Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Sittard-Geleen

Regeling werktijden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Sittard-Geleen
Officiële naam regelingRegeling werktijden
CiteertitelRegeling werktijden
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerparbeidsvoorwaardenregeling

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200801-12-2011nieuwe regeling

16-12-2008

niet bekend

Geen

Tekst van de regeling

Regeling werktijden

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    werktijd:de tijd die ligt tussen 8.00 uur en 18.00 uur;

  • b

    variabele werktijden:de periode waarbinnen de medewerker onder in deze regeling opgenomen voorwaarden zijn werkzaamheden mag beginnen respectievelijk eindigen;

  • c

    bloktijd:de periode gedurende welke iedere medewerker in principe aanwezig dient te zijn;

  • d

    pauzeperiode:de periode waarbinnen de verplichte pauze dient te vallen;

  • e

    normale werktijd:de periode gedurende welke de gemeentelijke diensten normaliter functioneren;

  • f

    ADV-tegoed:*het verschil tussen de feitelijke en de formele arbeidsduur met een maximum van 199 uur op jaarbasis.

Artikel 2 Omvang werktijd

Lid 1

Voor de medewerker met een volledige betrekking bedraagt de verplichte werktijd, ingepast in een systeem van de variabele werktijden en voor zover niet anders is bepaald, gemiddeld 40 uur per week. Uitgaande van een 5-daagse werkweek bedraagt de gemiddelde werkduur per dag 8 uur.

Lid 2

Indien de geregelde voortgang der werkzaamheden dit eist, kan de sectordirecteur beperkingen aanbrengen in de mogelijkheden die de regeling, zoals genoemd in lid 1, in het algemeen aan zijn medewerkers biedt.

Lid 3

Indien het dienstbelang dit vereist kunnen, in afwijking van het gestelde in lid 1, onder verantwoordelijkheid van de sectordirecteur roosters worden vastgesteld, zulks met inachtneming van de (procedure)voorschriften van de Wet op de ondernemingsraad*.

Artikel 3 Variabele werktijden

Lid 1

De werktijd loopt van 8.00 uur tot 18.00 uur. Gedurende de zomertijd* is het toegestaan het aanvangstijdstip van de werktijd te vervroegen van 8.00 uur naar 7.30 uur.

Lid 2

De variabele werktijd beloopt:

  • a

    de tijd vanaf het begin van de werktijd tot 9.00 uur;

  • b

    de tijd van de pauzeperiode minus 30 minuten;

  • c

    de tijd van 16.00 uur tot het einde van de werktijd.

Lid 3

De bloktijd loopt van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Lid 4

De pauzeperiode loopt van 12.00 uur tot 14.00 uur.

Artikel 4 Invulling werktijden

Lid 1

Per dag bedraagt de werktijd minimaal 6 uren en maximaal 9 uren.

Lid 2

De middagpauze kan naar keuze worden opgenomen in de pauzeperiode met dien verstande dat deze pauze minimaal 30 minuten bedraagt. Bij een kortere pauze zal desondanks 30 minuten pauzeduur in acht worden genomen bij de berekening van de werktijd.

Lid 3

De ononderbroken werktijd - zowel vóór als ná de pauzeperiode - mag ten hoogste 5 uren bedragen.

Artikel 5 Fictieve werktijden

De tijd, nodig voor bezoek aan arts, tandarts en/of andere gelegenheden van persoonlijke aard, dient zo veel mogelijk te vallen voor of na de werktijd dan wel in de pauzeperiode. Indien dit niet mogelijk blijkt kan de daarmee gemoeide tijd, voor zover deze valt binnen de bloktijd, in overleg met de leidinggevende als gewerkte tijd worden aangemerkt.

Artikel 6 Tijdregistratie

Al naar gelang de behoefte kan de sectordirecteur in overleg met de daartoe aangewezen vertegenwoordigers van het personeel afspraken maken over de wijze van registratie van werktijden. Dergelijke afspraken zullen geen betrekking kunnen hebben op de aanschaf en het gebruik van klokken ten behoeve van tijdsregistratie.

Artikel 7 ADV-tegoed

*Lid 1

Het ADV-tegoed bedraagt voor een medewerker met een volledige betrekking jaarlijks 199 uur.

Lid 2

Voor een medewerker met een deeltijdbetrekking c.q. voor een medewerker die in de loop van het kalenderjaar wordt aangesteld of ontslagen, wordt het ADV-tegoed van betreffend jaar naar evenredigheid vastgesteld.

Lid 3

Het op jaarbasis op te bouwen ADV-tegoed wordt aan het begin van het jaar op voorhand als zodanig op de verlofkaart bijgeschreven.

Lid 4

Voor zover als gevolg van afwezigheid door ziekte of zwangerschap gedurende het jaar niet aan het op te bouwen tegoed wordt voldaan, wordt op het tegoed een korting toegepast conform de uitvoeringsvoorschriften die in de bijlage bij deze regeling zijn omschreven.

Artikel 8 Opname ADV-tegoed

Lid 1

Burgemeester en wethouders kunnen jaarlijks tijdstippen aanwijzen waarop het ADV-tegoed collectief wordt opgenomen. Deze aanwijzing geldt voor ten hoogste 48 uren.

Lid 2

Het resterende ADV-tegoed is vrij opneembaar.

Artikel 9 Opname vakantieverlof

Lid 1

Op een verlofdag wordt men geacht 8 uur te hebben gewerkt. Voor een halve verlofdag wordt 4 uur in mindering gebracht. Een halve verlofdag kan slechts worden genoten voor of na de in de pauzeperiode vallende middagpauze (verlof wordt tenminste opgenomen in blokken van 4 uur).

Lid 2

In afwijking van het gestelde in het eerste lid wordt bij roosterdiensten het aantal uren, waarvoor de medewerker die dag of dagdeel is ingeroosterd, in mindering gebracht.

Artikel 10 Werktijden bij dienstreizen

Lid 1

Bij dienstreizen waarvan het begin valt voor 8.30 uur en het einde ervan na 17.00 uur wordt men geacht 8 uur te hebben gewerkt.

Lid 2

Bij dienstreizen van korter dan de normale werktijd wordt men geacht om 8.30 uur te zijn begonnen indien de dienstreis voorafgaat aan de gewone werkzaamheden.In geval de diensttijd aansluit aan de gewone werkzaamheden wordt zij geacht om 17.00 uur te zijn beëindigd.

Lid 3

Het verrichten van werkzaamheden buiten de normale arbeidsplaats c.q. dienstgebouw of het verlaten van deze plaats is slechts toegestaan in opdracht of met toestemming van de leidinggevende.

Artikel 11 Overgangsrecht

Voor zover medewerkers met het bestuur van de voormalige gemeente Sittard overeenkomsten zijn aangegaan inzake het sparen van roostervrije tijd worden zij in de gelegenheid gesteld die overeenkomst voort te zetten op basis van die overeenkomsten dan wel voort te zetten op basis van artikel 4:3 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Sittard-Geleen.

Artikel 12 Slotbepalingen

Deze regeling kan worden aangehaald als de “Werktijdenregeling gemeente Sittard-Geleen”. Zij treedt in werking met ingang van 1 oktober 2001.

Uitvoeringsregeling korten ADV in geval van ziekte

Verschillende categorieën medewerkers

Op basis van de geldende werktijdenregeling zijn verschillende categorieën van medewerkers te onderscheiden.

Voltijds medewerkers (die ADV opbouwen):

Voltijds medewerkers hebben een formele arbeidsduur per week van – gemiddeld op jaarbasis – 36 uur, maar hebben een feitelijke arbeidsduur van (gemiddeld) 40 uur per week. Dit houdt in dat per gewerkte week 4 werkuren meer worden gerealiseerd dan waarvoor men betaald krijgt. Per dag komt dit gemiddeld neer op 0,8 uur oftewel 48 minuten.Op de verlofkaart van voltijds medewerkers wordt op voorhand uitgegaan van een daadwerkelijke realisatie van de meeruren op jaarbasis, hetgeen in de methodiek van onze gemeente neerkomt op een ADV-tegoed van 199 uur per jaar. Bij de bepaling van die 199 uur is rekening gehouden met verlof- en feestdagen (op welke dagen geen opbouw plaatsvindt), maar niet met eventuele afwezigheid door ziekte of zwangerschap.

Deeltijdwerkers (die de keuze hebben om al dan niet ADV op te bouwen):

Deze categorie van medewerkers heeft (eenmalig) de keuze om ADV op te bouwen. Dit geschiedt doorgaans naar rato van het dienstverband. Zo heeft bijvoorbeeld een medewerker met een formele werktijd van 18 uur per week een feitelijke werkweek van 20 uur, waarmee hij wekelijks twee uren ADV-tegoed opbouwt.Een deeltijdwerker die niet voor ADV-opbouw kiest, werkt wekelijks gedurende het aantal uren waarvoor hij betaald krijgt. Feitelijke werktijd is dan dus gelijk aan formele werktijd.In geval van ziekte of zwangerschap van een deeltijder zonder ADV is dan ook geen sprake van correctie van extra opgebouwde tijd.

De kortingsregeling:

Indien een voltijds medewerker of een deeltijdwerker met ADV-opbouw in een jaar één of meerdere dagen afwezig is als gevolg van ziekte of zwangerschap, kan deze de als meeruren (op voorhand) op de verlofkaart bijgeschreven uren niet ten volle realiseren. Dit behoeft correctie.Aangezien gemeentebreed veel meer sprake is van dagen van aanwezigheid dan van ziektedagen, ligt het voor de hand om de administratie zodanig in te richten dat bij ziekte wordt gecorrigeerd en niet dat bij elke dag van aanwezigheid wordt toegekend.Iedere ziektedag leidt tot een correctie, zij het dat op vier momenten van het jaar correcties worden doorgevoerd, telkens na afloop van ieder kwartaal.

  • -

    Een week ziekte voor een voltijds medewerker of een deeltijdwerker met ADV-opbouw komt neer op korting ter hoogte van het verschil tussen de feitelijke en de formele arbeidsduur per week.

  • -

    Een dag ziekte voor een voltijds medewerker komt neer op korting van 0,8 uur.

  • -

    Een dag ziekte bij een deeltijdwerker met ADV-opbouw wordt als volgt berekend: De roosteruren die als gevolg van ziekte niet zijn gewerkt, worden bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door de feitelijk per week te werken uren. De uitkomst van deze deling wordt vermenigvuldigd met het verschil tussen de feitelijke en formele arbeidsduur per week.

Voorbeeld:

Deeltijdwerker X met een formele werkweek van 18 uur werkt normaal volgens rooster op maandag 8 uur, op woensdag 4 uur en op vrijdag 8 uur (feitelijk dus 20 uur).Aan het einde van een kwartaal blijkt hij twee en een halve week ziek te zijn geweest, en wel vanaf de maandag in de eerste week tot en met de woensdag in de derde week.

Berekening:

Gedurende de periode van ziekte zou betrokken medewerker conform rooster (20 + 20 + 12 =) 52 uur gewerkt moeten hebben. Dit aantal wordt vervolgens gedeeld door de feitelijk per week te werken uren: 52 : 20 = 2,6 en deze uitkomst wordt vervolgens vermenigvuldigd met het verschil tussen de feitelijk per week te werken uren en de formele arbeidsduur per week (= het regulier wekelijks op te bouwen ADV-tegoed).De totale korting over betreffende ziekteperiode bedraagt dus: 2,6 x 2 uur = 5,2 uur.

  • -

    De korting wordt na afloop van elk kwartaal berekend. De korting vindt plaats op het ADV-tegoed op de verlofkaart. De korting die uit de correctie over het vierde kwartaal volgt, wordt op het nieuw toegekende ADV-tegoed van het nieuwe jaar toegepast.

  • -

    Voor het maximaal per kwartaal te korten urenaantal wordt uitgegaan van 25% van de op jaarbasis – bij een voltijds dienstverband – toe te kennen urenaantal van 199, neerkomend op 49,75 uur. Voor deeltijdwerkers geldt deze grens naar rato van het dienstverband.

  • -

    In het geval dat er geen of onvoldoende ADV-tegoed voor toepassing van de korting beschikbaar is, vindt korting plaats op het verloftegoed.

  • -

    Collectieve ADV-dagen (die van het ADV-tegoed van medewerkers met ADV-opbouw worden afgeboekt) gelden voor medewerkers zonder ADV-opbouw als verplichte verlofdagen voor zover deze dagen samenvallen met het rooster van de medewerker.

  • -

    Is een medewerker zonder ADV-opbouw op zo’n collectieve ADV-dag ziek, dan is hiervoor geen verlofdag verschuldigd. Is een medewerker met ADV-opbouw op zo’n collectieve ADV-dag ziek, dan is hij hiervoor geen ADV-tegoed verschuldigd.*

  • -

    Een medewerker die in de loop van een werkdag door ziekte uitvalt en de daarop volgende werkdag nog afwezig is door ziekte, wordt voor de toepassing van de korting geacht met ingang van die volgende dag ziek te zijn.

  • -

    Een medewerker die bij wijze van reïntegratie voor een percentage van zijn oorspronkelijke werktijd arbeidsgeschikt is en arbeid verricht, bouwt naar rato ADV op.

  • -

    Als een gedeeltelijk zieke medewerker vakantie opneemt, is lid 4 van artikel 6:2:3 van de Arbeidsvoorwaardenregeling van toepassing en vindt er over deze periode geen korting van ADV plaats.

Ondertekening


Noot
* Medewerkers met een deeltijdbetrekking kunnen kiezen voor opbouw van een ADV-tegoed naar rato van het dienstverband, danwel een feitelijke arbeidsduur die gelijk is aan de formele arbeidsduur.
Noot
* Het opstellen van roosters gebeurt onder verantwoordelijkheid van de sectordirecteuren en met inachtneming van een aantal wettelijke regelingen en in de CAO-afspraken neergelegde afspraken (zie bijv. de artikelen 4:1 t/m 4:2:2 van de CAR/UWO). Voor medewerkers met een volledige betrekking wordt rekening gehouden met een bandbreedte van tussen de 30 en 42 uur per week. In het algemeen wordt bij het vaststellen van de roosters zoveel mogelijk rekening gehouden met individuele wensen van de medewerker(s).
Noot
* Onder zomertijd moet hier worden verstaan de bijzondere regeling van de tijd gedurende de zomer waarbij de klok een uur vóór is bij de middelbare zonnetijd.
Noot
* Dit gewijzigde artikel 7 heeft als ingangsdatum 1 januari 2009.
Noot
* De uren die hiervoor vooraf op het ADV- of verloftegoed in mindering zijn gebracht worden dan weer aan het ADV- c.q. verloftegoed toegevoegd.