Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oldambt

Regeling studiefaciliteiten gemeente Oldambt

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOldambt
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling studiefaciliteiten gemeente Oldambt
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Hoofdstuk 17 van de Uitwerkingsovereenkomst (UWO)
  2. Artikel 160 Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2010-

02-02-2010

Streekblad

nieuwe regelgeving

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling studiefaciliteiten gemeente Oldambt

Burgemeester en wethouders van de gemeente OldambtBesluiten:Gelet op hoofdstuk 17 van de Uitwerkingsovereenkomst (UWO);Gelet op het gestelde in artikel 160 Gemeentewet;Gelet op de instemming van de ondernemingsraad;Tot vaststelling van de navolgendeRegeling Studiefaciliteiten gemeente Oldambtluidende als volgt:

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:1. MedewerkerDe ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR-UWO.2. Volledige betrekkingEen betrekking als bedoeld in artikel 1:1 lid 1 sub k van de CAR-UWO.3. Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)Een door de direct leidinggevende en de medewerker vastgelegd en ondertekend geheelaan jaarlijkse afspraken over de te ondernemen activiteiten van beide partijen in het kadervan de ontwikkeling van de medewerker.4. OpleidingsplanEen plan dat door het college wordt vastgesteld of bekrachtigd, waarin de prioriteiten tenaanzien van door het personeel te volgen opleidingen zijn vastgelegd.5. OpleidingsbudgetHet bedrag dat jaarlijks door het college beschikbaar wordt gesteld voor de uitvoering van deopleidingsplannen.6. OpleidingsbehoefteOpleidingen die voortkomen uit de behoefte die medewerkers hebben om hun kennis envaardigheden verder te ontwikkelen, dan wel een nieuw loopbaanpad in te slaan.7. OpleidingsnoodzaakOpleidingen die nodig zijn om medewerkers aan de (veranderende) eisen vanuit deomgeving, en daarmee aan de (veranderde) behoeften van de organisatie, te laten voldoen.8. StudiemateriaalVerplicht en niet verplicht voorgeschreven boeken en syllabi, schrijfbenodigdheden enduurzame gebruiksartikelen.9. StudiekostenCursus– en lesgelden, evenals examen- en diplomagelden.10. OpleidingsfaciliteitenHet geheel van de door de werkgever vergoede kosten alsmede extra toegekende(studie)verlofuren ten behoeve van een opleiding.

Artikel 2 Toekennen studiefaciliteiten

  • 1

    Scholing die voorvloeit uit het ontwikkelingsgesprek en die noodzakelijk is voor deuitoefening van de huidige functie wordt volledig vergoed.

  • 2

    Scholing die voorvloeit uit de behoefte van de medewerker en in het persoonlijkontwikkelplan is opgenomen maar niet direct noodzakelijk is voor de uitoefening van dehuidige functie wordt gedeeltelijk vergoed.

  • 3

    De toekenning van studiefaciliteiten geschiedt door de direct leidinggevende metinachtneming van het goedgekeurde opleidingsplan en binnen de budgettaire voorwaarden.

Artikel 3 Randvoorwaarden

Met de medewerker wordt elk jaar omstreeks juni ,in het kader van de beoordelingscyclus,een ontwikkelingsgesprek gevoerd waarin onder andere het persoonlijke ontwikkelingsplan(POP) aan de orde komt. De resultaten van dit gesprek worden vastgelegd.

Artikel 4 Opleidingsplan

  • 1

    De werkgever stelt een opleidingsplan vast dat jaarlijks wordt geactualiseerd.

  • 2

    In het opleidingsplan wordt opgenomen:a. welke prioriteiten er liggen ten aanzien van diverse groepen medewerkers inzake de tevolgen opleidingen (opleidingsnoodzaak);b. onder welke voorwaarden de gemeente Oldambt bereid is haar medewerking te verlenenaan de te volgen opleidingen vanuit de opleidingsbehoefte van de medewerker in hetkader van het stimuleren van de interne mobiliteit en goed werkgeverschap;c. verlof (artikelen 7 en 8 van deze regeling);d. vergoeding van de opleidingskosten (artikel 9 van deze regeling).

Artikel 5 Opleidingsbudget

De hoogte van het opleidingsbudget moet in overeenstemming zijn met het opleidingsplan.

Artikel 6 Termijn opleidingsfaciliteiten

  • 1

    In beginsel worden de in deze regeling vernoemde opleidingsfaciliteiten verleend voor eentermijn die wordt afgeleid van de door het betrokken opleidingsinstituut voorgeschrevenstudieduur.

  • 2

    Kort na het verstrijken van de termijn vindt een (tussentijds POP-) gesprek plaats tussen demedewerker en leidinggevende.

  • 3

    Wanneer de medewerker niet binnen de vooraf gestelde termijn de opleiding afrondt, wordtde termijn, na overleg met de leidinggevende, verlengd tot het eerstvolgende examen, mitsdit niet het gevolg is van aantoonbare nalatigheid van de medewerker.

  • 4

    Als aantoonbare nalatigheid de reden is van het niet halen van de opleiding binnen degestelde termijn, kan de medewerker verplicht worden tot het terugbetalen van deopleidingskosten. Deze aantoonbare nalatigheid kan door de medewerker weerlegd worden,indien hij kan aantonen dat deze nalatigheid hem niet verwijtbaar is.

Artikel 7 Opleidingsverlof

  • 1

    Een medewerker die een opleiding volgt onder werktijd, wordt verlof met behoud vanbezoldiging verleend benodigd voor deelname aan de opleiding .

  • 2

    Voor medewerkers met een parttime dienstverband wordt het verlof naar rato toegekend.

Artikel 8 Verlof voor tentamen- of examen(voorbereiding)

  • 1

    Ter voorbereiding op een tentamen of examen, kan één dagdeel verlof worden verleend.

  • 2

    Voor de deelname aan examens of tentamens wordt verlof met behoud van bezoldigingverleend.

Artikel 9 Vergoeding opleidingskosten

Als opleidingskosten worden aangemerkt:a. reiskosten;Reis- en verblijfkosten die de medewerker maakt in het kader van het volgen van eenopleiding, worden vergoed conform de regeling reis- en verblijfkosten.b. studiekosten;Studiekosten die (gedeeltelijk) vergoed worden zijn: collegegeld, examenkosten eneventuele verplichte excursies.c. studiemateriaal.Verplicht voorgeschreven boeken en syllabi worden volledig vergoed. Niet vergoedworden schrijfbenodigdheden, verzendkosten, duurzame gebruiksartikelen en nietverplicht voorgeschreven boeken en syllabi.

Artikel 10 Terugbetaling opleidingskosten

  • 1

    De terugbetalingsverplichting geldt alleen voor een leergang of reeks van lessen die elkaaropvolgen volgens een zeker plan welke een afgesloten geheel vormt en waarbij een duidelijkafrondingsmoment plaatsvindt; bijvoorbeeld in de vorm van een examen, tentamen,eindgesprek, studieverslag/afstudeeropdracht.

  • 2

    Toekenning van opleidingsfaciliteiten en vergoeding van de studiekosten wordt pastoegekend, nadat de medewerker schriftelijk heeft verklaard dat de genoten studiefaciliteiten(totale kosten) geheel zullen worden terugbetaald, indien:a. de scholing wordt beëindigd zonder dat deze heeft geleid tot het beoogdediploma/getuigschrift en de oorzaak te wijten is aan de medewerker;b. de medewerker vóór de afronding van de scholing ontslag wordt verleend, hetzijop eigen verzoek, hetzij op grond van dringende, door de medewerkerveroorzaakte en hem te wijten redenen;c. de medewerker op eigen verzoek of tengevolge van aan zichzelf te wijten feiten ofomstandigheden binnen 2 jaren na de reguliere afronding van de opleiding wordtontslagen;

  • 3

    De terugbetalingsverplichting vervalt, indien voortzetting van de opleiding redelijkerwijs nietvan de medewerker kan worden verlangd. Na overleg tussen direct-leidinggevende enmedewerker kan de direct-leidinggevende hiertoe besluiten.

  • 4

    Voor elke maand die van de in het eerste lid onder c bedoelde termijn van twee jaren isverstreken wordt de terug te betalen vergoeding met 1/24 deel verlaagd.

Artikel 11 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan dedirecteur/secretaris, gehoord de ondernemingsraad, in individuele gevallen een bijzonderevoorziening treffen. In alle overige gevallen dient de ondernemingsraad te worden gehoord.

Artikel 12 Intrekking oude regeling

De geldende regels m.b.t. studiefaciliteiten in de gemeenten Reiderland, Scheemda enWinschoten en bij de I.G.S.D.-Oldambt en de I.B.O.-Oldambt worden per 1 januari 2010ingetrokken.

Artikel 13 Inwerkingtreding

  • 1

    Deze regeling kan worden aangehaald als “Regeling studiefaciliteiten gemeente Oldambt.

  • 2

    Deze regeling treedt – na behoorlijk te zijn bekendgemaakt- in werking met ingang van 1januari 2010.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van Burgemeester en wethouders vande gemeente Oldambt d.d.…...De secretaris, De burgemeester,H.J.J.Groothuis M.Zijlstra