Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Haarlemmermeer

Verordening fractieondersteuning 2008

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHaarlemmermeer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening fractieondersteuning 2008
CiteertitelVerordening fractieondersteuning 2008
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpbestuurlijke organisatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Inwerkingtreding is in regeling opgenomen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. onbekend
  2. Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-12-200801-01-2017nieuwe regeling

18-12-2008

Informeer 29-10-2009

2009/114295

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening fractieondersteuning 2008

Verordening op de Fractieondersteuning 2008

Artikel 1  

  • 1.

    Fracties, zoals bedoeld in artikel 7, lid 1 van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer 2005, ontvangen jaarlijks een tegemoetkoming in de kosten voor hun politieke werkzaamheden.

  • 2.

    De raad stelt jaarlijks voor 1 december een bedrag hiervoor beschikbaar.

  • 3.

    Elke fractie ontvangt een vaste basis gebaseerd op de helft van het totale bedrag dat is gereserveerd voor fractieondersteuning, gedeeld door het aantal fracties zoals deze zijn gevormd op grond van de verkiezingsuitslag. Daarnaast wordt het resterende bedrag naar rato (aantal raadsleden) per fractie verdeeld.

Artikel 2  

Fracties besteden de tegemoetkoming om hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol te versterken.

Artikel 3  

  • 1.

    De tegemoetkoming wordt jaarlijks vóór 31 maart als voorschot op het lopende jaar verstrekt, waarbij een eventueel overschot van het voorgaande jaar wordt ingehouden op het nieuw uit te keren bedrag.

  • 2.

    In een jaar waarin gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden wordt het voorschot verstrekt voor de maanden tot en met de maand waarin deze verkiezingen plaatsvinden. In de eerste maand na de installatieraad wordt het voorschot verstrekt voor de overige maanden van dat jaar.

Artikel 4  

  • 1.

    Indien het zeteltal van een fractie ten gevolge van verkiezingen verandert, wijzigt de tegemoetkoming

    a bij vermindering van het zeteltal: op de eerste dag van de maand na de maand waarin de eerste vergadering van de raad in nieuwe samenstelling plaatsvindt.

    b bij vermeerdering van het zeteltal: op de eerste dag van de maand waarin de eerste vergadering van de raad in nieuwe samenstelling plaatsvindt.

  • 2.

    Bij splitsing van een fractie wordt de op grond van artikel 1, derde lid, vastgestelde bijdrage voor de oorspronkelijke fractie verdeeld over de betrokken fracties naar evenredigheid van het aantal bij de splitsing betrokken leden.

  • 3.

    Bij splitsing van een fractie wordt het aan de oorspronkelijke fractie verstrekte voorschot verrekend overeenkomstig de verdeling die volgt uit het tweede lid.

  • 4.

    Indien

    a) twee of meer fracties als één fractie gaan optreden;

    b) één of meer leden van een fractie zich aansluiten bij een andere fractie, wordt hiermee bij de verdeling voor het eerstvolgende jaar rekening gehouden.

     

Artikel 5  

  • 1.

    Elke fractie legt, binnen 1 maand na het einde van het kalenderjaar aan de raad verantwoording af over de besteding van de bijdrage voor fractieondersteuning onder overlegging van een verslag conform het vastgestelde format. Alle uitgaven dienen per kostencategorie via een betalingsbewijs verantwoord te worden.

  • 2.

    Elke fractie neemt bij de verantwoording een overzicht van de namen en functies van de tot de fractie behorende fractiemedewerkers op.

  • 3.

    Controle van het verslag vindt vóór 1 maart plaats door de accountant belast met de controle van de jaarrekening. De accountant brengt advies uit aan de raad.

  • 4.

    Alvorens de verslagen ter controle aan de accountant worden aangeboden, voert de griffie een interne toets uit op volledigheidsaspecten, zoals het volledig ingevuld zijn van het verslag en het aanwezig zijn van alle bewijsstukken.

  • 5.

    De raad stelt, met inachtneming van artikel 6, na ontvangst van het advies van de accountant de definitieve tegemoetkoming vast.

Artikel 6  

  • 1.

    Het in enig jaar verstrekte voorschot dient uiterlijk in het daaropvolgende jaar besteed te worden.

  • 2.

    Wanneer blijkt dat het meerdere uit het voorgaande jaar niet is besteed, wordt het niet bestede bedrag ingehouden op het voorschot voor het dan lopende jaar.

Artikel 7  

De griffier wordt belast met de uitvoering van deze verordening.

Slotbepaling Artikel 8  

Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening op de Fractieondersteuning 2008 en treedt in werking met ingang van 18 december 2008.

 

 

Artikelsgewijze toelichting op de verordening fractieondersteuning.  

 

Artikel 1

Fractieondersteuning vindt zijn vorm in een financiële ondersteuning. De hoogte van het budget voor fractieondersteuning zal in de gemeentebegroting moeten worden opgenomen en dus door de raad worden vastgesteld.

Artikel 2

De fracties wordt grotendeels de vrijheid gelaten wat betreft de inhoudelijke besteding van de fractieondersteuning. Voorwaarde is wel dat de bijdrage besteed wordt aan raadswerkzaamheden. In ieder geval vallen activiteiten van verkiezingscampagnes niet onder artikel 2, omdat daarmee rechtsongelijkheid zou ontstaan met partijen die niet in de raad vertegenwoordigd zijn.

Artikel 3

De bijdrage wordt als voorschot verstrekt. Indien blijkt dat het geld onrechtmatig is besteed kan dit aan het eind van het jaar verrekend worden. In een verkiezingsjaar wordt het voorschot in twee gedeelten gesplitst. Het is logisch dat het aangepast wordt aan de nieuwe verhoudingen in de raad.

Artikel 4

Het spreekt vanzelf dat de bijdrage aangepast zal moeten worden aan veranderde verhoudingen in de raad. De regeling heeft tot gevolg dat fracties die kleiner worden (of geheel verdwijnen) nog over de gehele maand waarin de nieuwe raad voor het eerst vergadert de bijdrage ontvangen. Voor fracties die groter worden (of nieuwe fracties) gaat de bijdrage per diezelfde maand in. Dat betekent dat de totale bijdrage voor fractieondersteuning in een verkiezingsjaar hoger uitvalt dan in andere jaren. Dit is niet te vermijden.

Bij splitsing van een fractie zal het al eerder verstrekte voorschot direct verrekend moeten worden. Als dat niet zou gebeuren zou een deel van de oorspronkelijke fractie over een te groot voorschot beschikken en zou het andere deel juist helemaal geen voorschot krijgen. Na het kalenderjaar zou dan alsnog verrekend moeten worden. Het is billijker de verrekening in deze gevallen direct te laten plaatsvinden.

Het samengaan van fracties of het overstappen naar een andere fractie wordt gedurende een kalenderjaar niet verrekend. In het daarop volgende kalenderjaar wordt het bij de reguliere verdeling betrokken, maar niet met terugwerkende kracht.

Artikel 5

De reserve bestaat uit het overschot van het voorgaande jaar.

Artikel 6

De controle van het verslag kan door de accountant meegenomen worden met de controle van de jaarrekening. Uit het verslag en de accountantsverklaring kan naar voren komen dat er een verrekening dient plaats te vinden met het verstrekte voorschot. Indien niet verrekend kan worden, bijvoorbeeld omdat een fractie uit de raad verdwijnt zal de raad het ten onrechte uitgekeerde voorschot kunnen terugvorderen.