Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoorn

Beleidsregel Verwervingskosten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoorn
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel Verwervingskosten
CiteertitelBeleidsregel Verwervingskosten
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp610 bijstandsverlening

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

410B

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene wet bestuursrecht , art. 4.3
  2. Wet werk en bijstand, art. 7 en 10

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-05-200601-01-200601-07-2009nieuwe regeling

11-04-2006

Gemeenteblad 2006=17b20

2006 06.14439

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Verwervingskosten

Registratienummer: 06.14439

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn;

gelet op het bepaalde in titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 7, 10 en 35 van de Wet werk en bijstand;

 

gelezen de op 30 augustus 2005 vastgestelde notitie Bijzondere bijstand 2006;

 

besluit:

 

  • 1.

    vast te stellen de navolgende beleidsregel:

 

beleidsregel Verwervingskosten

 

Vergoeding vanuit het werkdeel of bijzondere bijstand

Kosten die verband houden met reïntegratie dienen te worden voldaan vanuit het werkdeel en niet vanuit het inkomensdeel. Voor deze kosten kan geen bijstand worden verstrekt, maar wel een vergoeding vanuit het werkdeel.

Kledingkosten, reiskosten en oppaskosten kunnen, naast de kosten van een (reïntegratie)traject ook onder kosten in verband met reïntegratie vallen.

Voorwaarde om kosten vanuit het werkdeel te vergoeden: de belanghebbende valt onder de doelgroep van artikel 10 WWB (bijstandsgerechtigde, nugger, Anw’er).

De belanghebbende die niet onder de doelgroep van artikel 10 van de WWB valt, kan in aanmerking komen voor bijzondere bijstand voor verwervingskosten.

Kledingkosten

De kosten van kleding behoren tot de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan en dienen te worden voldaan vanuit een inkomen op minimumniveau.

Er zijn situaties denkbaar waarin extra kosten gemaakt moeten worden die niet vanuit dit inkomen kunnen worden voldaan. Dan is bijstand of een vergoeding vanuit het werkdeel mogelijk.

Bij mensen die werkzaamheden verrichten met of voor gehandicapten kan het nodig zijn dat kleding vaker gewassen moet worden en dus korter meegaat. Diverse instellingen en werkgevers houden hier rekening mee en verstrekken een vergoeding aan hun werknemers. Vanuit het werkdeel is het mogelijk om eventueel een vergoeding te verstrekken indien het gaat om kosten die worden gemaakt in verband met reïntegratie. Indien het kosten zijn in verband met werk kan bijstand worden verleend. De hoogte van het bedrag wordt vastgesteld aan de hand van de Nibud prijzengids en de GGD richtlijnen.

 

Wanneer men in het kader van een (reïntegratie)traject wordt voorgesteld aan een potentiële werkgever is het van belang een nette en verzorgde indruk te maken. De aanschaf van nieuwe kleding of een bezoek aan de kapper kan hiervoor noodzakelijk zijn. Vanuit het werkdeel kan worden verstrekt:

  • -

    een eenmalige vergoeding van maximaal € 125,00 voor de aanschaf van kleding, schoeisel en een bezoek aan de kapper. Belanghebbende dient de kosten aan de hand van nota's aan te tonen.

Reiskosten (zie ook beleidsregel Reiskosten)

Reiskosten verband houdend met noodzakelijke scholing en/of werk in het kader van een reïntegratietraject (zowel traject naar werk als sociale activering) kunnen ten laste worden gebracht van het werkdeel.

Voor reiskosten in verband met werk kan bijzondere bijstand worden verleend indien de belanghebbende niet tot de doelgroep van artikel 10 WWB behoort en met inachtneming van de geldende draagkrachtregels bijzondere bijstand (zie beleidsregel Draagkracht bijzondere bijstand).

Een eventuele reiskostenvergoeding van de werkgever wordt in mindering gebracht op de tegemoetkoming.

Oppaskosten en kinderopvangkosten

Indien kinderopvang noodzakelijk is in verband met reïntegratie en er geen vergoeding via de Wet Kinderopvang mogelijk is (bijvoorbeeld informele kinderopvang of overblijven schoolgaande kinderen), kunnen deze kosten als verwervingskosten worden aangemerkt en is een tegemoetkoming vanuit het werkdeel mogelijk na overlegging van bewijsstukken van de gemaakte kosten.

Indien kinderopvang noodzakelijk is in verband met werk en belanghebbende niet onder de doelgroep van artikel 10 WWB valt en er geen vergoeding via de Wet Kinderopvang mogelijk is omdat de belanghebbende niet onder de doelgroep van de Wet Kinderopvang valt, kunnen deze kosten als verwervingskosten worden aangemerkt en is bijstand mogelijk met inachtneming van de geldende draagkrachtregels bijzondere bijstand (zie beleidsregel Draagkracht bijzondere bijstand).

De hoogte van de tegemoetkoming wordt bepaald aan de hand van de Nibud prijzengids.

 

Deze beleidsregel kan worden aangehaald als: Beleidsregel Verwervingskosten.

 

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na publicatie en werkt terug tot 1 januari 2006.

 

De volgende beleidsregels, vastgesteld op 4 november 2003, komen hierdoor te vervallen:

Beleidsregel 19 Oppaskosten

Beleidsregel 20 Kleding

Beleidsregel 21 Sollicitatiekosten

 

  • 2.

    te bepalen dat deze beleidsregel wordt bekendgemaakt: door opname in het Gemeenteblad en vervolgens bij de afdeling Communicatie gedurende zes weken op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur voor een ieder ter inzage leggen van dit besluit;

 

  • 3.

    daarnaast deze beleidsregel bekend te maken aan de CliëntenPlusRaad en de cliënten van de afdeling Sociale Zaken (per 24 april 2006 de afdeling Werk en Bijstand).