Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Haaren

Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Haaren 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHaaren
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Haaren 2012
CiteertitelVerordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Haaren 2012
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet werk en bijstand art. 8/ Wet werk en bijstand art. 35 lid 5/Wet werk en bijstand art. 35 lid 9/ Gemeentewet art. 150

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-02-201201-01-201201-01-2015Nieuwe regeling

19-01-2012

De Leije, 01-02-2012

Raadsvoorstel 19-01-2012

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Haaren 2012

De raad van de gemeente Haaren;in zijn vergadering van 19 januari 2012;gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 december 2011;gelet op de behandeling in de raadscommissie van 19 januari 2012;gelet op artikel 8, artikel 35 vijfde en negende lid van de Wet werk en bijstand en artikel 150 Gemeentewet.

 

BESLUIT:

Vast te stellen de Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Haaren 2012

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • 1

    Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader omschreven zijn, hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand 2012 en de Algemene wet bestuursecht.

  • 2

    In deze verordening wordt verstaan onder:a. het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren;b. de wet: de Wet werk en bijstand 2012;c. kind: een ten laste komend kind in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar dat onderwijs of een beroepsopleiding volgt;d. bijstandsnorm: de bijstandnorm als bedoeld in artikel 5 sub c van de wet;e. peilmaand: de maand januari van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft;f. peildatum: de eerste januari van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft;g. inkomen: het inkomen in de peilmaand als bedoeld in artikel 32 van de wet waarbij een eventuele bijstandsuitkering in afwijking van artikel 32 van de wet, voor de beoordeling van het recht op categoriale bijzondere bijstand als inkomen wordt gezien;h. vermogen: het vermogen op de peildatum als bedoeld in artikel 34 van de wet;i. bijdrage: de categoriale bijzondere bijstand als bedoeld in artikel 35 lid 5 van de wet.

     

Artikel 2 Doel en strekking

De Verordening beoogt de deelname aan maatschappelijke activiteiten te bevorderen door een financiële bijdrage in de kosten van maatschappelijke activiteiten in de vorm van categoriale bijzondere bijstand te bieden aan schoolgaande kinderen van 4 tot en met 17 jaar, wiens ouder(s) een minimuminkomen en vermogen hebben als bedoeld in artikel 1. Onder maatschappelijke activiteiten verstaan wij sociaal-culturele, educatieve of sportieve activiteiten, die beogen het sociaal isolement te voorkomen of doorbreken.

Artikel 3 Maatschappelijke participatie

  • 1

    Voor zover in een andere gemeentelijke regeling al is voorzien in een wettelijke grondslag voor ondersteuning van de maatschappelijke participatie, wordt die regeling geacht mede uitvoering te geven aan de opdracht als bedoeld in artikel 8 lid 1 onderdeel g van de wet.

  • 2

    2. Regeling als bedoeld in het eerste lid is:a. De Verordening Welzijnsfonds 2012. In deze verordening is voorzien in vergoeding van kosten van maatschappelijke participatie ten behoeve van inwoners van Haaren die voldoen aan de notitie draagkrachtrichtlijnen gemeente Haaren-Boxtel en behoren tot de leeftijdsgroep jonger dan 4 jaar of tot de leeftijdsgroep ouder dan 18 jaar.b. Regeling computers voor schoolgaande kinderen 

  • 3

      In deze verordening wordt onder maatschappelijke participatie verstaan: a. met de opleiding samenhangende kosten;b. kosten die samenhangen met sociaal-culturele of sportieve activiteiten.

     

Hoofdstuk 2 Voorwaarden

Artikel 4 Doelgroep

  • a

    De alleenstaande ouder of het gezin met een of meer kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar, die/dat in de peilmaand is aangewezen op een inkomen dat niet hoger is dan 110% van de geldende bijstandsnorm, en die/dat op de peildatum niet beschikt over vermogen.

  • b

    Het kind voor wie de bijdrage wordt aangevraagd dient op de peildatum te voldoen aan het leeftijdscriterium als bedoeld in artikel 1 lid 2 sub c.

  • c

    Uitgezonderd zijn kinderen die zijn opgenomen in een AWBZ-instelling en kinderen die een opleiding volgen conform Hoofdstuk 2 van de Wet Studiefinanciering 2000.

     

Artikel 5 Bedrag

  • 1

    De hoogte van het bedrag is € 164,- per kind per kalenderjaar.

  • 2

    De bijdrage per kind wordt jaarlijks aangepast middels indexering, waarbij het wettelijke percentage voor de kosten levensonderhoud wordt gevolgd, met een afronding naar boven op een hele euro.

     

Artikel 6 Aanvraag

  • 1

    De bijdrage dient door de aanvrager te worden aangevraagd bij burgemeester en wethouders via een volledig door de aanvrager ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.

  • 2

    De bijdrage dient te worden aangevraagd uiterlijk 10 januari van het jaar volgend op het jaar waarin de kosten zijn gemaakt.

     

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 7 Hardheidsclausule

Door of namens het college van burgemeester en wethouders kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende worden afgeweken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing hiervan tot onbillijkheden van overwegende aard leiden.

Artikel 8 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Haaren 2012.

 

Artikel 9 In werking treden

Deze verordening treedt in werking op de achtste dag na publicatie en werkt terug tot 1 januari 2012.

 

De raad van de gemeente Haaren,Anja Tissen                                     Wil van Pinxteren                                                 raadsgriffier                                    plaatsvervangend voorzitter 

Toelichting 1 Algemene toelichting

1. Vast te stellen de Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Haaren 2012

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader omschreven zijn, hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand 2012 en de Algemene wet bestuursecht.2. In deze verordening wordt verstaan onder:a. het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren;b. de wet: de Wet werk en bijstand 2012;c. kind: een ten laste komend kind in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar dat onderwijs of een beroepsopleiding volgt;d. bijstandsnorm: de bijstandnorm als bedoeld in artikel 5 sub c van de wet;e. peilmaand: de maand januari van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft;f. peildatum: de eerste januari van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft;g. inkomen: het inkomen in de peilmaand als bedoeld in artikel 32 van de wet waarbij een eventuele bijstandsuitkering in afwijking van artikel 32 van de wet, voor de beoordeling van het recht op categoriale bijzondere bijstand als inkomen wordt gezien;h. vermogen: het vermogen op de peildatum als bedoeld in artikel 34 van de wet;i. bijdrage: de categoriale bijzondere bijstand als bedoeld in artikel 35 lid 5 van de wet.

Artikel 2 Doel en strekkingDe Verordening beoogt de deelname aan maatschappelijke activiteiten te bevorderen door een financiële bijdrage in de kosten van maatschappelijke activiteiten in de vorm van categoriale bijzondere bijstand te bieden aan schoolgaande kinderen van 4 tot en met 17 jaar, wiens ouder(s) een minimuminkomen en vermogen hebben als bedoeld in artikel 1. Onder maatschappelijke activiteiten verstaan wij sociaal-culturele, educatieve of sportieve activiteiten, die beogen het sociaal isolement te voorkomen of doorbreken.

Artikel 3 Maatschappelijke participatie1. Voor zover in een andere gemeentelijke regeling al is voorzien in een wettelijke grondslag voor ondersteuning van de maatschappelijke participatie, wordt die regeling geacht mede uitvoering te geven aan de opdracht als bedoeld in artikel 8 lid 1 onderdeel g van de wet.2. Regeling als bedoeld in het eerste lid is:a. De Verordening Welzijnsfonds 2012. In deze verordening is voorzien in vergoeding van kosten van maatschappelijke participatie ten behoeve van inwoners van Haaren die voldoen aan de draagkrachtrichtlijn gemeente Haaren-Boxtel en behoren tot de leeftijdsgroep jonger dan 4 jaar of tot de leeftijdsgroep ouder dan 18 jaar.b. Regeling computers voor schoolgaande kinderen3. In deze verordening wordt onder maatschappelijke participatie verstaan: a. met de opleiding samenhangende kosten;b. kosten die samenhangen met sociaal-culturele of sportieve activiteiten.

Hoofdstuk 2 Voorwaarden

Artikel 4 Doelgroepa. De alleenstaande ouder of het gezin met een of meer kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar, die/dat in de peilmaand is aangewezen op een inkomen dat niet hoger is dan 110% van de geldende bijstandsnorm, en die/dat op de peildatum niet beschikt over vermogen.b. Het kind voor wie de bijdrage wordt aangevraagd dient op de peildatum te voldoen aan het leeftijdscriterium als bedoeld in artikel 1 lid 2 sub c.c. Uitgezonderd zijn kinderen die zijn opgenomen in een AWBZ-instelling en kinderen die een opleiding volgen conform Hoofdstuk 2 van de Wet Studiefinanciering 2000.

Artikel 5 Bedrag1. De hoogte van het bedrag is € 164,- per kind per kalenderjaar. 2. De bijdrage per kind wordt jaarlijks aangepast middels indexering, waarbij het wettelijke percentage voor de kosten levensonderhoud wordt gevolgd, met een afronding naar boven op een hele euro.

 

Artikel 6 Aanvraag1. De bijdrage dient door de aanvrager te worden aangevraagd bij burgemeester en wethouders via een volledig door de aanvrager ingevuld en ondertekend aanvraagformulier. 2. De bijdrage dient te worden aangevraagd uiterlijk 10 januari van het jaar volgend op het jaar waarin de kosten zijn gemaakt.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 7 HardheidsclausuleDoor of namens het college van burgemeester en wethouders kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende worden afgeweken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing hiervan tot onbillijkheden van overwegende aard leiden.

Artikel 8 CiteertitelDeze verordening kan worden aangehaald als Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Haaren 2012.

Artikel 9 In werking tredenDeze verordening treedt in werking op de achtste dag na publicatie en werkt terug tot 1 januari 2012.

 

 

Toelichting

Algemene toelichtingDe Tweede Kamer heeft middels de motie Blanksma-Spekman aangegeven dat het heel belangrijk is dat gemeenten bijdragen aan het terugdringen van het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet om financiële redenen. Daarop is besloten om de gemeenteraden te verplichten een verordening vast te stellen met betrekking tot het verlenen van categoriale bijzondere bijstand voor de kosten van maatschappelijke participatie van ten laste komende kinderen die onderwijs of een beroepsopleiding volgen. Dit is opgenomen in artikel 8, eerste lid, onder g en tweede lid onder d in de gewijzigde WWB. Het gaat er om dat kinderen niet in hun kansen en mogelijkheden tot ontwikkelen belemmerd mogen worden door de slechte financiële positie van hun ouders. In de verordening moet worden aangegeven wat de gemeente verstaat onder het begrip maatschappelijke participatie. Voor deze vorm van categoriale bijzondere bijstand geldt wettelijk een maximaal inkomen van 110% van de toepasselijke bijstandsnorm. De verordeningplicht heeft een tijdelijk karakter. Na twee jaar wordt geëvalueerd door het rijk wat de effecten zijn van de verordeningplicht op de participatie van de doelgroep. Pas na die evaluatie wordt beoordeeld of deze verordeningplicht een structureel karakter krijgt.

Haaren kent een Verordening Welzijnsfonds, waarmee wordt beoogd de maatschappelijke participatie van haar inwoners met een laag inkomen te bevorderen. Bij deze verordening gelden de draagkrachtrichtlijnen van Haaren en Boxtel, n.l. tot 110% is geen draagkracht, bij een inkomen boven de 110% moet de klant een deel van het meerdere zelf bijdragen aan de kosten. De gemeente Haaren wil graag dit ruimere beleid in tact laten. Om die reden wordt gekozen voor een aparte verordening maatschappelijke participatie voor schoolgaande kinderen. Deze verordening moet wel in samenhang worden gezien met de Verordening Welzijnsfonds.

 

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 BegripsomschrijvingenDe begrippen die in de verordening worden gebruikt hebben een gelijkluidende betekenis als de omschrijving in de Wet werk en bijstand, tenzij anders omschreven in de verordening. Omdat uit de verordening moet blijken waar belanghebbenden recht op hebben zijn de begripsomschrijvingen uit de wet hierin opgenomen. De verordening kent een vergoeding toe voor maatschappelijke participatie van kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar. Deze doelgroep kon voorheen ook een vergoeding krijgen voor kosten van maatschappelijke participatie uit het Welzijnsfonds. Deze groep is in de nieuwe verordening Welzijnsfonds uitgesloten. Daarvoor in de plaats komt deze groep schoolgaande kinderen voortaan in aanmerking voor de categoriale bijzondere bijstand op grond van deze verordening.

Artikel 2 Doel en strekkingIn artikel 2 is verduidelijkt wat de gemeente verstaat onder maatschappelijke participatie en met welk doel de gemeente daarvoor een regeling in het leven roept. De regeling beoogt deelname aan sociaal-culturele, educatieve en sportieve activiteiten te bevorderen. Deze doelstelling komt overeen met de doelstelling van het Welzijnsfonds. Door de toekenning van categoriale bijzondere bijstand kunnen ouders ook kosten betalen die strikt genomen niet onder de werking vallen van het Welzijnsfonds maar toch kosten zijn die men moet maken voor maatschappelijke participatie. Bijvoorbeeld kosten die te maken hebben met school, zoals reparaties aan de fiets, schriften, agenda, mappen, (woorden-)boeken, internet etc. Of kosten die te maken hebben met de sport, zoals extra reiskosten, vervanging verloren geraakte kleding e.d. Doordat het categoriaal wordt verstrekt hoeven ouders niet meer te laten zien waar zij de bijdrage aan hebben uitgegeven.

Artikel 3 Maatschappelijke participatieAan de ondersteuning van maatschappelijke participatie is al uitdrukking gegeven door het creëren van regelingen. Voor Haaren zijn dit de Verordening Welzijnsfonds en de regeling computers voor schoolgaande kinderen. Deze regelingen zijn om die reden opgenomen in deze verordening. In het derde lid wordt aangegeven waar deze verordening zich met name op richt. De doelstelling is ruim geformuleerd.

Artikel 4 DoelgroepIn dit artikel wordt aangegeven wie in aanmerking komt voor de regeling. De doelgroep is begrensd door de toets op het inkomen. Hierbij is aangesloten bij de wettelijke inkomensgrens van 110% van de toepasselijke bijstandsnorm en de vermogensgrens zoals die in de WWB wordt gehanteerd. Onder artikel 1 hebben wij toegelicht waarom de leeftijdsgroep is gekozen van 4 tot en met 17 jaar.Verder zijn dezelfde uitzonderingsbepalingen opgenomen zoals die ook gelden voor het Welzijnsfonds. Kinderen die verblijven in een AWBZ-instelling zijn voor hun deelname aan het maatschappelijk verkeer grotendeels aangewezen op de instelling waar zij verblijven. De groep studerenden die aanspraak maken op studiefinanciering worden geacht een inkomen te hebben wat voldoende is om deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten. Daarnaast worden studenten bij hun deelname aan maatschappelijk verkeer al vaak met kortingen tegemoet gekomen. Dit geldt niet voor studenten die aanspraak kunnen maken op de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Studiekosten (WTOS). Hun vergoeding is zo laag dat wij niet kunnen verwachten dat zij daarmee hun kosten voor maatschappelijke participatie kunnen betalen. Bovendien kunnen zij in tegenstelling tot WSF-studenten, geen lening afsluiten. Om die reden achten wij het passend dat zij wel gebruik kunnen maken van de Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen.

 

Artikel 5 BedragDit bedrag is gelijk aan het bedrag dat voorheen in het Welzijnsfonds werd vastgesteld. Het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd volgens dezelfde methode als geldt voor het welzijnsfonds. Daarmee wordt bereikt dat de vergoeding uit deze verordening gelijke pas houdt met de vergoeding uit het welzijnsfonds.

Artikel 6 AanvraagIn dit artikel is aangegeven hoe de aanvraag kan worden ingediend en tot welke datum men de tijd heeft om een aanvraag te doen voor een bepaald kalenderjaar.

Artikel 7 HardheidsclausuleDit behoeft geen andere toelichting

Artikel 8 CiteertitelDit artikel behoeft geen nadere toelichting

Artikel 9 In werking tredenDit artikel spreekt voor zich.