Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alphen-Chaam

Subsidieverordening Welzijn 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlphen-Chaam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieverordening Welzijn 2009
CiteertitelSubsidieverordening Welzijn 2009
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene wet bestuursrecht
  2. Gemeentewet, art. 213a

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-08-200901-08-2017nieuwe regeling

19-06-2009

Ons Weekblad 21-08-2009

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieverordening Welzijn 2009

 

 

HOOFDSTUK I INLEIDING

In zijn vergadering van 18 december 2003 stelde de Raad de Nota Subsidiebeleid 2004-2007 vast. Deze nota borduurde voort op de in 1999 ingeslagen weg van verdere harmonisatie en vereenvoudiging van het subsidiebeleid en de uitwerking daarvan. In de planperiode, nl. bij de vaststelling van de gemeentebegroting 2005, werd onder de bezuinigingsdruk een korting van 5% op de subsidiebedragen doorgevoerd en werd het onderdeel projectsubsidies geschrapt. Bij de vaststelling van de gemeentebegroting 2006 werd deze subsidievorm weer opgenomen in de nota. In zijn vergadering van 27 september 2007 besloot de Raad voorts om voor 2008 het vigerende beleid te continueren en in juni van dat jaar het subsidiebeleid voor de nieuwe planperiode 2009-2012 vast te stellen.

Onder de gesubsidieerde stichtingen en verenigingen, in deze nota verder aangeduid onder de verzamelnaam instellingen, is in de loop van 2007 het subsidiebeleid gedurende de planperiode 2004-2007 schriftelijk geëvalueerd. Verder zijn de eigen bevindingen met het beleid en uitwerking daarvan over deze periode in beeld gebracht en werd op 18 maart voor de raadsleden en leden van de beleidscommissie een thema avond georganiseerd over het subsidiebeleid voor de planperiode 2009-2012. De resultaten van de evaluaties en thema avond hebben mede gediend als basis voor de inhoud van de voorliggende nota. Een ontwikkeling die ook is meegenomen bij een doorkijk naar de nieuwe planperiode is de introductie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gelet op deze wet en het in december 2007 vastgestelde beleidsplan Wmo vallen veel plaatselijke en regionale instellingen onder de werkingssfeer daarvan en ligt het in de rede om aansluiting te zoeken tussen de beleidsplannen.

In deze nota is het tweede hoofdstuk ingeruimd voor het begrip subsidie en een beknopte beschrijving van de wettelijke basis voor subsidieverstrekking. In het derde hoofdstuk kijken we aan de hand van de gehouden evaluaties terug op de afgelopen planperiode en benoemen we de zowel intern als extern geconstateerde plus- en minpunten. Rekening houdend met de resultaten uit deze evaluaties en de georganiseerde thema avond gaan we in het vierde hoofdstuk in op de uitgangspunten en beleidsaanbevelingen voor de nieuwe planperiode. In het vijfde hoofdstuk zal de vertaalslag van beleidsaanbevelingen naar uitvoering meer concreet worden gemaakt en komen de verordening, subsidievormen, -criteria en grondslagen, alsmede het subsidieplan en –programma en de overgangsregeling aan de orde. In het zesde hoofdstuk zijn de diverse clusters beschreven, is aangegeven welke subsidievormen voor de diverse clusters van toepassing zijn en zijn de subsidiegrondslagen concreet aangegeven. In het laatste hoofdstuk tenslotte zijn de subsidiebedragen voor de diverse instellingen berekend.

Wij vertrouwen erop, dat de voorliggende nota een gezonde en duidelijke basis vormt om ook gedurende de planperiode 2009-2012 de gestelde doelen te kunnen blijven nastreven en verwezenlijken.

HOOFDSTUK II HET BEGRIP SUBSIDIE

2.1. Definitie subsidie

Subsidie is in onze samenleving eigenlijk niet meer weg te denken. Het is een ingeburgerd begrip dat een belangrijke plaats inneemt en dat we tegenkomen op tal van terreinen. Zowel in de relatie overheid-overheid, de relatie overheid-burger en, binnen de werkingssfeer van deze nota, de relatie overheid-instellingen.

In alle geschetste relaties is de intentie van subsidiëring gelijk, namelijk het beschikbaar stellen van financiële middelen waarmee bepaalde activiteiten kunnen worden uitgevoerd. Hiermee is in feite ook het doel van subsidiëren door de overheid aangegeven, namelijk met de subsidiëring van bepaalde activiteiten trachten beleidsdoelen te bereiken. De betekenis en het doel van subsidiëring zijn dan ook zeer divers.

Wij stellen voor om in het kader van deze nota de navolgende definitie te hanteren welke is gebaseerd op de tekst van de Algemene wet bestuursrecht.

‘Een aanspraak op financiële middelen, door de raad respectievelijk het college verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de instelling, anders dan betaling voor aan het bestuursorgaan geleverde goederen of diensten’.

2.2. Wettelijke kaders

Algemene wet bestuursrecht(Awb)

Het opnemen van een algemene regeling over subsidies in de Awb dateert van 1998. Dit was in het bijzonder ingegeven vanuit het streven om het uiterst ondoorzichtige en soms ongeregelde subsidierecht te uniformeren en van een heldere structuur te voorzien. Daarnaast beoogde de regeling van subsidies in de Awb bij te dragen aan een grotere beheersbaarheid van de overheidsuitgaven.

In de wet zijn bepalingen terug te vinden ten aanzien van o.a. de wettelijke grondslag van subsidiëring, de rechtsvorm, het proces van subsidieverstrekking, subsidieplafond, begrotingsvoorbehoud en de intrekking of wijziging van subsidies. De tekst van de wet is in te zien op de vakafdeling Welzijn

Wet Dualisering en subsidieverstrekking

Ook na de inwerkingtreding van de Wet Dualisering Gemeentebestuur berust de bevoegdheid tot het verstrekken van subsidie bij de Raad. Deze bevoegdheid kan in een subsidieverordening worden overgedragen aan burgemeester en wethouders.

Artikel 213a Gemeentewet

Met de invoering van de Wet Dualisering Gemeentebestuur is onder andere de Gemeentewet gewijzigd. Op grond van deze gewijzigde Gemeentewet stelde de Raad o.a. de Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid vast. Deze verordening is van toepassing op de procesmatige kant van subsidieverstrekking.

Besluit Accountantscontrole Provincies en Gemeenten(BAPG)

Door het van kracht worden van het BAPG heeft het begrip rechtmatigheid expliciet zijn intrede gedaan in provinciale en gemeentelijke organisaties. In grote lijnen komt het erop neer dat het college ervoor moet zorgen dat in de organisatie conform externe en interne regelgeving gehandeld wordt. Als onderdeel van de accountantscontrole zal de accountant expliciet toetsen op rechtmatigheid en met de bevindingen rekening houden bij de af te geven accountantsverklaring bij de jaarrekening van de gemeente. Ook het BAPG is van toepassing op de subsidieverstrekking.

Wet maatschappelijke ondersteuning(Wmo)

Op 1 januari 2007 trad de Wmo in werking. Als uitvloeisel daarvan stelde de Raad de Beleidsnota Wet maatschappelijke ondersteuning 2008-2011 vast. Hierin zijn in hoofdstuk 5 drie pijlers benoemd van waaruit de samenhang tussen alle in de Wmo opgenomen prestatievelden vorm wordt gegeven, nl. participatie, zorg en sterke dorpen/kernen.

– Participatie omvat alles waardoor mensen meedoen of in beweging komen: talenten benutten, activeringsprojecten, vrijwilligerswerk, mantelzorg, ontmoeting, dagbesteding, sport en recreatie.

– Zorg gaat over omstandigheden waar mensen hulp bij nodig hebben: huishouden, mobiliteit, financiën, woningaanpassing, maaltijden, klusjes, sociale/psychische problemen, verslaving, geweld, relaties.

– Sterke dorpen/kernen gaat over een passend voorzieningenniveau en met plezier samenleven in de dorpen.

Nagenoeg alle plaatselijke en regionale instellingen die een subsidie ontvangen zijn betrokken bij de uitvoering van het beleidsplan. In bijlage E is daarom een matrix opgenomen waarin inzichtelijk is gemaakt welke instellingen betrokken zijn bij welke van bovenbedoelde peiler(s). Voor de volledigheid zijn in de matrix onder ‘sterke dorpen/kernen’ ook de ruimtelijke voorzieningen opgenomen waarvan deze instellingen gebruik maken.

Subsidieverordening, subsidieplan en subsidieprogramma

De vertaling van de inhoud van het beleid (kerntaken) naar de uitvoering daarvan gebeurt door middel van het vaststellen van een subsidieverordening. Ook het vaststellen van een meerjaarlijks subsidieplan en jaarlijks subsidieprogramma zijn, alhoewel niet verplicht, daarvoor hulpmiddelen.

Subsidie kan slechts worden verstrekt op basis van een wettelijke grondslag in casu een subsidieverordening. Hierin zijn met name de subsidievormen, de procedure (van subsidieaanvraag tot subsidievaststelling) en algemene voorwaarden om voor subsidieverlening in aanmerking te komen beschreven. Geregeld is op welke tijdstippen wat moet worden ingediend en welke verplichtingen, zowel de instelling als de gemeente, in het subsidieproces hebben.

HOOFDSTUK III EVALUATIE PLANPERIODE 2004-2007

3.1 Interne evaluatie

In de voorbereiding op het samenstellen van de voorliggende nota zijn het subsidiebeleid en de uitvoering daarvan gedurende de planperiode 2004-2007 intern zowel procesmatig, beleidsmatig als beheersmatig geëvalueerd. De verbeterpunten die hieruit naar voren zijn gekomen zijn hieronder in het kort samengevat.

Procesmatig

Procesmatig is met toepassing van de Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid het subsidieproces van aanvraag tot definitieve beschikking en uitbetaling beschreven. Voorzover dat nog niet het geval was is de structuur in het proces nog verder geoptimaliseerd. Een punt van aandacht vormt het feit, dat competitiespelende sportverenigingen met hun begroting en jaarrekening seizoensgebonden zijn en niet parallel lopen met het in de vigerende subsidieverordening gehanteerde kalenderjaar. In de praktijk betekent dit dat deze verenigingen met een afwijkend boekjaar een half jaar ‘achterlopen’ met de jaarstukken.

Voor het overige bestaan er met betrekking tot het subsidieproces geen bijzonderheden.

Beleidsinhoudelijk

Alhoewel beleidsinhoudelijk geconstateerd kan worden dat ‘het marcheert’ bestaan de volgende opmerkingen/verbeterpunten die bij kunnen dragen aan een verdere optimalisering:

¡ het onderdeel projectsubsidies blijkt beperkte mogelijkheden te bieden bij nieuwe initiatieven hetgeen de flexibiliteit waarnaar wordt gestreefd niet ten goede komt;

¡ de gradatie/zwaarte van subsidiëring in relatie tot het belang dat aan activiteiten wordt gehecht komt nog onvoldoende tot uitdrukking;

¡ de beschreven doelen bij de diverse clusters dienen gelet op ontwikkelingen geactualiseerd te worden;

¡ de gehanteerde subsidiecriteria zijn vrij ‘star’;

¡ de gehanteerde subsidiemethodiek/-systematiek is niet dynamisch;

¡ subsidieverstrekking is vrij algemeen. Het ontbreekt aan een gerichte vorm van subsidieverstrekking waarbij afspraken worden gemaakt over te leveren prestaties;

¡ er kunnen vraagtekens worden geplaatst of door bepaalde instellingen die zijn opgenomen in het subsidieprogramma geen diensten worden geleverd;

¡ de invoering van de Wmo en het beleidsplan Wmo dient doorvertaald te worden in het subsidiebeleid;

¡ in de praktijk komt het voor dat een instelling in de ene woonkern wel en een instelling met dezelfde activiteiten in de andere woonkern niet wordt gesubsidieerd. Ook regionaal (instellingen in Tilburg of Breda) speelt dit.

Beheersmatig

¡ ondanks prijsstijgingen zijn de subsidies aan de instellingen al een aantal jaren niet geïndexeerd;

¡ omdat de afgelopen planperiode met vaste bedragen werd gewerkt is bijv. een toename van jeugdleden niet meer in de subsidie doorgerekend;

¡ uit het onderzoek naar de rechtmatigheid van subsidieverstrekking kwam naar voren dat een aantal instellingen werkt met een afwijkend boekjaar waardoor zij niet in de gelegenheid zijn om de jaarstukken overeenkomstig het bepaalde bij de verordening in te dienen. Zie daarvoor ook de opmerking hierboven onder ‘procesmatig’;

3.2 Externe evaluatie

Aan de in het subsidieprogramma 2007 opgenomen instellingen is een enquêteformulier toegezonden. In totaal zijn 77 formulieren verzonden en zijn er 53 geretourneerd. De respons bedraagt daarmee 68,8 %. De resultaten hiervan zijn opgenomen in bijlage A. De in het oog springende zaken zijn hieronder verkort weergegeven.

¡ de informatieverstrekking bij vragen op het gebied van subsidies kan worden verbeterd;

¡ de huidige subsidieregeling is niet echt flexibel. Dit mede omdat er met vaste bedragen wordt gewerkt;

¡ de huidige subsidieregeling kent onvoldoende subsidiemogelijkheden en subsidievormen.

3.3 Conclusies

Zowel intern als extern blijkt, dat er ten aanzien van de procesmatige kant van de zaak weinig of geen opmerkingen bestaan waaruit de conclusie mag worden getrokken dat dit onderdeel naar behoren loopt. Wel is de verhouding ‘kalenderjaar/afwijkend boekjaar’ een punt van aandacht. Intern bestaat verder de behoefte om nader te bezien of via uitbreiding van de mandatering de verzoeken om een projectsubsidie sneller kunnen worden afgedaan.

Alhoewel beleidsinhoudelijk kan worden geconstateerd dat vanuit de vorige planperiode een goede basis is gelegd bestaan er een aantal aspecten die aandacht verdienen en een verdere optimalisering alleen maar ten goede kunnen komen. In de aanbevelingen in paragraaf 4.3 in het volgende hoofdstuk komen we daarop terug.

De beheersmatige aspecten vloeien voort uit de bezuinigingsdruk uit 2005. Ook hierop wordt in de aanbevelingen in paragraaf 4.3 ingegaan.

HOOFDSTUK IV SUBSIDIEBELEID

4.1 Doelstellingen planperiode 2009-2012

  • 1.

    voortzetting en zo mogelijk verruiming van het bestaande activiteitenniveau in zowel kwalitatieve als kwantitatieve zin;

  • 2.

    de afstemming en zo mogelijk samenwerking tussen instellingen die aan elkaar verwante activiteiten uitvoeren bevorderen;

  • 3.

    de deelname aan activiteiten door jeugdigen en ouderen alsmede het vrijwilligerswerk stimuleren;

  • 4.

    de Wmo gedachte zoals opgenomen in het beleidsplan Wmo verder door laten werken in het subsidiebeleid en dit instrument gebruiken voor het bevorderen van de samenhang tussen de diverse beleidsvelden

4.2 De uitgangspunten

De onderstaande uitgangspunten vormen het kader waarbinnen in het vervolg van deze nota verder vorm zal worden gegeven aan het subsidiebeleid. Voor een deel zijn ze afkomstig uit de nog vigerende Nota subsidiebeleid en voor een ander deel betreft het nieuwe uitgangspunten die zijn geformuleerd op basis van ervaringsgegevens en (lokale) ontwikkelingen:

  • 1.

    Wij zien subsidiëring niet als doel op zich. Het is een middel/instrument waarmee wij bepaalde beleidsdoelen nastreven.

  • 2.

    Wij gaan uit van het principe ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. De activiteiten met een min of meer gelijke doelstelling worden op eenzelfde wijze gewaardeerd.

  • 3,

    Subsidieverlening is voorwaardenscheppend hetgeen betekent dat subsidieverlening een tijdelijk karakter kan dragen als blijkt dat instellingen de activiteiten na verloop van tijd ‘self-supporting’ kunnen uitvoeren.

  • 4.

    Het subsidiesysteem is flexibel en dynamisch in die zin dat (snel) moet kunnen worden ingespeeld op ontwikkelingen en/of initiatieven die zich voordoen.

  • 5.

    Het is instellingen toegestaan om een egalisatie- en/of bestemmingsreserve te vormen. De hoogte van deze reserve (s) is gebonden aan een nader te bepalen maximum en kan van invloed zijn op een bijstelling van de subsidie.

  • 6.

    De activiteiten van de in het subsidieprogramma opgenomen instellingen dienen met name en op aantoonbare wijze gericht te zijn op onze gemeente en/of onze inwoners. Voor wat betreft de kernen Galder, Strijbeek Ulvenhout AC en Bavel AC kan hierop in het belang van de leefbaarheid een uitzondering worden gemaakt.

  • 7.

    De subsidiebedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

  • 8.

    Het aantal subsidievormen en de beoordelingscriteria zijn zo beperkt mogelijk.

4.3. Beleidsaanbevelingen

Rekening houdend met de resultaten en conclusies naar aanleiding van de evaluaties en de uitgangspunten worden voor de komende planperiode 2009-2012 de volgende beleidsaanbevelingen gedaan:

4.3.1 Procesmatig

  • a.

    In het kader van de rechtmatigheid de subsidieverordening aanpassen in die zin dat het indienen van de jaarstukken door instellingen met een afwijkend boekjaar wordt vastgelegd. Voor het overige de bestaande processen handhaven.

  • b.

    mandatering verder doorvoeren

    • §

      in artikel 2 verordening (bevoegdheden)

    • §

      op het moment dat de gemeentelijke mandateringsregeling wordt bijgesteld het beslissings- en ondertekeningsmandaat nader bezien

  • c.

    informatieverstrekking verbeteren

    • §

      het periodiek overleg met de instellingen intensiveren

    • §

      het uitbreiden van de informatieverstrekking via de gemeentelijke web-site en foldermateriaal

4.3.2 Beleidsinhoudelijk

  • a. Als subsidievormen hanteren:

    • §

      Waarderingssubsidie

    • §

      Doelsubsidie

    • §

      Projectsubsidie

    • §

      Accommodatiesubsidie

    • §

      Investeringsbijdrage

Deze vormen zijn nader beschreven in paragraaf 5.2

  • b. Vormen van projectsubsidies nader bezien

  • In

    de verordening de volgende mogelijkheden opnemen:

    • -

      deskundigheidsbevordering

    • -

      organisatie van activiteiten met een informerend, stimulerend of wervend karakter en gericht op de doelgroepen jeugdigen, ouderen, vrijwilligers

    • -

      samenhang/verbinding inwoners en/of woonkernen

    • -

      garantstelling bij activiteiten met een bovenlokale uitstraling

    • -

      ondersteuning bij het ontbreken van rechtspersoonlijkheid

c.Het aantal leden /activiteiten van een instelling per jaarlijkse peildatum 1 januari bepaalt (mede) de hoogte van de doelsubsidie voor het opvolgend jaar.

d.De subsidiecriteria beperken en aanpassen in die zin dat meer bewegingsruimte i.c. flexibiliteit ontstaat;

e.Beoordelen in hoeverre er door gesubsidieerde instellingen diensten worden geleverd. Voorzover dat het geval is deze niet (meer) opnemen in het subsidieprogramma en met deze instellingen prestatieovereenkomsten of sponsorovereenkomsten afsluiten.Bepalend daarbij is het feit of deze diensten ook bij een andere instelling’ ingekocht’ kunnen worden.

f. De omschreven doelen bij de diverse clusters actualiseren;

g. In de planperiode 2009-2012 inventariseren welke instellingen met verwante activiteiten in de diverse woonkernen wel of geen waarderingssubsidie ontvangen. Idem in de regio. Vervolgens streven naar afstemming.

4.3.3 Beheersmatig

De subsidiebedragen gedurende de planperiode 2009-2012 jaarlijks indexeren overeenkomstig de voor het desbetreffende jaar voor de gemeentebegroting gehanteerde algemene indexering;

HOOFDSTUK V HET SUBSIDIEBELEID VERDER UITGEWERKT

5.1 Subsidieverordening

De uitvoering van het subsidiebeleid vindt plaats door middel van een subsidieverordening, waarin met name de procedures en de algemene voorwaarden zijn opgenomen. Gelet op de positieve ervaringen daarmee in de afgelopen planperiode en de resultaten uit het onderzoek op basis van de Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid ligt het voor de hand om de vigerende verordening zo veel als mogelijk ongewijzigd te laten. Omdat in de Algemene wet bestuursrecht al veel is geregeld omtrent subsidieverlening wordt daarnaar in een aantal gevallen in de verordening verwezen. Daarmee beoogt de verordening een lokale aanvulling te zijn op de Algemene wet bestuursrecht. De relevante tekst van deze wet is in te zien op de vakafdeling Welzijn.

Ten opzichte van de gedurende de planperiode 2004-2007 gehanteerde verordening zijn in de als bijlage B opgenomen verordening de volgende wijzigingen aangebracht:

  • ¡

    in artikel 4 zijn de hieronder beschreven subsidievormen opgenomen;

  • ¡

    in artikel 10 is het indienen van de jaarstukken door de instellingen met een afwijkend boekjaar vastgelegd;

  • ¡

    in artikel 13 zijn de diverse vormen van projectsubsidie inclusief bijbehorende bepalingen geactualiseerd;

5.2 Subsidievormen

Door de overheid wordt een breed scala aan subsidievormen gehanteerd. Gelet op de ervaringen gedurende de afgelopen planperiode en de beleidsaanbevelingen wordt voorgesteld om voor de planperiode 2009-2012 de volgende vormen te hanteren:

  • a

    Waarderingssubsidie Een subsidie in de vorm van een vast bedrag, verstrekt aan een instelling louter als waardering voor haar bestaan en voor bepaalde activiteiten zonder deze naar aard en omvang te willen beïnvloeden. De waarderingssubsidie wordt aan het begin van de planperiode bepaald en ligt, behoudens de jaarlijkse indexering, gedurende de planperiode vast.

  • b

    Doelsubsidie Zoals de naam al aan geeft is deze subsidievorm gericht op het doel dat wordt nagestreefd en zijn (voorzover van toepassing) het aantal leden en/of de aard en omvang van de activiteiten bepalend voor en bij de subsidieverstrekking. Dit betekent dat de te verstrekken subsidie geen vast karakter hoeft te dragen maar afhankelijk van meer/minder leden/activiteiten jaarlijks kan fluctueren.

  • c.

    Projectsubsidie Een subsidie buiten het subsidieprogramma om en die gedurende het jaar aan een instelling kan worden verstrekt. Deze subsidievorm draagt een incidenteel karakter en biedt de mogelijkheid om de volgende activiteiten (onder voorwaarden) financieel te ondersteunen:

    • ¡

      deskundigheidsbevordering d.w.z. het volgen van cursussen door vrijwillig kader of leden;

    • ¡

      de organisatie van een activiteit met een stimulerend of wervend karakter en gericht op de doelgroepen jeugdigen, ouderen, vrijwilligers;

    • ¡

      de organisatie van een activiteit die de samenhang/verbinding tussen de inwoners en/of de diverse woonkernen bevordert;

    • ¡

      garantstelling bij activiteiten met een sportieve/sociale, sociaal-culturele of sociaal-economische betekenis en een bovenlokale uitstraling;

    • ¡

      ondersteuning bij het ontbreken van rechtspersoonlijkheid

  • d.

    Accommodatiesubsidie Met toepassing van deze subsidievorm is het mogelijk om (onder voorwaarden) aan instellingen een subsidie toe te kennen in de kosten van een accommodatie die zij in gebruik hebben. Deze subsidie kan naast een doelsubsidie worden verstrekt en is tevens bedoeld om de harmonisatiegedachte verder vorm te geven.

  • e.

    Investeringsbijdrage Het verstrekken van een investeringsbijdrage is gebaseerd op de jaarlijkse uitvoering van het Investeringsplan Welzijn. In bepaalde situaties is het mogelijk om aan een instelling de bijdrage toe te kennen waarna de instelling zelf uitvoert en na de realisatie en een gemeentelijke schouw de bijdrage definitief wordt bepaald. De voorwaarden waaronder subsidie wordt verstrekt, alsmede bepalingen omtrent de hoogte van de subsidie zullen worden/zijn vastgelegd in het Investeringsplan Welzijn.

5.3 Subsidiecriteria

In paragraaf 4.2 werden de uitgangspunten aangehaald voor het subsidiebeleid. Deze zijn richtinggevend voor de verdere uitwerking van het subsidiebeleid. Daartoe behoort onder andere ook het opstellen van criteria oftewel voorwaarden waaraan de instellingen en de door de instellingen uit te voeren activiteiten moeten voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen. Achterliggende gedachte daarbij is, dat het gewenst is om als subsidieverstrekker te kunnen beschikken over garanties met betrekking tot o.a. noodzaak van subsidieverlening, draagvlak en continuïteit, het bereik van de activiteiten en de relatie naar het gemeentelijke beleid.

Wij stellen in dat verband voor om gedurende de nieuwe planperiode uit te gaan van de volgende subsidiecriteria:

  • ¡

    een instelling die is of wordt opgenomen in het subsidieprogramma moet rechtspersoonlijkheid bezitten;

  • ¡

    voorzover daartoe de gelegenheid bestaat moet een instelling zijn aangesloten bij een overkoepelende organisatie (bond, federatie etc.) tenzij aangetoond kan worden dat hierdoor weinig of geen meerwaarde voor de instelling ontstaat;

  • ¡

    een instelling dient activiteiten te organiseren die een direct plaatselijk belang dienen en/of de belangen van (een deel van) de inwoners behartigen;

  • ¡

    een instelling die niet gevestigd is in Alphen-Chaam kan voor de uitvoering van activiteiten waaraan wordt deelgenomen door jeugdigen t/m 17 jaar uit Alphen-Chaam in aanmerking komen voor een subsidie voorzover deze activiteit (nog) niet voorkomt in het activiteitenaanbod in Alphen-Chaam. Waar het de kernen Bavel AC en Ulvenhout AC betreft kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

5.4 Subsidiegrondslagen waarderingssubsidies en doelsubsidies

5.4.1 Waarderingssubsidies

  • a.

    In de nieuwe planperiode zullen voor wat betreft het verstrekken van waarderingssubsidies aan de plaatselijke instellingen de volgende grondslagen worden gehanteerd:

    • -

      € 125,00 wanneer de activiteiten zijn gericht op één woonkern in de gemeente;

    • -

      € 250,00 wanneer de activiteiten zijn gericht op het gehele werkgebied van de gemeente;

    • -

      € 500,00 wanneer de activiteiten naast één van de hiervoor genoemde mogelijkheden ook een voor de gemeente representatief karakter dragen en/of een bovenlokale uitstraling hebben.

  • b.

    Aan instellingen van buiten de gemeente kan een waarderingssubsidie van € 125,00 worden toegekend.

5.4.2 Doelsubsidies

Voor wat betreft de doelsubsidies zijn een beperkt aantal subsidiegrondslagen van toepassing, nl.:

  • -

    een vast bedrag en/of een bedrag per (jeugd) lid

  • -

    een bedrag per inwoner

Uiteraard kan niet worden uitgesloten dat incidenteel niet te ontkomen valt aan de toepassing van aanvullende grondslagen. In het volgende hoofdstuk zijn de grondslagen voor de diverse clusters en instellingen meer concreet uitgewerkt.

5.5 Subsidieplan en subsidieprogramma

Subsidieplan

Het subsidieplan bestrijkt als onderdeel van de voorliggende nota een periode van vier jaar. In het plan zijn de instelling genoemd in de vorige paragraaf opgenomen. Het plan beoogt inzicht te geven in het verwachte verloop van het subsidiebudget gedurende de planperiode. Aanpassingen van het plan gedurende de planperiode vinden via het subsidieprogramma alleen plaats wanneer zich specifieke situaties voordoen zoals bijvoorbeeld de oprichting van een nieuwe gesubsidieerde instelling, substantiële wijzigingen in ledenaantallen, ontwikkelingen vanuit rijksbeleid/wetgeving of bijzondere omstandigheden. Het subsidieplan voor de periode 2009-2012 is terug te vinden onder bijlage C.

Subsidieprogramma

Het subsidieprogramma kan worden gezien als een uittreksel van het subsidieplan en wordt jaarlijks door de Raad vastgesteld bij de begroting voor het opvolgend jaar.

Wanneer zich gedurende de planperiode in enig jaar omstandigheden voordoen zoals hiervoor beschreven zal het subsidieprogramma voor het opvolgend jaar daarop worden aangepast. Het in het programma opgenomen budget (per cluster) vormt bij vaststelling het subsidieplafond. Dit wil zeggen dat dit budget het maximaal beschikbare subsidiebudget is. Het subsidieplafond vormt een weigeringsgrond, met andere woorden is het plafond bereikt dan dienen nieuwe verzoeken te worden afgewezen tenzij de Raad of binnen de afgesproken kaders het college aanvullende dekkingsmiddelen beschikbaar stelt. Het subsidieprogramma voor 2009 is opgenomen in bijlage D.

5.6 Overgangsregeling

Voor instellingen die op basis van de nieuwe systematiek per 2009 een subsidiebedrag ontvangen dat minimaal € 100,00 lager is dan het bedrag dat in 2008 is toegekend is een overgangsregeling van toepassing. Deze instellingen ontvangen voor 2009 naast het voor dat jaar toegekende reguliere subsidiebedrag tevens 50% van het nadelige verschil tussen het subsidieniveau 2008 en 2009.

HOOFDSTUK VI BESCHRIJVING CLUSTERS, SUBSIDIEVORMEN EN SUBSIDIEGRONDSLAGEN

Cluster 1 Bevordering sportbeoefening

Omschrijving

In dit cluster zijn ondergebracht die instellingen die zich tot doel stellen activiteiten te organiseren die zijn gericht op de deelname aan sport en sportieve recreatie binnen de gemeente Alphen-Chaam. Onder sportbeoefening verstaan wij het op individuele basis of in groepsverband deelnemen aan bewegingsactiviteiten in georganiseerd verband, onder verantwoorde leiding en binnen een specifieke sportorganisatie met contributiebetalende leden. Zulks op niet commerciële basis.

Onder georganiseerde sport wordt verstaan dat de sport in enig officieel (competitie)verband wordt beoefend op of in een daartoe bestemde accommodatie onder auspiciën van een overkoepelende organisatie die is aangesloten bij NOC*NSF.

Badmintonclub Alphen

Tennisclub Alphen

Gymnastiekvereniging Kwiek Alphen

Tennisvereniging Chaam

Hengelsportvereniging Alfheim Alphen

Tennisvereniging Galder/Strijbeek

Judoclub Yoshi Chaam

Voetbalvereniging Viola Alphen

Ponyclub De Paardenvriendjes Alphen

Voetbalvereniging Chaam

Ponyclub De Trouwe Kameraadjes Chaam

Voetbalvereniging Gesta Galder-Strijbeek

Ponyclub DWS Galder-Strijbeek

Volleybalvereniging Apollo Alphen

Schaakvereniging Alphen

Gemeentelijke doelstelling

Sportbeoefening is in eerste instantie gericht op eigen gezondheid, plezier en ontspanning. Met name waar het de volwassenen betreft zijn wij van oordeel dat sportbeoefening in principe ‘selfsupporting’ moet zijn.

De gemeente wil in eerste instantie bereiken dat zoveel mogelijk jeugdigen van de gemeente Alphen-Chaam laagdrempelig kunnen deelnemen aan sportactiviteiten zoals hierboven omschreven. Dit in het belang van een gezonde ontwikkeling en sociale cohesie van jeugdigen tot 18 jaar. De plaatselijke sportverenigingen kunnen via een projectsubsidie gerichte activiteiten organiseren die zijn gericht op het informeren, stimuleren en werven van jeugdleden.

Naast de deelname aan sportactiviteiten door jeugdigen streeft de gemeente er naar om in de planperiode ook de deelname aan deze activiteiten door 55+ te stimuleren. Via een projectsubsidie zijn de plaatselijke sportverenigingen in de gelegenheid om daarvoor gerichte initiatieven te ondernemen.

Subsidievormen

- doelsubsidie

- accommodatiesubsidie

Subsidiegrondslagen

- € 20,00 per contribuerend jeugdlid

- vast bedrag in de huisvestingskosten (voorzover van toepassing)

Cluster 2 Kunst en cultuur

Omschrijving

Onder dit cluster vallen instellingen die zich zonder winstoogmerk richten op kunst en cultuuruitingen van uiteenlopende aard, dan wel het uitdragen van het culturele erfgoed in de gemeente. Hieronder wordt verstaan het verrichten van verschillende activiteiten zoals muziekoptredens, toneeluitvoeringen, zanguitvoeringen, volksfeesten en de heemkunde.

Carnavalsstichting De Struivenbakkers Alphen

Kinderkoor Okido Chaam

Carnavalsstichting De Bonenprikkers Chaam

Regionale muziekscholen

Carnavalsvereniging De Maerkratten G-S

St. Jacobskoor Galder-Strijbeek

Gilde St. Willibrordus Alphen

Zangvereniging Euterpe Chaam

Fanfare Voor Eer en Deugd Galder-Strijbeek

Oranje/St. Nicolaascomité Chaam

Harmonie Vlijt en Volharding Alphen

Oranjecomité Galder/Strijbeek

Harmonie St. Cecilia Chaam

St. Nicolaascomité Galder

Heemkunde Kring Carel de Roij Alphen

St. Nicolaascomité Strijbeek

Heemkunde Kring Ledevaert Chaam

Stichting Alphen Vooruit Alphen

Heemkunde Kring Paulus van Daesdonck G-S

Stichting Amateur Kunstmarkt Chaam

Alphens Mannenkoor

Stichting Trajart Chaam

Dameskoor Avanti Alphen

Toneelvereniging Alta Alphen

Gemeentelijke doelstelling

Wij willen bereiken dat iedere inwoner van Alphen-Chaam laagdrempelig kan genieten van de verschillende kunst- en cultuuruitingen in de gemeente en daaraan ook kan deelnemen.

De activiteiten in dit cluster hebben voor een deel betrekking op zelfontplooiing op creatief gebied, individueel of in groepsverband. Hiervoor zijn de deelnemers en dan met name de volwassen in eerste instantie zelf verantwoordelijk. Het gemeentelijk belang ligt met name bij de participatie door de jeugd en de publieksfunctie. Onder dit laatste verstaan wij het verzorgen van (openbare) optredens/activiteiten en het uitdragen van de gemeente.

Verder volgen leerlingen uit de gemeente een muziekopleiding via de regionale muziekscholen. Via een subsidie aan deze muziekscholen willen we bereiken dat leerlingen t/m 17 jaar op een laagdrempelige wijze deze opleidingen kunnen volgen.

Subsidievormen

- waarderingssubsidie

- doelsubsidie

- accommodatiesubsidie

Subsidiegrondslagen

Harmoniegezelschappen

  • a.

    vast bedrag per eenheid (harmonie, drumband, majoretten) van € 1.000,00

  • b.

    een bedrag per jeugdlid van € 20,00

  • c.

    vast bedrag in de opleidingskosten

  • d.

    vast bedrag in de kosten van dirigent en instructie

  • e.

    vast bedrag in de huisvestingskosten

Zang- en toneelverenigingen

  • a.

    een waarderingssubsidie van € 250,00 of € 500,00

  • b.

    een bedrag per jeugdlid van € 20,00

Kunstuitingen

Een waarderingssubsidie van € 500,00

Cultuuruitingen

Gilde

waarderingssubsidie van € 500,00

Oranje-,St. Nicolaas- en carnavalsactiviteiten

Per activiteitensoort een bedrag per inwoner in de desbetreffende kern van € 0,20

Heemkunde

  • a.

    een bedrag per inwoner in de desbetreffende kern van € 0,20

  • b.

    vast bedrag in de huisvestingskosten

Muziekopleidingen via regionale erkende muziekscholen

  • a.

    € 32,50 voor het volgen van de opleiding voorbereidend instrumentaal/vocaal onderwijs

  • b.

    € 100,00 voor het volgen van een instrumentale opleiding

  • c.

    € 20,00 voor het volgen van de opleiding stemvorming

  • d.

    € 20,00 voor de deelname aan ensemblespel/kinderkoor

Cluster 3 Peuterspeelzaalwerk

Omschrijving

Onder dit cluster vallen de instellingen die peuterspeelzaalwerk uitvoeren. Hieronder wordt in de plaatselijke situatie verstaan:

  • a.

    het bieden van een uitdagende speel-/leeromgeving aan peuters in aanvulling op de speelmogelijkheden thuis;

  • b.

    het bieden van ontplooiingsmogelijkheden aan peuters door het stimuleren van de cognitieve, sociale, emotionele, motorische en creatieve ontwikkeling;

  • c.

    het herkennen en het bieden van hulp bij stagnatie in het ontwikkelingsproces aan peuters en ouders;

  • d.

    het bieden van de mogelijkheid tot onderlinge ontmoeting en contact aan peuters en ouders;

Stg. Peuterspeelzaal Ikke Alphen

Stg. Peuterspeelzaal Kiekeboe Galder

Stg. Peuterspeelzaal Ikke Chaam

Gemeentelijke doelstelling

In het beleidsplan peuterspeelzaalwerk, vastgesteld op 21 december 2006, is de volgende gemeentelijke doelstelling opgenomen:

‘Het leveren van een bijdrage aan de instandhouding van kwantitatief voldoende en kwalitatief goede peuterspeelzalen die alle 2 tot 4 jarigen in de gelegenheid stellen om in de voorschoolse periode gedurende minimaal twee dagdelen per week in georganiseerd verband en onder professionele begeleiding met elkaar te spelen, elkaar te ontmoeten (ook de ouders) en zich te ontwikkelen.’

Door middel van subsidiëring willen wij verder bereiken dat de peuterspeelzalen bijdragen aan een sluitende aanpak op de basisschool en participeren in het Netwerk 12- en buurtnetwerk 12-.

Subsidievormen

- doelsubsidie

Subsidiegrondslagen

Een vast bedrag op basis van het beleidsplan peuterspeelzaalwerk

Cluster 4 Jeugd- en jongerenwerk

Omschrijving

Onder dit cluster vallen de instellingen die zich richten op het organiseren van activiteiten die de maatschappelijke participatie van jongeren bevorderen en een basis leggen voor maatschappelijke zelfstandigheid en een positieve deelname aan het maatschappelijk leven. Om dit te bereiken worden verschillende recreatieve en sociaal culturele activiteiten georganiseerd.

C You Chaam

Stg. Alphen Vooruit (excl. Oranje/St. Nic.)

Jeugdbelangen Galder/Strijbeek

Stg. Jeugd- en Jongerenraad Chaam

Stg. Jeugdinstuif Alphen

Stg. Scouting Alphen

Gemeentelijke doelstelling

Door middel van subsidiëring willen wij bereiken dat de jeugdigen en jongeren in Alphen-Chaam laagdrempelig gebruik kunnen maken van recreatieve en sociaal-culturele activiteiten. Dit omdat deze activiteiten een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welbevinden in de groei naar volwassenheid.

Naast de recreatieve en sociaal-culturele activiteiten worden er in het belang van de jeugdigen, de jongeren en hun ouders door samenwerkende organisaties ook een aantal zorggerelateerde activiteiten uitgevoerd. Genoemd kunnen worden het beleidsnetwerk 12-, het buurtnetwerk 12-, het buurtnetwerk 12+ en het houden van spreekuren opvoedingsondersteuning 0-12 en 12+. Verder loopt via de basisscholen op dit moment het preventieproject Be good, feel good, kent de GGD een telefonische hulplijn en wordt gewerkt aan het opzetten van een Centrum voor jeugd en gezin. De financiering van deze activiteiten verloopt buiten het subsidieprogramma om.

Subsidievormen

- waarderingssubsidie

- doelsubsidie

- accommodatiesubsidie

Subsidiegrondslagen

a. vast bedrag van € 500,00 of

b. € 20,00 per contribuerend jeugdlid

c. vast bedrag in de huisvestingskosten

Cluster 5 Ouderenwerk

Omschrijving

In dit cluster zijn ondergebracht de instellingen die zich in de gemeente richten op de plaatselijke ouderen waarbij het volgende wordt nagestreefd:

  • 1.

    het bieden van een plaats waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten;

  • 2.

    het bieden van een plaats waar ouderen met vragen naar hulp van de meest uiteenlopende aard terecht kunnen;

  • 3.

    het organiseren en uitvoeren van sociaal/culturele/recreatieve activiteiten

Kath. Bond van Ouderen Alphen

Kath. Bond van Ouderen Galder/Strijbeek

Kath. Bond van Ouderen Chaam

Gemeentelijke doelstellingen

Door middel van subsidiëring willen we bereiken dat de ouderen in onze gemeente de mogelijkheid hebben om op een volwaardige manier te participeren in de samenleving. Daarnaast willen wij stimuleren dat ouderen deel nemen aan bewegingsactiviteiten. Via een projectsubsidie kunnen de plaatselijke sportverenigingen daartoe gerichte activiteiten opzetten en uitvoeren.

Subsidievormen

- doelsubsidie

- accommodatiesubsidie

Subsidiegrondslagen

a. € 7,50 per lid

b. vast bedrag in de huisvestingskosten

Cluster 6 Ondersteuning

Omvang van het cluster

In dit cluster zijn ondergebracht de instellingen die zich de directe ondersteuning van inwoners of doelgroepen in onze gemeente ten doel stellen. Hieronder moet worden verstaan de directe dienstverlening en het verzorgen van recreatieve en ontspannende activiteiten of de coördinatie daarvan.

Bureau Slachtofferhulp Regio M-W Brabant reg.

Kindertelefoon West-Brabant regionaal

EHBO-vereniging Alphen

SOS Telefonische Hulpdienst regionaal

EHBO-vereniging Chaam

Stichting Erbij Alphen

EHBO-vereniging Ulvenhout

Stichting Juridische EHBO Tilburg

Gehandicaptenplatform Alphen-Chaam

Zonnebloem Afdeling Alphen

Gemeentelijke doelstellingen

Door middel van subsidiëring willen wij bereiken dat het bestaande aanbod aan activiteiten in ieder geval blijft bestaan. Met de invoering van de Wmo blijkt in de praktijk het aantal ondersteunende organisaties toe te nemen. Afstemming daartussen is nodig teneinde te voorkomen dat overlappingen ontstaan of zgn. ‘witte vlekken’ blijven bestaan.

Subsidievormen

- waarderingssubsidie

- doelsubsidie

Subsidiegrondslagen

a. vast bedrag waarderingssubsidie € 125,00;

b. vast bedrag doelsubsidie van € 500,00 of € 1.000,00

c. bedrag per lid van € 7,50 of € 0,20 per inwoner van de gemeente/woonkern

Cluster 7 Educatie en informatie

Omvang van het cluster

Onder dit cluster vallen die instellingen die zich door middel van o.a. cursussen, thema avonden en uitleningen van materialen richten op educatie en informatieverstrekking aan inwoners of groepen van inwoners.

Actieve Vrouwen Chaam

3VO Afdeling Alphen-Chaam/Baarle-Nassau

KVB Alphen

Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius

KVO Alphen

Natuurvereniging Mark & Leij

KVO Chaam

Stichting Culturele Activiteiten Chaam

KVO Galder/Strijbeek

Theek 5

Gemeentelijke doelstelling

Door middel van subsidiëring willen we bereiken dat onze inwoners laagdrempelig gebruik kunnen blijven maken van het huidige aanbod. Specifiek ten aanzien van de bibliotheekvoorzieningen en Natuurvereniging Mark & Leij streven wij naar een toename van het aantal jeugdige leden.

Subsidievormen

- waarderingssubsidie

- doelsubsidie

Subsidiegrondslagen

a. bedrag van € 0,20 per inwoner of een bedrag per lid van € 7,50

b. vast bedrag

Cluster 8 Exploitatie gemeenschapshuizen

Omvang van het cluster

Onder dit cluster vallen de instellingen die zich richten op het beheer en de exploitatie van een ontmoetings- of cultureel centrum in de gemeente.

Stichting. Cultureel Centrum Den Heuvel

Stichting Taxandria

Gemeentelijke doelstellingen

De sociaal-culturele centra in onze gemeente nemen een belangrijke plaats in. Zij bieden aan veel instellingen de ruimte die nodig is voor de uitoefening van de activiteiten en hebben daardoor een multifunctioneel karakter. Dit verstevigt de ontmoetingsfunctie van de centra. De gebruikers zijn immers in de gelegenheid om niet alleen sociale contacten te leggen en te onderhouden binnen de eigen club, maar voor of na de activiteiten ook daarbuiten. Dit bevordert de mogelijkheid tot integratie en participatie en levert een positieve bijdrage aan de gemeenschapszin. De praktijk leert dat de exploitatie van het Cultureel Centrum in Alphen en het Taxandriagebouw in Chaam financieel-technisch gezien stroef verloopt. Ons primaire doel gedurende de planperiode is dan ook tweeledig:

  • -

    door middel van subsidiëring een bijdrage leveren aan de instandhouding van de centra;

  • -

    door middel van subsidiëring de plaatselijke instellingen in de gelegenheid stellen om gebruik te kunnen (blijven) maken van de faciliteiten die de centra bieden.

Subsidievormen

accommodatiesubsidie

Subsidiegrondslagen

een vast bedrag in de huisvestingskosten

Cluster 9 Overige instellingen

Omvang van het cluster

In dit cluster zijn vooralsnog de instellingen verzameld die activiteiten uitvoeren die wellicht als ‘een dienst tegen betaling’ kunnen worden beschouwd. Dit dient nog beoordeeld te worden. Omdat het verstrekken van een subsidie slechts mogelijk is op basis van een wettelijke grondslag zijn de instellingen nog opgenomen in het subsidieprogramma. Op het moment dat duidelijk is dat sprake is van het leveren van een dienst kan met de desbetreffende instelling een prestatieovereenkomst of sponsorovereenkomst worden afgesloten en wordt de instelling uit het programma verwijderd.

Brabants Bureau voor Toerisme Afdeling Tilburg

Stichting Acht van Chaam

Brabants Landschap

Stichting Ouderenwerk Breda

Dierenasiel Breda

Stichting Promotie Alphen SPA

Hoom

Stichting Vluchtelingenwerk Alphen-Chaam

Instituut voor Maatschappelijk Welzijn

Stichting VVV Alphen-Chaam

Mee West-Brabant

Gemeentelijke doelstellingen

N.v.t.

Subsidievormen

Vaste bedragen op het niveau 2008 inclusief indexering.

Subsidiegrondslagen

N.v.t.

HOOFDSTUK VII BEREKENING SUBSIDIEBEDRAGEN PER 2009 EN TOTAALBUDGET

Cluster 1 Bevordering sportbeoefening

Subsidievorm

Subsidie per 2009

Subsidie 2008

Volleybalvereniging Apollo

doelsubsidie accommodatiesubs.

29 jeugdleden x € 20,00 huisvestingskosten € 350,00 overgangsregeling € 215,00 totaal € 1.145,00

€ 1.359,00

Badmintonclub Alphen

doelsubsidie accommodatiesubs.

36 jeugdleden x € 20,00 huisvestingskosten € 750,00 totaal € 1.470,00

€ 1.411,00

Gymnastiekvereniging Kwiek

doelsubsidie

45 jeugdleden x € 20,00 overgangsregeling € 207,00 totaal € 1.170,00

€ 1.314,00

Ponyclub De Paardenvriendjes

doelsubsidie

14 jeugdleden x € 20,00 totaal € 280,00

€ 151,00

Tennisclub Alphen

doelsubsidie

55 jeugdleden x € 20,00 totaal € 1.100,00

€ 1.060,00

Voetbalvereniging Viola

doelsubsidie

258 jeugdleden x € 20,00 totaal € 5.160,00

€ 3.753,00

Schaakclub Alphen

doelsubsidie

10 jeugdleden x € 20,00 overgangsregeling € 123,00 totaal € 323,00

€ 446,00

Tennisvereniging Chaam

doelsubsidie

138 jeugdleden x € 20,00 totaal € 2.760,00

€ 1.548,00

Voetbalvereniging Chaam

doelsubsidie

224 jeugdleden x € 20,00 totaal € 4.480,00

€ 4.092,00

Ponyclub Trouwe Kameraadjes

doelsubsidie

40 jeugdleden x € 20,00 totaal € 800,00

€ 473,00

Judoclub Yoshi

doelsubsidie

66 jeugdleden x € 20,00 totaal € 1.320,00

€ 1.357,00

Tennisvereniging Galder/Strijbeek

doelsubsidie accommodatiesubs.

47 jeugdleden x € 20,00 huisvestingskosten € 750,00 (ontbreken kantine) totaal € 1.690,00

€ 1.387,00

Voetbalvereniging Gesta

doelsubsidie accommodatiesubs.

138 jeugdleden x € 20,00 huisvestingskn € 2.675,00 (incl. afspraken inzake huurverhoging/ontbreken kantine) totaal € 5.435,00

(incl. afspraken inzake huurverhoging/ontbreken kantine) € 4.269,00

Ponyclub DWS

doelsubsidie

33 jeugdleden x € 20,00 totaal € 825,00

€ 318,00

Hengelsportvereniging Alfheim

doelsubsidie

7 jeugdleden x € 20,00 totaal € 140,00

€ 237,00

Cluster 1 Totaal € 28.098,00

€ 23.175,00

Cluster 2 Kunst en cultuur

subsidievorm

subsidie per 2009

Subsidie 2008

Harmonie Vlijt en Volharding

doelsubsidie accommodatiesubs.

3 eenheden x € 1.000,00 44 jeugdleden x € 20,00 dirigent en instructie € 4.000,00 opleidingskosten € 4.000,00 huisvestingskosten € 8.000,00 totaal € 19.880,00

€ 18.826,00

Harmonie St. Cecilia

doelsubsidie

2 eenheden x € 1.000,00 37 jeugdleden x € 20,00 dirigent en instructie € 3.500,00 opleidingskosten € 6.000,00 totaal € 12.240,00

€ 11.317,00

Fanfare voor Eer en Deugd

doelsubsidie

2 eenheden x € 1.000,00 6 jeugdleden x € 20,00 dirigentkosten € 720,00 totaal € 2.840,00

€ 2.330,00

Alphens Mannenkoor

waarderingssubsidie

vast bedrag € 250,00 totaal € 250,00

€ 132,00

Dameskoor Avanti

waarderingssubsidie

vast bedrag € 250,00 overgangsregeling € 69,50 totaal € 319,50

€ 389,00

St. Jacobskoor

waarderingssubsidie

vast bedrag € 250,00 totaal 250,00

€ 177,00

Zangvereniging Euterpe

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 totaal € 500,00

€ 577,00

Kinderkoor Okido

doelsubsidie

20 jeugdleden x € 20,00 overgangsregeling € 128,50 totaal € 528,50

€ 657,00

Toneelvereniging Alta

waarderingssubsidie

vast bedrag € 250,00 overgangsregeling € 110,50 totaal € 360,50

€ 471,00

Stichting Trajart

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 totaal € 500,00

€ 500,00

Stichting Amateur Kunstmarkt

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 totaal € 500,00

€ 500,00

Gilde St. Willibrordus

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 overgangsregeling € 428,50 totaal € 928,50

€ 1.357,00

Oranje/St. Nicolaascomité Chaam

doelsubsidie

3831 inwoners x € 0,40 overgangsregeling € 125,80 totaal € 1.658,20

€ 1.784,00

Oranjecomité Galder-Strijbeek

doelsubsidie

1258 inwoners x € 0,20 overgangsregeling € 60,70 totaal € 312,30

€ 373,00

St. Nicolaascomité Galder

doelsubsidie

917 inwoners x € 0,20 totaal € 183,40

€ 177,00

St. Nicolaascomité Strijbeek

doelsubsidie

341 inwoners x € 0,20 totaal € 68,20

€ 73,00

Stichting Alphen Vooruit

doelsubsidie

3986 inwoners x € 0,40 overgangsregeling € 119,30 totaal € 1.713,70

€ 1.833,00

Carnavalsstichting De Struivenbakkers

doelsubsidie

3986 inwoners x € 0,20 totaal € 797,20

€ 458,00

Carnavalsstichting De Bonenprikkers

doelsubsidie

3831 inwoners x € 0,20 totaal € 766,20

€ 460,00

Carnavalsvereniging De Maerkratten

doelsubsidie

1258 inwoners x € 0,20 totaal € 251,60

€ 150,00

Heemkunde Kring Paulus van Daesdonck

doelsubsidie

1639 inwoners x € 0,20 totaal € 327,80

€ 67,00

Heemkunde Kring Ledevaert

doelsubsidie accommodatiesubsidie

3831 inwoners x € 0,20 totaal € 766,20

€ 0,00

Heemkunde Kring Carel de Roij

Doelsubsidie* Accommodatiesubsidie*

3986 inwoners x € 0,20 totaal € 797,20

€ 0,00

Bavel AC/Ulvenhout AC

Reserveren tbv Oranjefeest/st. nicolaas/carnaval

381 inwoners x € 0,60 totaal € 228,60

€ 0,00

Cluster 2 Totaal € 46.901,00 (afgerond)

€ 42.608,00

* onder de voorwaarde dat met deze instelling een huurovereenkomst wordt aangegaan voor het gebruik van het streekmuseum in Alphen

Cluster 3 Peuterspeelzaalwerk

Subsidievorm

Subsidie per 2009

Subsidie 2008

Stg. Peuterspeelzaal Ikke Alphen

Doelsubsidie

raming € 55.590,00* totaal € 55.590,00

€ 54.500,00

Stg. Peuterspeelzaal Ikke Chaam

Doelsubsidie

raming € 57.684,00* totaal € 57.684,00

€ 56.518,00

Stg. Peuterspeelzaal Kiekeboe Galder

Doelsubsidie

raming € 28.345,00* totaal € 28.345,00

€ 27.791,00

Cluster 3 Totaal € 141.621,00

€ 138.809,00

* nadere afspraken te maken met de stichtingsbesturen op basis van actuele jaarstukken

Cluster 4 Jeugd- en jongerenwerk

Subsidievorm

Subsidie per 2009

Subsidie 2008

Stg. Jeugdbelangen Galder/Strijbeek

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 overgangsregeling € 221,00 totaal € 721,00

€ 942,00

C-You

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 totaal € 500,00

€ 500,00

Stg. Jeugdinstuif Alphen

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 totaal € 500,00

€ 565,00

Stg. Scouting Alphen

doelsubsidie accommodatiesubs.

bedrag per jeugdlid 139 x € 20,00 huisvestingskosten € 5.000,00 overgangsregeling € 87,00 totaal € 7.867,00

€ 7.954,00

Stg. Alphen Vooruit

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 totaal € 500,00

€ 471,00

St. Jeugd- en Jongerenraad Chaam

doelsubsidie acccommodatiesubs.

bedrag per jeugdlid 75 x € 20,00 huisvestingskosten € 3.000,00 overgangsregeling € 74,00 totaal € 4.574 ,00

€ 4.2 48,00

Cluster 4 Totaal € 14.662,00

€ 14.680,00

Cluster 5 Ouderenwerk

Subsidievorm

Subsidie per 2009

Subsidie 2008

Kath. Bond van Ouderen Alphen

doelsubsidie accommodatiesubs.

605 leden x € 7,50 huisvestingskosten € 1.366,50 (50% x € 2.733,00) totaal €5.904,00

€ 5.565,00

Kath. Bond van Ouderen Chaam

doelsubsidie accommodatiesubs.

465 leden x € 7,50 huisvestingskosten € 2.250,00 (50% x 4.478,00) overgangsregeling € 593,75 totaal € 6.331,25

€ 6.925,00

Kath. Bond van Ouderen Galder/Strijbeek

doelsubsidie accommodatiesubs.

132 leden x € 7,50 huisvestingskosten € 3.000,00 (50% x € 6.000,00) totaal € 3.990,00

€ 4.004,00

Cluster 5 Totaal € 16.225,25

€ 16.494,00

Cluster 6 Ondersteuning

Subsidievorm

Subsidie per 2009

Subsidie 2008

Gehandicaptenplatform A-C

doelsubsidie

9456 inwoners x € 0,20 geen overgangsregeling ivm vervallen subsidie sportement totaal € 1.891,20

(incl. Sportement € 500,00) € 2.295,00

Stichting Erbij

waarderingssubsidie

vast bedrag € 250,00 totaal € 250,00

€ 225,00

De Zonnebloem Afd. Alphen

waarderingssubsidie

vast bedrag € 125,00 totaal € 125,00

€ 114,00

EHBO vereniging Alphen

doelsubsidie

vast bedrag € 1000,00 70 leden x € 7,50 totaal € 1.525,00

€ 1.328,00

EHBO vereniging Chaam

doelsubsidie

vast bedrag € 1000,00 27 leden x € 7,50 totaal € 1.202,50

€ 1.032,00

EHBO vereniging Ulvenhout

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 …… leden uit A-C x € 7,50 totaal € 500,00

€ 353,00

Kindertelefoon West-Brabant

waarderingssubsidie

vast bedrag € 125,00 totaal € 125,00

€ 46,00

Bureau Slachtofferhulp MWB

doelsubsidie

9456 inwoners x € 0,20 totaal 1.891,20

€ 1.788,00

Stg. Juridische EHBO Tilburg

doelsubsidie

3986 inwoners (Alphen) x € 0,20 totaal € 797,20

€ 594,00

Cluster 6 Totaal € 8.307,10

€ 7.774,00

Cluster 7 Educatie en informatie

Subsidievorm

Subsidie per 2009

Subsidie 2008

3VO Afdeling Alphen-Chaam/ Baarle-Nassau

waarderingssubsidie

vast bedrag € 500,00 totaal € 500,00

€ 443,00

Theek 5

doelsubsidie

Raming € 133.650,00 totaal € 138.281,00

€ 135.570,00

KVO Alphen

doelsubsidie

100 leden x € 7,50 totaal € 750,00

€ 711,00

KVO Chaam

waarderingssubsidie

226 x € 7,50 totaal € 1.695,00

€ 848,00

KVO Galder/Strijbeek

waarderingssubsidie

68 leden x € 7,50 totaal € 510,00

€ 360,00

KVB Alphen

waarderingssubsidie

65 leden x € 7,50 totaal € 487,50

€ 377,00

Actieve Vrouwen Chaam

waarderingssubsidie

63 leden x € 7,50 totaal € 472,50

€ 367,00

Stichting Culturele Activiteiten Chaam

doelsubsidie

9456 inwoners x € 0,20 totaal € 1.891,00

€ 0,00

Natuurvereniging Mark & Leij

doelsubsidie

9456 inwoners x € 0,20 ….jeugdleden x € 5,00 evt overgangsregeling totaal € 1.891,00

€ 2.897

Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius

waarderingssubsidie

vast bedrag € 250,00 totaal € 250,00

€ 150,00

Cluster 7 Totaal € 146.792,00

€ 141.742,00

Cluster 8 Exploitatie gemeenschapshuizen

Subsidievorm

Subsidie per 2009

Subsidie 2008

Stichting Cultureel Centrum Den Heuvel

accommodatiesubsidie

raming € 18.000,00 totaal € 18.000,00

€ 18.660,00

Stichting Taxandria

accommodatiesubsidie

Raming € 18.000,00 totaal € 18.000,00

€ 17.000,00

Cluster 8 Totaal € 36.000,00

€ 35.660,00

Cluster 9 Overige instellingen

Subsidievorm (n.v.t.)

Subsidie per 2009

Subsidie 2008

Stichting Promotie Alphen SPA

totaal € 923,00

€ 905,00

Stichting VVV Alphen- Chaam

totaal € 14.228,00

€ 13.949,00

Dierenasiel Breda

totaal € 4.095,00

€ 4.015,00

Hoom

Raming 24,730,00

€ 24.250,00

Mee West Brabant

€ 123,00 x 2 deelnemers totaal € 246,00

€ 241,00

Stichting Ouderenwerk Breda

totaal € 78.688,00

€ 77.145,00

Brabants Bureau voor Toerisme afdeling Tilburg

totaal € 1.052,00

€ 1.050,00

Instituut voor Maatschappelijk Welzijn

totaal € 45.037,00

€ 44.154,00

Stichting Vluchtelingenwerk Alphen-Chaam

totaal € 19.232,00

€ 18.855,00

Stichting Acht van Chaam

totaal € 28.806,00

€ 28.241,00

Brabants Landschap

Totaal € 47,00

€ 46,00

Cluster 9 Totaal € 217.084,00

€ 212.853,00

TOTAALBUDGET

2009 ev 2008

A. Totaalbedrag clusters 1 t/m 9 € 655.697,00 € 633.836,00

B. Budget subsidie muziekscholen € 2.500,00 € 1.137,00

C. Budget projectsubsidies € 10.000,00 € 2.000,00

€ 668.197,00 € 636.973,00

========== ==========

BIJLAGE A

EXTERNE EVALUATIE PLANPERIODE

2004-2007

Externe evaluatie subsidiebeleid en –verstrekking planperiode 2004-2007

Aan de in het subsidieprogramma 2007 opgenomen instellingen is een enquêteformulier toegezonden. In totaal zijn 77 formulieren verzonden en zijn er 53 geretourneerd. De respons bedraagt daarmee 68,8%. De vragen uit het formulier zijn hieronder opgenomen met daarbij per vraag de reacties percentagegewijs vertaald.

1. Vindt u het aanvragen van de subsidie jaarlijks administratief eenvoudig?

ja : 66%

betrekkelijk eenvoudig : 34%

neen : 0% Terugkerende opmerkingen(en): n.v.t.

2. a. Ontvangt u het jaarlijks subsidiebedrag op het afgesproken moment?

ja : 91%

bijna altijd : 9%

nooit : 0% Terugkerende opmerking(en): n.v.t.

b. Bent u tevreden met het (de) moment(en) waarop de subsidie wordt uitbetaald?

ja : 81%

redelijk tevreden : 15%

niet : 4%

Terugkerende opmerking(en): uitbetaling voorafgaand aan periode zou het fijnst zijn.

3. Hoe beoordeelt u de gemeentelijke informatieverstrekking bij vragen op het gebied van subsidies?

goed : 17%

ruim voldoende : 28%

voldoende : 38%

matig : 8%

slecht : 0%

geen mening : 9%

Terugkerende opmerking(en): n.v.t.

4. Wat vindt u van de huidige subsidieregeling? (Wij verzoeken u om hieronder op genoemde onderdelen uw mening te geven en deze eventueel te voorzien van een korte toelichting )

a. is duidelijk: ja : 74%

niet helemaal : 15%

nee : 2%

geen mening : 9%

Terugkerende opmerking(en) : de opbouw van het bedrag is niet bekend.

b. is flexibel: ja : 40%

niet helemaal : 32%

nee : 11%

geen mening : 17%

Terugkerende opmerking(en) : met vaste bedragen werken is minder/niet

flexibel

c. kent voldoende subsidiemogelijkheden en subsidievormen:

ja : 38%

niet helemaal : 28%

nee : 19%

geen mening : 15%

Terugkerende opmerking(en): niet bekend welke mogelijkheden er nog meer zijn.

d. met vaste budgetten voor meerdere jaren is goed te werken

ja : 72%

niet helemaal : 17%

nee : 4%

geen mening : 7%

Terugkerende opmerking(en): n.v.t.

5. Heeft u suggesties voor het subsidiebeleid/uitvoering gedurende de planperiode 2009-2012?

Meest voorkomende suggesties:

a. indexeer de subsidiebedragen;

b. vast bedrag per jaar met daarin een opslagpercentage voor eventuele risico’s;

c. volg de subsidierichtlijnen van de overkoepelende organisatie (harmonieën);

d. mogelijkheid voor een onderhoudssubsidie;

e. als criterium geen percentage leden dat in de gemeente woont;

f. meer (gestructureerd) overleg tussen verenigingen en gemeente;

g. meer flexibiliteit/variabele subsidies;

h. bij de organisatie van activiteiten geen legeskosten voor vergunningen in rekening brengen of verstrek een speciale activiteitensubsidie waarin de verenigingen deze kosten kunnen betrekken;

i. aantal leden etc. aan begin planperiode is bepalend voor het bedrag gedurende de planperiode;

j. meer waardering/subsidiëring voor kleine verenigingen met veel activiteiten;

6. a. Werkt uw instelling met een jaarrekening en een begroting?

ja : 85%

neen : 8%

nog niet: 7%

b. Indien neen of nog niet, wilt u daarbij ondersteuning?

ja : 25% geen antwoord: 25%

neen : 50%

BIJLAGE B

SUBSIDIEVERORDENING WELZIJN 2009

4.2 Subsidieverordening Welzijn Alphen-Chaam 2009

De Raad van de gemeente Alphen-Chaam;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 mei 2009, nr. ;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en titel 4.2. van de Algemene wet bestuursrecht;

besluit:

vast te stellen de 'Subsidieverordening Welzijn Alphen-Chaam 2009' overeenkomstig de tekst zoals die aan dit besluit is gehecht.

Aldus besloten in de vergadering

van 19 juni 2009.

DE RAAD VOORNOEMD,

, voorzitter

, griffier

SUBSIDIEVERORDENING WELZIJN ALPHEN-CHAAM 2009

HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

gemeente : de gemeente Alphen-Chaam

de raad : de raad van de gemeente Alphen-Chaam;

het college : het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-

Chaam;

instelling : een rechtspersoon als bedoeld in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek die zich,

zonder winstoogmerk, ten doel stelt activiteiten te organiseren die een direct

plaatselijk belang dienen en/of de belangen van (een deel van) de inwoners

behartigen;

subsidie : een aanspraak op financiële middelen, door de raad respectievelijk het

college verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de instelling,

anders dan betaling voor aan het bestuursorgaan geleverde goederen of

diensten;

subsidieplan : een door de gemeenteraad vast te stellen overzicht, waarin de subsidies

die aan de in dit plan opgenomen instellingen kunnen worden verstrekt,

voor een periode van vier jaar zijn vastgelegd;

subsidie-

programma : een jaarlijks door de gemeenteraad vast te stellen overzicht van

instellingen met vermelding van de subsidie die aan de in dit

programma opgenomen instellingen kan worden verstrekt voor het

opvolgend jaar;

cluster : een in het subsidieplan en -programma opgenomen bundeling van

onderling samenhangende beleidsterreinen en daarin werkzame

instellingen;

subsidieplafond : het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak ten hoogste beschikbaar

is voor de verstrekking van subsidie krachtens deze verordening en het

subsidieplan respectievelijk subsidieprogramma;

jaar : het begrotingsjaar van de gemeente, tevens kalenderjaar.

Artikel 2 Bevoegdheden

  • 1.

    De raad:

    • a.

      stelt een subsidieplan vast;

    • b.

      stelt bij vaststelling van de begroting jaarlijks het subsidieprogramma vast;

  • 2.

    Het college:

    • a.

      is belast met de uitvoering van deze verordening;

    • b.

      neemt een beslissing op aanvragen om een projectsubsidie tot het daarvoor in de begroting voor het desbetreffende jaar beschikbare bedrag.

Artikel 3 Reikwijdte van de verordening

  • 1.

    Deze verordening is van toepassing op de subsidiering door de gemeente aan instellingen voor activiteiten die in het gemeentelijke belang worden uitgevoerd.

  • 2.

    Deze verordening is niet van toepassing op het verstrekken van donaties en sponsorbijdragen en geldelijke bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente deelneemt.

Artikel 4 Subsidievormen

De in artikel 1 onder d. genoemde subsidie wordt onderscheiden in de volgende subsidievormen:

a. waarderingssubsidie : een subsidie in de vorm van een vast bedrag, verstrekt aan de instelling

als waardering louter voor haar bestaan en voor bepaalde activiteiten

zonder deze activiteiten naar aard en omvang te willen beïnvloeden.

b. doelsubsidie : een subsidie in de vorm van een vaste en/of variabele factor

voor activiteiten die een bijdrage leveren aan het realiseren van de

gemeentelijke beleidsdoelstellingen op het gebied van welzijn.

c. projectsubsidie : een subsidie met een incidenteel karakter die buiten het

subsidieprogramma om jaarlijks aan een instelling kan worden

verstrekt;

d. accommodatie-

subsidie : een subsidie die aan een instelling kan worden verstrekt in de kosten

van de bij haar in gebruik zijnde accommodatie;

e. investeringsbijdrage : een bijdrage die op basis van het Investeringsplan Welzijn aan een

instelling kan worden verstrekt in de kosten van uitbreiding of

kwalitatieve verbetering van de bij de instelling in gebruik zijnde

accommodatie.

HOOFDSTUK II SUBSIDIEPLAN, -PROGRAMMA EN SUBSIDIEPLAFOND

Artikel 5 Vaststelling subsidieplan, -programma en subsidieplafonds

1. De raad stelt bij de Nota Subsidiebeleid een subsidieplan vast.

2. De in het plan opgenomen instellingen en bedragen liggen, met uitzondering van de jaarlijks toe te passen indexering, in beginsel gedurende de planperiode vast. Een bijstelling van de in het subsidieplan opgenomen bedragen vindt via het subsidieprogramma dan ook slechts plaats voorzover zwaarwichtige belangen daar naar het oordeel van de raad aanleiding toe geven.

3. De raad stelt jaarlijks bij de gemeentebegroting het subsidieprogramma en het subsidieplafond voor het opvolgende jaar vast.

4. Het subsidieplafond bestaat uit het totaal van de bedragen van de clusters opgenomen in het subsidieprogramma, vermeerdert met het budget dat op basis van een afzonderlijke begrotingspost beschikbaar is voor projectsubsidies..

5. Het subsidieplafond wordt bekend gemaakt voor de aanvang van het tijdvak waarvoor het is vastgesteld.

HOOFDSTUK III HET AANVRAGEN VAN SUBSIDIE

Artikel 6 Subsidieaanvraag

  • 1. De aanvraag om subsidie van een instelling die niet is opgenomen in het subsidieplan dan wel de subsidieaanvraag voor nieuwe activiteiten door een reeds in het subsidieplan opgenomen instelling moet vóór 1 mei van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd schriftelijk bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

  • 2.

    De instelling die in aanmerking wenst te komen voor een projectsubsidie dient daartoe tenminste twee maanden voor aanvang van de activiteit een schriftelijke aanvraag in bij het college.

  • 3.

    Bij de in het eerste lid bedoelde aanvraag dient in ieder geval te worden overgelegd:

    • a.

      een opgave van de activiteiten voor het jaar waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft;

    • b.

      een begroting van baten en lasten voor het jaar waarvoor subsidie wordt gevraagd;

    • c.

      ingeval het een verzoek om bijstelling van het subsidiebedrag betreft tevens een gedegen onderbouwing daarvan;

    • d.

      bewijsstukken ten aanzien van een risicoverzekering van de instelling.

  • 4.

    Bij de in het tweede lid bedoelde aanvraag dient een beschrijving van de activiteit en een raming van baten en lasten te worden overgelegd. Betreft het een verzoek in het kader van deskundigheidsbevordering dan kan worden volstaan met een opgave van de deelnemer(s), de soort cursus en de aan de deelname daaraan verbonden kosten;

  • 5.

    Burgemeester en wethouders kunnen verlangen dat ook door een in het subsidieprogramma opgenomen instelling de in het eerste en derde lid bedoelde stukken worden ingediend.

HOOFDSTUK IV WEIGERINGSGRONDEN

Artikel 7 Weigeringsgronden

De subsidieverstrekking wordt naast de in artikelen 4:25 en 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht genoemde gevallen geweigerd indien:

  • a.

    de instelling of de door de instelling uitgevoerde of uit te voeren activiteiten niet of niet meer voldoen aan de subsidiecriteria zoals opgenomen in de Nota Subsidiebeleid dan wel eventuele specifieke voorwaarden die in de subsidiebeschikking aan de instelling kunnen worden gesteld;

  • b.

    gegronde redenen bestaan om aan te nemen dat de gelden niet of in onvoldoende mate besteed zullen worden voor het doel waarvoor de subsidie beschikbaar wordt gesteld;

  • c.

    de activiteit al in de desbetreffende woonkern wordt georganiseerd;

  • d.

    de instelling ook zonder subsidieverstrekking over voldoende gelden, hetzij uit eigen middelen, hetzij uit middelen van derden beschikt of kan beschikken om de kosten van de activiteiten te dekken;

  • e.

    de subsidieverstrekking niet (meer) past binnen het beleid van de gemeente.

HOOFDSTUK V SUBSIDIEVERLENING

Artikel 8 Beschikking tot subsidieverlening

  • 1.

    Voor aanvang van het betreffende subsidiejaar dan wel de activiteit (en) wordt een beschikking omtrent de subsidieverlening afgegeven.

  • 2.

    Betreft het een beschikking tot het verlenen van een waarderingssubsidie dan is deze beschikking tevens aan te merken als de beschikking tot vaststelling van de subsidie zoals bedoeld in artikel 10, vierde lid van deze verordening.

  • 3.

    Voor zover een subsidie wordt verleend ten laste van de nog niet vastgestelde gemeentebegroting wordt daaraan de voorwaarde verbonden dat daarvoor in de vast te stellen begroting voldoende gelden ter beschikking worden gesteld

HOOFDSTUK VI VERPLICHTINGEN VAN DE INSTELLING

Artikel 9 Verplichtingen van de instelling

  • 1.

    Het is de instelling toegestaan om reserves op te bouwen voorzover deze zijn of zullen worden bestemd voor de uitvoering van de activiteiten zoals genoemd in de beschikking tot subsidieverlening.

  • 2.

    Indien de instelling in haar jaarstukken onvoldoende aannemelijk maakt dat de reserves zijn ingezet voor het in het voorgaande artikel omschreven doel kan het college omtrent de bestemming van reserves nadere voorwaarden stellen.

  • 3.

    Omtrent de hoogte van de reserves in relatie tot het bepaalde bij artikel 7, lid c. van deze verordening worden tussen instelling en het college nadere afspraken gemaakt.

  • 4.

    De instelling dient zich verzekerd te hebben tegen risico’s en daarvan bewijsstukken te overleggen bij de jaarstukken.

  • 5.

    Wijzigingen in de gegevens op grond waarvan de besluitvorming over de subsidietoekenning heeft plaatsgevonden worden door de instelling ter goedkeuring aan het college voorgelegd.

  • 6.

    Het voornemen tot opheffen van de instelling dan wel het aangaan van een fusie met een andere instelling wordt tijdig kenbaar gemaakt aan het college. De bestemming van het liquidatiesaldo behoefte de goedkeuring van het college voorzover althans dit saldo is opgebouwd uit subsidiegelden.

  • 7.

    Het voornemen tot het in eigendom verwerven, vervreemden of het bezwaren van de accommodatie, voorzover deze mede is verworven door middel van c.q. de lasten daarvoor mede worden bekostigd uit de subsidiegelden dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan het college.

  • 8.

    In de gevallen bedoeld in artikel 4:41, tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht is de instelling aan burgemeester en wethouders een vergoeding van de vermogenswaarden verschuldigd. De hoogte van deze vergoeding wordt voor wat betreft roerende zaken in overleg tussen de instelling en de gemeente bepaald. In het geval van onroerende zaken geschiedt de waardebepaling door een onafhankelijk deskundige.

HOOFDSTUK VII SUBSIDIEVASTSTELLING

Artikel 10 Beschikking tot vaststelling van de doelsubsidie

  • 1.

    Vóór 1 mei volgend op het jaar waarop de subsidie betrekking heeft dient door de instelling te worden aangetoond dat de activiteiten hebben plaatsgevonden overeenkomstig de aan de subsidie verbonden verplichtingen. Dit gebeurt door toezending van:

    • a.

      een door het bestuur gewaarmerkt verslag van de verrichte activiteiten;

    • b.

      een door het bestuur gewaarmerkte rekening van baten en lasten alsmede een balans en toelichting daarop.

  • 2.

    De instellingen die werken met een afwijkend boekjaar dienen de in het eerste lid bedoelde stukken over het in het subsidiejaar afgesloten seizoen te overleggen.

  • 3.

    Indien zulks naar het oordeel van burgemeester en wethouders nodig is kan een verklaring van een registeraccountant dan wel van een accountant administratieconsulent met certificerende bevoegdheid worden gevraagd.

  • 4.

    Na ontvangst van de in het eerste lid genoemde gegevens wordt de subsidie door burgemeester en wethouders binnen 2 maanden vastgesteld.

Artikel 11 Beschikking tot vaststelling van de projectsubsidie

  • 1.

    Binnen twee maanden na afloop van de activiteit dient de instelling daarvan een inhoudelijk verslag en financiële rekening en verantwoording te overleggen.

  • 2.

    In het geval van deelname aan een cursus in het kader van deskundigheidsbevordering dient de instelling een kopie van het behaalde diploma of certificaat en een kostenopgave met afschriften van betalingsbewijzen te overleggen.

  • 3.

    Na ontvangst van de in de lid 1. en 2. genoemde gegevens wordt de subsidie door burgemeester en wethouders binnen 2 maanden vastgesteld.

HOOFDSTUK VIII BETALING EN VERREKENING SUBSIDIE

Artikel 12 Betaling en verrekening

  • 1.

    In de beschikking tot subsidieverlening wordt het bedrag van de subsidie vermeld alsmede de wijze waarop dit bedrag betaalbaar zal worden gesteld.

  • 2.

    Het subsidiebedrag wordt, onder verrekening van eventueel betaalde voorschotten, binnen een maand na de subsidievaststelling betaald.

HOOFDSTUK IX BIJZONDERE SUBSIDIEVORMEN

Artikel 13 Projectsubsidie

Aan een in het subsidieprogramma opgenomen instelling kunnen voorzover voldaan wordt aan de daarbij aangegeven voorwaarden de navolgende incidentele subsidies worden verstrekt:

  • 1

    Deskundigheidsbevordering

    • a

      aan een instelling kan een subsidie worden verstrekt in de ten laste van de instelling komende les- en examengelden en de kosten van cursusboeken en ander lesmateriaal. De subsidie bedraagt per cursus 75% van de kosten tot een maximaal bedrag van € 500,00 per instelling per jaar;

    • b

      de subsidie wordt uitsluitend verleend wanneer de deelname aan de cursus binnen de daarvoor gestelde tijd met goed gevolg is afgelegd;

    • c

      de subsidie wordt uitsluitend verleend voor erkende cursussen, niet zijnde beroepsopleidingen, die worden georganiseerd door een overkoepelende en/of ondersteunende organisatie.

  • 2

    Activiteit met een stimulerend en/of wervend karakter

    • a

      aan een instelling of combinatie van instellingen kan een subsidie worden verstrekt in de kosten van organisatie van deze activiteit die is gericht op de doelgroepen jeugdigen, ouderen, vrijwilligers;

    • b

      de subsidie kan per instelling of combinatie van instellingen éénmaal in de vier jaar worden verstrekt.

    • c

      de subsidie bedraagt voor een activiteit met een stimulerend karakter maximaal € 500,00;

    • d

      de subsidie bedraagt voor een activiteit met een wervend karakter 75% van de kosten tot een maximum van € 500,00.

  • 3

    Samenhang/verbondenheid tussen de inwoners en/of woonkernen

    • a

      aan een instelling of combinatie van instellingen kan een subsidie worden verstrekt in de kosten van organisatie van een activiteit die de samenhang/verbondenheid tussen inwoners en/of de diverse woonkernen bevordert;

    • b

      de subsidie kan per instelling of combinatie van instellingen éénmaal per jaar worden verstrekt voor zover in het desbetreffende jaar geen identieke activiteit door een andere instelling wordt georganiseerd;

    • c

      de subsidie bedraagt per activiteit maximaal € 750,00.

  • 4.

    Garantstelling

    • a.

      aan een instelling kan een subsidie worden verstrekt in de kosten van organisatie van een activiteit met een sportieve/sociale, sociaal-culturele of sociaal-economische betekenis voorzover een in het subsidieplan opgenomen instelling daarvoor niet reeds een subsidie ontvangt;

    • b.

      de activiteit dient een regionale, bovenregionale, nationale of internationale uitstraling te hebben;

    • c.

      de subsidie wordt per kalenderjaar aan ten hoogste twee instellingen verleend volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’;

    • d.

      de subsidie wordt verstrekt in de vorm van een garantstelling waarbij de hoogte van de subsidie steeds afzonderlijk wordt bepaald.

  • 5.

    Ondersteuning bij ontbreken rechtspersoonlijkheid

    • a.

      in afwijking van het bepaalde in deze verordening kan aan een individu of groepering die (nog) niet beschikt over volledige rechtspersoonlijkheid onder nadere voorwaarden een subsidie worden verstrekt;

    • b.

      de subsidie kan worden verstrekt in de eerste noodzakelijk te maken kosten (van oprichting) en/of de organisatie van een activiteit voorzover een identieke activiteit niet reeds door een in het subsidieplan opgenomen instelling wordt uitgevoerd;

    • c.

      de hoogte van de subsidie wordt steeds afzonderlijk bepaald.

Artikel 14 Accommodatiesubsidie

  • 1.

    Aan een in het subsidieprogramma opgenomen instelling kan een subsidie worden verstrekt in de kosten van de bij haar in gebruik zijnde accommodatie.

  • 2.

    De hoogte van de in het vorige lid bedoelde subsidie wordt in overleg tussen de gemeente en de instelling bepaald en opgenomen in een tussen de gemeente en instelling af te sluiten overeenkomst.

  • 3.

    Op het verstrekken van een accommodatiesubsidie zijn de in deze verordening opgenomen bepalingen omtrent subsidieaanvraag, subsidieverlening en subsidievaststelling niet van toepassing.

Artikel 15 Investeringsbijdrage

  • 1.

    Aan een in het subsidieplan opgenomen instelling kan een subsidie worden verstrekt in de kosten van:

    • a.

      nieuwbouw of uitbreiding van de bij de instelling in gebruik zijnde accommodatie;

    • b.

      kwalitatieve verbetering van de bij de instelling in gebruik zijnde accommodatie als gevolg van wettelijke bepalingen en geldende normen.

  • 2.

    De voorwaarden waaronder subsidie wordt verstrekt, alsmede bepalingen omtrent de hoogte van de subsidie zullen worden/zijn vastgelegd in het Investeringsplan Welzijn;

  • 3.

    De subsidie zal slechts beschikbaar worden gesteld voorzover deze is opgenomen in het in het vorige lid bedoelde Investeringsplan Welzijn.

  • 4.

    Op het verstrekken van een investeringssubsidie zijn de in deze verordening opgenomen bepalingen omtrent subsidieaanvraag, subsidieverlening en subsidievaststelling niet van toepassing.

HOOFDSTUK X SLOTBEPALINGEN

Artikel 16 Onvoorziene omstandigheden

In de gevallen waarin deze verordening niet voorziet beslist het college.

Artikel 17 Citeerartikel

Deze verordening kan worden aangehaald als 'Subsidieverordening Welzijn 2009’.

Artikel 18 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de 8e dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    Met ingang van die datum vervallen alle bestaande subsidieregelingen die één of meer in deze verordening opgenomen onderwerpen regelen.

BIJLAGE C

SUBSIDIEPLAN

WELZIJN 2009-2012

BIJLAGE D

SUBSIDIEPROGRAMMA

WELZIJN 2009

BIJLAGE E

MATRIX PEILERS WMO/UITVOERENDE INSTELLINGEN

PARTICIPATIE

ZORG

STERKE DORPEN/KERNEN

Volleybalvereniging Apollo

Gymzaal Alphen/sporthal Den Bogaerd

Badmintonclub Alphen

idem

Gymnastiekvereniging Kwiek

Gymzaal Alphen

Pc De Paardenvriendjes

Ruitersportterein Nieuwveldweg

Tennisclub Alphen

Tenniscomplex Alphen

Voetbalvereniging Viola

Voetbalcomplex Alfheim Alphen

Schaakvereniging Alphen

Cultureel Centrum Den Heuvel Alphen

Hengelsportvereniging Alfheim

Visvijver D’n Ballast Alphen

Tennisvereniging Chaam

Tenniscomplex Groot Heivelt Chaam

Voetbalvereniging Chaam

Voetbalcomplex Groot Heivelt Chaam

Pc De Trouwe Kameraadjes

Ruitersportterrein Groot Heivelt Chaam

Judoclub Yoshi

Gymzaal Chaam

Tennisver. Galder/Strijbeek

Tenniscomplex Galder

Voetbalvereniging Gesta

Voetbalcomplex Galder

Ponyclub DWS

Ruitersportterrein Strijbeekseweg Strijbeek

Harmonie Vlijt en Volharding

Cultureel Centrum Den Heuvel Alphen

Fanfare Voor Eer en Deugd

n.v.t.

Harmonie St. Cecilia

Horeca Chaam

Alphens Mannenkoor

Cultureel Centrum Den Heuvel Alphen

Dameskoor Avanti

Cultureel Centrum Den Heuvel Alphen

St. Jacobskoor

Ontmoetingscentrum De Leeuwerik Galder

Zangvereniging Euterpe

Horeca Chaam

Kinderkoor Okido

H. Antonius Abt Chaam

Toneelvereniging Alta

Cultureel Centrum Den Heuvel Alphen

Stichting Trajart

Kunstroute Alphen-Chaam

Stichting Amateur Kunstmarkt

Raadhuisplein Chaam

Gilde St. Willibrordus

Gildegebouw Zandstraat Alphen

Oranje/St.Nicolaascomité Chaam

div.

Oranjecomité Galder/Strijbeek

div.

St. Nicolaascomité Galder

div.

St. Nicolaascomité Strijbeek

div.

Stichting Alphen Vooruit

div.

Carnavalsstichting De Struivenbakkers

div.

Carnavalsstichting De Bonenprikkers

div.

Carnavalvereniging De Maerkratten

div.

Heemkunde Kring Paulus van Daesdonck

Gebouw Ulvenhout

Heemkunde Kring Ledevaert

Taxandriagebouw Chaam

Heemkunde Kring Carel de Roij

Streekmuseum Alphen

Stg. Jeugdbelangen Galder/Strijbeek

Ontmoetingscentrum De Leeuwerik Galder

See You

Café Chaams Wapen Chaam

Stg. Jeugdinstuif Alphen

Cultureel Centrum Den Heuvel

PARTICIPATIE

ZORG

STERKE DORPEN/KERNEN

Stg. Scouting Alphen

Scoutinggebouw Zandstraat Alphen

Stg. Alphen Vooruit (excl. Oranje/St. Nic.)

div.

Stg. Jeugd- en Jongerenraad Chaam

Gebouw Ons Hol Chaam

Kath. Bond van Ouderen Alphen

Cultureel Centrum Den Heuvel Alphen

Kath. Bond van Ouderen Chaam

D’n Bogerd/WOZOCO Chaam

Kath. Bond van Ouderen Galder/Strijbeek

Ontmoetingscentrum De Leeuwerik Galder

Stichting Ouderenwerk Breda

Stichting Ouderenwerk Breda

Leeuwerik/WOZOCO/Den Heuvel

Gehandicaptenplatform Alphen-Chaam

Gehandicaptenplatform Alphen-Chaam

div.

Stichting Erbij

div.

De Zonnebloem Afdeling Alphen

div.

EHBO-vereniging Alphen

Brandweergarage Alphen

EHBO-vereniging Chaam

Horeca Chaam

EHBO-vereniging Ulvenhout

Ruimte Ulvenhout

3VO Afdeling Alphen-Chaam/Baarle-Nassau

div.

Theek 5

Bibliotheek Chaam-Galder

KVO Alphen

Cultureel Centrum Den Heuvel/horeca

KVO Chaam

Horeca Chaam

Stichting Culturele Activiteiten Chaam

Taxandriagebouw Chaam

KVO Galder/Strijbeek

Ontmoetingscentrum De Leeuwerik

KVB Alphen

Cultureel Centrum Den Heuvel/horeca

Actieve Vrouwen Chaam

Horeca Chaam

Natuurvereniging Mark & Leij

Horeca Chaam/div.

Bijenhoudersver. St. Ambrosius

Eigen gebouw

Stichting Acht van Chaam

div.

Stg. Peuterspeelzaal Ikke Alphen

Stg. Peuterspeelzaal Ikke Alphen

Gebouw St. Janstraat 10 Alphen

Stg. Peuterspeelzaal Ikke Chaam

Stg. Peuterspeelzaal Ikke Chaam

Taxandriagebouw Chaam

Stg. Peuterspeelzaal Kiekeboe Galder

Stg. Peuterspeelzaal Kiekeboe Galder

Ontmoetingscentrum De Leeuwerik Galder

Stichting. Cultureel Centrum Den Heuvel

Cultureel Centrum Den Heuvel Alphen

Stichting Taxandria

Taxandriagebouw Chaam

Stichting Promotie Alphen SPA

Horeca Alphen

Stichting VVV Alphen-Chaam

Dorpsstraat 23 Chaam

SOS Telefonische Hulpdienst

regio

Kindertelefoon West-Brabant

regio

Bur. Slachtofferhulp M-W Br.

regio

Stg. Juridische EHBO

regio

HOOM

HOOM

o.a. gemeentekantoor Alphen

Mee West-Brabant

Mee West-Brabant

o.a gemeentekantoor Alphen

Inst. Maatschappelijk Welzijn

Raadhuisstraat 2a Alphen Dorpsstraat 71 Chaam

St. Vluchtelingenwerk A-C

St. Vluchtelingenwerk A-C

De Hoogt Alphen

Deze mogelijkheden zijn eveneens nader beschreven in paragraaf 5.2