking heeft op de aan Jumbo in de binnenstad verleende ontheffing, nu de geldigheidsduur van deze ontheffing aan het eind van 2012 verloopt.

 

 

 Mocht de gemeente desondanks het beleid op de door u voorgestelde wijze vaststellen, dan laat ik u door deze alvast weten dat ik mij met alle juridische middelen tegen de uitvoering van uw beleid zal verzetten.

 

Deze reactie geldt mede namens C1000 Fokkesteeg.

 

 

 

In 2009 heeft u inderdaad een ontheffing gekregen voor onbepaalde tijd. De ontheffingen zijn indertijd verdeeld op grond van het toen gehanteerde verdeelsysteem, waarbij de ontheffingen zijn vergeven aan de hand van de volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Zoals wij in het beleid aangeven was op dat moment nog geen ervaring opgedaan met de wijze waarop met de verdeling van deze schaarse ontheffingen het beste kan worden omgegaan. Daarna is de discussie over de wijze van verdeling ontstaan, hetgeen uiteindelijk heeft geleid tot het voorliggende beleid.

 

Het nieuwe beleid houdt voor u in dat uw ontheffing in nadelige zin wordt gewijzigd en wij begrijpen dat u dat niet zonder meer accepteert. In onze visie is het echter niet zo dat de aan u verleende ontheffing nooit kan worden aangetast. De Verordening winkeltijden biedt ons namelijk de mogelijkheid om een ontheffing te wijzigen of in te trekken om zodoende op een nieuwe situatie te kunnen inspelen. Daarbij is uiteraard wel van belang dat aandacht wordt geschonken aan de rechtszekerheid van de betrokken ondernemers, waaronder u. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten beaamt dit standpunt overigens. Aangezien in uw geval sprake is van verkregen rechten die worden aangetast, is in het beleid een overgangsregeling getroffen (punt 4 van het beleid). Wij zijn van mening dat deze overgangsregeling u voldoende tijd biedt om op de nieuwe situatie te kunnen inspelen.

 

Het beleid betekent een nieuw startpunt voor de wijze waarop met de verdeling van de ontheffingen voor de zondagavondopenstelling wordt omgegaan. Aangezien het gaat om schaarse ontheffingen en de vraag daarnaar groot is, achten wij het wenselijk dat alle 4 de ontheffingen beschikbaar komen voor het lotingsysteem. Wij kunnen om die reden niet instemmen met uw verzoek.

 

Uiteraard heeft u het recht om juridische middelen aan te wenden tegen de uitvoering van het beleid. Tegen de wijziging van uw ontheffing staan te zijner tijd de rechtsmiddelen bezwaar en beroep open.

 

  

Wij beschouwen uw reactie als zodanig en zullen C1000 Fokkesteeg uiteraard van het verdere vervolg in kennis stellen.

 

 

4.

 

4.1

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.5

 

 

 

 

Ahold

 

Allereerst vindt Albert Heijn het een goede zaak dat de gemeente Nieuwegein nieuw beleid aan het ontwikkelen is om een einde te maken aan de huidige oneerlijke situatie. Albert Heijn kan zich grotendeels vinden in dit beleid.

 

Onder punt 4. in het beleid wordt aangegeven dat er een overgangstermijn zal gelden tot en met 31 december 2013. Dit zodat voor de ondernemers voldoende ruimte wordt geboden om in te spelen op de nieuwe situatie. Albert Heijn weet uit eigen ervaring dat het inspelen op het open of dicht gaan als zondagavondwinkel slechts een kwestie is van een aantal weken tot maximaal een paar maanden. Het is uit dat oogpunt dus niet nodig om de overgangsperiode tot 1 januari 2014 te laten lopen. Deze kan gelet op het voorgaande op 1 januari 2013, althans uiterlijk ergens in het eerste kwartaal van 2013, worden gezet.

 

 

 

 

 

 

Ook het feit dat er in de huidige situatie slechts door één keten van de ontheffingen wordt geprofiteerd, waardoor er sprake is van oneerlijke concurrentie, noodzaakt tot een zo kort mogelijke overgangstermijn. Dit om zo spoedig mogelijk een einde te maken aan de voornoemde oneerlijke situatie.

 

Verder merkt Albert Heijn ten aanzien van artikel 4 van het lotingreglement op dat de loting volledig transparant en eerlijk verloopt. Hieronder valt ook het onherkenbaar maken van de gegadigden voor de ontheffing en zorgen voor een lotingsysteem waarbij elke gegadigde dezelfde kans heeft om getrokken te worden. Dit om elke schijn van vooringenomenheid te voorkomen.

 

Tevens zal door de notaris een proces verbaal van de loting moeten worden opgesteld en zullen de partijen aanwezig bij de loting hun mening moeten kunnen geven over het verloop daarvan, welke mening zal worden opgenomen in het proces verbaal.

 

 

 

Wij zijn verheugd dat u zich grotendeels in het beleid kunt vinden.

 

 

 

 

 

 

Onder punt 4 van het beleid wordt ingegaan op een overgangstermijn voor de huidige ontheffinghouders. In de huidige situatie is het namelijk zo dat er ontheffingen zijn verleend voor onbepaalde tijd. De lengte van de overgangstermijn is niet slechts bepaald vanuit het oogpunt binnen welke termijn een winkel open of dicht kan ten behoeve van een openstelling. Met de termijn is tevens aandacht besteed aan de rechtszekerheid voor de betreffende ondernemers die nu een ontheffing voor onbepaalde tijd hebben, aangezien in die situaties sprake is van een aantasting van verkregen rechten. De ontheffingen voor onbepaalde tijd moeten namelijk worden gewijzigd in ontheffingen voor bepaalde tijd. De termijn die u voorstaat houdt met het voorgaande geen rekening en doet in onze ogen geen recht aan de belangen van die ondernemers.

 

Zie de beantwoording bij het voorgaande punt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het lotingreglement zijn niet alle handelingen uitputtend beschreven. Uiteraard is het de bedoeling dat de loting eerlijk en transparant verloopt en zullen de gegadigden onherkenbaar worden gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

Bedankt voor uw suggestie. Wij zullen deze voorleggen aan de notaris die de loting zal verrichten.

 

5

 

5.1

 

Jumbo

 

Wij willen graag deelnemen aan de eerstvolgende loting voor de verdeling van de zondagavondontheffingen en verzoeken u ons te informeren als er lotingen plaats zullen vinden.

 

 

 

Uiteraard ontvangt u van ons bericht als de loting aan de orde is, zodat u daarvoor tijdig kunt inschrijven.