Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alphen aan den Rijn

Re-integratie verordening 2012 gemeente Alphen aan den Rijn

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlphen aan den Rijn
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRe-integratie verordening 2012 gemeente Alphen aan den Rijn
CiteertitelRe-integratie verordening 2012
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet Werk en Bijstand

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-03-201201-01-201201-01-2014Onbekend

01-03-2012

Week in Beeld in Witte Weekblad, d.d. 14 maart 2012

2011/45152

Tekst van de regeling

Intitulé

RE-INTEGRATIEVERORDENING 2012 GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN

vastgesteld door de gemeenteraad op 1 maart 2012

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • 1.

    Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader zijn omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Ioaw), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (Ioaz) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

  • 2.

    In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn;

    • b.

      ondersteuning: het geheel van activiteiten, al dan niet onderdeel uitmakend van een traject of plan van aanpak en opgenomen in een door de gemeente opgesteld trajectplan of plan van aanpak, dat bijdraagt aan de bevordering van deelname aan de arbeidsmarkt, met activiteiten wordt in dit verband hetzelfde als instrumenten bedoeld;

    • c.

      startkwalificatie: een afgeronde opleiding op MBO 2-niveau dan wel HAVO- of VWO-niveau;

    • d.

      de wet: de Wet werk en bijstand, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers alsmede de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

    • e.

      traject: een met de belanghebbende overeengekomen, dan wel door het college hem opgelegd geheel van voorzieningen gericht op het verkrijgen en behouden van geaccepteerde betaalde arbeid.

Hoofdstuk 2 Beleid en financiën

Artikel 2 Voorwaarden

  • 1.

    Het college bevordert dat met betrekking tot het aanbieden van ondersteuning, er sprake is van een gelijke aandacht voor de in artikel 7, lid 1, sub a, WWB genoemde groepen alsmede voor een evenwichtige verdeling binnen de te onderscheiden doelgroepen.

  • 2.

    Geen ondersteuning wordt verleend indien:

    • a.

      de betrokkene jonger is dan 27 jaar, geen startkwalificatie heeft en uit ’s rijkskas bekostigd onderwijs volgt, dan wel nog kan volgen;

    • b.

      gedurende de vier weken na melding waarbij de betrokkene zelf alles in het werk dient te stellen om algemeen geaccepteerde arbeid te vinden;

    • c.

      de betrokkene een uitkering van het UWV ontvangt en er vanuit het UWV voldoende re-integratieactiviteiten worden ingezet.

  • 3.

    Het college kan bij het aanbieden van ondersteuning prioriteiten stellen in verband met de financiële mogelijkheden en met maatschappelijke, economische en conjuncturele ontwikkelingen.

  • 4.

    Bij de keuze van de mogelijkheden van ondersteuning en het aanbieden van voorzieningen, wordt door het college een afweging gemaakt, waarbij bekeken wordt of de ondersteuning of de voorziening, gelet op de mogelijkheden en capaciteiten van een belanghebbende, het meest doelmatig is met het oog op inschakeling in de arbeid.

Artikel 3 Beleidsplan

De gemeenteraad heeft in februari 2009 een meerjarenbeleidsplan voor de WWB vastgesteld voor de periode 2009 tot en met 2012. Hierin zijn beleidsprioriteiten aangegeven, alsmede de hoogte en wijze van financiering. Het meerjarenbeleidsplan is de beleidsmatige grondslag voor deze verordening.

Hoofdstuk 3 De vorm van de ondersteuning

Artikel 4 Ondersteuning

  • 1.

    Het traject of plan van aanpak is afgestemd op de mogelijkheden van de belanghebbende en kan bestaan uit verschillende vormen van ondersteuning.

  • 2.

    Het traject of plan van aanpak moet leiden tot het aanvaarden van algemeen geaccepteerde arbeid.

Artikel 5 Verplichtingen

  • 1.

    Een uitkeringsgerechtigde aan wie door het college een voorziening wordt aangeboden, is verplicht hiervan gebruik te maken.

  • 2.

    De belanghebbende die deelneemt aan een voorziening, is gehouden aan de verplichtingen die voortvloeien uit de wet, de Wet structuur uitvoering werk en inkomen, deze verordening, en aan de verplichtingen die het college aan de aangeboden voorziening heeft verbonden.

  • 3.

    Indien een uitkeringsgerechtigde die deelneemt aan een voorziening, niet voldoet aan het gestelde in het tweede lid, dan kan het college de uitkering verlagen conform hierover is bepaald in de Afstemmingsverordening.

Hoofdstuk 4 Voorzieningen

Artikel 6 Algemene bepalingen over voorzieningen

  • 1.

    In het beleidsplan genoemd in artikel 3, is vastgelegd welke voorzieningen het college in ieder geval kan aanbieden alsmede de voorwaarden die daarbij gelden, voor zover daarover in deze verordening geen nadere bepalingen zijn opgenomen.

  • 2.

    Het college kan, in aanvulling op de verplichtingen die voortvloeien uit de wet en deze verordening, aan de inzet van een voorziening nadere verplichtingen verbinden.

  • 3.

    Het college kan de voorziening beëindigen in de volgende gevallen:

    • a

      indien de belanghebbende die aan een voorziening deelneemt zijn verplichting als bedoeld in de artikelen 9, 9a, 17 en 55 van de wet of de IOAW/IOAZ niet nakomt;

    • b

      indien de belanghebbende die aan een voorziening deelneemt niet meer behoort tot de doelgroep van de wet;

    • c

      indien de belanghebbende algemeen geaccepteerde arbeid aanvaardt, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van de voorziening;

    • d

      indien naar het oordeel van het college de voorziening onvoldoende bijdraagt aan een duurzame arbeidsinschakeling.

  • 4.

    Bij uitvoeringsbesluit stelt het college nadere regels ten aanzien van de voorzieningen, bedoeld in de artikelen 7, 8, 9, en 10.

  • 5.

    Indien de belanghebbende, niet zijnde een uitkeringsgerechtigde, die gebruik maakt van een voorziening, niet voldoet aan het gestelde in het tweede lid, kan het college maatregelen treffen bestaande uit schorsing of beëindiging van deelname aan de betreffende voorziening en/of de kosten van de voorziening dan wel de subsidie geheel of gedeeltelijk van belanghebbende terugvorderen.

Artikel 7 Loonkostensubsidies

  • 1.

    Het college kan subsidie, in de vorm van loonkostensubsidie, verstrekken aan werkgevers die met belanghebbenden een arbeidsovereenkomst sluiten gericht op arbeidsinschakeling;

  • 2.

    De loonkostensubsidie heeft een tijdelijk karakter;

  • 3.

    Bij uitvoeringsbesluit stelt het college regels ten aanzien van de duur van de subsidie, de hoogte en de verplichtingen die aan de subsidie worden verbonden;

  • 4.

    De subsidie wordt alleen verstrekt indien hierdoor de concurrentieverhoudingen niet onverantwoord worden beïnvloed en er geen verdringing van arbeidsplaatsen plaatsvindt.

Artikel 8 Scholing en/of opleiding

  • 1.

    Het college kan een belanghebbende een vorm van scholing en/of opleiding gericht op arbeidsinschakeling, het behalen van een startkwalificatie of een andere passende voorziening aanbieden.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde scholing en/of opleiding kan aangeboden worden in de vorm van een subsidie en is gemaximeerd tot het niveau van een startkwalificatie.

  • 3.

    Het college kan op individuele gronden besluiten de in het eerste lid bedoelde scholing en/of opleiding te maximeren tot het niveau van hoger beroepsonderwijs.

  • 4.

    Het college stelt bij uitvoeringsbesluit regels ten aanzien van de noodzakelijkheid van de scholing en/of opleiding.

Artikel 9 Premies

  • 1.

    Aan de belanghebbende vanaf 27 jaar kan een premie worden toegekend bij duurzame uitstroom. De premie bij volledige uitstroom bedraagt € 500.

  • 2.

    Het college verstrekt aan degene die algemene bijstand ontvangt en onbeloonde additionele werkzaamheden verricht conform artikel 10a zesde lid van de wet een premie van telkens € 300.

  • 3.

    Het recht op een premie als bedoeld in het tweede lid wordt elke zes maanden beoordeeld.

  • 4.

    De premie kan worden geweigerd indien bij de beoordeling blijkt dat de belanghebbende de aan de onbeloonde additionele werkzaamheden verbonden verplichtingen in de voorafgaande zes maanden heeft geschonden.

Hoofdstuk 5 Ondersteunende voorzieningen

Artikel 10 Overige vergoedingen

Het college kan een vergoeding verstrekken voor kosten die gemaakt zijn door belanghebbende in het kader van de arbeidsinschakeling en sociale activering.

Artikel 11 Diagnose

Het college kan besluiten om met betrekking tot een belanghebbende een diagnose te laten stellen teneinde te bepalen welke afstand de betrokkene heeft tot de arbeidsmarkt en welke re-integratievoorzieningen noodzakelijk zijn om algemeen geaccepteerde arbeid te vinden.

Artikel 12 Medische en/of arbeidskundige keuring

Het college kan besluiten om met betrekking tot een belanghebbende een medische en/of arbeidskundige en/of psychologische keuring te laten verrichten teneinde te kunnen vaststellen in hoeverre een aan te bieden traject voor re-integratie haalbaar is.

Artikel 13 Verzuim- en/of spoedcontrole

Het college kan besluiten om met betrekking tot een belanghebbende een verzuim- en/of spoedcontrole te laten verrichten teneinde te kunnen vaststellen of het verzuim terecht is.

Hoofdstuk 6 Slotbepalingen

Artikel 14 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van debepalingen in deze verordening, indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden vanoverwegende aard leidt.

Artikel 15 Ontheffing

Het college kan ontheffing verlenen van bij of krachtens deze verordening gestelde verplichtingen van ondergeschikte betekenis.

Artikel 16 Gevallen waarin de verordening niet voorziet

In gevallen die de uitvoering van deze verordening betreffen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college, zulks met inachtneming van het doel en de strekking van deze verordening en het beleidsplan.

Artikel 17 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 maart 2012 en werkt terug tot 1 januari 2012. Bij inwerkingtreding van deze verordening komt de re-integratieverordening 2009 te vervallen.

Artikel 18 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Re-integratieverordening 2012.