Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Sittard-Geleen

Reisbesluit

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSittard-Geleen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingReisbesluit
CiteertitelReisbesluit
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerparbeidsvoorwaardenregeling

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200110-04-2013Onbekend

01-01-2001

niet bekend

Geen
01-01-200101-01-2001Onbekend

01-01-2001

niet bekend

Geen
01-01-200101-01-2001Onbekend

01-01-2001

niet bekend

Geen
01-01-200101-01-2001Onbekend

01-01-2001

niet bekend

Geen
01-01-200101-01-2001nieuwe regeling

01-01-2001

niet bekend

Geen

Tekst van de regeling

Intitulé

Reisbesluit

 

 

Reisbesluit

Artikel 1  Begripsbepalingen

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  • a

    dienstreis: de noodzakelijke verplaatsing van een ambtenaar tot het verrichten van dienst buiten het grondgebied van de gemeente Sittard-Geleen en het daaruit voortvloeiende verblijf buiten de gemeente, ondernomen krachtens een instructie, een doorlopende of afzonderlijke lastgeving van de leidinggevende, of achteraf door deze goedgekeurd.

  • b

    ambtenaar: de ambtenaar of de werknemer in de zin van artikel 1:1 resp. artikel 2:5:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Sittard-Geleen.

Artikel 2  Vergoeding

Aan de ambtenaar wordt voor dienstreizen een vergoeding van reis- en verblijfkosten toegekend volgens de regels van dit besluit.

Artikel 3  Uitgangspunten

De dienstreis wordt op de voor de gemeente minst kostbare wijze ingepast en uitgevoerd in het geheel van dienstverrichtingen met inachtneming van het bij de dienstreis betrokken dienstbelang.

Uitgangspunt daarbij is, dat voor dienstreizen zoveel mogelijk gebruik moet worden gemaakt van het openbaar vervoer.

Artikel 4

(De leden 1 en 2 gewijzigd met ingang van 01-01-2004)

Dienstreizen binnen Nederland met een bestemming verder dan Eindhoven kunnen worden gemaakt per trein in de eerste klasse.

De door de ambtenaar hiervoor gemaakte kosten worden hem vergoed.

Voorzover de ambtenaar bij een dienstreis van ander openbaar vervoer dan de trein gebruik moet maken worden hem de kosten daarvan vergoed.

Indien naar het oordeel van de leidinggevende het dienstbelang ermee gebaat is dat tijdens een dienstreis naast openbaar vervoer tevens gebruik wordt gemaakt van een taxi, worden de aan dat gebruik verbonden kosten volledig vergoed respectievelijk worden de hiervoor benodigde vervoerbewijzen aan de ambtenaar verstrekt.

Vergoeding van reiskosten wordt verleend voor de reis met de standplaats als begin- en eindpunt.

De vergoeding van reiskosten is gelijk aan de verschuldigde en betaalde kosten, tot ten hoogste de kosten van het openbaar middel van vervoer in de tweede klasse. In bepaalde gevallen kunnen, in overleg met de leidinggevende, de kosten van openbaar middel van vervoer in de eerste klasse worden vergoed.

Voorzover nodig is het bepaalde onder A.4 en A.5 van dit artikel van overeenkomstige toepassing.

Artikel 5  Particulier vervoermiddel

Indien een dienstreis naar het oordeel van de leidinggevende niet of niet op doelmatige wijze met het openbaar vervoer kan worden ondernomen kan de ambtenaar worden toegestaan voor het maken van die dienstreis gebruik te maken van een particulier vervoermiddel.

Bij het gebruik van een particulier vervoermiddel als bedoeld in het eerste lid worden voor het bepalen van de tegemoetkoming in de kosten van dat gebruik in aanmerking genomen het op hele kilometers naar boven afgeronde aantal kilometers, berekend naar de kortste, voor het gebezigde vervoermiddel bruikbare route die naar het reisdoel leidt. De gebruikelijke plaats van tewerkstelling van de ambtenaar geldt daarbij als begin- en eindpunt.

De tegemoetkoming in de kosten van het gebruik van een particulier vervoermiddel als bedoeld in het eerste lid wordt berekend met inachtneming van de in artikel 2 van de Reisregeling binnenland (Stcrt. 1993, nummer 56) genoemde kilometertarieven.

Artikel 6  Verblijfskosten

Vergoeding van verblijfskosten wordt niet toegekend voor een dienstreis, die korter heeft geduurd dan vier uren, waarbij een gedeelte van een uur als vol uur wordt aangemerkt.

Onverminderd het bepaalde in het eerste lid worden de in verband met dienstreizen binnen Nederland werkelijk gemaakte verblijfskosten vergoed. Deze vergoeding zal niet hoger kunnen zijn dan de bedragen, zoals die worden genoemd in artikel 5 van de Reisregeling binnenland (Stcrt. 1993, nummer 56).

  • a

    Onverminderd het bepaalde in het eerste lid worden de in verband met dienstreizen buiten Nederland werkelijk gemaakte verblijfskosten vergoed. Die vergoeding zal niet hoger kunnen zijn dan de bedragen, zoals die kunnen worden afgeleid uit de Reisbesluit buitenland (Stb. 1994, nummer 600).

  • b

    Indien naar het oordeel van de leidinggevende daar aanleiding toe bestaat kan aan burgemeester en wethouders worden verzocht een vast bedrag toe te kennen ter vergoeding van in verband met een dienstreis buiten Nederland te maken verblijfskosten. Het bepaalde onder a, tweede volzin, is daarbij van overeenkomstige toepassing.

Artikel 7  Wijze van declareren

De vergoeding van gemaakte reis- en verblijfkosten wordt toegekend op een door de ambtenaar opgemaakte declaratie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een van gemeentewege verstrekt formulier.

De declaratie van kosten van gemaakte dienstreizen worden in de regel op één formulier samengevoegd en ingediend binnen een maand na afloop van de kalendermaand, waarin de kosten zijn gemaakt.

Het indienen van reisdeclaraties dient te gebeuren met bijvoeging van kwitanties en andere bewijsstukken. De ambtenaar verstrekt verder alle gegevens, toelichtingen en verklaringen die ter beoordeling van de declaratie van belang worden geacht.

De declaratie wordt door de ambtenaar via de leidinggevende ingediend bij de personeels- en salarisadministratie, die voor de uitbetaling van de vergoeding zorgdraagt.

Artikel 8  Wijze van declareren

In die situaties waarin aan dit besluit toepassing wordt gegeven ten aanzien van een leidinggevende behoeven aanvragen enz. een akkoordparaaf van de gemeentesecretaris.

Artikel 9  Wijze van declareren

In alle gevallen waarin dit besluit niet of niet naar billijkheid voorziet treffen burgemeester en wethouders een bijzondere regeling.

Artikel 10  Wijze van declareren

Dit besluit kan worden aangehaald als Reisbesluit Sittard-Geleen en treedt in werking met ingang van 1 oktober 2001.