Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leudal

Toetsingsprotocol bouwvergunningen Leudal

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeudal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingToetsingsprotocol bouwvergunningen Leudal
CiteertitelToetsingsprotocol bouwvergunningen Leudal
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp
Externe bijlagenToetsniveau Toelichting Inhoudsopgave Handleiding toetsniveau

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-10-2008Nieuwe regeling

03-06-2008

Streekbode 15 oktober 2008

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Toetsingsprotocol bouwvergunningen Leudal

 

 

Aanleiding

Gemeente Leudal behandelt jaarlijks ca. 600 bouwvergunningaanvragen. Deze aanvragen worden getoetst aan de voorschriften uit het bestemmingsplan, aan redelijke eisen van welstand en aan de technische voorschriften uit het bouwbesluit en de bouwverordening. Een deel van de technische voorschriften uit het bouwbesluit heeft betrekking op de veiligheid. Het veiligheidsaspect speelt een significante rol bij het bouwen van gebouwen en bouwwerken.

De wetgever heeft de technische voorschriften uit het Bouwbesluit niet naar zwaarte gedifferentieerd. Het is praktisch onmogelijk om alle geldende voorschriften even uitputtend te toetsen. Hiervoor ontbreken de (financiële) middelen en capaciteit. Bovendien vraagt niet elk bouwwerk dezelfde controle. Het is van belang om tot een adequate wijze van toetsing te komen zodat de onderwerpen uit het bouwbesluit, en in het bijzonder de veiligheid, kunnen worden gewaarborgd.

 

Toetsing aan het bouwbesluit gebeurt momenteel op basis van professionaliteit en ervaring van de technische bouwplantoetser. Elke bouwplantoetser maakt bewust of onbewust een risicoanalyse. Dit heeft tot gevolg dat het toetsen van bouwvergunningaanvragen niet op een uniforme wijze geschiedt, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van de bouwvergunning.

In de praktijk komt dit er op neer dat de medewerkers van het team bouwen en wonen gespitst zijn op het afgeven van een bouwvergunning binnen de wettelijke termijn. Welke bouwaanvragen wel en niet diepgaand worden getoetst aan het Bouwbesluit ligt niet formeel vast. In feite wordt op de werkvloer bepaald welke onderdelen van het bouwbesluit wel of niet worden getoetst, en op welk niveau deze toetsing plaatst vindt. Doordat beleid met betrekking tot het toetsen van bouwvergunningaanvragen aan het Bouwbesluit ontbreekt is er geen helder inzicht in de prioriteit en diepgang van de bouwplantoetsing.

Doel

De gemeente Leudal heeft behoefte aan een hulpmiddel dat het mogelijk maakt bouwplannen eenvoudig, eenduidig en op een vastgesteld kwaliteitsniveau te toetsen aan het Bouwbesluit. Ook vanuit de inspectie van het ministerie van VROM wordt landelijk aangedrongen op een uniform beleid ten aanzien van het toetsen van bouwvergunningaanvragen aan het Bouwbesluit.

Gelet hierop is besloten om een toetsingsprotocol bouwvergunningen op te stellen. Er is getracht een systeem te ontwikkelen dat inzicht in de wijze van toetsen verschaft. Toetsingskwaliteit is het afspreken van een minimaal toetsniveau, er voor zorgen dat daadwerkelijk wordt getoetst en inzicht verschaffen in hetgeen is getoetst.

 

Het beoogde effect van het toetsingsprotocol is:

  • 1.

    het transparant en vergelijkbaar maken van de kwaliteit van de bouwplantoets;

  • 2.

    het waarborgen van het intensiteitniveau en de wijze waarop de diverse onderdelen getoetst worden aan het Bouwbesluit;

  • 3.

    het optimaal verdelen van de capaciteit van de bouwplantoeters over de bouwplannen (en bepaalde onderdelen hiervan) die een hogere prioriteit genieten.

 

Met behulp van de systematiek kunnen interne en externe adviseurs in het toetsproces (zoals bijvoorbeeld de brandweer en constructiebureaus, maar ook gedetacheerd personeel) beter worden aangestuurd. Verder wordt er naar gestreefd het toepassingsgebied van de systematiek uit te breiden naar het buitentoezicht.

Kanttekeningen

Bij het opstellen van het toetsprotocol is rekening gehouden met het landelijk project Collectieve Kwaliteitsnormering Bouwvergunningen (CKB) waaraan door een aantal grote gemeenten uitvoering is gegeven. Aanleiding is onder andere het instorten van een parkeerdek in Tiel en balkons in Maastricht. In 2003 hebben deze gemeenten overeenstemming bereikt over het minimale toetsingsniveau van bouwvergunningen. Dit collectieve minimum wordt gezien als een verantwoord niveau van toetsen. Vanuit het landelijke project worden gemeenten aangespoord om zich te conformeren aan dit collectieve minimumniveau of aangemoedigd om zelfs een hoger toetsniveau na te streven. Bij het bepalen van het toetsniveau is een belangenafweging gemaakt tussen kwaliteit en capaciteit. Het is met de huidige capaciteit onmogelijk om aanvragen integraal te toetsen aan het bouwbesluit. Omdat door het team niet wordt 'tijd' geschreven is het onduidelijk hoeveel tijd besteed wordt aan de technische toets en is ook niet te bepalen hoeveel tijd besteed gaat worden aan het toetsen volgens het toetsprotocol. De tijdsbesteding van de technische toets van een bouwaanvraag is een fractie van de totale tijd die besteed wordt aan het behandelen van een aanvraag. Door het op onderdelen wijzigen van het toetsniveau kan nauwelijks tijd worden bespaard. De doorlooptijd van een bouwaanvraag wordt met name bepaald door de administratieve handelingen, ontvankelijkheidstoets, wettelijke termijnen en veel voorkomende vrijstellingsprocedures.

 

Het toetsingprotocol van Leudal wijkt op de volgende onderdelen af van de minimale landelijke aanbeveling;

  • -

    energiezuinigheid; Omdat gemeente Leudal duurzaamheid hoog in het vaandel heeft

    staan is de toets aan energiezuinigheid op een aantal punten zwaarder;

  • -

    brandveiligheid; De toetsing van brandveiligheid is voor vrijwel alle

    gebouwfuncties zwaarder. Dit niveau is aangepast aan de huidige toets die voor een groot deel wordt uitgevoerd door de brandpreventisten van onze gemeente.

  • -

    constructieve veiligheid; De constructieve veiligheid wordt op dit moment nauwelijks getoetst omdat daar de tijd en de kennis niet voor aanwezig is. Na vaststelling van dit toetsingsprotocol zal een collegevoorstel volgen om deze toets voor een deel uit te besteden aan een externe adviseur (constructiebureau).

Uitvoering

Na vaststelling van dit toetsingsprotocol bouwvergunningen zal het toetsen van bouwplannen volgens dit protocol ingevoerd gaan worden. Om een eenduidige toetsing te waarborgen zal een handleiding opgesteld worden en zullen voor de diverse gebouwfuncties checklists gemaakt worden. Daarnaast zal voor de behandeling van bouwvergunningaanvragen 'tijd' worden geschreven. Door dit tijdschrijven wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel tijd wordt besteed aan het toetsen van de diverse onderdelen van een bouwvergunningaanvraag (ontvankelijkheidstoets, RO-toets, technische toets en administratieve werkzaamheden).

Besluit in te stemmen met het toetsingprotocol bouwvergunningen

 

Bijlage 1 Toetsniveau

Toetsniveau

Bijlage 2 Toelichting toetsniveau

Toelichting

Bijlage 3 Handleiding toetsniveau

Inhoudsopgave

Handleiding toetsniveau