Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Venlo

Eerste wijziging beleidsregel samenscholingsverbod Venlo-centrum

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Venlo
Officiële naam regelingEerste wijziging beleidsregel samenscholingsverbod Venlo-centrum
CiteertitelEerste wijziging beleidsregel samenscholingsverbod
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene plaatselijke verordening Venlo / APV Venlo

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-07-201109-10-2011uitbreiding gebied 2 straten

27-06-2011

E3 journaal/de Trompetter d.d. 06-07-2011

Jaargang 2011 nummer 23
09-06-201107-07-2011nieuwe regeling

06-06-2011

E3-journaal/de Trompetter d.d. 08-06-2011

Gemeenteblad jaargang 2011 nummer 20

Tekst van de regeling

Beleidsregel samenscholingsverbod Venlo-centrum

De burgemeester van Venlo,

overwegende dat:

- op 25 mei 2011 in de raadsvergadering een motie is ingediend inzake de toenemende ernstige overlast van zwervers en verslaafden op de zgn. “apenrots” op het Vleesplein e.o. in Venlo-centrum;

- dat het college d.d. 31 mei 2011 besloten heeft een aantal maatregelen voor de langere en de korte termijn te treffen om zoveel mogelijk een einde te maken aan deze vorm van overlast;

- dat één van deze maatregelen voor de korte termijn het instellen van een samenscholingsverbod voor Venlo-centrum is;

gehoord de politie en het O.M.;

gelet op artikel 2:1 Algemene plaatselijke verordening Venlo 2011 (APV Venlo);

overwegende:

dat in de APV Venlo in art. 2:1 een samenscholingverbod staat genoemd. Om dit verbod te kunnen toepassen is het opstellen van een beleid gewenst. In dit beleid staat wat het samenscholingsverbod inhoudt, op wie het van toepassing is, waar en voor hoe lang en

en op welke tijdstippen het geldt, wat de sancties op overtreding ervan zijn etc.

Aanleiding toepassing samenscholingsverbod Venlo-centrum

In het college d.d. 31 mei 2011 is, naar aanleiding van de motie in de gemeenteraad d.d. 25 mei 2011 inzake de toenemende ernstige overlast van zwervers en verslaafden op de zgn. “apenrots” op het Vleesplein e.o. in Venlo-centrum besloten dat het personen onmogelijk moet worden gemaakt zich nog langer op de rotspartijen op het Vleesplein op te houden, middels de volgende korte termijn acties:

- Op zo kort mogelijke termijn wordt de rotspartij geamoveerd en indien nodig tussentijds afgezet met hekken; (hiermee wordt begonnen op 7 juni 2011);

- Gehandhaafd wordt middels de verblijfsontzegging drugsoverlast Venlo-centrum en tevens wordt nagaan of deze uitgebreid kan worden met andere overlast;

- De mogelijkheden van een samenscholingsverbod worden onderzocht;

- Een alternatieve plek (gedoogplek) voor de overlastgevers wordt gezocht;

Voor de middellange- en langere termijn wordt momenteel een analyse gemaakt op de betreffende groep. Aangezien deze groep “handhavingresistent” is, dient een meer gerichte aanpak te worden ontwikkeld. Dit gebeurt aan de hand van een doelgroepanalyse op basis waarvan een advies voor een constructieve aanpak wordt gegeven.

Wat vooraf ging

Reeds enige tijd is er overlast op het Vleesplein e.o. (en voorheen naast het postkantoor en op andere plaatsen in het centrum als het Mgr.Nolenspark en in Blerick) door zwervers en verslaafden die zich op en rond de zgn. “apenrots” op het Vleesplein ophouden. Deze overlast bestaat uit hinderlijk rondhangen, drinken, gebruiken, ontlasting doen, voorbijgangers lastig vallen, roepen, joelen, schelden, bedreigingen uiten aan voorbijgangers, besmeuren, bewoners en winkeliers in de buurt lastig vallen en bedreigen en intimideren, stelen uit winkels etc.

Sinds april 2011 neemt deze overlast ernstige vormen aan, o.a. doordat de groep steeds groter wordt en steeds agressiever. Het betreft een serieus openbare orde probleem.

Bij de politie en gemeente komen steeds meer klachten binnen van binnenstadbewoners en winkeliers die het spuugzat zijn en om maatregelen schreeuwen. E.e.a. wordt onderstreept door een brief d.d. 26 mei 2011 van de districtchef politie Limburg-Noord de heer R. Graeve, die in de staf Veiligheid d.d. 30 mei 2011 is behandeld.

Op d.d. 25 mei j.l. is er een motie aangenomen door de gemeenteraad waarin het college wordt verzocht om per direct de rotspartij te verwijderen en flankerende maatregelen te nemen om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast heeft de burgemeester aangegeven om op zoek te gaan naar een gedoogplek.

Flankerende maatregelen/gedoogplek/integrale aanpak

Er is een werkgroep aanpak overlast Vleesplein gevormd, bestaande uit gemeente, politie, MOV en CMA. Van daaruit lijkt een gedoogplek voor de overlastgevende groep gevonden te zijn langs de Maas vlakbij het centrum. E.e.a. is in samenspraak met een vertegenwoordiger van de overlastgevers besproken.

Naar aanleiding van een eerder aangenomen motie inzake overlast van junkies en drunkies in Blerick is er reeds gestart met een doelgroepanalyse. Doel hiervan is om inzicht te krijgen in de groep die daadwerkelijk overlast geeft en inzicht te krijgen in overlast en “last”. Einddoel is een constructieve aanpak te ontwikkelen.

De integrale aanpak houdt in dat alle personen een traject aangeboden krijgt. Wanneer zij dit niet willen, zal er gehandhaafd worden. Iedere keer wanneer zij aangehouden worden zal er opnieuw een traject worden aangeboden. Om een intensieve integrale aanpak te kunnen realiseren moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • 1.

    Operationele regie: gezien het gegeven dat er ook veelplegers onderdeel van de groep zijn, wordt deze belegd bij zowel het CMA als het veiligheidshuis. Het volgen van de casussen kan in het casusoverleg MOV en/of het veelplegersoverleg.

  • 2.

    Partners: afspraken met OM, politie, Veiligheidshuis, CMA, MOV, WIZ, Bemoeizorg, Reclassering etc. over intensieve aanpak

  • 3.

    Beschikbaarheid van voorzieningen zoals huisvesting, dagbesteding etc

Samenscholingsverbod

Gelet op het bovenstaande is de burgemeester van mening dat de beheersbaarheid van de handhaving van de openbare orde in het geding is en dat hiervoor in ieder geval een flinke maatregel nodig is. Daarmee wordt aan de overlastgevers duidelijk gemaakt dat dergelijk overlastgevend gedrag op geen enkele wijze getolereerd wordt en de orde en rust in Venlo-centrum hersteld moet worden.

Geopperd is dat deze vorm van een samenscholingsverbod, in het kader van verstoring van de openbare orde, één van de instrumenten is, die een bijdrage kan leveren aan het aanpakken van de overlastproblematiek in Venlo-centrum. De politie heeft dit ook aangegeven.

Naast dit samenscholingsverbod geldt er al jaren een beleid gebiedsontzeggingen drugsoverlast Venlo-centrum. Dit beleid betreft een repressief beleid, dat per persoon toegepast wordt bij herhaalde drugsoverlast met vrees voor recidive. Dit beleid is destijds bewust beperkt tot drugsoverlast om te voorkomen dat andere overlastveroorzakers als bijvoorbeeld drankverslaafden, de wijken in zouden vluchten. Daarnaast geldt er ook een alcohol- en drugsverbod in de APV Venlo.

Als aanvulling hierop kan met een samenscholingsverbod een bepaalde nader te benoemen groep overlastveroorzakers, in casu m.n. bestaande uit zwervers en verslaafden, als groep, preventief geweerd worden uit het centrum. Wel is er een gedoogplek aan de Maas, aan de rand van het centrum, maar net buiten het verboden gebied, in overleg met de overlastgevers besproken.

Wat

Het is niet toegestaan in het gebied met 4 of meer personen bij elkaar te zijn. Er moet hierbij sprake zijn van een aantoonbare (dreigende) verstoring van de openbare orde. Overtreding of het niet opvolgen van door de politie gegeven bevelen wordt strafrechtelijk vervolgd. Het O.M. geeft hier prioriteit aan.

Wie

Het samenscholingsverbod is met name gericht op overlastgevende zwervers en verslaafden.

Waar

Het beleid geldt voor het gebied Venlo-centrum (binnenstad) begrensd door: Prinsessesingel, Havenkade (met inbegrip van Oude Haven, Kop van de Weerd en Maasboulevard), Maaskade (met inbegrip van de Maasoever en Lage Loswal), Noord-Buitensingel, Ginkelstraat, Puteanusstraat, Goltziusstraat, Deken van Oppensingel, Keulse Poort, Spoorstraat, Koninginnesingel, met inbegrip van deze wegen, voor zover grenzend aan het aangewezen gebied e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit samenscholingsverbod behorende kaart.

Wanneer

Het beleid wordt gedurende 4 maanden lang (van 9 juni 2011 tot 9 oktober 2011) dagelijks van 00.00 uur tot 24.00 uur toegepast.

Gekozen is voor 4 maanden in verband met de zomerperiode die dan op zijn einde loopt. Het beleid dient op basis van jurisprudentie zoveel mogelijk te worden beperkt in tijd. In de regel wordt een samenscholingsverbod afgekondigd voor maximaal 6 maanden. Na (evt. tussentijdse) evaluatie kan deze periode worden verlengd.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Citeertitel

De beleidsregel wordt aangehaald als: Eerste wijziging beleidsregel samenscholingsverbod Venlo-centrum.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 27 juni 2011

De burgemeester van Venlo,

H.M.F. Bruls