Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Eindhoven

Aanwijzingsbesluit Diensten van Algemeen en Economisch Belang (hierna: DAEB)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEindhoven
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAanwijzingsbesluit Diensten van Algemeen en Economisch Belang (hierna: DAEB)
CiteertitelAanwijzingsbesluit Diensten van Algemeen en Economisch Belang (hierna: DAEB)
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerplokale omroep activiteiten

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Mediawet, titel 2.3
  2. Verdrag tot oprichting Europese Gemeenschap (EG-Verdrag), art. 16 en art. 86
  3. Vrijstellingsbeschikking van de Commissie voor diensen van algemeen en economisch belang (L 312/67_)
  4. Mededeling van de Commissie betreffende de toepassing van de regels inzake staatssteun op de publieke omroep, zoals goedgekeurd op 2 juli 2009
  5. besluiten gemeenteraad 19 mei 2009 en Commissartiaat voor de Media 14 juli 2009
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-08-2009Onbekend

04-08-2009

Gemeenteblad 2009, nr 45

EJ09018578

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanwijzingsbesluit Diensten van Algemeen en Economisch Belang (hierna: DAEB)

Aanwijzingsbesluit Diensten van Algemeen Economisch Belang

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend dat het in zijn vergadering van 28 juli 2009 het volgende heeft besloten:

 

 

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven,

gelet op titel 2.3 van de Mediawet;

gelet op artikel 16 Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (EG-Verdrag);

gelet op de Vrijstellingsbeschikking van de Commissie voor diensten van algemeen en economisch belang L 312/67;

gelet op de Mededeling van de Commissie betreffende de toepassing van de regels inzake staatssteun op de publieke omroep, zoals goedgekeurd op 2 juli 2009;

gelet op het besluit van de gemeenteraad van 19 mei 2009 en van het Commissariaat voor de Media van 14 juli 2009;

 

Overwegende dat:

  • 1.

    Bij de subsidiëring van publieke omroepen de Europese Commissie een heldere definitie verlangt van de publieke taak om oneerlijke concurrentie met andere omroepen te voorkomen. Volgens het Protocol van Amsterdam moet de publieke opdracht rechtstreeks verband houden met de democratische, sociale en culturele behoeften van de samenleving en met de noodzaak pluralisme in stand te houden.

    In artikel 16 EG-Verdrag en verklaring nr. 13, gehecht aan de slotakte van het Verdrag van Amsterdam is vastgelegd dat een “openbare dienst” als bedoeld in het Protocol betreffende het publieke omroepstelsel in de lidstaten dient te worden aangemerkt als een DAEB in de zin van artikel 86 tweede lid EG-Verdrag.

     

  • 2.

    De gemeente Eindhoven zorg draagt voor de bekostiging van de enige volgens de Mediawet 2008 toegestane lokale publieke media-instelling in de stad, zodanig dat een kwalitatief hoogwaardige programmering mogelijk is en continuïteit van de dienstverlening is gewaarborgd.

     

  • 3.

    Het naar onze mening noodzakelijk is om tot 22 juni 2014 deze dienst toe te vertrouwen aan de Stichting Omroep Eindhoven, gevestigd te Eindhoven (hierna: de Stichting).

    De Stichting heeft statutair als doel met haar omroepprogramma te voldoen aan de in de gemeente Eindhoven levende maatschappelijke en culturele, of godsdienstige dan wel geestelijke behoeften.

    Het programma-aanbod van de Stichting:

    • -

      is er op gericht een evenwichtig beeld te geven van de Eindhovense samenleving en de in Eindhoven levende interesses en inzichten op maatschappelijk en levensbeschouwelijk gebied;

    • -

      is goed toegankelijk door doorgifte van de programma’s via de ether en de kabel voor de gehele Eindhovense bevolking;

    • -

      draagt bij aan de ontwikkeling en verspreiding van de pluriforme en culturele diversiteit in Eindhoven;

    • -

      is onafhankelijk van commerciële invloeden en heeft de gehele Eindhovense samenleving als doelgroep, waaronder zeker ook moeilijk bereikbare doelgroepen.

       

      Wij hechten er aan dat de Stichting samenwerkt met maatschappelijke organisaties in de gemeente Eindhoven en vanuit haar rol als publieke omroep bijdraagt aan cohesie in de samenleving, een discussieforum is en inwoners of groepen inwoners van Eindhoven een stem geeft in het maatschappelijk debat.

      De informatieve functie van de Stichting staat mede ten dienste van het democratisch functioneren van de gemeentelijke overheid en draagt bij aan een actiefburgerschap, dit alles binnen de kaders van de Mediawet en met inachtneming van de onafhankelijke positie van een lokale publieke omroep. Bovendien heeft de Stichting een bijzondere betekenis als podium voor uitingen van kunst en cultuur.

      Het bestuur en de redactie van de publieke lokale omroep in de gemeente Eindhoven zijn in verband met de hierboven gegeven maatschappelijke taak gevestigd in de gemeente Eindhoven.

       

  • 4.

    De Stichting voor vijf jaar tot 22 juni 2014 door het Commissariaat voor de Media is aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeente Eindhoven en dat hierbij is bepaald dathet media-aanbod in het bijzonder betrekking dient te hebben op en bestemd te zijn voor de gemeente Eindhoven.

     

  • 5.

    De Stichting onder het onafhankelijke toezicht van het Commissariaat voor de Media valt. Dat toezicht betreft de financiële verantwoording, de programmering en het onafhankelijk en democratisch functioneren van de lokale omroep.

     

  • 6.

    Het programmabeleid van de Stichting mede wordt bepaald door een onafhankelijk Programmabeleidbepalend Orgaan, waarvan de samenstelling representatief is voor de in Eindhoven levende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke behoeften. De Stichting beschikt verder over een programmastatuut, waarin waarborgen zijn opgenomen voor de redactionele onafhankelijkheid van haar werknemers.

     

  • 7.

    De Stichting transparante en maatschappelijk verantwoorde tarieven hanteert. Zij legt op transparante wijze financiële verantwoording af en scheidt publieke en private inkomsten/uitgaven. Wij achten het van groot belang dat er door de Stichting continuïteit en zekerheid in de dienstverlening wordt geboden.

     

Overwegende ten aanzien van de voorbereidingsprocedure dat:

aangezien dit aanwijzingsbesluit DAEB de bestaande situatie van al toegekende rechten en plichten van de betrokken onderneming bevestigt en deze niet verder uitbreidt, geen specifieke voorbereidingsprocedure is gevolgd. Een voorafgaande consultatie van andere marktdeelnemers is ook om deze reden niet noodzakelijk geacht.

 

 

 

 

BESLUIT

 

Artikel I Aanwijzing als DAEB

 

Aan te wijzen als Diensten van Algemeen Economisch Belang de volgende diensten:

 

Een ruim scala media-activiteiten, als zodanig aangeduid in de jaarlijkse subsidieverleningsbeschikking, waarbij de lokale publieke media-instelling Stichting Omroep Eindhoven de taak heeft een evenwichtige en gevarieerde programmering aan te bieden voor een breed publiek. Met deze activiteiten wordt beoogd te voldoen aan de democratische, sociale en culturele behoeften van de Eindhovense samenleving. Voorts moet door het programma-aanbod het pluralisme, met inbegrip van de culturele en taalkundige verscheidenheid, worden gewaarborgd.

 

Door voortgaande maatschappelijke en technische ontwikkelingen (digitalisering) wordt het mogelijk dat de Stichting binnen haar publieke taak nieuwe diensten aanbiedt, die geen traditionele programma’s zijn (bijvoorbeeld on-line-informatiediensten). Deze ontwikkeling en diversificatie van activiteiten moeten blijven voldoen aan bovengenoemde democratische, sociale en culturele behoeften van de Eindhovense samenleving. Deze diensten moeten worden geleverd in overeenstemming met de wettelijke bepalingen en specifieke subsidieverplichtingen.

 

Het Commissariaat voor de Media is naast ons college mede belast met toezicht op de tenuitvoerlegging hiervan. Zodra de inhoud van deze openbare opdracht wordt verruimd met nieuwe diensten, wordt het aanwijzingsbesluit of de subsidieverleningsbeschikking dienovereenkomstig aangepast binnen de beperkingen van artikel 86, tweede lid, van het EG Verdrag.

Artikel II Aard en duur van de openbare dienstverplichtingen

 

De verplichtingen voortvloeiende uit de taakomschrijving van de media-instelling, zoals vastgelegd in titel 2.3 van de Mediawet 2008, in de statuten van de Stichting, in het besluit van de Gemeenteraad van Eindhoven van 19 mei 2009 en in de aanwijzing van het Commissariaat voor de media van 14 juli 2009, waarbij de Stichting is aangewezen als lokale publiek media-instelling voor een periode van 5 jaar tot 22 juni 2014. Deze aanwijzing eindigt ten aanzien van de Stichting daarom ook op 22 juni 2014.

Artikel III Betrokken ondernemingen en het betrokken grondgebied

 

De Stichting Omroep Eindhoven die diensten aanbiedt op het grondgebied van de gemeente Eindhoven.

Artikel IV Aard van de uitsluitende of bijzondere rechten die de ondernemingen zijn toegekend

Het verzorgen van de publieke mediadiensten in de gemeente Eindhoven. Hiertoe geadviseerd door de gemeenteraad van Eindhoven heeft het Commissariaat voor de Media de Stichting tot 22 juni 2014 aangewezen als lokale publieke media-instelling in de gemeente Eindhoven.

Artikel V De parameters voor de berekening, de controle en de herziening van de compensatie

 

Zie de jaarlijkse subsidieverleningsbeschikking voor de Stichting en de jaarlijks door de Stichting in te dienen begroting.

Artikel VI De regelingen om overcompensatie te vermijden en terug te betalen

 

Zie de jaarlijkse subsidieverleningsbeschikking voor Stichting en de jaarlijks door de Stichting in te dienen begroting.

 

 

Bezwaar

Rechtstreeks belanghebbenden die het met dit besluit niet eens zijn, kunnen schriftelijk bezwaar maken binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van dit besluit. Het bezwaarschrift moet voorzien zijn van een handtekening, naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en dient gemotiveerd te zijn. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.

Indien sprake is van een spoedeisend belang kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden gevraagd bij de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank ’s-Hertogenbosch, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

Eindhoven, 4 augustus 2009.

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

 

 

 

  • R.

    van Gijzel, burgemeester.

 

 

 

  • A.

    Brunninkhuis, secretaris.

     

Uitgegeven, 4 augustus 2009.

Mij bekend,

de gemeentesecretaris van Eindhoven,

A.Brunninkhuis.

 

 

EJ09018578.def