Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leudal

Regeling opleidingsfaciliteiten gemeente Leudal

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeudal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling opleidingsfaciliteiten gemeente Leudal
CiteertitelRegeling opleidingsfaciliteiten gemeente Leudal
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

CAR-UWO

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-09-200801-01-200717-05-2014Nieuwe regeling

30-01-2007

Streekbode 10 september 2008

Onbekend.

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling opleidingsfaciliteiten gemeente Leudal

 

 

Begrippen

  • 1.

    Medewerker: de ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a CAR.

  • 2.

    Leidinggevende: de functionaris waaraan de medewerker volgens de hiërarchische structuur verantwoording verschuldigd is.

  • 3.

    Reisregeling binnenland: de door het ministerie van Binnenlandse Zaken vastgestelde regeling d.d. 16 maart 1993 en de daaruit voortvloeiende wijzigingsbesluiten.

  • 4.

    Persoonlijk ontwikkel plan: een plan dat in overleg tussen leidinggevende en medewerker tot stand komt, waarin afspraken worden gemaakt over de acties die samen worden genomen om de werknemer verder te ontwikkelen.

  • 5.

    Programmabegroting: in de programmabegroting worden de voornemens van de raad en de bijbehorende middelen beschreven.

  • 6.

    Afdelingsplan: in een afdelingsplan wordt beschreven welke prestaties en activiteiten (kwantitatief en kwalitatief) worden geleverd in welke periode met welke middeleninzet.

  • 7.

    Strategisch opleidingsplan: een plan waarin beschreven wordt hoe de organisatie het beste sturing geeft aan de ontwikkeling van het personeel, zodat de kwaliteit van het personeel gelijke tred houdt met de voortdurende verandering van de organisatieprocessen. Een cyclisch, dynamisch proces waarbij aansluiting wordt gezocht tussen opleidingsnoodzaak en opleidingsbehoefte.

Vier categorieën opleidingen

We onderscheiden de volgende vier categorieën opleidingen:

  • 1.

    Opleidingen die nodig zijn om de medewerker te laten voldoen aan de (veranderende) behoeftes van de organisatie en waarover afspraken zijn gemaakt in het persoonlijk ontwikkel plan (opleidingsnoodzaak). Hier onder worden dus niet alleen opleidingen verstaan die noodzakelijk zijn voor de huidige functie, maar hier kunnen ook opleidingen onder vallen die gericht zijn op een verdere loopbaan binnen de organisatie.

  • 2.

    Opleidingen in het kader van de loopbaanwensen van de medewerker die niet matchen met de wensen en eisen van de organisatie en waarover afspraken zijn gemaakt in het persoonlijk ontwikkel plan (opleidingsbehoefte).

  • 3.

    Opleidingen die door medewerkers worden gevolgd in het kader van de herindeling. volgens artikel 18 van het Sociaal Statuut:

    • a.

      De ambtenaar wordt in de gelegenheid gesteld tot omscholing en/of bijscholing indien dit voor het vervullen van de nieuwe functie wenselijk of noodzakelijk is. De kosten daarvan zijn voor rekening van de gemeente. Dit kan op verzoek van de ambtenaar of op initiatief van het college. De ambtenaar kan daartoe ook worden verplicht.

    • b.

      De ambtenaar die per datum herindeling 55 jaar of ouder is heeft het recht op omscholing en/of bijscholing. Hij kan door het college tot bijscholing worden verplicht, doch niet tot omscholing worden verplicht

  • 4.

    Een congres, studiedag, seminar of korte training die gedurende het jaar aangeboden worden en waarover geen afspraken zijn gemaakt in het persoonlijk ontwikkel plan.

Strategisch opleidingsbeleid

Eén keer in de drie jaar wordt er door het college een opleidingsbeleid vastgesteld waarin de opleidingsnoodzaak van de organisatie en de opleidingsbehoefte van de medewerkers wordt beschreven. Input voor dit strategisch opleidingsbeleid zijn het collegeprogramma, de afdelingsplannen de persoonlijke ontwikkel plannen. Er wordt als het ware een langere termijn planning voor de komende drie jaar gemaakt, waarbij prioriteiten worden gesteld.

Jaarlijks wordt hier een concreet opleidingsplan aan gekoppeld. In dit opleidingsplan komt tot uitdrukking welke opleidingen van categorie 1,2 en 3 in dat jaar gevolgd worden en hoeveel financiële middelen we daarvoor nodig hebben. Opleidingen van categorie 4 komen niet tot uitdrukking in het opleidingsplan.

Vergoedingen

1.Opleidingskosten

Hieronder wordt verstaan:

  • -

    Inschrijf-, les- en examenkosten.

  • -

    Boeken en andere leermiddelen. Hieronder vallen geen schrijfartikelen, verzendkosten en duurzame gebruiksartikelen zoals tassen, gereedschappen, rekenmachines etc.

Voor categorie 1,3 en 4 opleidingen geldt een volledige vergoeding voor bovengenoemde opleidingskosten. Voor categorie 2 opleidingen wordt een vergoeding verstrekt van 50% van de opleidingskosten. Wanneer een categorie 2 opleiding i.h.k.v. een outplacementtraject plaatsvindt, is het bevoegd gezag gemandateerd om hier andere afspraken over te maken.

2.Reiskosten

Alle opleidingen komen in aanmerking voor vergoeding van reiskosten conform de volgende regels:

  • -

    Vergoeding van reiskosten vindt plaats op basis van openbaar vervoer, 2e klas.

  • -

    Indien reizen per openbaar vervoer onmogelijk is, kan gebruik gemaakt worden van eigen vervoer tegen een vergoeding van de in de Reisregeling Binnenland opgenomen bedrag terzake. Carpoolen wordt in deze situatie waar mogelijk aanbevolen.

3. Verblijfskosten

Verblijfskosten worden alleen vergoed wanneer hierover van te voren afspraken zijn gemaakt met de leidinggevende.

4. Vergoeding van tijd
  • -

    Voor opleidingen van categorie 1,3 en 4 gelden volledige verloffaciliteiten voor het volgen van de lessen en doen van een examen onder en/of na werktijd. Parttimers die een opleiding volgen op een dag dat ze vrij zijn krijgen deze uren gecompenseerd.

  • -

    Voor opleidingen van categorie 2 geldt dat het volgen van de lessen en het doen van een examen in principe in eigen tijd dient te gebeuren. Wanneer redelijkerwijs niet van de medewerker kan worden verwacht dat de opleiding in eigen tijd plaatsvindt, dan kan in overleg met de leidinggevende worden bepaald dat een gedeelte van de les- en examentijd onder werktijd plaatsvindt (maximaal 50%).

  • -

    Voor schriftelijke opleidingen dienen in overleg met de leidinggevende verlofafspraken gemaakt te worden.

Terugbetalingsverplichting

Terugbetaling van de genoten opleidingskostenvergoeding geldt voor opleidingen die vallen onder categorie 1 en 2 en dient te geschieden:

  • A.

    indien de ambtenaar de afspraken over de voortgang en studieresultaten, verwijtbaar niet nakomt;

  • B.

    indien de opleiding, waarvoor de vergoeding is verleend, wordt beëindigd voor de opleidingstermijn is verstreken en zonder dat de opleiding tot de gewenste resultaten heeft geleid;

  • C.

    de ambtenaar, tengevolge van aan hemzelf te wijten feiten of omstandigheden, wordt ontslagen voor het einde van de studie waarvoor de vergoeding is toegekend, of binnen twee jaar na het behalen van het voor deze opleiding gewenste resultaat;

  • D.

    de ambtenaar op eigen verzoek wordt ontslagen voor het einde van de opleiding waarvoor de vergoeding is toegekend, of binnen twee jaar na het behalen van de voor de opleiding gewenste resultaten elders een nieuwe functie aanvaardt.

In de situaties als aangegeven onder A,B en C dient de vergoeding volledig te worden terugbetaald. In de situaties als aangegeven onder D, wordt voor elke hele maand die het dienstverband na beëindiging van de opleiding heeft geduurd, de terug te betalen vergoeding verminderd met 1/24e deel.

De verplichting tot terugbetaling op grond van A en B vervalt, indien voortzetting van de opleiding redelijkerwijze niet kan worden verlangd.

Budget

Categorie 1 en 2 opleidingen vallen onder het reguliere opleidingsbudget dat jaarlijks wordt vastgesteld. Categorie 3 opleidingen vallen nog onder het budget opleidingen herindeling en hierover zijn aparte afspraken gemaakt met de medewerker. Categorie 4 opleidingen vallen onder een budget dat aan de afdelingsmanager wordt toegekend om hieraan te besteden.

Opgave en facturering

Wanneer de medewerker zich wil opgeven voor een opleiding dan dient hij/zij het formulier aanvraag opleidingsfaciliteiten in te vullen en in te leveren bij de leidinggevende. Leidinggevende checkt of de opleiding is opgenomen in het strategisch opleidingsplan van dat jaar en of de afspraken overeenkomen met de inhoud van het persoonlijk ontwikkel plan. Het formulier wordt vervolgens ingeleverd bij de afdeling P&O. De medewerker draagt zelf zorg voor de opgave bij het desbetreffende opleidingsinstituut. De facturen van categorie 1,3 en 4 opleidingen kunnen rechtstreeks door de gemeente worden betaald. Factuur van categorie 2 opleidingen wordt door de medewerker zelf betaald en op declaratiebasis wordt het toegestane gedeelte vergoed aan de medewerker.

Samenvatting

Opleiding

Vergoeding opleidingskosten

Vergoeding reiskosten

Vergoeding verblijfskosten

Vergoeding tijd

Terugbetalings-verplichting

1 (noodzaak)

100%

op basis van openbaar vervoer 2e klas of reisregeling binnenland

van tevoren afspraken over maken

100%

Ja

2 (behoefte)

50%

op basis van openbaar vervoer 2e klas of reisregeling binnenland

van tevoren afspraken over maken

Max. 50%

Ja

3 (herindeling)

100%

op basis van openbaar vervoer 2e klas of reisregeling binnenland

van tevoren afspraken over maken

100%

Nee

4 (congres)

100%

op basis van openbaar vervoer 2e klas of reisregeling binnenland

van tevoren afspraken over maken

100%

Nee

Slotbepalingen

In gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist de directeur

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2007 en kan worden aangehaald als “regeling opleidingsfaciliteiten gemeente Leudal”. Per die datum vervallen de volgende regelingen:

  • -

    de “studiefaciliteitenregeling gemeente Haelen” van 1 januari 2004;

  • -

    de “regeling studiefaciliteiten gemeente Heythuysen” van 1 september 2002;

  • -

    de “regeling opleidingsfaciliteiten gemeente Hunsel” van 1 juni 2003;

  • -

    de “regeling strategisch opleidingsplan gemeente Roggel en Neer” van 1 januari 2005