Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Vught

Beleidsregels vergoeding onkosten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Vught
Officiële naam regelingBeleidsregels vergoeding onkosten
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpbeleidsregel

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-02-2013Art. 3, lid 3.

29-01-2013

Het Klaverblad, 13-02-2013

Onbekend
04-11-200414-02-2013Nieuwe regeling

26-10-2004

Het Klaverblad, 03-11-2004

Onbekend

Tekst van de regeling

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vught;

overwegende dat op grond van artikel 17 van de "Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Vught" burgemeester en wethouders nadere regels kunnen stellen;

b e s l u i t :

vast te stellen de hierna volgende

“Beleidsregels vergoeding onkosten”

Artikel 1. Begrippen

Voor de begripsomschrijving wordt verwezen naar de Wet werk en bijstand en de Reïntegratieverordening gemeente Vught.

Artikel 2. Vergoeding onkosten

  • 1. Het college kan een vergoeding voor noodzakelijke onkosten toekennen aan de belanghebbende die deelneemt aan een met het college overeengekomen traject gericht op arbeidsinschakeling.

  • 2. De uitkeringsgerechtigde die een zorgtraject als bedoeld in artikel 14 van de Reïntegratieverordening volgt kan eveneens in aanmerking komen voor een onkostenvergoeding.

  • 3. Het college kent geen vergoeding toe indien:

    • -

      belanghebbende voor de vergoeding van de onkosten een beroep kan doen of had kunnen doen op een voorliggende voorziening;

    • -

      de onkosten naar het oordeel van het college niet noodzakelijk zijn voor het volgen van het overeengekomen traject.

Artikel 3. Hoogte van de vergoeding

  • 1. De vergoeding is voor uitkeringsgerechtigden gelijk aan de aantoonbare noodzakelijke onkosten.

  • 2. De vergoeding is voor niet-uitkeringsgerechtigden en personen met een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet gelijk aan het verschil tussen inkomen minus de onkosten en de van toepassing zijnde bijstandsnorm.

  • 3. Reiskosten binnen de gemeente Vught alsmede binnen een straal van 6 kilometer komen niet voor vergoeding in aanmerking. Overige reiskosten worden vergoed, op basis van de goedkoopste mogelijkheid van het openbaar vervoer.

Artikel 4. Aanvraag en toekenning

  • 1. De onkostenvergoeding kan direct worden meegenomen in het trajectplan dat college en belanghebbende overeenkomen dan wel door de belanghebbende worden aangevraagd.

  • 2. Een aanvraag geschiedt door indiening van een door de gemeente verstrekt, volledig ingevuld en eigenhandig ondertekend formulier.

  • 3. De vergoeding die het college toekent zal binnen acht weken na vaststelling van het trajectplan dan wel na binnenkomst van de aanvraag, schriftelijk aan de belanghebbende worden meegedeeld.

Artikel 5. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na publicatie in Het Klaverblad.

Ondertekening

De secretaris,

mr. drs. A.P.M. ter Voert

De burgemeester,

J. de Groot

Toelichting

In artikel 17 van de Reïntegratieverordening is geregeld dat het college nadere regels stelt ten aanzien van de verstrekking van onkostenvergoedingen in verband met deelname aan een arbeidsinschakelingstraject of een traject gericht op arbeidsactivering.

Noodzakelijke onkosten zijn de kosten die men moet maken om aan een met de gemeente overeengekomen arbeidsinschakelings- of zorgtraject te kunnen deelnemen. Dat kan variëren van bijvoorbeeld reiskosten tot kosten voor kinderopvang of speciale werkkleding.

In artikel 2 lid 1 gaat het om zowel uitkeringsgerechtigden als niet-uitkeringsgerechtigden en Anw-gerechtigden die een arbeidsinschakelingstraject volgen. In het tweede lid gaat het om uitkeringsgerechtigden die een zorgtraject volgen zoals bedoeld in de Reïntegratieverordening.

Onkosten worden alleen vergoed als de belanghebbende geen beroep kan doen op een voorliggende voorziening. Bij kinderopvang bijvoorbeeld, zal men eerst moeten nagaan of deze via de Wet Kinderopvang geregeld kan worden.

Verder is een voorwaarde dat het college de kosten als noodzakelijk beschouwt. Dit om te voorkomen dat belanghebbenden buitenproportioneel hoge onkosten danwel niet direct met het traject verband houdende kosten vergoed willen krijgen.

In artikel 3 is de hoogte van de vergoeding geregeld. Voor uitkeringsgerechtigden is die gelijk aan de onkosten die gemaakt zijn. Niet-uitkeringsgerechtigden en Anw-gerechtigden komen alleen in aanmerking voor een onkostenvergoeding als ze door de kosten die het volgen van een arbeidsinschakelingstraject onder de voor hen geldende bijstandsnorm zouden zakken.

Het derde lid is specifiek gewijd aan de vergoeding van reiskosten. Bij kleine afstanden worden deze niet vergoed. Uitgangspunt is de afstand Vught-centrum tot de plaats van bestemming. Als de reisafstand meer bedraagt dan 6 kilometer worden de reiskosten die men heeft door de deelname aan het arbeidsinschakelingstraject, vergoed. Uitgangspunt zijn de kosten die men heeft als men gebruik maakt van de goedkoopste mogelijkheid van het openbaar vervoer.

Artikel 4 betreft de procedure. In veel gevallen zal de vergoeding van onkosten direct kunnen worden meegenomen in het trajectplan en de bijbehorende beschikking waarin voorzieningen worden toegekend. Het kan echter voorkomen dat er onkosten tijdens een traject ontstaan of om een andere reden niet zijn opgenomen in trajectplan en beschikking. In die gevallen dient de belanghebbende een aanvraag in te dienen. De belanghebbende krijgt zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen acht weken bericht over welke onkosten in welke mate voor vergoeding in aanmerking komen.