Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Vught

Regeling projectsubsidies afkoppelen en aansluiten riolering gemeente Vught 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVught
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling projectsubsidies afkoppelen en aansluiten riolering gemeente Vught 2012
CiteertitelRegeling projectsubsidies afkoppelen en aansluiten riolering gemeente Vught 2012
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpbeleidsregel

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-03-201221-02-2017Nieuwe regeling

15-11-2011

Het Klaverblad, 29-02-2012

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling projectsubsidies afkoppelen en aansluiten riolering gemeente Vught 2012

Het college;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de

 

"Regeling projectsubsidies afkoppelen en aansluiten riolering gemeente Vught 2012"

Afdeling 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    openbaar hemelwaterstelsel: voorziening voor de inzameling en verdere verwerking van afvloeiend hemelwater, niet zijnde een openbaar vuilwaterriool, in beheer bij een gemeente of een rechtspersoon die door een gemeente met het beheer is belast;

  • b.

    openbaar vuilwaterriool: voorziening voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater, in beheer bij een gemeente of een rechtspersoon die door een gemeente met het beheer is belast;

  • c.

    stedelijk afvalwater: huishoudelijk afvalwater of een mengsel daarvan met bedrijfsafvalwater, afvloeiend hemelwater, grondwater of ander afvalwater;

  • d.

    wet: Algemene wet bestuursrecht.

Afdeling 2. De subsidie

Artikel 2. Aard van de subsidie

  • 1.

    Subsidie wordt verleend voor:

    • a.

      het afkoppelen van alle bestaande aansluitingen van particuliere hemelwaterleidingen van het openbaar vuilwaterriool, in combinatie met het aansluiten van die particuliere hemelwaterleidingen op het openbaar hemelwaterstelsel;

    • b.

      het afkoppelen van verhard oppervlak dat is aangesloten op het openbaar vuilwaterriool, in combinatie met het verwerken van afstromend hemelwater op het eigen perceel;

    • c.

      het opheffen van een of meer bestaande aansluitingen van particuliere vuilwater- of hemelwaterleidingen aan de achterzijde van het perceel, onder gelijktijdig aansluiten van die particuliere vuilwater- of hemelwaterleidingen aan de voorzijde van het perceel op het daarvoor bestemde openbare riool.

  • 2.

    De subsidie, bedoeld in het eerste lid, onder a en b, bestaat uit een bedrag per m2 afgekoppeld oppervlak, tot een maximaal bedrag per perceel.

  • 3.

    De subsidie, bedoeld in het eerste lid, onder c, bestaat uit een vast bedrag per perceel.

  • 4.

    Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks de hoogte van de in het tweede en derde lid bedoelde bedragen vast, met als uitgangspunt het afkoppelen van zo veel mogelijk verhard oppervlak binnen het door de raad vastgestelde budget.

Artikel 3. Samenloop

Indien sprake is van samenloop van deze regeling met een vergelijkbare andere regeling en uit hoofde van die andere regeling een subsidiebedrag is verleend, wordt dit bedrag in mindering gebracht bij de vaststelling van de subsidiehoogte door burgemeester en wethouders.

Afdeling 3. De subsidieverlening

Artikel 4. Indiening aanvraag

  • 1.

    Burgemeester en wethouders stellen een aanvraagformulier vast waarop tevens staat aangegeven welke bescheiden ingediend moeten worden.

  • 2.

    De aanvraag wordt, met gebruikmaking van het in het eerste lid bedoelde aanvraagformulier, in enkelvoud ingediend voordat met de uitvoering van het werk een begin wordt gemaakt.

Artikel 5. Informatieplicht

Indien voor hetzelfde project tevens subsidie is aangevraagd uit hoofde van een andere subsidieregeling of bij een ander bestuursorgaan, doet de aanvrager daarvan mededeling in de aanvraag.

Artikel 6. Weigering van de subsidie

De subsidie kan, naast de in artikel 4:25 en artikel 4:35 van de wet geregelde gevallen, worden geweigerd als:

  • a.

    de aanvraag betrekking heeft op een bouwwerk dat na 1 januari 2012 is opgericht of gewijzigd;

  • b.

    het naar het oordeel van burgemeester en wethouders onwaarschijnlijk is dat de nieuwe aansluiting op het openbare riool of de voorzieningen voor verwerking van hemelwater op het perceel duurzaam in stand zullen worden gehouden.

Artikel 7. Verplichtingen van de subsidie-ontvanger

  • 1.

    Het project waarvoor subsidie is verleend moet binnen 6 maanden na subsidieverlening in uitvoering zijn genomen.

  • 2.

    De subsidieontvanger deelt het college zo spoedig mogelijk na afronding mede dat de activiteit heeft plaatsgevonden.

  • 3.

    In de beschikking tot subsidieverlening kunnen burgemeester en wethouders andere verplichtingen of nadere uitvoeringsvoorschriften geven die strekken tot verwezenlijking van het doel van de subsidie.

Artikel 8. Subsidiebeschikking

Voorafgaand aan de subsidievaststelling wordt een beschikking tot subsidieverlening gegeven.

Afdeling 4. Vaststelling, betaling en intrekking

Artikel 9. Vaststelling

  • 1.

    Na afronding van de werkzaamheden vindt controle plaats door het college.

  • 2.

    In aanvulling op artikel 4:46 tweede lid van de wet, kan de subsidie lager worden vastgesteld als blijkt dat minder oppervlak is afgekoppeld dan waarvoor subsidie is aangevraagd.

Artikel 10. Betaling

De betaling van de subsidie vindt plaats binnen 6 weken na de subsidievaststelling.

Artikel 11. Intrekking

  • 1.

    Burgemeester en wethouders kunnen de subsidiebeschikking intrekken indien met het project waarvoor de subsidie verleend is, geen begin is gemaakt uiterlijk 6 maanden na verlening van de subsidie.

  • 2.

    De aanvrager betaalt de ontvangen subsidie binnen 6 weken na de intrekking van de beschikking terug, op een door burgemeester en wethouders te bepalen wijze.

Afdeling 5. Hardheidsclausule en slotbepalingen

Artikel 12. Hardheidsclausule

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd in gevallen, waarin de toepassing van deze regeling naar hun oordeel leidt tot een bijzondere hardheid jegens aanvrager, af te wijken van de bepalingen van deze regeling.

Artikel 13. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na publicatie.

Artikel 14. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling projectsubsidies afkoppelen en aansluiten riolering gemeente Vught 2012.

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vughtin de vergadering van 15 november 2011.

Burgemeester en wethouders van Vught,

de secretaris,

mr. R.P.B.M. Brekelmans

de burgemeester,

R.J. van de Mortel

Toelichting

Algemeen

 

Deze subsidieregeling dient ter uitvoering van het gemeentelijke rioleringsbeleid, dat is verwoord in het verbreed gemeentelijk rioleringsplan (vGRP) 2012 – 2017.

 

In het vGRP heeft de gemeente haar beleid voor de afvoer en verwerking van hemelwater beschreven. In de gemeente Vught ligt nagenoeg overal een dubbel stelsel: naast het vuilwaterriool ligt ook een regenwaterriool, behoudens een incidentele straat en delen van de 'Villawijk' waar alleen een vuilwaterriool ligt. Vuilwater gaat naar de zuivering; schoon regenwater gaat terug het milieu in. Anders dan in veel andere gemeenten is het afkoppelen in Vught niet gericht op het verminderen van de belasting van een gemengd rioolstelsel, maar juist op het voorkomen en verhelpen van aansluitingen van hemelwater op het vuilwaterriool.

Het streven van de gemeente is om deze aansluitingen in de komende 12 jaar te minimaliseren. De gemeente kiest consequent voor gescheiden afvoer. Dit ambitieniveau sluit aan op de lange termijn visie van het Rijk om waterketen en watersysteem volledig te scheiden

 

Deze subsidieregeling is een van de instrumenten om het ambitieniveau te verwezenlijken. De subsidie is bedoeld om de drempel voor burgers te verlagen om maatregelen te nemen op het eigen perceel om vuilwater en hemelwater gescheiden aan te bieden voor aansluiting op het openbare vuilwater- of hemelwaterriool of, indien een openbaar hemelwaterriool ontbreekt, het hemelwater zelf te infiltreren of op oppervlaktewater te brengen.

 

Op grond van deze subsidieregeling wordt subsidie verleend voor het opheffen van bestaande aansluitingen van hemelwaterleidingen op de openbare vuilwaterriolering en het – in plaats daarvan – aanleggen van correcte aansluitingen op het hemelwaterriool of het verwerken van het afstromende hemelwater op het eigen perceel.

 

De subsidieregeling staat niet op zichzelf. Naast deze subsidieregeling stelt de gemeente ook een hemelwaterregeling vast. Op grond van de hemelwaterregeling zijn burgers en bedrijven in bepaalde aan te wijzen gebieden verplicht om binnen een half jaar de lozing van hemelwater op het openbare vuilwaterriool te beëindigen.

 

Riolering in achterpaden

 

Op verschillende plaatsen in Vught zijn in het verleden op particulier terrein (met name achterpaden en brandgangen) verzamelleidingen aangelegd voor afvalwater en hemelwater. Het heeft echter de voorkeur om percelen aan de voorzijde aan te sluiten op de openbare riolering. Bij rioolvervangingen in de openbare weg biedt de gemeente daarom een subsidie aan voor aansluiting aan voor het opheffen van aansluitingen op verzamelleidingen in achterpaden en het aanbrengen van aansluitingen aan de voorzijde van percelen.

 

Artikelsgewijs

 

Artikel 1

De definities van openbaar hemelwaterstelsel, openbaar vuilwaterriool, stedelijk afvalwater zijn overgenomen uit de Wet milieubeheer.

 

Artikel 2

Het eerste lid van dit artikel beschrijft de activiteiten waarvoor subsidie kan worden aangevraagd. Onderdeel a heeft betrekking op het afkoppelen van foutieve aansluitingen op het openbare vuilwaterriool, indien er een gescheiden rioolstelsel aanwezig is (dus zowel een openbaar vuilwaterriool als een openbaar hemelwaterstelsel). Conform het hemelwaterbeleid van het vGRP 2012 – 2017 dient het overtollige hemelwater in dergelijke gevallen bij voorkeur te worden afgevoerd naar het openbaar hemelwaterstelsel. De gemeente verleent op grond van onderdeel a subsidie voor het volledig verhelpen van foutieve aansluitingen. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten dus alle bestaande aansluitingen tegelijkertijd worden afgekoppeld en moeten de hemelwaterleidingen correct worden aangesloten op het openbare hemelwaterstelsel.

 

Onderdeel b biedt de mogelijkheid om subsidie te verlenen voor het afkoppelen van foutieve aansluitingen en verwerken van het hemelwater op eigen terrein. Dit betreft onder andere percelen in het buitengebied en andere gebieden waar geen openbaar hemelwaterstelsel is aangelegd. Als er wel een openbaar hemelwaterstelsel aanwezig is, worden de afgekoppelde hemelwaterleidingen bij voorkeur op dat stelsel aangesloten (zie onderdeel a). Als de perceeleigenaar het hemelwater echter liever zelf verwerkt, komt hij ook voor subsidie in aanmerking.

 

Het subsidiebedrag is gemaximeerd per perceel. Het is dus mogelijk om meer dan een keer subsidie aan te vragen voor het afkoppelen van een gedeelte van het verharde oppervlak op het perceel, maar als het maximale bedrag per perceel is bereikt wordt geen subsidie meer verleend.

 

Onderdeel c heeft betrekking op de problematiek van verzamelleidingen in achterpaden en brandgangen. Ter stimulering van aansluitingen aan de voorzijde van percelen, wordt subsidie verleend voor het opheffen van aansluitingen op verzamelleidingen in achterpaden en brandgangen als er tegelijkertijd aan de voorzijde wordt aangesloten. Deze subsidie is eveneens gemaximeerd per perceel. De subsidie heeft zowel betrekking op hemelwaterleidingen als op vuilwaterleidingen.

 

Artikel 3

Indien de aanvrager aanspraak kan maken op een andere subsidieregeling, wordt geen dubbele subsidie verleend. Het bedrag waarvoor reeds subsidie is verleend wordt in mindering gebracht op de uit te keren subsidie op grond van deze regeling.

 

Artikel 6

Dit artikel bevat twee bijzondere gronden om de aanvraag om subsidie te weigeren, naast de algemene weigeringsgronden die in de wet zijn genoemd.

De gemeente verleent geen subsidie voor het afkoppelen van bouwwerken die na 1 januari 2012 zijn opgericht of gewijzigd. Op grond van het hemelwaterbeleid, zoals dat is verwoord in het vGRP 2012 – 2017, had de perceeleigenaar moeten weten dat de hemelwaterafvoer van dat bouwwerk niet op het openbare vuilwaterriool had moeten worden aangesloten. Het verhelpen van dergelijke foutieve aansluitingen komt geheel voor rekening van de perceeleigenaar.

De subsidie kan ook worden geweigerd als er gegronde redenen bestaan om aan te nemen dat het afkoppelen niet duurzaam in stand zal blijven. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als een perceeleigenaar het hemelwater gaat verwerken op eigen terrein (als bedoeld in art. 5 lid 1 onder b), maar de voorgestelde afkoppelmaatregelen naar verwachting niet goed zullen functioneren. Vaak besluit de perceeleigenaar dan om de hemelwaterleidingen weer aan te sluiten op de vuilwaterleidingen, waarmee het afkoppelen ongedaan wordt gemaakt. Subsidiering is in dergelijke gevallen niet terecht.