Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Schiedam

Verordening houdende regels voor bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB, IOAW en IOAZ gemeente Schiedam 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSchiedam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening houdende regels voor bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB, IOAW en IOAZ gemeente Schiedam 2012
CiteertitelHandhavingsverordening sociale zekerheid gemeente Schiedam 2012
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpregels voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van uitkeringsgelden, alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de in deze verordening genoemde wetten.

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze verordening vervangt de Handhavingsverordening gemeente Schiedam

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet;
  2. Artikel 8a van de Wet werk en bijstand;
  3. Artikel 35 lid 1 onder c van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers;

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2012Nieuwe verordening

15-12-2011

Onbekend

VR106/2011

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening houdende regels voor bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB, IOAW en IOAZ gemeente Schiedam 2012

 

 

Artikel 1 - Begrippen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    WWB: Wet werk en bijstand;

  • b.

    IOAW: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers;

  • c.

    IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;

  • d.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam;

  • e.

    wet: WWB, IOAW en IOAZ:

  • f.

    handhaven: bewerkstelligen dat de wet wordt nageleefd;

  • g.

    misbruik: het verwijtbaar ontvangen van een uitkering in strijd met de wet;

  • h.

    oneigenlijk gebruik: het ontvangen van een uitkering volgens de regels van de wet, maar in strijd met of buiten de bedoeling die bij de totstandkoming van de wet heeft bestaan.

Artikel 2 - Kaders handhaving

De raad stelt de kaders vast met betrekking tot de gemeentelijke visie op handhaving en bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB, IOAW en IOAZ.

Artikel 3 - Uitvoeringsplan handhaving

Het college stelt tweejaarlijks een uitvoeringsplan voor handhaving vast, waarin de doelstellingen, inclusief de te behalen resultaten, alsmede de activiteiten die nodig zijn om deze doelstellingen te kunnen realiseren worden aangegeven.

Artikel 4 - Verslag over de uitvoering handhaving

Het college zendt eenmaal per jaar aan de raad een verslag over de financiële- en rechtmatigheidsverantwoording. Dit verslag wordt vormgegeven conform het verslag als bedoeld in artikel 77 van de WWB.

Artikel 5 - Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2012 onder gelijktijdige intrekking van de Handhavingsverordening gemeente Schiedam.

Artikel 6 - Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Handhavingsverordening sociale zekerheid gemeente Schiedam 2012.

 

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Schiedam in zijn openbare vergadering van 15 december 2011

de griffier, J. Gordijn

de voorzitter, ir. J.M. Leemhuis-Stout

Toelichting Verordening houdende regels voor bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB, IOAW en IOAZ gemeente Schiedam 2012.

Algemeen

 

De verplichting om in het kader van het financiële beheer bij verordening regels op te stellen voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede misbruik en oneigenlijk gebruik is in de Wet werk en bijstand opgenomen. Afgezien van de korte bepaling van artikel 8a van de Wet werk en bijstand, zijn er geen nadere aanduidingen over wat nu precies in de verordening moet worden geregeld. Voorts is per 1 januari 2010 de Wet bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (TK 2008-2009, nr. 31927) in werking getreden. Op grond van deze wet wordt terugvordering voor gemeenten een bevoegdheid en ontstaat de verplichting om bij verordening eveneens voor de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen regels over het handhavingsbeleid vast te stellen.

Artikelsgewijs

Artikel 1 - Begrippen

Ter wille van de leesbaarheid van deze verordening is besloten een afkorting te gebruiken voor de wetten die verplichten tot het vaststellen van een handhavingsverordening.

Artikel 2 - Kaders handhaving

Hoewel de wettelijke bepaling vooral gericht lijkt te zijn op fraudebestrijding, is in deze verordening toch gekozen voor het ruimere begrip handhaving. Fraudebestrijding roept het beeld op van repressie en genoegdoening, terwijl handhaving meer uitgaat van het bevorderen van de spontane naleving van wet- en regelgeving. Naast repressie is in deze optiek preventie onontbeerlijk. Het is immers altijd nog beter om fraude te voorkomen. Deze visie is tevens terug te vinden in de uitgangspunten die zijn geformuleerd in het kader van hoogwaardig handhaven.

Artikel 3 - Uitvoeringsplan handhaving

In dit artikel is opgenomen dat het college tweejaarlijks een uitvoeringsplan voor handhaving vaststelt. In het uitvoeringsplan worden doestellingen (met te behalen resultaten) geformuleerd, als ook de activiteiten die nodig zijn om de doelstellingen te kunnen realiseren.

Artikel 4 - Verslag over de uitvoering handhaving

Dit artikel biedt de basis voor de verantwoording van het beleid.

Artikel 5 - Inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen toelichting.

Artikel 6 - Citeertitel

Door deze benaming is duidelijk dat deze verordening zich niet beperkt tot de WWB maar zich ook uitstrekt tot de uitkeringen ingevolge de IOAW en IOAZ.