Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gorinchem

Regeling variabele werktijden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGorinchem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling variabele werktijden
CiteertitelRegeling variabele werktijden
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-04-2009Onbekend

09-04-2009

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling variabele werktijden

 

 

Regeling variabele werktijden

Artikel 1 Variabele werktijden

Variabele werktijden bieden de ambtenaar de mogelijkheid om binnen zekere grenzen zelf zowel het tijdstip van aanvang en einde van de dienst als het aantal dagelijkse werkuren te bepalen.

Artikel 2 Randtijden

De randtijden geven het tijdsbestek aan waarbinnen de ambtenaar zijn werkzaamheden moet verrichten. Deze periode loopt van 07.15 uur tot 18.00 uur.

Artikel 3 Bloktijden

Een bloktijd omvat de periode waarin de ambtenaar in elk geval aanwezig moet zijn voor het verrichten van zijn werkzaamheden. De bloktijden lopen van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur en gelden van maandag tot en met vrijdagmorgen.Voor medewerkers die in deeltijd werken kunnen individuele afspraken worden gemaakt die afwijkend zijn van de bloktijden.

Artikel 4 Pauze

Na ten hoogste 5½ uur onafgebroken arbeid moet de ambtenaar zijn werkzaamheden onderbreken voor een pauze. De pauze bedraagt tenminste 30 minuten.

Artikel 5 Vrijdagmiddag

Voor medewerkers die er de voorkeur aan geven om op een ander dagdeel in de week vrij te zijn dan de vrijdagmiddag bestaat de mogelijkheid om op vrijdagmiddag, als het soort werk dit mogelijk maakt, werkzaamheden te verrichten. Er is op de vrijdagmiddag geen facilitaire ondersteuning en de publieksbalies zijn gesloten. De eindtijd is 16.30 uur in verband met sluiting van het stadhuis.

Artikel 6 Urensaldo

Per kalendermaand mag maximaal één dag worden gespaard (acht uur). Voor parttimers wordt dit maximum vermenigvuldigd met het deeltijdpercentage.Ontstaat er aan het einde van enige kalendermaand een negatief urensaldo van meer dan 10 uur, dan worden die meerdere uren aangemerkt als ongeoorloofd verzuim in de zin van de Arbeidsvoorwaar-denregeling en zal het saldo moeten worden aangezuiverd ten laste van het vakantieverlof.

Artikel 7 Verlof

Bij het opnemen van vakantieverlof is de verlofduur gelijk aan de voor die dag geldende werktijd

Artikel 8 Overuren

Onder de gebruikelijke voorwaarden (zie Arbeidsvoorwaardenregeling) worden als overuren slechts aangemerkt de uren, die in opdracht en/of met voorafgaande toestemming van of namens het college als zodanig buiten de vastgestelde werktijden zijn gemaakt. Wanneer tot uitbetaling van overuren wordt besloten en de uren staan geregistreerd in het tijdsregistratiesysteem, dan dienen deze uren door middel van een mutatie in mindering te worden gebracht op het urensaldo. Indien wordt besloten tot vergoeding in verlof (gewerkte uren + overwerkpercentage) dan kan door middel van een mutatiebriefje:

  • a

    het overwerkpercentage worden bijgeschreven op het urensaldo (indien de gewerkte uren reeds staan geregistreerd);

  • b

    de gewerkte uren + overwerkpercentage worden bijgeschreven op het urensaldo (indien de gewerkte uren niet staan geregistreerd).

Artikel 9 Korte absentie en dienstreizen

Algemeen uitgangspunt is en blijft, dat privé-zaken zoveel mogelijk in eigen tijd moeten worden afgewikkeld. Voor korte absentie als gevolg van bezoek aan huisarts, tandarts, specialist, ziekenhuis en dergelijke geldt, dat de benodigde tijd in zoverre voor rekening van de gemeente komt, dat het saldo voor die dag maximaal wordt aangevuld tot de voor die dag geldende werktijd. Het is dus niet mogelijk om uren te sparen, als er daadwerkelijk minder uren zijn gewerkt dan de voor die dag geldende werktijd als gevolg van doktersbezoek e.d. Ook voor dienstreizen geldt dat het saldo voor die dag wordt aangevuld tot de voor die dag geldende werktijd. Wanneer daar aanleiding voor is (bijvoorbeeld als een vergadering/bespreking uitloopt), dan kan een mutatiebriefje worden ingediend.

Artikel 10 Registratie werktijden

Voor het vastleggen van de gewerkte tijden en voor het bepalen van het urensaldo is het noodzakelijk gebruik te maken van registratieapparatuur. Voor het gebruik van deze registratieapparatuur is een afzonderlijke handleiding samengesteld.

Artikel 11 Overige voorwaarden

De goede gang van zaken moet bij de dienst gewaarborgd blijven. Dit houdt in, dat op maandag tot en met donderdag per afdeling tot 17.00 uur een minimale bezetting dient te zijn gewaarborgd en op vrijdag tot 12.30 uur.

Het hoofd van de afdeling is verantwoordelijk voor de gewerkte tijden van de onder zijn leiding staande ambtenaren. Hij heeft het toezicht op de registratie van de gewerkte tijden.

Artikel 12 Datum van ingang

Deze regeling gaat in op 1 april 2009 onder intrekking van de “Regeling variabele werktijden” van november 1996.