Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoorn

Beleidsregel Hulpmiddelen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoorn
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel Hulpmiddelen
CiteertitelBeleidsregel Hulpmiddelen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp610 bijstandsverlening

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

410B

Deze regeling vervangt de regeling AWBZ Hulpmiddelen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene wet bestuursrecht, art. 4.3
  2. Wet werk en bijstand, art. 7 en 35

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-05-200601-01-200601-07-2009nieuwe regeling

11-04-2006

Gemeenteblad 2006=17b8

2006 06.14414

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Hulpmiddelen

Registratienummer:06.14414

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn

gelet op het bepaalde in titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 7 en 35 van de Wet Werk en Bijstand;

 

gelezen de op 30 augustus 2005 vastgestelde notitie Bijzondere bijstand 2006;

 

besluit:

 

  • 1.

    vast te stellen de navolgende beleidsregel:

 

Beleidsregel Hulpmiddelen

 

De kosten van aan te schaffen noodzakelijke hulpmiddelen worden verstrekt vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) of Zorgverzekeringswet (ZVW). Voor diverse hulpmiddelen gelden wettelijk voorgeschreven maximum vergoedingsbedragen. De kosten boven dit maximum bedrag komen voor eigen rekening. Voor deze eigen bijdrage kan zonodig bijzondere bijstand worden verstrekt.

De meest voorkomende eigen bijdragen hebben betrekking op de volgende hulpmiddelen:

  • -

    orthopedisch schoeisel en schoenvoorzieningen;

  • -

    gehoorhulpmiddelen;

  • -

    pruiken.

 

De juiste bedragen van de wettelijk voorgeschreven maximumvergoedingen staan vermeld in het Sociaal Info (hoofdstuk eigen bijdrage, alimentatie en verhaal).

 

Orthopedisch schoeisel en schoenvoorzieningen

"Gewone" schoenen behoren tot de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan en dienen vanuit het inkomen op bijstandsniveau te worden voldaan. Er kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor de meerkosten die orthopedisch schoeisel en schoenvoorzieningen met zich meebrengen.

 

Bij de berekening van het recht op bijzondere bijstand wordt daarom rekening gehouden met een eigen bijdrage die men ook kwijt zou zijn aan "gewone" schoenen. Het bedrag van de eigen bijdrage voor "gewone" schoenen wordt in mindering gebracht op de eigen bijdrage (kosten schoeisel minus vergoeding) die dient te worden voldaan.

 

Gehoorhulpmiddelen

Voor kosten die niet worden vergoed vanuit de AWBZ, ZVW en/of de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering, kan bijzondere bijstand worden verstrekt.

Er bestaat een groot kwaliteitsverschil en prijsverschil in hoortoestellen. Er bestaan 5 typen hoortoestellen. Vastgesteld is om bij de vergoeding van een hoortoestel uit te gaan van de aanschafwaarde van een gemiddeld toestel (ad € 850,-). Daar waar het noodzakelijk is om een beter en duurder hoortoestel aan te schaffen kan hiervan worden afgeweken.

De kosten van het nazorgarrangement kunnen worden vergoed middels de bijzondere bijstand.

 

Pruiken

Voor de kosten die niet vanuit AWBZ en ZVW en/of de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering vergoed worden kan bijzondere bijstand verstrekt worden. Indien nodig, kan er ook bijzondere bijstand worden verstrekt voor een nachtmuts.

 

Eigen bijdrage thuiszorg

Wanneer iemand geïndiceerd is voor thuiszorg dan kan voor de eigen bijdrage thuiszorg bijzondere bijstand worden verleend. Indien iemand de eigen bijdrage thuiszorg dient te voldoen vanuit een persoonsgebonden budget, dan is bijstandsverlening mogelijk nadat verantwoording is afgelegd over de daadwerkelijke kosten van de eigen bijdrage. Een zorgontvanger met een persoonsgebonden budget wordt geacht het bedrag van de eigen bijdrage aan te wenden om zorg in te kopen maar is dit niet verplicht. Een ontvanger van zorg in natura heeft deze keuze niet en dient de eigen bijdrage te voldoen (conform nota van het Centraal Administratiekantoor te Den Haag).

 

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na publicatie en werkt terug tot 1 januari 2006. Beleidsregel 17 AWBZ-hulpmiddelen, vastgesteld op 4 november 2003, komt per deze datum te vervallen.

 

  • 2.

    Te bepalen dat deze beleidsregel wordt bekendgemaakt door opname in het Gemeenteblad en vervolgens bij de afdeling Communicatie gedurende zes weken op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur voor een ieder ter inzage leggen van dit besluit;

 

  • 3.

    Daarnaast deze beleidsregel bekend te maken aan de CliëntenPlusRaad en de cliënten van Sociale Zaken (per 24 arpril 2006 de afdeling Werk en Bijstand).