Organisatie | Sint Maarten |
---|---|
Organisatietype | Koninkrijksdeel |
Officiële naam regeling | MINISTERIËLE REGELING als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening en ter uitvoering van artikel 7, eerste lid, onderdeel e, van het Landsbesluit visserijproducten |
Citeertitel | Regeling hygiënevoorschriften fabricageproces visserijproducten |
Vastgesteld door | Minister van Volksgezondheid_x002C_ Sociale Ontwikkeling en Arbeid |
Onderwerp | maatschappelijke zorg en welzijn |
Eigen onderwerp |
De oorspronkelijke regeling is ondertekend op 24 september 1999, gepubliceerd in P.B. 1999, no. 161, en in werking getreden op 30 oktober 1999, met terugwerkende kracht tot en met 9 november 1998.
Zie www.overheid.nl voor de historie van deze regeling vóór 10-10-10 via lokale regelingen en uitgebreid zoeken onder v.m. Nederlandse Antillen, met als zoekdatum 09-10-2010.
Landsbesluit visserijproducten, artikel 7
Geen
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
10-10-2010 | geconsolideerde tekst (GT) | 15-03-2013 AB 2013, GT no. 263 | onbekend |
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
conservering: procédé dat erin bestaat de visserijproducten in hermetisch gesloten recipiënten te verpakken en ze een warmtebehandeling te doen ondergaan die toereikend is om alle micro-organismen welke zich zouden kunnen vermeerderen te vernietigen of te inactiveren, ongeacht de temperatuur waarbij het product zal worden opgeslagen;
schoon zeewater: zeewater of brak water dat geen microbiologische verontreinigingen, schadelijke stoffen of toxisch marien plankton bevat in hoeveelheden waardoor de kwaliteit van visserijproducten uit oogpunt van gezondheid kan worden aangetast, en dat uitsluitend overeenkomstig de bij deze of enige andere van toepassing zijnde ministeriële regeling vastgestelde bepalingen wordt gebruikt;
Indien het ontkoppen en het strippen of andere bewerkingen niet aan boord van een fabrieks- of enig ander vaartuig hebben plaatsgevonden, worden deze bewerkingen met inachtneming van de vereiste hygiëne in de inrichting uitgevoerd. De producten worden onmiddellijk daarna met drinkwater of schoon zeewater grondig gewassen.
Bewerkingen zoals het fileren en in moten verdelen worden met de nodige voorzorgen omgeven ten einde besmetting of verontreiniging van de filets en de moten te voorkomen; in het bijzonder vinden zij elders plaats dan het ontkoppen en het strippen. Filets en moten mogen niet langer op de werktafel blijven dan nodig is voor de bewerking en worden vervolgens door adequate verpakking tegen besmetting beschermd.
De voor de verdeling of opslag van verse visserijproducten gebruikte recipiënten zijn zo ontworpen, dat zowel de bescherming tegen besmetting als de bewaring van de producten in bevredigende hygiënische omstandigheden gegarandeerd zijn. In het bijzonder dienen de recipiënten het mogelijk te maken dat het smeltwater gemakkelijk wegvloeit.
Hoofdstuk 3 Ingevroren producten
Met betrekking tot verse producten die worden ingevroren dient op het ogenblik dat met deze bewerking wordt aangevangen aan de in Hoofdstuk 2 vastgestelde voorschriften te zijn voldaan.
Voor gehele vissen die ingevroren worden in pekel en verder worden verwerkt tot conserven kunnen om technische redenen, die verband houden met de wijze van invriezen en het behandelen van deze producten, hogere temperaturen dan die welke bij deze regeling zijn voorgeschreven worden aanvaard, doch geen hogere dan van –9 ºC.
Hoofdstuk 5 Bewerkte en verwerkte producten
Verse, bevroren en ontdooide producten die voor een vorm van bewerking of verwerking bestemd zijn voldoen aan de voorschriften die onderscheidenlijk in Hoofdstuk 2, Hoofdstuk 3 en Hoofdstuk 4 daaraan gesteld worden.
Een behandeling die ten doel heeft de ontwikkeling van ziekteverwekkende micro-organismen tegen te gaan, ongeacht of deze behandeling al dan niet tevens een belangrijk element van de conservering van het betreffende visserijproduct vormt, wordt niet toegepast tenzij zij wetenschappelijk erkend is.
Al naargelang de soort van behandeling die is toegepast, worden de duur en de temperatuur van een warmtebehandeling, de zoutconcentratie, de logaritme van de waterstofionenconcentratie (Ph) en het gehalte aan water opgetekend en gecontroleerd. De geregistreerde gegevens worden bewaard gedurende een periode die ten minste even lang is als de conserveringsperiode van het product.
Bij de vervaardiging van visserijproducten die in hermetisch gesloten recipiënten gesteriliseerd worden, wordt ervoor gezorgd dat:
de dagproductie wordt bemonsterd met een van tevoren bepaalde frequentie ten einde na te gaan of het felsen op doeltreffende wijze plaatsvindt; daartoe moet adequate apparatuur aanwezig zijn ten einde dwarsdoorsneden van de felsnaad van gesloten recipiënten te kunnen onderzoeken; indien een andere methode van hermetische afsluiting wordt toegepast, wordt ook daarvan de doeltreffendheid door middel van adequate testapparatuur onderzocht;
De toegepaste warmtebehandeling, bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, is zodanig, dat zij volstaat om ziekteverwekkende kiemen en de sporen van pathogene micro-organismen te vernietigen of te inactiveren. Op de verwarmingsapparatuur dient een voorziening aanwezig te zijn aan de hand waarvan kan worden nagegaan of de recipiënten inderdaad een deugdelijke warmtebehandeling hebben ondergaan. Na de warmtebehandeling dienen de recipiënten met drinkwater te worden afgekoeld, onverminderd de aanwezigheid van chemische additieven die overeenkomstig goede technologische praktijken gebruikt worden ter voorkoming van corrosie van de apparatuur en de recipiënten.
Het roken geschiedt in een afgescheiden ruimte of op een speciale plaats die, indien nodig, is voorzien van een ventilatiesysteem teneinde te voorkomen dat de bij de verbranding vrijkomende rook en warmte terechtkomen in de overige ruimten waarin en andere plaatsen waar de visserijproducten worden bewerkt, verwerkt of opgeslagen.
Hoofdstuk 6 Voorschriften met betrekking tot parasieten
Visuele controle van visserijproducten wordt steekproefsgewijs op een representatief aantal vissen uitgevoerd. De omvang en de frequentie van de controle worden door de ondernemer afhankelijk van de aard, geografische oorsprong en bestemming van de producten bepaald.
Haring, makreel, sprot, wilde Atlantische en wilde Pacifische zalm die een koud rookproces ondergaan, waarbij de interne temperatuur van de vis beneden 60 ºC blijft, en die bestemd zijn voor consumptie in ongewijzigde staat, en voorts gemarineerde of gezouten haring en vis die bestemd is om rauw of vrijwel rauw te worden geconsumeerd, worden hetzij als rauw product, hetzij als eindproduct gedurende ten minste 24 uur aan een zodanige vriesbehandeling blootgesteld, dat de interne temperatuur van de genoemde producten daarbij niet hoger wordt dan -20 ºC.
Onverminderd het eerste lid van artikel 24 wordt, indien voor de vervaardiging van gezouten haring als grondstof verse haring die geen vriesbehandeling als in dat artikellid bedoeld heeft ondergaan wordt gebruikt, bij die vervaardiging de haring gedurende tien etmalen ononderbroken in een gesloten recipiënt, waarin het zoutgehalte van de pekel tenminste 20 Baumé beloopt, opgeslagen, bij een temperatuur welke niet lager is dan 0 ºC.